Thessa

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Thessa on Helsingin yliopiston sähköinen työkalu väitöskirjatyön ohjaukseen, suunnitteluun ja seurantaan. Thessassa voit suunnitella tutkimusprojektisi, seurata omaa edistystäsi ja tehdä ohjaajien kanssa ohjaussuunnitelman (ohjaussopimus). Thessan avulla myös ohjaajasi ja seurantaryhmäsi jäsenet pysyvät kartalla projektin etenemisestä. Tältä sivulta löytyvien ohjeiden avulla otat Thessan helposti haltuun heti tohtoriopintojesi alussa.

Thessa käyttöön

Voit aloittaa Thessan käytön kun opinto-oikeutesi alkaa. Käyttöönotto on yksinkertaista:

  1. Avaa Thessa selaimella
  2. Kirjaudu sisään yliopiston käyttäjätunnuksella
  3. Seuraa ohjeita ja vahvista olevasi väitöskirjatutkija

Oma väitösprojektini

Kirjauduttuasi voit heti alkaa pitää kirjaa jo tekemistäsi asioista ja suunnitella tulevaa. Listaa jo tekemäsi ja suunnitteilla olevat julkaisusi, kansainväliset aktiviteetit, kurssit ja saamasi tai hakemasi rahoitus. Käytä työkalusta löytyvää kalenteria julkaisujen työvaiheiden aikatauluttamiseen. Tulevaisuudessa tiedot esimerkiksi käydyistä kursseista ja tehdyistä julkaisuista saadaan Thessaan muista järjestelmistä, mutta toistaiseksi Thessa toimii ennen kaikkea omana päiväkirjanasi väitöskirjaprojektin suunnittelun tueksi.

Ohjaajat ja seurantaryhmän jäsenet Thessassa

Ohjaajatietoja Thessassa hallinnoi tohtoriohjelmien henkilökunta. Jos ohjaajatiedoissasi on virheitä tai ne ovat puutteelliset, ota yhteyttä oman tohtoriohjelmasi suunnittelijaan.

Seurantaryhmän jäsenet sinun tulee kutsua Thessan kautta itse.

Ohjaussuunnitelma

Ohjaussuunnitelma (kutsutaan usein myös ohjaussopimukseksi) on väitöskirjatutkijan ja ohjaajien välinen sopimus, joka solmitaan heti opintojen alussa. Suunnitelmaan kirjataan ohjaussuhteen yhteiset pelisäännöt ja kummankin osapuolen oikeudet ja velvollisuudet. Ohjaussuunnitelma tehdään Thessassa ohjaajan käyttäjätunnuksilla. Sovi ohjaajiesi kanssa tapaaminen, jossa täytätte ohjaussuunnitelman yhdessä. Päivittäkää ohjaussuunnitelmaa tutkinnon edetessä tarvittaessa.

Vuosiraportin luominen

Kerran vuodessa Thessa pyytää sinua tekemään raportin tohtoriopintojesi edistymisestä. Vuosiraportti tulee tehdä hyvissä ajoin ennen seurantaryhmän vuosittaista tapaamista, jotta ohjaajasi ja seurantaryhmän jäsenet ehtivät tutustua raporttiin ennen tapaamista.

Vuosiraportit löytyvät Thessan pääsivun alalaidasta:

Kuvakaappaus: Thessan pääsivu

Valtaosa vuosiraportin sisällöstä luodaan automaattisesti Oma Väitösprojektini -osion tiedoista. Lisäksi sinun tulee muun muassa arvioida väitöskirjatyöhön kuluneen vuoden aikana käyttämäsi aika sekä väitöskirjatyön tämänhetkinen tilanne.

Aloita raportin luominen painikkeella "Create report":

Kuvakaappaus: Create report -painike

Thessa luo kumulatiivisen raportin automaattisesti:

Kuvakaappaus: kumulatiivinen raportti

Vuosiraportissa sinun tulee arvioida työn edistymistä ja siihen käyttämääsi aikaa:

Kuvakaappaus: vuosiraportti

Lisäksi vuosiraporttiin kirjataan muun muassa kuluneen vuoden kohokohdat ja haasteet.

Kuvakaappaus: kohokohdat ja haasteet

Kun raporttisi on valmis, lähetä se arvioitavaksi. Halutessasi voit liittää raporttiin myös liitteitä (esim. päivitetty tutkimussuunnitelma), mutta liitteet eivät ole pakollisia ellei sinulta ole erikseen sellaisia pyydetty.

Kuvakaappaus: vuosiraportin lähettäminen arvioitavaksi

Kun olet lähettänyt raportin arvioitavaksi, ohjaajasi ja seurantaryhmäsi saavat tiedon raportista ja voivat kommentoida sitä Thessassa. Saat uusista kommenteista ilmoituksen sähköpostiisi. Voit vastata kommentteihin Thessan raporttinäkymän keskustelukentässä:

Kuvakaappaus: keskustelukenttä

Vuosiraportin sulkeminen

Kun vuosiraportointi on valmis ja hyväksytty seurantaryhmäkokouksessa, sinun pitää vielä kirjoittaa lyhyt yhteenveto johtopäätöksistä, ns. loppulause (conclusion and recommendations). Loppulauseen tallentaminen sulkee raportin ja aloittaa uuden raportointikauden.

Loppulause kirjoitetaan seurantaryhmäkokouksen aikana ja siihen tulee merkitä kokouksessa paikalla olleet:

Kuvakaappaus: vuosiraportin päättäminen

Kuka näkee tietoni Thessassa?

Vuosiraporttia ja ohjaussuunnitelmaa voivat sinun lisäksesi Thessassa tarkastella omat ohjaajasi ja seurantaryhmäsi jäsenet sekä tohtorikoulutuksen tukihenkilöstö.

Kysyttävää?

Apua Thessan käyttöön saat Thessan Help-osiosta. Tarvittaessa voit myös olla yhteydessä Thessan ylläpitoon: thessa-admin@helsinki.fi. Thessaa kehitetään jatkuvasti ja ylläpidolle voit halutessasi antaa myös palautetta Thessan toiminnallisuuksista.