Opiskelukykyä ja urasuunnittelua tukevat ryhmät

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tältä sivulta löydät tietoa opinto-ohjaajien, opintopsykologien ja uraohjaajien järjestämistä ryhmistä sekä opintopisteellisistä, opiskelua tukevista kursseista.

Tutustu myös yliopistolla järjestettäviin hyvinvointitapahtumiin!

Osallistuminen ryhmiin

Ihmisiä yhdessä mäen päällä.

Opinto-ohjaajien, uraohjaajien ja opintopsykologien järjestämät ryhmät tarjoavat vertaistukea ja ohjausta opintojen tueksi. Ryhmiä käynnistetään erilaisiin teemoihin liittyen pitkin lukukautta. Ryhmät sisältävät esimerkiksi yhteistä keskustelua sekä harjoitustehtäviä. Työskentely ryhmissä on luottamuksellista.

Ryhmissä noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

Huomaathan, että ilmoittautuminen ryhmiin on sitova.

Kevään 2023 ryhmät

Opiskelijoita luokkahuoneessa.

Kirjoittamisen karikoita

 • Järjestäjä: opintopsykologit  
 • Ajankohta: maanantaisin 13.3.–24.4.2023 klo 12.15–14.00
 • Paikka: Keskusta  
 • Toteutuskieli: suomi  
 • Kohderyhmä: Tutkielmaa kirjoittavat opiskelijat, joiden kirjoitusprosessi ei ole edennyt 

Onko tutkielmasi kirjoittaminen jäänyt jumiin? Tuntuuko tehtävä liian suurelta tai epämääräiseltä urakalta, johon tarttuminen on vaikeaa ja jota tekisi mieli vältellä? Herättääkö tutkielmasi epämiellyttäviä ajatuksia ja tunteita? Etkö saa suunnitelmistasi huolimatta kirjoittamista etenemään? Kaipaisitko vertaistukea ja uusia ideoita työskentelyysi?  

Kirjoittamisen karikoita -ryhmässä keskitytään edistämään omaa tutkielmaa yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena ryhmässä on, että saat ohjaajilta ja muilta osallistujilta tukea kirjoittamisprosessisi edistämiseen. Tapaamisiin sisältyy vertaistuellista keskustelua, tutkielmaan liittyvien ajatusten ja tunteiden tarkastelua, erilaisten työskentelytapojen harjoittelua sekä oman tutkielman edistämistä. Tapaamisissa ei käydä läpi tutkielman kirjoittamisen tieteenalakohtaisia käytäntöjä.

Ryhmä kokoontuu yhteensä kuusi kertaa keskustakampuksella. Ryhmään mahtuu 12 opiskelijaa. Etusijalla ilmoittautumisessa ovat opiskelijat, jotka eivät ole osallistuneet opintopsykologien pienryhmiin edellisen lukuvuoden aikana. Ryhmä on täynnä.

Suunta selville (EN)

 • Järjestäjä: opinto-ohjaajat
 • Ajankohta: joka toinen perjantai 17.3.- 28.4. (yhteensä viisi kertaa), klo 9.30-11.00
 • Paikka: Kumpulan kampus  (tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin)
 • Toteutuskieli: englanti
 • Kohderyhmä: perustutkinto-opiskelijat

Tavoitteletko jotain itsellesi merkittävää asiaa liittyen opintoihin, valmistumiseen tai tulevaisuuden suunnitteluun? Kaipaatko vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta?  

Tässä ryhmässä pääset työstämään omaa tavoitettasi erilaisten työkalujen avulla ja jakamaan ajatuksia muiden ryhmäläisten kanssa. Olet tervetullut ryhmään opintojen vaiheesta riippumatta jo ensimmäisestä kandiopintojen syksystä alkaen aina maisteriopintojen loppuun asti.    

Ryhmä kokoontuu Kumpulan kampuksella yhteensä neljä kertaa, ja tapaamisten sisältö suunnitellaan ryhmän toiveiden perusteella ensimmäisen kerran aikana.

Ryhmään mahtuu 20 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä, ja se järjestetään, jos ilmoittautuneita on vähintään 6. Ilmoittaudu ryhmään mahdollisimman pian ja viimeistään 10.3.2023.

Lisätietoja johanna.vuori@helsinki.fi tai eva-mari.loippo-sannala@helsinki.fi

Tarkkaavaisuuden haasteita 

 • Järjestäjä: opintopsykologit
 • Ajankohta: maanantaisin 20.3.8.5. klo 12.15–14.00
 • Paikka: Kumpula 
 • Toteutuskieli: suomi  
 • Kohderyhmä: Opiskelijat, joilla on ADHD tai epäily ADHD:sta, esim. terveydenhuollossa ADHD-tutkimuksissa olevat

Onko sinulla vaikeutta aloittaa tai tehdä pitkäjänteisesti opiskelutehtäviä? Kasaantuvatko rästitehtävät tai ovatko opintosi jumissa? Tämä ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, joilla on tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen ongelmia. Vaikeudet voivat näkyä opiskelutehtävien aloittamisessa, opintojen suunnittelussa ja aikatauluttamisessa tai itsenäisten tehtävien tekemisessä. Sinusta voi tuntua, että keskityt johonkin epäoleelliseen asiaan turhan pitkään. Ryhmään osallistuminen ei edellytä diagnoosia, mutta ryhmä on erityisesti suunniteltu ADHD-aikuisille. 

Ryhmässä keskitytään edistämään omia opiskeluja ja ehkä elämänhallintaakin yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena ryhmässä on, että saat ohjaajilta ja muilta osallistujilta tukea opintojesi edistämiseen.

Tapaamisiin sisältyy

 • vertaistuellista keskustelua
 • opiskeluun liittyvien ajatusten ja tunteiden tarkastelua
 • erilaisten itselle sopivien työskentelytapojen ja kompensaatiokeinojen etsimistä
 • omien opiskelujen edistämistä

Ryhmä kokoontuu viikoittain yhteensä kuusi kertaa. Ryhmään mahtuu 10 opiskelijaa. Etusijalla ilmoittautumisessa ovat opiskelijat, jotka eivät ole osallistuneet opintopsykologien pienryhmiin edellisen lukuvuoden aikana. Ryhmä on täynnä.

Otetta opintoihin

 • Järjestäjä: opinto-ohjaajat
 • Ajankohta: keskiviikkoisin 22.3.-19.4. Klo 14-16 (poikkeus 14.4. Klo 10-12) 
 • Paikka: keskustakampus (tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin)
 • Toteutuskieli: suomi
 • Kohderyhmä: perustutkinto-opiskelijat

Ovatko opiskelutaidot hukassa? Tarvitsetko apua opintojen suunnittelussa ja tavoitteellisessa työskentelyssä tai mietitkö kenties, miten huolehtia omasta hyvinvoinnista opiskeluarjessa? Kaipaatko vertaistukea muilta, samojen kysymysten äärellä olevilta opiskelijoilta?   

Tässä ryhmässä pääset pohtimaan näitä ja muita opiskeluun liittyviä asioita yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena on, että saat ohjaajilta ja muilta osallistujilta tukea opintojen edistämiseen. Työskentely rakentuu yhteisestä keskustelusta sekä erilaisista tapaamiskerroilla työstettävistä tehtävistä. 

Ryhmä tapaa keskustakampuksella kerran viikossa III periodin ajan, ja tapaamisten sisältö suunnitellaan tarkemmin ryhmän toiveiden perusteella ensimmäisellä tapaamiskerralla. Ryhmää vetävät opinto-ohjaajat Laura ja Matilda. Ryhmään mahtuu 20 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä, ja se järjestetään, jos ilmoittautuneita on vähintään 10. Lisätietoja opinto-ohjaajat.fi

Ilmoittautuminen: ryhmä täynnä.

Opiskelua tukevat kurssit yliopistolla

kyniä ringissä

Ryhmät kuntoon: hyvinvointia ja opiskeluiloa ryhmistä -kurssi (PED592; 2 op)

Kurssin tavoitteena on edistää jaksamista ja hyvinvointia sekä tukea opiskelua vähentämällä osallistujien yksinäisyyttä. Kurssi on tarkoitettu kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille. Kahden opintopisteen kurssi sisältää kuusi tapaamista 15.3. – 8.5.2023 pienryhmissä lähitapaamisina tai tarvittaessa Zoom-alustalla. Ilmoittaudu kurssille Sisussa 12.3.2023 mennessä. Kurssi perustuu sosiaalisen identiteetin näkökulmaan ja australialaiseen Groups 4 Health -toimintamalliin.

Kurssin aikana pohdimme sosiaalisten ryhmien merkitystä hyvinvoinnissa ja kehitämme työkaluja hyvinvoinnin tukemiseksi. Kurssin aikana osallistut pienryhmässä tehtäviin ohjattuihin harjoituksiin ja keskusteluihin. Kurssilla harjoittelemme sosiaalisten taitojen ja ryhmäjäsenyyksien säätelyä. Lue lisää kurssista opintotarjonta-sivulta.

Muut opiskelua tukevat palvelut yliopistolla

Kalenteri pöydällä.

Tutustu uraohjaajien, opinto-ohjaajien ja opintopsykologien muihin palveluihin toimijoiden omilla sivuilla Opiskelu-palvelussa:

Myös Hyvinvointitapahtumat -sivuilta löydät tietoa opintojen sujumiseen ja hyvinvointiin liittyvistä tapahtumista.

Opintoihin liittyvissä pulmatilanteissa voit löytää oikean palvelun äärelle Opiskelu-palvelun Neuvontakompassin avulla.