Sisu-ohje: Ilmoittautuminen opetukseen ja tentteihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Täältä löydät tekniset ohjeet opetukseen ja tentteihin ilmoittautumiseen Sisussa. Kurssi-ilmoittautumisen periaatteet sekä pikaohjeen ilmoittautumiseen löydät sivulta Miten ilmoittaudun kursseille ja tentteihin?

Jos et ole vielä tehnyt opintosuunnitelmaa ja ajoittanut opintojasi Sisussa, aloita ohjeesta Opintosuunnitelma.

Ilmoittautuminen opetukseen tai tenttiin

Suoritustavan ja opetuksen valinta

Ennen ilmoittautumista sinun täytyy valita opintojaksolle suoritustapa ja opetus joko Opintokalenterissa tai Opintojen rakenne -sivulla. Tämä kannattaa tehdä etukäteen esim. kaikille seuraavan periodin kursseille, jotta voit myöhemmin hoitaa kaikki ilmoittautumiset opintokalenterissa kerralla. Huom! Älä aloita ilmoittautumista Haku-sivulta.

 1. Avaa opintojaksoesite klikkaamalla jakson koodia ja siirry Suoritustavat-välilehdelle. Jos et näe jaksolla opetusta, varmista ensin opintojakson nimen alta, että sen versio on kuluvan lukuvuoden mukainen.
 2. Klikkaa haluamasi suoritustavan saraketta ja sen jälkeen Valitse tämä tapa. 
 3. Valitse opetus klikkaamalla sen nimen perässä olevaa Valitse-nappia, joka aktivoituu suoritustavan valinnan jälkeen. Opetuksen ilmoittautumisajankohdan ja valintakriteerit näet opetuksen tarkemmista tiedoista klikkaamalla opetuksen nimeä. Voit lukea lisää valintakriteereistä tämän sivun lopusta luvusta Ilmoittautumistavat.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
  Jos suoritustavalla on enemmän kuin viisi opetusta, saat kaiken opetuksen näkyville klikkaamalla Näytä lisää alimman opetuksen alta. 
 4. Klikkaa sivun yläreunaan ilmestyvästä ilmoituksesta Siirry ilmoittautumiseen. Voit myös siirtyä opintokalenteriin myöhemmin, kun ilmoittautuminen on avoinna.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 5. Siirryt Opintokalenteri-sivulle, jonka oikeassa reunassa olevasta sivupalkista voit ilmoittautua opetukseen. Jos sivupalkki ei aukea automaattisesti, klikkaa sivun oikeasta yläkulmasta Avaa sivupalkki. Äsken valitsemasi opetuksen tiedot ovat oletuksena auki.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 6. Näytä tilaisuudet kalenterissa -painikkeella voit valita, näkyvätkö opetusajat opintokalenterissasi. Jos opetukseen ei sisälly ajoitettua opetusta, sitä ei voi lisätä kalenteriin. Huom! Opetuksen lisääminen kalenteriin ei vastaa opetukseen ilmoittautumista. Sinun tulee vielä erikseen ilmoittautua palkin alalaidasta.

Opetusryhmien valinta

Jos opetuksessa on vaihtoehtoisia opetusryhmiä, sinun täytyy ennen varsinaista ilmoittautumista valita sinulle sopivat ryhmät. Tunnistat ryhmävalintoja edellyttävän ilmoittautumisen pudotusvalikoista opetusryhmien alla.

Jos opetuksessa ei ole vaihtoehtoisia ryhmiä, kaikki opetuksen tiedoissa oleva opetus on pakollista ja voit siirtyä suoraan ilmoittautumaan.

Huomaa, että opintojakson suorittamiseen tarvittaviin osasuorituksiin saattaa olla erillinen ilmoittautuminen. Esimerkiksi luentokurssille ja harjoituksiin ei välttämättä ilmoittauduta samalla kertaa.

 1. Valitse vähintään ohjeistuksen mukainen määrä opetusryhmiä ensisijaiseksi (Ensisijainen toiveeni). Valitse myös muut sinulle sopivat ryhmät (Sopii minulle). Voit jättää sinulle sopimattomien opetusryhmien valinnat oletusvalintaan (Ei sovi). Mitä useamman ryhmän lisäät sinulle sopiviin ryhmiin, sitä todennäköisemmin mahdut mukaan opetukseen. Kaikille opetukseen ilmoittautuville opiskelijoille pakollista, yhteistä opetusta ei valita erikseen.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
  Normaalissa ilmoittautumisessa voit ilmoittautua myös täynnä olevaan opetusryhmään. Suorassa ilmoittautumisessa täynnä olevan opetusryhmän kohdalla näkyy lukkokuvake, etkä voi ilmoittautua opetukseen, jos sinulla on asetettu ryhmätoive täyteen ryhmään. Lisätietoa ilmoittautumistavoista.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 2. Lopuksi klikkaa opetuksen tietojen lopusta Ilmoittaudu-nappia.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä. 
  Jos et ole tehnyt kaikkia tarvittavia ryhmävalintoja, näet siitä ilmoituksen napin yläpuolella. 
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Ilmoittautumisen vahvistaminen

Kun olet klikannut Ilmoittaudu-nappia, ilmoittautumisen vahvistamisen ikkuna aukeaa. Voit suoraan vahvistaa ilmoittautumisen, jos valintaikkunassa ei ole valintoja tehtävänä eikä pakollisia lisätietokysymyksiä. Klikkaamalla opetuksen nimen vieressä olevaa nuolta näet ilmoittautumisen, sen muokkaamisen sekä perumisen takarajat.

Opiskeluoikeus-kohdassa näet ilmoittautumisen perusteena olevan opiskeluoikeutesi. Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, voit vaihtaa ilmoittautumisen perusteena olevaa opiskeluoikeutta pudotusvalikosta. Valitse se opiskeluoikeus, jonka suunnitelmaan olet opintojakson lisännyt. Huom! Opiskeluoikeuden valinta voi vaikuttaa ilmoittautumisen hyväksymiseen, joten muista huomioida opintojaksoesitteellä näkyvät opetuksen ennakkovaatimukset ja valintakriteerit.

Jos ilmoittautumiseen on asetettu lisätietokysymyksiä, näet ne opiskeluoikeuden alla. Lisätietokysymyksiä voivat olla suorituskielen valinta sekä erilaiset avoimet kysymykset. Kysymykset voivat olla pakollisia tai valinnaisia ja ne voivat vaikuttaa ilmoittautuneiden valintaan ja valintajärjestykseen. Pakolliset kysymykset on merkattu tähdellä.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Vahvista lopuksi ilmoittautuminen klikkaamalla Vahvista. Nappi muuttuu aktiiviseksi vasta, kun olet vastannut kaikkiin pakollisiin lisätietokysymyksiin.

Saat näkymän yläreunaan ilmoituksen, kun ilmoittautuminen on tehty. Muutaman sekunnin kuluttua saat sen tilalle ilmoituksen ilmoittautumisen tilasta:

 • Ilmoittautuminen hyväksytty.
 • Ilmoittautuminen hylätty. Et tullut valituksi opetukseen.
 • Ilmoittautuminen käsitelty. Jos ilmoittautuminen päättyisi nyt, pääsisit mukaan.
 • Ilmoittautuminen käsitelty. Jos ilmoittautuminen päättyisi nyt, et pääsisi mukaan.
 • Ilmoittautuminen käsitelty. Ennakkovaatimuksia puuttuu etkä voi tulla valituksi opetukseen.

Huomaathan, että kurssille pääsevät opiskelijat vahvistetaan lopullisesti vasta ilmoittautumisajan päätyttyä. Toisin sanoen ilmoittautumisaikana näkyvä alustava hyväksyntä ei vielä takaa paikkaa kurssilla.

Jos opintojakso ei vielä sisälly opintosuunnitelmaasi, saat lisäksi ilmoituksen opintojakson lisäämisestä opintosuunnitelmaan. Tässä tapauksessa klikkaa ilmoituksessa olevaa linkkiä ja siirry lisäämään opintojakso suunnitelmaasi alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Opintojakson lisääminen suunnitelmaan ilmoittautumisen jälkeen

Sisussa on mahdollista myös ilmoittautua opetukseen, vaikka opintojakso ei kuuluisi opintosuunnitelmaasi. Opetukseen ilmoittautumisessa ehtona kuitenkin on, että sinulla pitää olla kyseinen opintojakso suunniteltuna, jotta voit tulla valituksi opetukseen. Tästä syystä on aina suositeltavaa ensin lisätä opintojakso suunnitelmaasi, valita suoritustapa ja vasta sitten ilmoittautua opetukseen. 

Jos sinulla on jo opintojakso suunnitelmassasi, mutta suoritustapaa ei ole valittu, saat ilmoittautumisen jälkeen yläreunaan ilmoituksen "Valitse suoritustapa ja tarvittaessa muu opetus opintojaksolle." Klikkaa ilmoitusta, niin siirryt opintojaksoesitteelle valitsemaan suoritustavan.

Jos saat ilmoittautumisen vahvistamisen jälkeen ilmoituksen "Sijoita opintojakso suunnitelmaan, valitse suoritustapa ja tarvittaessa muu opetus." Klikkaa ilmoitusta lisätäksesi opintojakson suunnitelmaasi.

Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Opintojakso on valmiiksi valittuna vasemman reunan Sijoita suunnitelmaan -palkissa. Valitse suunnitelmasta jokin kohta, johon opintojakson voi lisätä (esim. valinnaiset opinnot) ja klikkaa Valitse.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Vahvista valinta oikean reunan valinta-avustimessa klikkaamalla Vahvista.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Tämän jälkeen on suositeltavaa, että ilmoittaudut uudelleen, jotta näet heti ilmoittautumisesi päivitetyn tilan. Jos et ilmoittaudu uudelleen, huomioi Sisu joka tapauksessa suunnitelmaan lisäämisen viimeistään lopullisessa ilmoittautumislaskennassa.

Ilmoittautumisen tila

Ilmoittauduttuasi opetukseen näet ilmoittautumisen tilan opetuksen tiedoista samasta paikasta Opintokalenterissa, jossa teit alun perin ilmoittautumisen valinnat. Näkymä poikkeaa hieman normaalin ja suoran ilmoittautumisen välillä (ks. lisätietoa ilmoittautumistavoista alla).

Suorassa ilmoittautumisessa ilmoittautumisesi on heti hyväksytty. Näet valitsemiesi ryhmien kohdalla sekä tietojen lopussa ilmoituksen hyväksynnästä.

Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Normaalissa ilmoittautumisessa on merkitty tiimalasilla ja hyväksyntä-merkillä ne opetusryhmät, jotka olet valinnut itsellesi ensisijaiseksi tai sopivaksi ja joihin olet tarkasteluhetkellä pääsemässä,

Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Opetuksen tietojen lopussa näet yhteenvedon ilmoittautumisestasi opetukseen ja ryhmiin sijoittelun alustavan tuloksen. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Jos et täytä ilmoittautumisen valintakriteereitä etkä voi siksi tulla valituksi opetukseen, näet opetuksen tietojen lopussa tästä tiedon sekä kriteerit, joita et täytä.

 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Ilmoittautumistavat ja valintakriteerit

Suora ilmoittautuminen

Suora ilmoittautuminen tarkoittaa sitä, että opetukseen valittavat opiskelijat hyväksytään opetukseen heti, kun he ovat ilmoittautuneet. Se on pääasiassa käytössä opetuksessa, johon voi ilmoittautua pitkin lukuvuotta ja ilmoittautuminen päättyy vasta opetuksen loppuessa. Tällaisia ovat esimerkiksi Examinarium-tentit ja itsenäinen opiskelu.

Tunnistat suoran ilmoittautumisen paikkamääräkuvakkeesta, joka näkyy Opintokalenterissa opetusryhmien kohdalla. Kuvakkeen ympyröiden lukumäärä ja väritys on aina sama, eikä heijasta opetuksen paikkamääriä.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Vahvistaminen tapahtuu automaattisesti. Se perustuu opetuksen ennakkovaatimuksiin, valintakriteereihin, opetusryhmien kokoon sekä opiskelijan ryhmätoiveisiin.

Normaali ilmoittautuminen

Normaali ilmoittautuminen tarkoittaa sitä, että opetukseen valittavat opiskelijat vahvistetaan vasta ilmoittautumisajan päätyttyä. Se on pääasiassa käytössä opetuksessa, johon ilmoittaudutaan ennen opetuksen alkua ja ilmoittautuminen päättyy ennen opetuksen alkamista. Tällaisia ovat esimerkiksi luentokurssit ja muu vastaava opetus, joka edellyttää läsnäoloa opetuksessa, minkä takia osallistujat on hyvä olla tiedossa opetuksen alkaessa.

Tunnistat normaalin ilmoittautumisen tiimalasikuvakkeista.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Ilmoittautumisen vahvistaminen voi tapahtua automaattisesti tai opettaja/hallinto voi vahvistaa ilmoittautumisen. Vahvistaminen perustuu opetuksen ennakkovaatimuksiin, valintakriteereihin, opetusryhmien kokoon sekä opiskelijan ryhmätoiveisiin.

Ilmoittautumisen ennakkovaatimukset ja valintakriteerit

Ilmoittautumisen vaatimukset ja kriteerit löydät opintojaksoesitteeltä, opetuksen Ilmoittautuminen-välilehdeltä. 
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Ilmoittautumisen ennakkovaatimuksia ja valintakriteereitä voivat olla:

 • opiskeluoikeuden voimassaolo,
 • läsnäoloilmoittautumisen tila,
 • kuuluminen johonkin tiettyyn kohderyhmään,
 • kuuluuko opintojakso ensisijaiseen opintosuunnitelmaan,
 • opintojakson pakolliset esitiedot,
 • opintojakson suositellut esitiedot,
 • tutkintoon suoritetut opintopisteet sekä
 • hyväksytty ilmoittautuminen johonkin toiseen opetukseen.

Huomaa, että kriteerit tarkastetaan aina ilmoittautumisessa käytetyn opiskeluoikeuden perusteella, jos sinulla on useita aktiivisia opiskeluoikeuksia.

Ilmoittautumisen päivittäminen eli muokkaaminen

Ilmoittautumista on tarpeen päivittää, kun haluat vaihtaa ryhmätoiveitasi, ilmoittautumisessa käytettävää opiskeluoikeutta tai vastauksiasi lisätietokysymyksiin. Voit päivittää ilmoittautumistasi niin kauan kuin ilmoittautumisaika on voimassa.

Ilmoittautumisen päivittäminen tapahtuu Opintokalenteri-sivulla samalla tavalla kuin alkuperäinen ilmoittautuminen: valitse tarvittaessa ryhmätoiveet ja klikkaa sitten Päivitä ilmoittautuminen -nappia.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Vahvistamisen valintaikkunassa valitse tarvittaessa opiskeluoikeus ja vastaa mahdollisiin lisätietokysymyksiin. Vahvista lopuksi ilmoittautuminen. Saat yläreunaan ilmoituksen, kun ilmoittautuminen on päivitetty. Muutaman sekunnin kuluttua saat sen tilalle ilmoituksen ilmoittautumisen tilasta.

Suoritettavan opintojakson tai suoritustavan vaihtaminen

Suoritettavan opintojakson vaihtaminen

Et voi ilmoittautua samaan opetukseen kahden eri opintojakson kautta. Jos olet valinnut opetuksen yhden opintojakson kautta, näet toisella opintojaksolla ilmoituksen "Olet lisännyt opetuksen kalenteriisi toisen suoritustavan osan tai opintojakson kautta." Et voi valita opetusta toisen opintojakson kautta eikä Valitse-nappia voi klikata.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Klikkaamalla opetuksen nimeä tai Näytä-linkkiä siirryt esitteen alaosaan. Näet opetuksen nimen alla olevasta ilmoituksesta opintojakson ja suoritustavan osan, johon olet jo liittänyt kyseisen opetuksen. Opetuksen perustiedoista näet kaikki vaihtoehtoiset opintojaksot, jotka opetuksessa voi suorittaa.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Jos haluat suorittaa opetuksessa eri opintojakson, etsi ensin aiemmin valitsemasi opintojakso Opintokalenterista, Ilmoittautuminen ja opetus -välilehdeltä. Avaa valitun opetuksen tiedot ja klikkaa lopusta Poista. Näin opetuksen valinta poistetaan alun perin valitulta opintojaksolta. Voit tehdä opetuksen poisvalinnan myös opintojaksoesitteellä.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Jos toinen opintojakso on jo suunnitelmassasi, siirry valitsemaan opetus opintojaksoesitteelle ja sen jälkeen voit ilmoittautua opetukseen. Jos haluamasi opintojakso ei ole opintosuunnitelmassasi, lisää se ensin suunnitelmaan, minkä jälkeen voit valita opetuksen ja ilmoittautua siihen.

Suoritustavan vaihtaminen saman opintojakson sisällä

Jos haluat vaihtaa saman opintojakson sisällä suoritustapaa, voit ensin valita uuden suoritustavan klikkaamalla saraketta ja sen jälkeen Valitse tämä tapa. Klikkaa sitten aiemmasta suoritustavasta Poista valinta. Tämän jälkeen Valitse-nappi aktivoituu uuden suoritustavan kohdalla.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Ilmoittautumisen peruminen

Voit perua ilmoittautumisesi opetukseen niin kauan kuin ilmoittautumisaika tai perumisen lisäaika on voimassa. Näet opintokalenterin sivupalkissa, opetuksen tietojen lopussa Peru ilmoittautuminen -napin niin kauan kuin peruminen on mahdollista.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Kun klikkaat nappia, aukeaa perumisen vahvistusikkuna. Klikkaa vielä Vahvista, niin ilmoittautumisesi on peruttu.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Nyt voit poistaa opetuksen kalenteristasi. Voit halutessasi myös ilmoittautua uudelleen opetukseen.

Suorituksen keskeyttäminen

Suoritus täytyy perumisen sijaan keskeyttää, jos opetus on alkanut ja ilmoittautumisen perumisaika on päättynyt. Keskeyttäminen tarkoittaa, että et voi enää uudelleen ilmoittautua kyseiseen opetukseen itse. Ota yhteyttä opiskelijaneuvontaan, jos sinun pitäisi pystyä ilmoittautumaan uudelleen opetukseen, jonka olet keskeyttänyt.

Kun keskeyttäminen on mahdollista, näet Opintokalenteri-sivun sivupalkissa, opetuksen tietojen lopussa Keskeytä suoritus -napin.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Klikattuasi nappia, avautuu keskeyttämisen vahvistamisen ikkuna. Keskeyttäminen tulee voimaan vasta vahvistamisen jälkeen.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Keskeytetty opetus siirtyy sivupalkin Päättyneet ja keskeytetyt -välilehdelle, jossa voit poistaa opetuksen valinnan. Tämän jälkeen voit halutessasi valita opintojaksolle toisen suoritustavan ja opetuksen.

Mahdolliset virhetilanteet ilmoittautumisessa

Jos saat ilmoittauduttuasi opetukseen seuraavan ilmoituksen: Opintojakso ei kuulu ensisijaiseen opintosuunnitelmaasi, ohjaa Sisu sinut lisäämään opintojakson suunnitelmaasi.

Mikäli opintojakso kuitenkin on jo ensisijaisessa suunnitelmassa, mutta saat silti kyseisen ilmoituksen, tarkista että olet opintojaksoesitteeltä valinnut opintojaksosta uusimman käytössä olevan version, eli lukuvuoden 2021-2022 version:

 1. Mene opintosuunnitelmaasi, avaa opintojaksoesite klikkaamalla jakson koodia, ja vaihda opintojakson versio uusimpaan.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 2. Kun vaihdat version uusimpaan, saat käyttöliittymän ylälaitaan ilmoituksen: ”Katselet opintojakson versiota, joka ei ole käytössä suunnitelmassasi. Ota käyttöön tämä versio.”
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä
 3. Kun olet vaihtanut version uusimpaan, voit ilmoittautua uudelleen.