Yliopiston käyttäjätunnus

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opintojen alussa saat käyttöösi yliopiston käyttäjätunnuksen, jolla kirjaudut sähköpostiin, Sisuun, Moodleen ja muihin yliopiston palveluihin. Aktivoi käyttäjätunnus itse hyvissä ajoin ennen opintojen alkua.

Käyttäjätunnuksen aktivointi

Käyttäjätunnusta ei lähetetä sinulle erikseen. Saat tunnuksen käyttöösi aktivoimalla sen ennen opintojen alkua. 

  • Uusi opiskelija: Voit aktivoida tunnuksesi, kun olet saanut opiskelijarekisteristä sähköpostitse ilmoituksen, että tietosi on tallennettu Sisuun. 
  • Aiemmin aloittanut opiskelija, jonka käyttätunnus ei voimassa: Voit aktivoida tunnuksesi, kun läsnäoloilmoittautumisesi on kirjattu Sisuun ja lukukausi, jolle ilmoittauduit, on käynnissä (syyslukukausi käynnistyy 1. elokuuta ja kevätlukukausi 1. tammikuuta).
  • Avoimen yliopiston opiskelija: Saat sähköpostitse ilmoituksen, kun voit aktivoida tunnuksen. 
  • MOOC-kurssien suorittamiseen ei myönnetä käyttäjätunnuksia, sillä et tarvitse tunnusta MOOC-kurssille osallistumiseen. 

Käyttäjätunnus on käytettävissä noin tunnin sisällä aktivoinnista. Jotkin palvelut toimivat kuitenkin vasta seuraavasta päivästä lähtien. 

Käyttäjätunnuksen aktivointi vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi kotimaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai digi- ja väestötietoviraston myöntämällä varmennekortilla. Ohjeet käyttäjätunnuksen aktivointiin löydät IT-Helpdeskin verkkosivuilta.

Jos et voi itse aktivoida käyttäjätunnusta, hae aktivointia IT-Helpdeskin verkkosivuilta löytyvällä hakemuslomakkeella

Käyttäjätunnuksen voimassaolo

Käyttäjätunnuksesi on voimassa silloin, kun olet ilmoittautunut läsnä olevaksi opiskelijaksi. 

  • Koko lukuvuodeksi tai kevätlukukaudeksi ilmoittautuneilla 30.9. asti. 
  • Syyslukukaudeksi ilmoittautuneilla 31.1. asti. 

Käyttäjätunnuksen voimassaolo jatkuu automaattisesti, jos olet ilmoittautunut läsnä olevaksi ja käyttänyt tunnuksia viimeisen kuuden kuukauden kuluessa. 

Valmistuminen kesken lukukauden ei lopeta käyttäjätunnuksen voimassaoloa. Jos esimerkiksi valmistut lokakuussa, käyttäjätunnuksesi pysyy voimassa tammikuun loppuun asti. 

Avoimen yliopiston opiskelijan käyttäjätunnuksen voimassaolo on voimassa opintojen ajan. 

Lisää tietoa käyttäjätunnusten voimassaolosta löydät IT-Helpdeskin verkkosivuilta.

Käyttäjätunnukset poissaolon aikana

Poissaolevaksi ilmoittautuneen opiskelijan käyttäjätunnus ei ole voimassa poissaolon aikana. Voit aktivoida tunnuksesi uudelleen sen jälkeen, kun läsnäoloilmoittautumisesi on kirjattu Sisuun ja lukukausi, jolle ilmoittauduit, on käynnissä.

Poissaolevaksi ilmoittautuneiden opiskelijoiden tunnukset aktivoidaan automaattisesti kesäkuukausien ajaksi, jotta lukuvuosi-ilmoittautuminen Oilissa onnistuisi myös poissaolon aikana. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, käyttäjätunnuksen voimassaolo jatkuu myös kesän jälkeen automaattisesti.

Jos sinulla on aiemmin ollut Helsingin yliopiston käyttäjätunnus, se voidaan palauttaa uudelleen käyttöön, jos esimerkiksi jatkat valmistumisen jälkeen opintoja avoimessa yliopistossa. Palautus on mahdollista, jos tunnuksen umpeutumisesta on kulunut alle vuosi. 

Käyttäjätunnukseen liittyvät tiedostot ja sähköpostit säilyvät vuoden ajan tunnuksen umpeutumisesta. 

Lisää tietoa käyttäjätunnusten vanhentumisesta löydät IT-Helpdeskin verkkosivuilta. 

Palveluihin kirjautuminen

Useimpiin palveluihin kirjaudutaan käyttäjätunnuksen perusmuodolla. Muutamissa palveluissa käyttäjätunnus annetaan hieman poikkeavassa muodossa. 

  • Käyttäjätunnuksen perusmuoto on n. 4–8 merkin sarja, joka muodostuu yleensä nimesi kirjaimista ja säilyy samana koko opiskeluajan (esimerkiksi Tuisku Takkisen käyttäjätunnuksen perusmuoto voisi olla tuitakki).
  • Microsoftin palveluihin kirjauduttaessa käyttäjätunnukseen lisätään pääte @ad.helsinki.fi (esim. tuitakki@ad.helsinki.fi).
  • Eduroam-verkkoon kirjauduttaessa käyttäjätunnukseen lisätään pääte @helsinki.fi (esim. tuitakki@helsinki.fi).

Muista, että käyttäjätunnus ja sähköpostiosoite eivät ole sama asia. Sinulle ei siis voi lähettää sähköpostia osoitteeseen kayttajatunnus@ad.helsinki.fi tai kayttajatunnus@helsinki.fi.  

Yliopiston sähköposti

Kun olet aktivoinut käyttäjätunnuksen, saat käyttöösi yliopiston sähköpostin. Sähköpostiosoitteesi on muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi (esim. tuisku.takkinen@helsinki.fi). 

Ota yliopiston sähköposti käyttöön heti opintojen alussa ja käytä sitä aina, kun hoidat opiskeluun liittyviä asioita. Yliopiston sähköpostin käyttäminen helpottaa tunnistamistasi ja nopeuttaa palvelua. 

Yliopiston sähköposti on myös tärkeä viestintäkanava – seuraa saamiasi viestejä aktiivisesti. Olet itse vastuussa siitä, jos sinulta menee tärkeää tietoa ohi siksi, että et ole seurannut yliopiston sähköpostia. 

Ohjeet sähköpostiin kirjautumiseen löydät IT-Helpdeskin verkkosivuilta. 

Salasanan vaihtaminen

Jos käyttäjätunnuksesi on voimassa, voit vaihtaa salasanasi verkossa. Salasanan vaihtaminen tapahtuu eri tavalla riippuen siitä, muistatko salasanasi vai oletko unohtanut sen.

Ohjeet salasanan vaihtamiseen IT-Helpdeskin verkkosivuilla.

Käyttäjätunnuksiin liittyvä neuvonta

Yliopiston IT-Helpdesk neuvoo sinua kaikissa käyttäjätunnuksiin liittyvissä kysymyksissä. Yhteystiedot löydät IT-Helpdeskin verkkosivuilta

Menikö käyttäjätunnus lukkoon kesken lukukauden, vaikka olet läsnä oleva opiskelija? Todennäköisin syy on se, että olet unohtanut suorittaa yliopistolaisen tietoturvatestin. Ota yhteyttä IT-Helpdeskiin testin suorittamiseksi ja tunnusten avaamiseksi.