Lääketieteellinen tiedekunta: esitarkastuksen käynnistäminen

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tältä sivulta löydät lääketieteellisen tiedekunnan väitöskirjatutkijoille suunnatut tarkentavat ohjeet väitöskirjan jättämisestä esitarkastukseen. Muista tutustua ensin yleisiin, kaikille yliopiston väitöskirjatutkijoille suunnattuihin aikataulun suunnittelua ja esitarkastusta koskeviin ohjeisiin.

Jos sinulla on kysyttävää esitarkastuksen käynnistämisestä, voit aina olla yhteydessä kotitiedekuntasi jatko-opintopalveluihin.

Meilahden jatko-opintopalvelut on suljettu 27.6.-3.8.2025, tänä aikana emme vastaa viesteihin. Esitarkastushakemusten deadline elokuussa on 4.8.2025.

 

Huomioi voimaan tulevat muutokset väitöskirjan tarkastusprosessissa niiden väitöskirjojen kohdalla, jotka on jätetty esitarkastukseen 1.8.2025 jälkeen

  • Väitöskirjojen arvosana-asteikko muuttuu. 1.8.2025 alkaen väitöskirjat arvostellaan arvosanoilla hyväksytty hylätty. Kuitenkin ne väitöskirjat, joiden esitarkastus on käynnistetty viimeistään kesäkuun 2025 tiedekuntaneuvostossa, arvioidaan nyt voimassa olevan arvosana-asteikon mukaan hylätty hyväksytty kiittäen hyväksytty.
  • Esitarkastaja voidaan valita vastaväittäjäksi.
  • Esitarkastajien lausuntojen määräaika on 4 viikkoa (aiemmin 2 kk).
  • Esitarkastajat joko puoltavat väitöslupaa (pienet korjaukset ovat mahdollisia) tai toteavat käsikirjoituksen puutteet niin vakaviksi, ettei väittelylupaa voi puoltaa. Lausuntoa, jossa esitarkastaja edellyttää korjauksia työhön ennen puoltavan lausunnon antamista, ei voi enää antaa. Kielteinen lausunto johtaa esitarkastuksen raukeamiseen, kuten aiemminkin.
  • Väittelylupa on voimassa 9 kuukautta (ennen 12 kuukautta)
  • Väitöskirjan arvostelulausunnot (vastaväittäjä ja arvosanalautakunta) annetaan viikon (aiemmin 2 vko) kuluessa väitöstilaisuudesta.
  • Dekaani myöntää väittelyluvan sekä päättää väitöskirjan hyväksymisestä ja arvosanasta väitöstilaisuuden jälkeen, mikäli esitarkastajien lausunnot yksiselitteisesti puoltavat väitöskirjan hyväksymistä.

Ennen esitarkastuksen käynnistämistä

  • Ilmoita hyvissä ajoin ohjaajillesi aikeestasi jättää väitöskirja esitarkastukseen, jotta ohjaajasi voi alkaa miettiä tarvittavia asiantuntijoita; esitarkastajia, vastaväittäjää, kustosta ja tarvittaessa tiedekunnan edustajaa.
  • Esitarkastus käynnistetään lääketieteellisessä tiedekunnassa kahdessa vaiheessa. Kun olet jättänyt väitöskirjan tarkastukseen, väitöskirjojen laatua valvova tohtoritoimikunta käsittelee hakemuksen esitarkastuksen käynnistämisestä. Tohtoritoimikunnan suositus ja mahdolliset kommentit lähetetään sinulle sähköpostitse kokousta seuraavana päivänä. Vasta tämän jälkeen esitarkastuksen käynnistäminen viedään tiedekuntaneuvoston päätettäväksi.
     
  • Tohtorintutkinnon suoritusoikeutesi tulee olla voimassa ja sinun tulee ilmoittautua läsnäolevaksi yliopistoon koko tarkastusprosessin keston ajaksi, aina valmistumiseen asti. Opintopisteiden ei tarvitse olla kasassa.
     
  • Tutustu esitarkastushakemusta koskevaan ohjeeseen ja valmistele hakemukseen tarvittavat liitteet. Huolimattomasti täytetty hakemus voi viivästyttää esitarkastuksen käynnistämistä.
  • Valmistele käsikirjoitus esitarkastukseen annettuja ohjeita noudattaen. Muista huomioida tämän sivun lopusta löytyvät lääketieteellisen tiedekunnan tarkentavat määräykset väitöskirjan muodosta ja ulkoasusta.
     
  • Esitarkastajia koskevien Helsingin yliopiston yleisten esteellisyyssäädösten lisäksi lääketieteellinen tiedekunta edellyttää, että esitarkastajien tulee olla eri osastolta, klinikalta tai tutkimusohjelmasta kuin ohjaaja ja väitöskirjan tekijä.
  • Esitarkastushakemuksessa tulee ilmoittaa vastaväittäjä, kustos ja tiedekunnan edustaja. Kustos voi toimia tiedekunnan edustajana, mikäli hän ei ole ohjaaja tai muulla tavoin jäävi. Tiedekunnan edustajan tulee olla professori, dosentti tai dosentin tasoinen tutkimus- ja opetushenkilökunnan edustaja. Hänen on tunnettava Helsingin yliopiston väittelykäytännöt ja väitöskirjojen arvosteluperiaatteet.
  • Huom. Ukrainan sodan myötä yliopisto ei suosittele hyödyntämään tieteellisinä asiantuntijoina venäläisissä tai valkovenäläisissä yliopistoissa parhaillaan työskenteleviä henkilöitä tai pyytämään heitä vastaväittäjiksi tai esitarkastajiksi.

Näin jätät väitöskirjan esitarkastukseen

Toimita vähintään kymmenen päivää ennen tohtoritoimikunnan kokousta (ks. aikataulut alempana tällä sivulla) tiedekunnan jatko-opintopalveluihin sähköpostitse osoitteeseen: meilahti-phd@helsinki.fi alla olevat dokumentit yhtenä tiedostona pdf-muodossa

  • Ehdotus esitarkastajista, vastaväittäjästä ja arvosanalautakunnasta. (Täytä sähköinen lomake ja hanki tarvittavat allekirjoitukset. Sähköiset allekirjoitukset käyvät). Puuttuva allekirjoitus voi siirtää käsittelyn aloitusta seuraavaan tohtoritoimikuntaan. Sähköisellä lomakkeella sekä hakemukseen liitettävällä allekirjoitetulla lomakkeella on oltava samat tiedot kaikissa kohdissa. Tarkistathan myös, että esitarkastajien ja vastaväittäjän sähköpostiosoitteet ovat oikein. Kirjaa ylös kaikki nimet, joilla ehdotettavat asiantuntijat ovat julkaisseet tieteellisiä julkaisuja. Tämä helpottaa tohtoritoimikunnan työtä mahdollisten jääviyksien tutkimisessa. Ilmoita myös, jos oma nimesi on muuttunut kesken väitöskirjaprojektin.
  • Selvitys omasta osuudesta väitöskirjatutkimuksessa eli yhteistyöselvitys (tarkemmat ohjeet alempana).  
  • Kirjoittajan julkaisuluettelo sisältäen kirjoittajan kaikki julkaisut. Merkitse luetteloon selkeästi väitöskirjassa käytettävät osajulkaisut. Luetteloon sisällytetään myös mahdollinen submittoitu, ei vielä hyväksytty käsikirjoitus. Kaikissa väitöskirjan osajulkaisuissa sekä viimeisen kolmen vuoden aikana ilmestyneissä muissa julkaisuissasi tulee listata kaikki julkaisun kirjoittajat (ei koske julkaisun erillisistä listoista löytyviä konsortioiden jäseniä). Et al. ei riitä ilmaisemaan kirjoittajia. Mikäli väitöskirjan osajulkaisuista yhtä tai useampaa on jo käytetty osana jotakin aikaisemmin julkaistua väitöskirjaa, on tieto tästä lisättävä väitöskirjan julkaisuluettelon perään.
  • Eettisen toimikunnan ja/tai eläinkoelautakunnan lausunnon diaarinumero (itse lausunnosta ei tarvitse toimittaa kopiota).
  • Täytetty ja allekirjoitettu esitarkastushakemuksen tarkistuslista

Väitöskirjan käsikirjoituksen ulkoasun ja kielen tulee olla viimeisteltyjä esitarkastushakemusta jättäessä ja väitöskirjan osien tulee olla oikeassa järjestyksessä. Tiedostossa tulee olla ensin itse käsikirjoitus ja sen perään kaikista väitöskirjan artikkeleista lopulliset tai uusimmat versiot oikeassa järjestyksessä. Käsikirjoituksessa tulee olla mukana: 

  • Sisällysluettelo sivunumeroineen
  • Abstrakti kirjoitettuna englanniksi sekä suomeksi/ruotsiksi, jos näistä jompikumpi on äidinkielesi. Kunkin abstraktin pituus saa olla maksimissaan 1,5 sivua/kieli, suosituspituus on 1 sivu.
  • Kirjallisuuskatsaukseen tulee olla lisättynä kaikki lukijaa helpottavat, viimeistellyt kuvat kuvateksteineen sekä taulukot. Modifioiduista kuvista tulee olla mainittuna alkuperäiset kuvat, joiden pohjalta kuvaa on modifioitu. Alkuperäisen kuvan oikeuksien omistajalta tulee pyytää lupa kuvan julkaisuun väitöskirjassasi. Copyright-tiedot tulee olla ilmoitettuna väitöskirjassa.

Acknowledgements-osio voi olla mukana otsikkotasolla, mutta sen ei tarvitse vielä olla valmis.

Toimita viimeistelty käsikirjoitus osajulkaisuineen jatko-opintopalveluihin yhtenä pdf-tiedostona Funet FileSender -palvelua käyttäen. Kirjoita Funet FileSenderissä vastaanottajan osoitteeksi meilahti-phd@helsinki.fi. Älä koskaan lähetä käsikirjoitusta sähköpostin liitetiedostona.

Selvitys omasta osuudesta väitöskirjatutkimuksessa

Oma osuutesi tulee olla listattu kattavasti ja huolella erikseen kustakin julkaisusta. Lisää selvitykseen myös kunkin osajulkaisun JUFO-luokitus.

Yhteisjulkaisuissa väitöskirjan tekijällä on oltava selkeästi määriteltävä itsenäinen osuus. Tätä varten tutkija, työn ohjaaja ja mahdollinen seurantaryhmä laativat esitarkastushakemuksen liitteeksi vapaamuotoisen selvityksen tutkijan osuudesta kussakin yhteisjulkaisussa. Jos yhteisjulkaisua on käytetty myös toisessa väitöskirjassa, siitä tulee mainita selvityksessä. Jos jossakin väitöskirjan yhteisjulkaisussa jaettu I tai II kirjoittaja on hakijan lisäksi myös väittelemätön, tulee hakemukseen liittää mukaan tieto siitä aiotaanko julkaisua hyödyntää muussakin väitöskirjassa. Jos aiotaan, liitetään mukaan myös kyseisen kirjoittajan allekirjoittama suostumus siitä, että julkaisua voidaan käyttää tässä väitöskirjassa.

On suositeltavaa, että väittelijä toimittaa omaa osuuttaan kuvaavan selvitysluonnoksen myös muille artikkelien kirjoittajille.

Väitöskirjan tekijä toimittaa selvityksen tiedekuntaan, kun hän jättää käsikirjoituksen esitarkastukseen ja myöhemmin esitarkastajille ja vastaväittäjälle. 

Kielentarkastus

Tiedekunta suosittelee, että mahdollinen kielentarkastus tehdään vasta esitarkastuksen jälkeen, sen jälkeen, kun väittelijä on viimeistellyt käsikirjoituksen tohtoritoimikunnalta ja esitarkastajilta saamansa palautteen perusteella. Väitöskirjatyön pääohjaaja voi päättää, ettei kielentarkastus ole tarpeen. Tiedekunta ei korvaa kielentarkastuksen kuluja.

Väitöskirjan jättöpäivät ja tohtoritoimikunnan kokousaikataulut

Esitarkastushakemus liitteineen tulee jättää tiedekunnan jatko-opintopalveluihin (meilahti-phd@helsinki.fi) viimeistään 10 päivää ennen seuraavaa tohtoritoimikunnan kokousta. Hakemus tulee toimittaa mainittuna jättöpäivänä viimeistään klo 15.00. Saat jatko-opintopalveluilta kuittauksen hakemuksen vastaanottamisesta viimeistään jättöpäivän jälkeisenä päivänä.
 

Tiedostot toimitetaan kahtena eri pdf-tiedostona: 

  1. Väitöskirjakäsikirjoitus (yhteenveto-osa ja artikkelit yhdessä ja samassa pdf-tiedostossa)
  2. Esitarkastushakemus liitteineen yhtenä pdf-tiedostona.

HUOM! DL-päivä on sitova, tuon päivän jälkeen jätetyt hakemukset siirtyvät automaattisesti seuraavaan kokoukseen.

Kevätlukukausi 2025

Esitarkastushakemuksen
jättöpäivät (kl. 15.00)
Tohtoritoimikunnan
kokouspäivät
Tiedekuntaneuvoston kokouspäivät
ti 7.1. to 16.1. ti 28.1.
ma 3.2. to 13.2. ti 25.2.
ma 24.2. to 6.3. ti 18.3.
ma 24.3. to 3.4. ti 15.4.
ti 22.4. ti 29.4. ti 13.5.
ma 19.5. ke 28.5. ti 10.6.

Syyslukukausi 2025

Esitarkastushakemuksen
jättöpäivät (kl. 15.00)
Tohtoritoimikunnan
kokouspäivät
Tiedekuntaneuvoston kokouspäivät
ma 4.8. to 14.8. ti 26.8.
ma 25.8. to 4.9. ti 16.9.
ma 29.9. to 9.10. ti 21.10.
ma 27.10. to 6.11. ti 18.11.
ma 17.11. to 27.11. ti 9.12.

Esitarkastajat saavat lausunnon antamiseen aikaa noin kaksi kuukautta siitä tiedekuntaneuvoston kokouksesta, jossa esitarkastus käynnistetään. Alla olevasta taulukosta löydät tiedon siitä, mihin mennessä esitarkastajien viimeistään tulee jättää lausuntonsa, jotta väittelylupa-asia voi ehtiä käsittelyyn seuraavaan mahdolliseen tiedekuntaneuvoston kokoukseen. Jos lausunto ei saavu määräpäivään mennessä, asian käsittely siirtyy seuraavaan kokoukseen. Jatko-opintopalvelut lähettävät sähköpostia aina ennen tiedekuntaneuvostoa, jos jokin sinun väitöskirjaasi koskeva asia on siellä käsittelyssä.

Lausuntojen jättöpäivät kevätlukukaudella 2025

Esitarkastus- ja vastaväittäjänlausunnon
viimeinen jättöpäivä
Tiedekuntaneuvoston
kokouspäivät
ti 14.1. ti 28.1.
ti 11.2. ti 25.2.
ti 4.3. ti 18.3.
ti 1.4. ti 15.4.
ti 29.4. ti 13.5.
ti 27.5. ti 10.6.

Lausuntojen jättöpäivät syyslukukaudella 2025

Esitarkastus- ja vastaväittäjänlausunnon
viimeinen jättöpäivä
Tiedekuntaneuvoston
kokouspäivät
ti 12.8. ti 26.8.
ti 2.9. ti 16.9.
ti 7.10. ti 21.10.
ti 4.11. ti 18.11.
ti 25.11. ti 9.12.

Näin toimit, kun tohtoritoimikunta on käsitellyt hakemuksen

Kun esitarkastus on käynnistetty tiedekuntaneuvostossa

  • Saat tiedon tiedekuntaneuvoston päätöksestä viimeistään kokousta seuraavana päivänä sähköpostitse.
  • Toimita tiedon saatuasi esitarkastajille sama väitöskirjamateriaali ja selvitys omasta osuudesta kuin jättäessäsi esitarkastushakemusta tiedekunnan jatko-opintopalveluihin.

Kun esitarkastajat ovat valmiita antamaan lausuntonsa

  • Esitarkastajat antavat yhdessä tai erikseen tiedekunnalle lausuntonsa, jossa joko: 
    a) puoltavat väitösluvan myöntämistä käsikirjoitukselle nykyasussaan tai pienin, ohjaajan hyväksyttävissä olevin korjauksin tai 
    b) toteavat käsikirjoituksen puutteet siinä määrin vakaviksi, ettei väittelylupaa ole mahdollista puoltaa.
  • Esitarkastaja voi myös edellyttää, että käsikirjoitukseen tehdään korjauksia, jotka esitarkastaja hyväksyy ennen puoltavan lausunnon antamista. Korjaukset hyväksyttyään esitarkastaja antaa käsikirjoituksesta tiedekunnalle lopullisen lausuntonsa. Väittelijä toimittaa selvityksen tehdyistä korjauksista myös toiselle esitarkastajalle. Esitarkastus saa tässä tapauksessa kestää kokonaisuudessaan enintään kuusi kuukautta. Esitarkastaja ei tällöinkään ole ohjaajaa vastaavassa asemassa.
  • Kun tiedekunnan jatko-opintopalvelut ovat saaneet molemmat myönteiset esitarkastajien lausunnot, väitöskirja viedään automaattisesti seuraavaan mahdolliseen tiedekuntaneuvoston kokoukseen väittelyluvan myöntämisen käsittelyyn. Väittelijän ei itse tarvitse tehdä mitään väittelyluvan käsittelyn käynnistämiseksi. Väittelijä saa käsittelyyn menosta tiedon noin puolitoista viikkoa ennen neuvoston kokousta. Jos et ole saanut viestiä ja odotat asiasi olevan menossa tiedekuntaneuvostoon, otathan ajoissa yhteyttä jatko-opintopalveluihin. 

Väitöskirjan muoto ja ulkoasu lääketieteellisessä tiedekunnassa

Lääketieteellinen tiedekunta, tiiviissä yhteistyössä Farmasian ja Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekuntien kanssa, on laatinut elämäntieteisiin sopivat soveltamisohjeet rehtorin päätökselle. Yhteiset suositukset ja soveltamisohjeet edistävät väitöskirjatutkijoiden tasapuolista kohtelua ja edistävät life sciences -yhteistyötä. Lääketieteellisen tiedekunnan väitöskirjojen uudet suositukset on hyväksytty tiedekuntaneuvostossa 28.1.2025. Tutustu suosituksiin (päivitetty 16.5.): Tohtorinväitöskirjan soveltaminen_Life sciences_suositukset.docx

Väitöskirjatyötekijän on oltava tarkka open access -lehtien suhteen, sillä kyseenalaisiksi luokiteltuja julkaisufoorumeita (ns. predator journals, "saalistajalehdet")  ei hyväksytä väitöskirjan osatöiksi. Apuna kyseenalaisten julkaisujen tunnistamiseen toimii esimerkiksi vuosittain päivitettävä Beall's list. Tarkempia ohjeita julkaisufoorumin valinnasta alempana.

Jos väitöskirjan yhteenveto-osassa käytetään uudelleen taulukoita, kuvia tai kuvaajia väittelijän alkuperäisjulkaisuista, on väittelijän vastuulla varmistaa julkaisun kustantajalta oikeudet niiden esittämiseen osana väitöskirjaa. Monet kustantajat ilmoittavat sivuillaan, että sallivat niiden käytön opinnäytetöissä. Uudelleen käytetyn taulukon, kuvan tai kuvaajan kuvatekstissä tulee esittää maininta, että kustantaja sallii niiden käytön tai että lupa on varmistettu kustantajalta seuraavasti: ”Reproduced with permission from …” ja viite alkuperäisjulkaisuun. Väitöskirjan loppuun liitettävien alkuperäisjulkaisujen osalta ei ole ollut tapana pyytää erillistä uudelleenpainatuslupaa, koska ne esitetään alkuperäisessä muodossaan.

Yhteenveto-osassa väitöskirjan tekijä voi esittää myös julkaisemattomia tuloksia. Tällöin niihin on viitattava asianmukaisesti ("N. N. et al. unpublished results"). Päällekkäisjulkaisemisen välttämiseksi ei julkaisemattomia tuloksia tule kuitenkaan liittää itsenäisen osatyön laajuisena yhteenveto-osaan, mikäli tämä "osatyö" on tarkoitus myöhemmin lähettää julkaistavaksi.

Monografia- ja artikkeliväitöskirjaan sisältyvät osat

  • Sisällysluettelo (sivunumerointi mukana!)
  • Artikkeliväitöskirjassa liitteenä osajulkaisut.
  • Kirjallisuusluettelo.
  • Yhteenveto ja johtopäätökset.
  • Yleispohdinta, jossa omia tutkimustuloksia verrataan kriittisesti aiempaan tutkimukseen.
  • Oman tutkimuksen tulokset ja niiden pohdinta.
  • Selvitys käytetystä aineistosta ja menetelmistä. Aineisto ja menetelmät on esitettävä kirjallisessa muodossa, lisäksi voi käyttää metoditaulukkoa.
  • Tutkimuksen kysymyksenasettelu.
  • Analyyttinen kirjallisuuskatsaus, josta selviää käsiteltävänä olevan aiheen tietouden kehitys ja nykytila.
  • Johdanto
  • Tiivistelmä "abstract", joka on noin puolentoista sivun pituinen selvitys väitöskirjatyöstä ja sen tärkeimmistä tuloksista. Se sisältää seuraavat asiat: tavoitteet, päämenetelmät, saavutetut tulokset sekä niiden pohjalta tehdyt johtopäätökset. Tiivistelmä tulee tehdä sekä englanniksi että suomeksi/ruotsiksi.
  • Lyhenneluettelo
  • Artikkeliväitöskirjassa on luettelo julkaisuista, joista se koostuu.

Väitöskirjan (sisä)kansilehdellä ilmoitetaan

  • väitöskirjan nimi
  • kirjoittajan nimi
  • se että kyseessä on väitöskirja
  • painatusluvan myöntänyt tiedekunta
  • tutkimuksen tekopaikka tai -paikat
  • tohtoriohjelma
  • kirjapaino
  • painatuspaikka
  • painatusvuosi
  • ISBN-numero
  • työnohjaajien nimet
  • asiantuntijoiden nimet

Väitöskirjan kannen visuaalinen ilme riippuu julkaisusarjasta. Kaikkia Helsingin yliopiston väittelijöitä suositellaan julkaisemaan Helsingin yliopiston tutkijakoulun uudessa julkaisusarjassa ”Dissertationes Universitatis Helsingiensis”. Lisätietoa kansista, ISBN-numeroista sekä julkaisusarjasta löydät yleisistä julkaisemista koskevista ohjeista.

Väitöskirjan kirjallisuusviittauksien ja kirjallisuusluettelon merkintätavat

Tekstissä kirjallisuusviittauksina käytetään numerointia, jolloin lähdeluettelo on numerojärjestyksessä TAI tekstissä kirjallisuusviittauksina käytetään tekijän nimeä ja vuosilukua, jolloin  lähdeluettelo on aakkosjärjestyksessä. Kirjallisuusluettelossa artikkeleista mainitaan kaikki kirjoittajat, artikkelin otsikko ja lehden nimi. Aikakauslehdistä käytetään Index Medicus -luettelon lyhennyksiä. Lehden nimen jälkeen ilmoitetaan volyymi, artikkelin alku- ja loppusivu sekä julkaisuvuosi. Monografioihin ja kirjoihin viitattaessa ilmoitetaan kirjan nimi, tekijä tai toimittaja, kustantaja, ilmestymispaikka ja -vuosi sekä viitteen alku- ja loppusivu.

Alkuperäisen tutkimusmateriaalin säilyttäminen

Väitöskirjaan liittyvät alkuperäiset tutkimustulokset on tallennettava ainakin niin kauan kuin väitöskirja-asian käsittely tiedekunnassa on ratkaisematta. Ne on esitettävä vaadittaessa tiedekunnalle tai tiedekunnan määräämille asiantuntijoille. Tämä ohje koskee tutkimusmateriaalin säilyttämistä väitöskirjan tarkastusprosessin aikana tiedekunnassa. Muilta osin tutkimusmateriaalin säilyttämistä koskevien säädösten noudattaminen on tutkijan vastuulla.

Julkaisufoorumin valinta

Tiedekunta suosittelee valitsemaan JUFO-luokitettuja lehtiä (JUFO-luokat 1-3). Tällöin julkaisufoorumi on suurella todennäköisyydellä tieteellisesti ja eettisesti hyväksyttävä. Lista JUFO-luokitetuista lehdistä. Toinen tapa arvioida julkaisufoorumin taso, on tarkistaa, onko se listattu Medlineen, Web of Scienceen ja Pubmediin. Tiedekuntaneuvosto on kokouksessaan 16.5.2023 päättänyt, että jos JUFO pudottaa lehden nollaluokkaan, lehti katsotaan tiedekunnassa predator-lehdeksi joko seuraavan kalenterivuoden alusta, jos pudotus tapahtuu kesken kalenterivuoden tai pudottamisen alusta, jos pudotus tapahtuu 1. tammikuuta. Tämän jälkeen kyseisiin lehteen submittoituja uusia artikkeleita ei hyväksytä lääketieteellisen tiedekunnan väitöskirjoihin. Päätös ei koske takautuvasti jo julkaistuja artikkeleita. 

Aivan uusia lehtiä ei ole JUFO:ssa arvioitu, eikä aina myöskään ehditty indeksoimaan Medlineen, PubMed:iin tai Web of Scienceen. Uusia julkaisusarjoja arvioitaessa kustantajan arvovaltaisuudella on suuri merkitys. Jos kustantaja on arvovaltainen ja tunnustettu tiedeseura tai tunnettu tiedekustantaja, niin voi olettaa, että kyseessä on asianmukainen uusi julkaisufoorumi esim. tunnetun lehden "open access”-versio.

Tiedekunta varoittaa tie­teel­li­ses­ti kel­vot­to­mis­ta leh­dis­tä (pre­da­tor jour­nals) Väitöskirjan tekijän ja ohjaajan on oltava tarkka julkaisufoorumin suhteen, sillä kyseenalaisiksi luokiteltuja lehtiä (ns. predator journals, ”saalistajalehdet”) ei hyväksytä väitöskirjan osatöiksi. Tämän johdosta on tärkeää, että edellä kuvatut julkaisufoorumin valintaan liittyvät tarkistukset tehdään perusteellisesti ja kaikki kirjeenvaihto lehden kanssa säilytetään.

Väitöskirjan uudelleenrekisteröinti

Täytä väitöskirjan (uudelleen)rekisteröintihakemus vain siinä tapauksessa, mikäli sinulle on myönnetty tohtorin tutkinnon suoritusoikeus ennen 1.1.2007, mutta et ole vielä rekisteröinyt väitöskirjaasi, tai siinä tapauksessa, että tutkimusprojektisi on muuttunut täysin ja haluat uudelleenrekisteröidä väitöskirjasi.

Re-registration_of_doctoral_dissertation.docx