Tekoälyn käyttäminen oppimisen tukena

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Voinko kääntää luentopäiväkirjan tekoälyn avulla? Tai vaikka kysyä tekoälyltä apua esseen kirjoittamiseen? Tältä sivulta löydät yliopiston linjauksia tekoälyn käytöstä opetuksen ja oppimisen tukena.

Millaisia tekoälyyn perustuvat sovellukset ovat?

ChatGPT, Google Bard, DeepL ja muut monelle tutut, verkossa saatavilla olevat tekoälysovellukset perustuvat suuriin kielimalleihin (large language models). Viime aikoina kielimallit ovat kehittyneet tasolle, jolla ne voivat tuottaa ihmismäistä tekstiä ja keskustelua.

Mallit osaavat myös korjata ja muuntaa tekstiä niin korkealla tasolla, että lopputulosta voi olla vaikea erottaa ihmisen tuottamasta tekstistä. Tulevaisuudessa vastaavia malleja tulee varmasti lisää ja niiden toiminallisuudet kehittyvät edelleen. Siksi niiden olemassaolo on tärkeää huomioida yliopiston opetuksessa ja tutkimuksessa.

Yliopisto rohkaisee hyödyntämään tekoälyä

Suurten kielimallien olemassaolo kannattaa nähdä mahdollisuutena. Yliopisto rohkaisee koulutusohjelmia ja opettajia hyödyntämään tekoälyä opetuksessa. Näin valmistamme sinua tulevaisuuden yhteiskuntaan, jossa menetelmiä käytetään laajasti.

Koska tekoäly tuo uusia mahdollisuuksia tuottaa tekstiä, jonka alkuperä ja luotettavuus on epäselvä, tekoälyyn perustuvia sovelluksia tulee kuitenkin käyttää hallitusti. Opettaja voi siis esimerkiksi rajoittaa tekoälyn käyttöä sellaisissa tilanteissa, joissa käyttö ei edistäisi oppimistasi.

Jos olet epävarma siitä, voitko käyttää tehtävän tukena tekoälyä, voit aina varmistaa asian etukäteen opettajalta.

Tekoälyä koskevat linjaukset pähkinänkuoressa

  1. Suuria kielimalleja saa lähtökohtaisesti käyttää opetuksessa ja kirjoittamisen tukena. Viime kädessä käytöstä päättää opintojakson vastuuopettaja. Opettaja voi kieltää suurten kielimallien käytön (myös itsenäisessä työssä), jos on riski siihen, että mallien käyttö haittaisi osaamistavoitteiden saavuttamista.
  2. Jos käytät kielimallia palautettavan työn tuottamisen apuna, ilmoita kirjallisesti mitä mallia (esim. ChatGPT, DeepL) olet käyttänyt ja millä tavalla. Tämä koskee myös opinnäytteitä. Huomaathan myös, että tekoälyä ei saa nimetä tekstin tai muun kirjallisen tuotoksen kirjoittajaksi. Tekoäly ei voi ottaa vastuuta tekstin sisällöstä – kaiken materiaalin oikeellisuudesta kantaa vastuun ihminen.
  3. Kielimallien käyttäminen kypsyysnäytteen laatimiseen ei ole sallittua.
  4. Kotitiedekuntasi, koulutusohjelmasi tai esimerkiksi yliopiston Kielikeskus voivat tarvittaessa tehdä täydentäviä linjauksia tekoälyn käytöstä omassa opetuksessaan.
  5. Vastuuopettajan tehtävä on kertoa sinulle ja muille opiskelijoille kielimallien käytön periaatteista, haitoista ja hyödyistä kurssilla. Jos tekoälyn käyttö kielletään, kielletyn käytön rajat tulisi perustella ja jakaa opiskelijoille kirjallisesti.
  6. Opetuksen suunnittelussa tulee huomioida yhdenvertaisuus: ChatGPT ja muut suuret kielimallit eivät aina ole käytettävissä tai niiden käyttö on maksullista. Sinulta ei siis voida edellyttää, että käytät opintojen suorittamiseen kielimallia, joka ei ole käytettävissä ilmaiseksi.
  7. Jos käytät suurta kielimallia jollain sellaisella kurssilla, sen osalla tai kuulustelussa, jossa tekoälyn hyödyntäminen on etukäteen kielletty, toimintasi katsotaan vilpiksi ja käsitellään samoin periaattein kuin muut vilppitapaukset. Samaa koskee tilanteita, joissa et raportoi käyttäneesi kielimallia.

Kun hyödynnät tekoälyä, muista olla täsmällinen ja noudattaa opettajalta saamiasi ohjeita!

Yliopiston omien linjausten lisäksi tekoälyn käyttöä opetuksessa ja oppimisessa säätelevät myös Euroopan komission verkkosivuilta löytyvät eettiset linjaukset. Linjaukset on suunnattu erityisesti opettajille, mutta myös opiskelijoiden on hyvä tutustua niihin.

Mihin linjaukset perustuvat?

Linjaukset tekoälyn käytöstä Helsingin yliopiston opetuksessa (pdf) on hyväksytty yliopiston opintoasiainneuvostossa 16.2.2023. Huomaathan, että tulevan sääntelyn ja teknisen kehityksen perusteella yliopiston linjauksia voidaan myöhemmin täsmentää.

Jos sinulla on kysyttävää linjauksista, voit ottaa yhteyttä Opetuksen strategisiin palveluihin: ospa@helsinki.fi.