Omien julkaisujen rinnakkaistallentaminen yliopiston omaan julkaisuarkistoon on helppo avoimen julkaisemisen muoto. Työsuhteisilta väitöskirjatutkijoilta edellytetään avointa tallennusta, mutta yliopisto suosittelee sitä vahvasti kaikille väitöskirjatutkijoilleen.
Rinnakkaistallentamalla varmistat, että julkaisusi eivät jää maksumuurin taakse. Rinnakkaistallennus turvaa julkaisujen pitkäaikaista säilytystä ja käyttöä ja julkaisut saavat pysyvän verkko-osoitteen, johon voi myös viitata.
Rinnakkaistallennus yliopiston omaan julkaisuarkistoon on maksutonta. Tutkijat tallentavat julkaisut Tuhat-tutkimustietojärjestelmän kautta. Tee rinnakkaistallennus samalla, kun muutenkin huolehdit, että Tuhat-profiilisi tiedot julkaisuistasi ovat ajan tasalla. Yliopiston kirjasto tarjoaa tukea ja neuvontaa rinnakkaistallennukseen ja tarvittaessa hoitaa tallennuksen puolestasi. Lisää tietoa saat kirjaston verkkosivuilta.
Huomaathan, että myös rinnakkaistallenteen julkaisun ajankohtaa säätelee alkuperäinen julkaisija. Lisätietoja eri tiedejulkaisujen käytännöistä sekä rinnakkaistallenteen ajastamisesta (embargo) saat tiedejulkaisujen omilta verkkosivuilta, yliopiston kirjastosta sekä avoimesta SHERPA/RoMEO-tietokannasta, joka listaa eri julkaisijoiden rinnakkaistallennukseen liittyviä käytäntöjä.
Artikkeliväitöskirjaan sisällytettävien artikkelien rinnakkaistallennus on syytä tehdä ihan viimeistään silloin, kun valmiin väitöskirjan julkaisu on käsillä. Suosittelemme kuitenkin huolehtimaan rinnakkaistallennuksesta sitä mukaa, kun julkaiset artikkeleita – väitöksen lähestyessä sinulla on paljon muutakin tehtävää.