Virtuaali-, lyhyt- ja kesäkurssit ulkomailla

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Onko useamman kuukauden vaihto sinulle liian pitkä aika, mutta haluaisit silti lähteä ulkomaille opiskelemaan? Haluatko edistää opintojasi esimerkiksi kesäloman aikana ja saada samalla kansainvälistä kokemusta? Lyhytkurssit tarjoavat sinulle mahdollisuuden kansainvälistymiseen lyhyemmässä ajassa.

Sinun on mahdollista hakea apurahaa lyhytkurssille osallistumiseen ulkomailla. Itsenäisesti hankitulle lyhytkurssijaksolle on mahdollista hakea 500 euron apurahaa. Haku on jatkuva (1.9. - 31.5.) ja hakemus tehdään sähköisesti Mobility Onlinessa. Apurahaa voi hakea, jos et saa vaihtoon muuta korkeakoulun myöntämää apurahaa, esimerkiksi Nordplus-apurahaa.

Lisäksi liikkuvuuspalvelut järjestää helmikuussa haun muutamaan kesäkouluun, joiden kanssa on etukäteen sovittu opiskelijoiden liikkuvuudesta. Näihin kohteisiin valitaan ennalta sovittu määrä opiskelijoita, ja valinnassa käytetään soveltaen liikkuvuuspalveluiden yleisiä valintakriteereitä. Helmikuussa haussa olevat kohteet ovat nähtävillä sivun alaosassa.

Mikä on lyhytkurssi?

Lyhytkurssilla tarkoitetaan kurssimuotoista opetusta, joka järjestetään ulkomaisessa yliopistossa. Kurssin tulee olla laadultaan korkeatasoinen ja tukea opintojasi Helsingin yliopistossa. Kurssien kestot vaihtelevat 1 viikon ja 3 kuukauden välillä.

Jos olet itse hankkinut paikan lyhytkurssille, sinun tulee maksaa mahdollinen kurssimaksu sekä muut matkustus- ja asumiskustannukset.

Helsingin yliopisto myöntää apurahan lyhytkurssille osallistumista varten. Apurahaa voivat hakea kandi-, maisteri- ja tohtorivaiheen opiskelijat, ja sitä varten järjestetään jatkuva haku lukuvuoden aikana (1.9.–15.6.). Apurahojen summat voit tarkistaa sivulta Vaihdon rahoitus. Apurahaa haetaan Mobility Online- järjestelmän kautta. Jos olet oikeutettu Kelan opintotukeen, voit hakea tukea myös lyhytkurssille osallistumiseen, kunhan Kelan kriteerit täyttyvät.

Huomioithan, että apurahoja on rajoitettu määrä. Jos kaikki apurahat on myönnetty ennen lukuvuoden loppua, haku päättyy. Haun päättymisestä ilmoitetaan tällöin tässä ohjeessa sekä siitä ilmoitetaan suoraan hakemuksen jo mahdollisesti jättäneille opiskelijoille sähköpostitse.

Liikkuvuuspalvelut järjestää muutaman sopimusyliopiston kesällä tapahtuvaan opetukseen (kesäkurssit, Summer School) apurahahaun helmikuussa. Hakukohteet on lueteltu alla. Tekniset hakuohjeet Mobility Onlineen löydät Miten haen? -osiosta tältä sivulta.

 

Miten löydän itselleni sopivan lyhytkurssin?

Helpoin tapa lähteä liikkeelle on selailla partneriyliopistojemme kotisivuja ja kurssitarjontaa. Monet yliopistot järjestävät kansainvälistä kesäopetusta (nimeltään esim. Summer School, Summer Academy), mutta voi olla mahdollista päästä mukaan yksittäiselle kurssille myös lukukauden aikana. Huomaa kuitenkin, että korkeakouluilla on eri käytänteitä sellaisten opiskelijoiden hyväksymiseksi kursseille, jotka viipyvät lyhyemmän aikaa kuin lukukauden.

Saat hakea itsenäisesti minkä tahansa ulkomaisen korkeakoulun kurssille, kunhan korkeakoulu on korkeatasoinen (mielellään Helsingin yliopiston partneri), opetus on yliopistotasoista (kandi-, maisteri- tai jatko-opintovaiheen) ja saat hyväksiluettua kurssisuorituksen täysimääräisenä tutkintoosi Helsingin yliopistossa vastaanottavan korkeakoulun opintosuoritusotteen perusteella.

Lyhytkursseja on listattu esimerkiksi seuraavilla sivustoilla:

Miten haen?

Näissä ohjeissa kerrotaan, miten haet apurahaa sekä itsenäisesti hankitulle lyhytkurssiosallistumiselle (A) että helmikuussa haussa oleville kesäkoulupaikoille (B).

Apurahahaku itsenäisesti hankittuun lyhytkurssille osallistumiseen on jatkuva lukuvuoden aikana (1.9.–31.5.). Apurahaa haetaan kun tieto kurssille pääsemisestä on tullut. Apurahahakemuksen voi toki aloittaa ennen hyväksymistietoa, mutta se laitetaan maksuun vasta kun on varmaa, että pääset kyseiselle kurssille.

Haku kesäkoulupaikkoihin kesäksi 2022 on avoinna 1.2. - 15.2.2022. 

Tee näin

1) Rekisteröidy hakijaksi Mobility Online -portaalissa. (Internet Explorer toimii parhaiten portaalin kanssa)

A) Itsenäinen lyhytkurssihakija (freemover short courses)

 • Klikkaa sivun yläpalkista, jossa lukee harmaalla "North2North, Erasmus (SMP, STT), Visiting student, Freemover and Freemover short courses applications".
 • Valitse ohjelmista Freemover short courses
 • Kirjaudu sisään yliopiston AD-tunnuksillasi
 • Tarkista vielä, että hakemuksen program kohdassa lukee Freemover short courses
 • Tarkista, että lukuvuoden kohdalla lukee "2020/2021"
 • Täytä puuttuvat tiedot, mm. kurssin nimi ja hyväksilukutiedot ja paina Send application
 • Jos aiot korvata lyhytkurssilla jonkin tietyn pakollisen kurssin tutkinnostasi, varmista kurssin korvaavuus jo suunnitteluvaiheessa tiedekuntasi hyväksilukuohjeiden mukaisesti. Ohjeet löydät Kotiinpaluu-ohjeen kohdasta "Hyväksiluku". Jos suunnittelet kurssin hyväksiluvun valinnaisiin opintoihin voit kirjoittaa esim. "Vapaavalintaisin opintoihin maisterin tutkinnossa". Allekirjoituksia ei tarvita.

B) Kesäkouluhakemus helmikuun hakuaikana (summer courses)

 • Valitse alasvetolaatikoista Faculty = International Exchange Services (Administration) ja Academic year = 2021/2022 ja paina Show details
 • Valitse kohde, jonne haluat hakea ensisijaisesti. Huom! Pohjoismaisten keskusten kurssit ovat haettavissa seuraavien korkeakoulujen alla: HYDERA01 (Intia) ja SHANGHAI01 (Kiina).
 • Kirjaudu sisään yliopiston AD-tunnuksillasi
 • Täytä puuttuvat tiedot, mm. 2. ja 3. kohteesi sekä kurssien nimet ja hyväksilukutiedot.
 • Jos aiot korvata lyhytkurssilla jonkin tietyn pakollisen kurssin tutkinnostasi, varmista kurssin korvaavuus jo suunnitteluvaiheessa tiedekuntasi hyväksilukuohjeiden mukaisesti. Ohjeet löydät Kotiinpaluu-ohjeen kohdasta "Hyväksiluku". Jos suunnittelet kurssin hyväksiluvun valinnaisiin opintoihin voit kirjoittaa esim. "Vapaavalintaisin opintoihin maisterin tutkinnossa". Allekirjoituksia ei tarvita. Tämä korvaa muissa hakuohjeissa mainitun opintosuunnitelman (Learning Agreement).
 • paina Send application

2) Saat sähköpostiin linkin, jota kautta pääset tekemään hakemuksen loppuun. Kirjaudu hakemuksellesi uudelleen saamasi sähköpostissa olevan linkin kautta.

3) Tarkista antamasi tiedot kohdasta "Download Application Form" ja tallenna se koneellesi. Tämä liitetään hakemuksesi liitteeksi.

4) Valmistele seuraavat liitteet ja lataa ne hakemuksellesi kohdasta "Upload application documents"

Perustelukirje

 • Perustelukirjeen voi kirjoittaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
 • Pituus max 1 sivu (max. 400 sanaa)
 • Lataa perustelukirje Mobility Online -järjestelmään, doc tai docx -liitetiedostona
 • Perustele miksi olet hakenut juuri kyseiselle kurssille ja mitä uutta tämä tuo lisää opintoihisi.
 • Kerro, mihin osaan opintojasi aiot sisällyttää kurssin.
 • Lisätietoa perustelukirjeestä löydät kohdasta "Hakemuksen liitteet".

Helsingin yliopiston epävirallinen opintosuoritusote

 • Saat Sisusta epävirallisen suoritusotteen. Tallenna se omalle tietokoneellesi ja sitten voit ladata sen hakemustilillesi kohdasta "Upload application documents (e.g. transcript, motivation letter, learning agreement, application form)"

Hakemuslomake

 • Lataa hakemuslomake ensin koneellesi kohdasta "Download application form" ja tallenna se koneellesi.
 • Tarkista, että tiedot lomakkeella ovat oikein ja lataa lomake hakemuksesi liitteeksi kohdasta "Upload application documents"

Vain itsenäisesti hakevat (A): Kopio vastaanottavan yliopiston hyväksymistodistuksesta

 • Lataa hyväksymistodistus hakemuksellesi jos haet kurssille itsenäisesti (A, Freemover short ). Kesäkouluhakijoiden (B, Summer courses) hakijoiden osalta hyväksymistieto tarkistetaan myöhemmin.

5) Kun nämä liitteet on ladattu, klikkaa "Submit application with attachments".

Hakemuksesi jää tämän jälkeen käsiteltäväksi liikkuvuuspalveluihin.

Kysymyksiisi vastaa:

liikkuvuuspalvelut

studentexchange@helsinki.fi 

Nordic Center kesäkurssit Intiassa ja Kiinassa

Helsingin yliopisto on mukana pohjoismaisessa yhteistyössä Intiassa ja Kiinassa, ja saa valita muutaman opiskelijan vuosittain paikallisten Nordic Centereiden järjestämille kesäkursseille. Nämä englanninkieliset maksulliset kurssit Intiassa ja Kiinassa järjestetään kesä-elokuussa vuosittain ja niihin haetaan liikkuvuuspalveluiden järjestämässä haussa helmikuussa. Liikkuvuuspalvelut ilmoittaa valitut opiskelijat näille kesäkursseille. Intian kurssin osalta hakemus tehdään suoraan keskuksesta tulleiden ohjeiden mukaan. Kiinassa järjestettävälle kurssille hakemus lähetetään liikkuvuuspalveluiden kautta. Huomaathan, että kurssimaksu jää opiskelijan maksettavaksi.

Kursseilla on luennoitsijoita ja opiskelijoita muista pohjoismaista.

Pohjoismaiset keskukset löytyvät Mobility Onlinesta Summer courses -ohjelman alta seuraavilla nimillä: IND HYDERA01 - Nordic Center in India - University of Hyderabad ja CN SHANGHAI01 - Fudan University. Erittele hakulomakkeen tekstikenttään, mille keskuksen kurssille olet hakemassa ja missä järjestyksessä. Sama opiskelija voi saada stipendin vain yhdelle kurssille saman kesän aikana, vaikka kurssit eivät menisi ajallisesti päällekkäin. Huomioithan kurssien tason - kursseille toivotaan ensisijaisesti kurssin tasolla olevia opiskelijoita (kandi / maisteri).

Nordic Center in India - ei hakua kesälle 2021, vain online-toteutus

Nordic Center in China - ei hakua kesälle 2021 (päivittynyt tieto 9.2.2021), vain online-toteutus

 

Kesäkurssit Englannissa ja Pohjoismaissa

Helsingin yliopisto on sopinut opiskelijoiden lähettämisestä seuraaviin kesäkouluihin ilman kurssimaksuja. Huomaa kuitenkin, että kesäkouluihin osallistuminen ei ole täysin maksutonta. Liikkuvuuspalvelut myöntää 500 euron stipendin valituille opiskelijoille auttamaan kustannuksissa.

Helsingin yliopiston stipendiaattien valinta pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti haun päättymisen jälkeen. On mahdollista, että joku kursseista on jo täyttynyt ennen tietoa stipendin saamisesta.

 

Leeds International Summer School, Leeds, Englanti

Vaihtoaika  3.-31.7.2021 (2 osuutta)
Kurssien taso Kesäkoulu tarjoaa kandidaattitasoisia kursseja. Maisterivaiheessa olevat opiskelijat saavat hakea, mutta varmistathan että kandidaattivaiheen kurssien hyväksilukeminen onnistuu tutkintoosi.
Muuta huomioitavaa Kielitaitovaatimus HY:n opiskelijoille: englanti B2 (CEFR)

Keskiarvovaatimus paikallinen GPA 2.8.

Kesäkoulu koostuu kahdesta kurssista eri blokeissa. Voit osallistua myös vain kahden viikon osuudelle.

Lyhyitä LISS mainosvideoita

Arvioidut kustannukset Helsingin yliopiston valitsemat opiskelijat on vapautettu kurssimaksuista. Kurssiin kuuluu kuitenkin ohjelmamaksu  £1,540 (4 viikkoa) tai £970 (2 viikkoa), joka sisältää;

 • Opiskelija-asunnon kampuksella
 • Aamupala ja lounas (ma-pe)
 • Kurssiin kuuluvat opintovierailut
 • Viikonloppureissuja lähialueille
 • Sosiaalinen ohjelma
 • Jäsenyys kuntokeskuksessa

Matka- ja  vakuutuskustannukset opiskelijan tulee maksaa itse.

Opintopistemäärä 10 cr
Vaihtopaikkoja haettavana kesälle 2021  6

Huom. vaihdon toteutumisen osalta seuraamme kohdeyliopiston, ulkoministeriön ja terveysviranomaisten ohjeita koronavirukseen liittyen. 

Aarhus Summer School, Aarhus, Tanska

Vaihtoaika 5.-23.7.2021 / 26.7.-13.8.2021 
Kurssien taso Kandi- ja maisteritasoisia kursseja.

Sopimus kattaa osallistumisen yhdelle kurssille.

Huom! Maisteritason kursseille päästäkseen täytyy olla kandidaatin tutkinto tai 180 op suoritettuna Aarhusin hakuaikaan mennessä.

Nominoidut opiskelijat hakevat kesäkouluun statuksella "exchange student".

Arvioidut kustannukset Helsingin yliopiston valitsemat opiskelijat on vapautettu kurssimaksuista. Muista maksuista opiskelijan tulee kuitenkin huolehtia itse:

 • Majoitus (n. 490 EUR)
 • Sosiaalinen ohjelma (n. 120 EUR)

Lisäksi matka- ja vakuutuskustannukset opiskelijan tulee maksaa itse.

Opintopistemäärä 5 tai 10 ECTS (vaihtelee)
Vaihtopaikkoja haettavana kesälle 2021 3

Huom. vaihdon toteutumisen osalta seuraamme kohdeyliopiston, ulkoministeriön ja terveysviranomaisten ohjeita koronavirukseen liittyen.