Tutkielman tekijän tiedonhankinta -verkkokurssi (MOOC)

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Tarvitsetko lähteitä opinnäytetyötä varten? Haluatko treenata tiedonhankinnan taitoja joustavasti verkossa? Voit opiskella tiedonhankintaa ajasta ja paikasta riippumatta kirjaston MOOC-verkkokurssilla.

Mikä on kurssin tarkoitus? Kenelle kurssi soveltuu?

Tiedonhankintaa tutkielman tekijälle on opinnäytteen laatimisessa tarvittavien taitojen opiskeluun tarkoitettu kaikille avoin MOOC-verkkokurssi. Kurssialue soveltuu tiedonhankinnan ja -hallinnan itseopiskeluun.

Oppimateriaali on suunniteltu erityisesti Helsingin yliopiston kandidaatti- tai maisterivaiheen opintojen tueksi. Kurssi sopii kaikkien tiedekuntien opiskelijoille, jotka kirjoittavat tutkielmaa.

Kurssin lähtötasona on Opiskelijan digitaidot -oppimateriaalin tiedonhankinta-osio tai vastaavat taidot.

Kurssien kieliversioiden sisällöt poikkeavat hieman toisistaan. Suomen- ja ruotsinkielinen kurssi on suunniteltu kandivaiheeseen sekä englanninkielinen kurssi maisterivaiheeseen. Valitse kurssi MOOC-kurssin kielen tai tutkintotasosi mukaan.

Milloin minun kannattaa osallistua kurssille?

Kurssille on suositeltavaa osallistua ennen ensimmäisen laajemman kirjoitelman laatimista tai viimeistään opinnäyteprosessin alussa.

Mitä opin kurssilla?

Kurssilla käsiteltävät aiheet ovat osa akateemisia taitoja, joiden harjoitteleminen ja ylläpitäminen on elinikäinen prosessi.

Verkkokurssin suorittanut osaa:

• kuvata lyhyesti omaa aihettaan ja valita oman aiheensa kannalta keskeiset hakusanat
  • arvioida kriittisesti lähteitä ja tiedonhaun eri kanavia
  • hyödyntää oman tieteenalansa tieteenalaopasta
  • löytää Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmista oman alansa keskeiset lähteet mm. tietokannat, lehdet, kirjat
  • kuvata tiedonhallinnan ja viitteidenhallinnan perusasioita
  • tunnistaa tekijänoikeuksien perusasiat ja Creative Commons -lisenssit

Kurssi sisältää tiedonhakua omasta aiheesta ja kurssilla esiteltyjen tiedonhankinnan työkalujen käytön harjoittelua.

Kuinka laaja kurssi on ja kuinka kauan se kestää?

Kurssin laajuus on 27 tuntia. Kurssiin käytetty aika riippuu opiskelijan lähtötasosta ja harjoituksiin käytetystä ajasta.

Milloin voin suorittaa kurssin?

Kurssin voi suorittaa ja kurssi on avoinna lukuvuoden aikana. Kesällä kurssia uudistetaan ja muokataan.

Miten ilmoittaudun kurssille?

Näin ilmoittaudut kurssille:

1. Klikkaa haluamasi kurssin nimeä
  2. Kirjaudu alustalle Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksilla (Haka login).
  3.  Lisää itsesi kurssille: kurssialueella valitse vasemmasta laidasta kohdasta kurssin koontinäyttö.
  • Voit kirjautua MOOC-kurssille myös vierailijana ilman käyttäjätunnuksia. Vierailijana voit selata kurssimateriaalia, mutta et suorittaa kurssia.

Linkki kurssialueelle:

Voinko hyödyntää kurssin tutkinnossani? Saanko kurssista opintopisteitä?

Kurssista ei saa automaattisesti opintopistettä. Kurssin pakolliset tehtävät suoritettuasi voit tulostaa kurssialueelta todistuksen kurssin suorittamisesta.

Osa koulutusohjelmista myöntää opintopisteen tämän kurssin suorittamisesta tai sen voi liittää osaksi laajempaa kokonaisuutta. Ennen kurssin suorittamista tarkista omasta koulutusohjelmastasi tai seminaarisi opettajalta, miten voit hyödyntää kurssia opinnoissasi.

MOOC-kurssialustalta ei lähde ilmoituksia kurssisuorituksista, vaan sinun pitää itse toimittaa kurssitodistus seminaarisi opettajalle tai kurssisi Moodle-alueelle, jos opinnoissasi niin ohjeistetaan.

Tarkemmat suoritusohjeet löydät MOOC-kurssin alueella.

Miten saan todistuksen kurssista?

Voit tulostaa todistuksen kurssialueella, kun olet suorittanut pakolliset tehtävät.

Voinko opiskella kurssista vain osan?

Voit opiskella osan, mutta saat todistuksen vain, jos olet suorittanut hyväksytysti kaikki pakolliset tehtävät.