Opiskelijatapahtumat

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opiskelijaelämään ja yliopistolaisen vuoteen kuuluvat opiskelun lisäksi myös erilaiset akateemiset perinteet ja opiskelijatapahtumat. Helsingin yliopisto ja sen ylioppilaskunta järjestää vuoden mittaan monenlaisia tapahtumia ja juhlia, joihin kaikki opiskelijat ovat tervetulleita. Myös muut opiskelijajärjestöt ja ulkopuoliset toimijat kuten museot järjestävät tapahtumia opiskelijoille.

Koronatilanteesta johtuen alkusyksyn 2020 tapahtumia toteutetaan osittain virtuaalisesti. Lisätietoa lähempänä tilaisuuksia.

Yliopiston vuosi

 
Elokuu
Rehtorin tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille

Rehtorin tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille järjestetään orientaatioviikolla. Tilaisuudessa rehtori kertoo yliopiston ajankohtaisista asioista ja hänelle on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuuden päättää perinteinen rehtorin kättely.

Syyskuu
Lukuvuoden avajaiset ja Avajaiskarnevaali (Peruttu syksyltä 2020)

Lukuvuoden avajaisten virallisen osion jälkeen Helsingin yliopiston ylioppilaskunta avaa lukuvuoden karnevaalitunnelmissa. Avajaiskarnevaaleilla yliopisto, ylioppilaskunta sekä aine- ja harrastusjärjestöt esittäytyvät ja luvassa on yleistä ilottelua ja monenlaista hauskaa ohjelmaa.

Fuksiseikkailu (Korvataan syksyllä 2020 virtuaalisella Fuksiviikolla 21-25.9.)

Fuksiseikkailu on Suomen suurin uusien opiskelijoiden tapahtuma. Kerää kokoon joukkue ja tutustu uusiin opiskelijatovereihisi suorittamalla leikkimielisiä tehtäviä rasteilla ympäri kaupunkia ja kampuksia. Parhaat palkitaan!

Marraskuu
HYYn vuosijuhla

Tule juhlistamaan Helsingin yliopiston ylioppilaskuntaa! HYYn syntymäpäivää juhlitaan vuosittain suuressa pöytäjuhlassa, sekä villeillä jatkoilla.

Joulukuu
Itsenäisyyspäivän soihtukulkue

Itsenäisyyspäivänä opiskelijat juhlivat perinteisen soihtukulkueen merkeissä. Kulkue lähtee liikkeelle Hietaniemien hautausmaalta ja kulkee läpi kaupungin liittyen Senaatintorilla yleiseen kansalaisjuhlaan.

Helmikuu
Laskiaisrieha

Ullanlinnanmäellä vuosittain järjestettävä Laskiaisrieha on yksi Suomen suurimmista opiskelijoiden ulkourheilutapahtumista. Teekkareiden järjestämän laskiaisriehan kohokohtana on Akateeminen mäenlaskukilpailu. Kerää opiskelijaporukka kasaan, rakenna oma mäenlaskuvälineesi ja ilmoittaudu mukaan! 

Huhtikuu
Vappu

Vappu on vuoden keskeisimpiä opiskelijajuhlia. Vappu alkaa vappuaattona 30.4. klo 18 Mantan lakituksella ja riehakas meno jatkuu seuraavana päivänä piknikin merkeissä Ullanlinnanmäellä ja Kaivopuistossa. 

Toukokuu
Floran päivä

Floran eli kukan päivä on perinteinen ylioppilaiden juhlapäivä, jolloin juhlitaan kevään tuloa. Ohjelmaan on vuosien varrella kuulunut tanssimusiikin ja ruuan ja juoman lisäksi esimerkiksi ihania alpakoita ja pomppulinna-pallomeri.

Suursitsit

Sitsitunnelmaa Senaatintorilla! Suomen suurimmat sitsit tuovat akateemisen pöytäkulttuurin keskelle kaupunkia.

Akateemiset perinteet

Lukuvuoden avajaiset

Lukuvuosi avataan perinteisesti ensimmäisen opetusperiodin ensimmäisenä päivänä. Viralliseen osioon kuuluu muun muassa rehtorin ja opetushenkilöstön puheita, musiikkia ja jumalanpalvelus. Vuodesta 1990 lähtien osaksi avajaispäivän iltapäivää ovat kuuluneet ylioppilaskunnan ja yliopiston yhteistyönä järjestämät avajaiskarnevaalit.

Sitsit

Sitsit ovat ainejärjestöjen järjestämiä akateemisia pöytäjuhlia, joihin kuuluu ruuan ja juoman lisäksi myös perinteisiä sitsilauluja ja muuta ohjelmaa.

Promootiot

Promootioksi kutsutaan yliopistolla tilaisuutta, jossa kukin tiedekunta vuorollaan myöntää juhlallisessa vihkimyksessä maisterin ja tohtorin arvon merkkejä. Eri tiedekuntien promootioiden välinen aika vaihtelee. Seuraavan kerran promootiota viettää filosofinen tiedekunta keväällä 2019.

Tiedekunnat järjestävät opiskelijoilleen myös valmistujaisjuhlia eli publiikkeja, joiden kaava vaihtelee tiedekunnasta riippuen.

Väitöstilaisuudet

Haluatko tietää mitä yliopistolla tutkitaan tai mikä on kaikkein uraauurtavinta tutkimusta alallasi juuri nyt? Väitöstilaisuudet ovat kaikille avoimia tilaisuuksia ja löydät ne yliopiston tapahtumakalenterista.

Uusien professorien juhlaluennot 

Professoriksi nimitettyjen työn virallista aloittamista juhlistetaan yhä hyvin samaan tapaan kuin yliopiston alkuaikoina 1600-luvulla. Juhlatilaisuus juhlaluentoineen järjestetään kahdesti lukuvuodessa lähellä kunkin lukukauden loppua.

Yliopiston vuosipäivä 26.3. 

Maaliskuussa juhlitaan yliopiston vuosipäivää. Yliopiston vuosipäivän viettämisen perusteena on yliopiston perustamiskirjan allekirjoitus Nyköpingissä 26.3.1640. Vuosipäivän juhla iltavastaanottoineen on kutsuvierastilaisuus.

Helsingin yliopiston rahastojen juhla

Helsingin yliopiston rahastot myöntää vuosittain apurahoja ja stipendejä lahjakkaille opiskelijoille ja tutkijoille. Rahastojen juhlassa juhlitaan sekä apurahan saajia että lahjoittajia. Juhla on kutsuvierastilaisuus.

HYYn tapahtumat

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY ja sen valiokunnat ja järjestöt järjestävät jatkuvasti kiinnostavia tapahtumia, työpajoja ja juhlia.

HYYn järjestämät tapahtumat löydät HYYn omilta verkkosivuilta tai seuraamalla HYYn tapahtumat & kulttuuri -Facebook-sivua. Valiokuntien ja järjestöjen toimintaa voit seurata järjestöjen omilla sivuilla tai liittymällä sähköpostilistoille.

Muut tapahtumat

HYYn lisäksi myös muut ylioppilaskunnat ja opiskelijajärjestöt järjestävät opiskelijoille tapahtumia pitkin vuotta.

Yliopiston Tiedekulmassa järjestetään muun muassa luentoja ja työpajoja ja Tieteiden yö ja Tutkijoiden yö -tapahtumissa pääset sukeltamaan tieteen tekemisen maailmaan.

Helsingin yliopiston yleisen tapahtumakalenterin löydät täältä.

Monet museot järjestävät opiskelijoille vuosittain ilmaispäiviä.