Moodle-ohjeet

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Helsingin yliopiston verkko-oppimisympäristönä toimii Moodle. Opettaja käyttää sitä, kun hän haluaa tutkinto-opiskelijoille tai avoimen yliopiston opintoina toteutettavalle kurssille vuorovaikutteisen verkkotyöskentelyalueen.

Moodle toimii niin lähiopetuksen tukena kuin etäopiskelussakin. Moodle tarjoaa mahdollisuuden joustavaan opiskeluun, sillä opetuksen ei tarvitse olla sidottu tiettyyn kellon lyömään ja luentosaliin. Moodlen avulla opettaja toteuttaa myös monimuoto-opetusta - hän voi esimerkiksi joustavoittaa lähiopetusta verkkotehtävillä ja korvata niillä osittain kontaktiopetusta.

Kurssista riippuen Moodlessa voit muun muassa:

• tehdä, palauttaa tehtäviä ja saada niihin opettajalta palautetta
  • käydä verkkokeskusteluja
  • katsoa verkkoluentoja
  • osallistua verkkotentteihin.

Omaa kurssiasi koskevat tarkemmat tiedot löydät kurssin kurssisivulta.

Lue lisää verkko-opiskelusta.

Ohjeita

Kokeile Moodlen toimintoja harjoituskurssilla. Klikkaa "Lisää minut tälle kurssille" - et tarvitse kurssiavainta. Tämän jälkeen voit kokeilla mm. oppimistehtävän palautusta tai tenttimistä.

Ohjeita päivitetään Moodle 4 -versioon syksyn 2023 aikana - uusi versio otettiin Helsingin yliopistossa käyttöön 28.6.2023. Katso videolta, mikä muuttui.

Näin kirjaudut Moodleen

Pääset kirjautumaan oman kurssisi Moodleen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi Opiskelu-palvelusta:

Moodlen avauduttua löydät linkin kurssisi Moodleen myös Moodlen Omat kurssini -näkymästäsi.

Omat kurssini -näkymässä näkyvät ne kurssit, joilla olet osallistujana tällä hetkellä. Alasvetovalikosta voit muokata näkymää valitsemalla esim. Käynnissä olevat kurssit tai Suosikit. Voit myös järjestää näkymääsi viimeksi käyttämäsi Moodle-alueen mukaan ja valita haluatko näkymän listana, kuvallisina "kortteina" tai listana, joka sisältää kurssikuvauksen.

Voit merkitä Moodle-alueita suosikeiksesi klikkaamalla kurssin kohdalla kolmea pistettä.

Lisää suosikkeihin valikko Omat kurssini sivulla

Lisäksi löydät Moodle-alueet Moodlen käyttäjätiedoistasi (oikea yläkulma):

Käyttäjätiedot Moodlessa oikean yläkulman valikossa

Kurssiavain

Joillain kursseilla on käytössä kurssiavain, jota tarvitaan ensimmäisellä kirjautumiskerralla Moodleen. Kurssiavainta koskeva tieto kerrotaan kurssisivulla.

Kun kurssilla ei tarvita kurssiavainta, toimi näin:

• Klikkaa Kalenteri > Omat kurssit ja tentit tai kurssisivulla olevaa Moodle-painiketta tai hae linkki Moodlen Omat kurssini -näkymästäsi.
  • Kirjaudu sisään Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi.

Jos kurssilla on käytössä kurssiavain, toimi näin:

• Kirjaudu ensin kurssisivulle Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi.
  • Kirjautuneena näet Moodle-painikkeen alla kurssiavaimen Moodleen.
  • Kopioi kurssiavain ja klikkaa Moodle-linkkiä ja rekisteröidy kurssialueelle syöttämällä kurssiavain.
  • Seuraavilla kirjautumiskerroilla et tarvitse kurssiavainta, vaan pääset kirjautumaan Moodleen esim. suoraan kurssisivun Moodle-linkistä.

Avoimen yliopiston opiskelijalle

Pääset kirjautumaan Moodleen Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi kurssisivulla olevalla Moodle-painikkeella. Painike tulee näkyviin kurssisivulle ja oppimisympäristö avautuu viimeistään kurssin alkuun mennessä. Oppimisympäristön avautumisajankohta kerrotaan kurssisivulla.

Helsingin yliopiston käyttäjätunnus on myönnetty sinulle ilmoittautumisesi yhteydessä. Tunnusta ei lähetetä sinulle erikseen, vaan saat sen käyttöösi aktivoimalla sen hyvissä ajoin ennen kurssin alkua.

Huomaa, että käyttäjätunnuksen voi aktivoida aikaisintaan ilmoittautumista seuraavana päivänä.

Kirjautuminen käyttäjätunnuksella kurssin Moodleen toimii aikaisintaan tunnin ja enimmillään vuorokauden kuluttua kurssi-ilmoittautumisestasi tai tunnuksen aktivoinnista. Nämä viiveet johtuvat tiedonsiirroista eri järjestelmien välillä.

Lisätietoa ja käyttäjätunnuksen aktivointia koskevat ohjeet: Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Ongelmia Moodlessa?