Sisu-ohje: Ilmoittautuminen opetukseen ja tentteihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Täältä löydät tekniset ohjeet opetukseen ja tentteihin ilmoittautumiseen Sisussa. Kurssi-ilmoittautumisen periaatteet sekä pikaohjeen ilmoittautumiseen löydät sivulta Miten ilmoittaudun kursseille ja tentteihin? 

Avoimen yliopiston opetukseen ilmoittaudutaan näiden ohjeiden mukaisesti.

Jos et ole vielä tehnyt opintosuunnitelmaa ja ajoittanut opintojasi Sisussa, aloita ohjeesta Opintosuunnitelma.

Päivitetty 20.12.2021: Lisätty luku Huomioi nämä, kun ilmoittaudut opetukseen ja tentteihin.
Päivitetty 28.1.2022: Lisätty luku Ryhmävalintojen muokkaaminen ilmoittautumisen vahvistamisen jälkeen.

Huomioi nämä, kun ilmoittaudut opetukseen ja tentteihin

Jotta pääset ilmoittautumaan ongelmitta opetukseen ja tentteihin, huomaathan seuraavat asiat:

 1. Ilmoittaudu aina ensisijaisen opintosuunnitelmasi kautta. Älä ilmoittaudu opintojaksolle Sisun Haku-toiminnon kautta. Ohjeet opintojakson lisäämiseen opintosuunnitelmaasi löydät sivulta Sisu-ohje: Opintosuunnitelma.
  Huom! Jos olet saanut opinto-oikeuden sekä kandi- että maisterintutkintoon, pitää maisteriohjelman tutkintorakenne lisätä samaan opintosuunnitelmaan kandiohjelman tutkintorakenteen perään. Ohjeet maisteriohjelman valintaan löydät sivulta Sisu-ohje: Maisteriohjelman valinta.
 2. Tarkista, että opintosuunnitelmassasi on kuluvan lukuvuoden versio opintojaksosta, jonka opetukseen tai tenttiin haluat ilmoittautua. Ohjeet version tarkistamiseen ja vaihtamiseen löydät sivulta Sisu-ohje: Opintojakson tai kokonaisuuden version päivittäminen.
 3. Valitse aina opintojakson suoritustapa ennen opetuksen valintaa. Valitse suoritustapa opintojaksoesitteellä klikkaamalla ensin haluamasi suoritustavan saraketta ja sitten suoritustapamatriisin alta vihreää ”Valitse tämä tapa” -painiketta.
 4. Kun siirryt opintokalenteriin ilmoittautumaan: jos opetuksessa on tarjolla useita opetusryhmiä, ilmoittaudu aina kaikkiin sinulle sopiviin ryhmiin. Näin on todennäköisempää, että tulet valituksi johonkin opetusryhmään.
 5. Seuraa tarkasti tällä sivulla olevia ilmoittautumisohjeita.
 6. Tarkasta lopuksi ilmoittautumisen tila eli mahduitko opetukseen/tenttiin vai et. Ohjeita ilmoittautumisen tilan tarkastamiseen löydät tältä sivulta.

Ilmoittautuminen opetukseen tai tenttiin

Sinun tulee hyväksyä toiminnalliset evästeet nähdäksesi videon.

Suoritustavan ja opetuksen valinta

Ennen ilmoittautumista sinun täytyy valita opintojaksolle suoritustapa ja opetus joko Opintokalenterissa tai klikkaamalla jakson koodia Opintojen rakenne -sivulla. Suoritustavan valinta kannattaa tehdä etukäteen esim. kaikille seuraavan periodin kursseille, jotta voit myöhemmin hoitaa kaikki ilmoittautumiset opintokalenterissa kerralla. Huom! Älä aloita ilmoittautumista Haku-sivulta. Ilmoittautumisen hyväksyntä edellyttää, että valitset opetuksen suunnitelmasi kautta. 

 1. Avaa opintojaksoesite ja siirry Suoritustavat-välilehdelle. Jos et näe jaksolla opetusta, varmista ensin opintojakson nimen alta, että sen versio on kuluvan lukuvuoden mukainen.
 2. Klikkaa haluamasi suoritustavan saraketta ja sen jälkeen Valitse tämä tapa. 
 3. Valitse opetus klikkaamalla sen nimen perässä olevaa Valitse-nappia, joka aktivoituu suoritustavan valinnan jälkeen. Opetuksen ilmoittautumisajankohdan ja valintakriteerit näet opetuksen tarkemmista tiedoista klikkaamalla opetuksen nimeä. Lisätietoa: millä perusteella kurssille pääsevät opiskelijat valitaan?
  Kuvakaappaus opintojaksoesitteen Suoritustavat-välilehdeltä.
  Jos suoritustavalla on enemmän kuin viisi opetusta, saat kaiken opetuksen näkyville klikkaamalla Näytä lisää alimman opetuksen alta.

  Opetuksen kohdalla voi näkyä ilmoitus ”Olet lisännyt opetuksen kalenteriisi toisen suoritustavan osan, opintojakson eri version tai kokonaan eri opintojakson kautta.” Klikkaamalla ilmoituksen alta Näytä-linkkiä näet mihin opintojaksoon ja suoritustapaan olet opetuksen valinnut.
  Kuvakaappaus opintojaksoesitteellä opetuksen nimen alla näkyvästä ilmoituksesta.
   

 4. Klikkaa sivun yläreunaan ilmestyvästä ilmoituksesta Siirry ilmoittautumiseen, joka tulee näkyville opetuksen valinnan jälkeen. Voit myös siirtyä suoraan opintokalenteriin myöhemmin, kun ilmoittautuminen on avoinna.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 5. Siirryt Opintokalenteri-sivulle, jonka oikeassa reunassa olevasta sivupalkista voit ilmoittautua opetukseen. Jos sivupalkki ei aukea automaattisesti, klikkaa sivun oikeasta yläkulmasta Avaa sivupalkki. Äsken valitsemasi opetuksen tiedot ovat oletuksena auki.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 6. Näytä tilaisuudet kalenterissa -painikkeella voit valita, näkyvätkö opetusajat opintokalenterissasi. Jos opetukseen ei sisälly ajoitettua opetusta, sitä ei voi lisätä kalenteriin. Huom! Opetuksen lisääminen kalenteriin ei vastaa opetukseen ilmoittautumista. Sinun tulee vielä erikseen ilmoittautua palkin alalaidasta.

Opetusryhmien valinta

Jos opetuksessa on vaihtoehtoisia opetusryhmiä, sinun täytyy ennen varsinaista ilmoittautumista valita sinulle sopivat ryhmät. Tunnistat ryhmävalintoja edellyttävän ilmoittautumisen pudotusvalikoista opetusryhmien alla.

Jos opetuksessa ei ole vaihtoehtoisia ryhmiä, kaikki opetuksen tiedoissa oleva opetus on pakollista ja voit siirtyä suoraan ilmoittautumaan.

Huomaa, että opintojakson suorittamiseen tarvittaviin osasuorituksiin saattaa olla erillinen ilmoittautuminen. Esimerkiksi luentokurssille ja harjoituksiin ei välttämättä ilmoittauduta samalla kertaa.

 1. Valitse vähintään ohjeistuksen mukainen määrä opetusryhmiä ensisijaiseksi (Ensisijainen toiveeni). Valitse myös muut sinulle sopivat ryhmät (Sopii minulle). Voit jättää sinulle sopimattomien opetusryhmien valinnat oletusvalintaan (Ei sovi). Mitä useamman ryhmän lisäät sinulle sopiviin ryhmiin, sitä todennäköisemmin mahdut mukaan opetukseen. Kaikille pakollista, yhteistä opetusta ei valita erikseen.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
  Voit ilmoittautua myös täynnä olevaan ryhmään, jos ryhmän kohdalla ei näy lukkokuvaketta.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
 2. Lopuksi klikkaa opetuksen tietojen lopusta Ilmoittaudu-nappia.
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä. 
  Jos et ole tehnyt kaikkia tarvittavia ryhmävalintoja, näet siitä ilmoituksen. 
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Ilmoittautumisen vahvistaminen

Kun olet klikannut Ilmoittaudu-nappia, ilmoittautumisen vahvistamisen ikkuna aukeaa. Voit suoraan vahvistaa ilmoittautumisen, jos valintaikkunassa ei ole valintoja tehtävänä eikä pakollisia lisätietokysymyksiä. Klikkaamalla opetuksen nimen vieressä olevaa nuolta näet ilmoittautumisen, sen muokkaamisen sekä perumisen takarajat. 

 1. Opiskeluoikeus-kohdassa näet ilmoittautumisen perusteena olevan opiskeluoikeutesi. Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, voit vaihtaa sitä pudotusvalikosta. Valitse se opiskeluoikeus, jonka suunnitelmaan olet opintojakson lisännyt. Opiskeluoikeuden valinta voi vaikuttaa ilmoittautumisen hyväksymiseen, joten muista huomioida opetuksen ennakkovaatimukset ja valintakriteerit, jotka näet opintojaksoesitteeltä. 
 2. Jos ilmoittautumiseen on asetettu lisätietokysymyksiä, näet ne opiskeluoikeuden alla. Lisätietokysymyksiä voivat olla suorituskielen valinta sekä erilaiset avoimet kysymykset. Kysymykset voivat olla pakollisia tai valinnaisia ja ne voivat vaikuttaa ilmoittautuneiden valintaan ja valintajärjestykseen.  
 3. Klikkaa lopuksi Vahvista-nappia. Nappi muuttuu aktiiviseksi vasta, kun olet vastannut kaikkiin pakollisiin lisätietokysymyksiin. Saat näytön yläreunaan tiedon ilmoittautumisesi alustavasta hyväksynnästä tai hylkäyksestä. 

Huomaathan, että alustava hyväksyntä ei vielä takaa paikkaa kurssilla, koska kurssille pääsevät opiskelijat vahvistetaan yleensä lopullisesti vasta ilmoittautumisajan päätyttyä. 

Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Jos opintojakso ei vielä sisälly opintosuunnitelmaasi tai suunnitelmassasi on siitä väärä versio, näet ilmoittautumisen vahvistamisen ikkunassa siitä ilmoituksen. Siirry tässä tapauksessa lisäämään opintojakso tai vaihtamaan oikea versio suunnitelmaasi ja palaa vasta sen jälkeen ilmoittautumaan opetukseen.
Kuvakaappaus ilmoittautumisen vahvistamisen ikkunassa näkyvästä huomautuksesta.

Jos vahvistat ilmoittautumisen tästä huolimatta, saat näkymän yläreunaan ilmoituksen, että et voi tulla valituksi opetukseen. Klikkaa ilmoituksessa olevaa Sijoita opintojakso suunnitelmaan -linkkiä ja siirry lisäämään opintojakso suunnitelmaasi tai valitsemaan sille suoritustapa. Ilmoittautumistasi ei voida hyväksyä, jos opintojakso tai sen oikea versio ei ole ensisijaisessa suunnitelmassasi valittuna.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.
Tämän jälkeen on suositeltavaa, että ilmoittaudut uudelleen, jotta näet heti ilmoittautumisesi päivitetyn tilan.

Mistä tarkistan ilmoittautumiseni alustavan hyväksynnän?

Ilmoittautumisaikana näet Opintokalenterista ilmoittautumisesi senhetkisen tilan sekä alustavan ryhmiin sijoittelun. Näet jonkin seuraavista ilmoituksista samassa kohdassa, jossa teit alun perin ilmoittautumisen: 

 • Ilmoittautuminen käsitelty. Jos ilmoittautuminen päättyisi nyt, pääsisit mukaan.
 • Ilmoittautuminen käsitelty. Jos ilmoittautuminen päättyisi nyt, et pääsisi mukaan.
 • Ilmoittautuminen käsitelty. Vaatimuksia puuttuu etkä voi tulla valituksi opetukseen. 
 • Ilmoittautuminen hyväksytty. 
 • Ilmoittautuminen hylätty. Et tullut valituksi opetukseen. 

”Ilmoittautuminen käsitelty” tarkoittaa, että kurssille pääseviä opiskelijoita ei ole vielä lopullisesti valittu. Huomaathan, että ilmoittautumisesi tila voi muuttua niin kauan, kun vahvistusta ei ole tehty. Vahvistuksessa voi olla muutaman päivän viive ilmoittautumisen päättymisen jälkeen, jos opettaja tai hallintohenkilö tekee sen manuaalisesti vasta ilmoittautumisajan päätyttyä.

Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Näet myös tiedon, jos et täytä ilmoittautumisen vaatimuksia etkä voi tulla valituksi opetukseen, sekä kriteerit, joita et täytä. Jos mahdollista, korjaa ilmoitetut puutteet ja ilmoittaudu uudelleen. Katso myös tämän ohjeen kohta: Mitä teen, jos ilmoittautumiseni hylätään?
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Mistä tiedän, olenko tullut valituksi kurssille?

Ne opetusryhmät, joihin sinut on valittu, on merkitty hyväksyntämerkillä. Muistathan tarvittaessa poistaa kalenterista ne ryhmät, joihin et tullut valituksi. 

 Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Joillakin kursseilla osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Tällöin saat suoraan vahvistuksen kurssille tai tenttiin pääsystä heti ilmoittautumisen jälkeen: ”Sinut on hyväksytty opetukseen/Sinua ei valittu opetukseen”. Tunnistat tällaisen ilmoittautumisen myös paikkamääräkuvakkeesta opetusryhmien kohdalla. Kuvakkeen ympyröiden lukumäärä ja väritys on aina sama, eikä heijasta opetuksen paikkamääriä.

Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Mitä teen, jos ilmoittautumiseni hylätään?

Jos et mahtunut kurssille, saat ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen ilmoituksen ”ilmoittautumisesi on hylätty, et tullut valituksi opetukseen”. Jos kurssilla on edelleen tilaa tai sinne vapautuu paikkoja, sille voidaan avata jälki-ilmoittautuminen, jolloin voit käydä uudelleen ilmoittautumassa. Jälki-ilmoittautuneet opiskelijat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Sisussa ei ole automaattista varasijamenettelyä.

Jos taas ilmoittautumisesi hylätään heti ilmoittauduttuasi, et luultavasti täytä kurssin ennakkovaatimuksia tai hylkäys johtuu teknisistä syistä. Tarkista, että nämä asiat ovat kunnossa ennen kuin ilmoittaudut uudelleen: 

 • Olet ilmoittautunut läsnäolevaksi opetuksen ajalle. Sinulla pitää olla voimassa oleva opiskeluoikeus sekä läsnäoloilmoittautuminen koko kurssin ajalle. Ole tarvittaessa yhteydessä opettajaan/opiskelijaneuvontaan, jos kurssin pystyy suorittamaan valmiiksi ennen sen varsinaisen keston päättymistä. 
 • Opintojakso on ensisijaisessa suunnitelmassasi ja olet valinnut sille oikean suoritustavan. 
 • Olet valinnut opetuksen kalenteriisi opintosuunnitelmasi kautta. Jos valitset opetuksen pelkästään Sisun hakutoiminnon kautta etkä opintosuunnitelman kautta, saatat ilmoittautua vahingossa opintojakson eri versiolle kuin sinulla on opintosuunnitelmassasi valittuna. Voit tarvittaessa vaihtaa opintosuunnitelmassasi olevan version opintojaksoesitteeltä. 
 • Olet tehnyt opintosuunnitelman päivityksen tai uuden opintosuunnitelman, jos nykyinen suunnitelmasi on tehty ennen 1.8.2020. 
 • Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, varmista, että olet ilmoittautunut oikean opintosuunnitelman kautta. 
 • Jos nämä tarkistettuasi ja korjattuasi ilmoittautumisesi silti hylätään heti ilmoittautumishetkellä, tarkista kurssin tai tentin valintakriteerit. Joillain kursseilla ja tenteillä ilmoittautuminen on voitu rajata vain tietylle kohderyhmälle. 

Huom! Jos sinun pitäisi päästä kurssille, vaikka et täytä valintakriteerejä, ole hyvissä ajoin yhteydessä kurssin vastuuopettajaan. 

Millä perusteella kurssille pääsevät opiskelijat valitaan?

Sisussa kurssille pääsevien opiskelijoiden valinta perustuu kurssin ennakkovaatimuksiin, valintakriteereihin, opetusryhmien kokoon sekä opiskelijan ryhmätoiveisiin. Useimmilla kursseilla ilmoittautumisnopeudella ei ole merkitystä. Jos sinulla on useita aktiivisia opiskeluoikeuksia, huomioi että kriteerit tarkastetaan automaattisesti aina ilmoittautumisessa käytetyn opiskeluoikeuden perusteella. 

Voit päästä kursseille vain, jos täytät nämä pakolliset ennakkovaatimukset: 

 • olet ilmoittautunut läsnäolevaksi koko opetuksen ajalle
 • opiskeluoikeutesi on voimassa koko opetuksen ajan 
 • opintojakso kuuluu ensisijaiseen opintosuunnitelmaasi ja olet ilmoittautunut opintosuunnitelmasi kautta 
 • olet suorittanut opintojakson pakolliset esitiedot

Lisäksi opetukseen voi olla muita valintakriteerejä. Jos opetuksessa on tilaa, voit tulla valituksi, vaikka nämä valintakriteerit eivät täyttyisikään. Kriteerejä voivat olla: 

 • kuuluminen johonkin tiettyyn kohderyhmään 
 • opintojakson suositellut esitiedot 
 • tutkintoon suoritetut opintopisteet 
 • hyväksytty ilmoittautuminen johonkin toiseen opetukseen 

Huomaathan, että joskus kohderyhmään kuuluminen on voitu asettaa pakolliseksi vaatimukseksi, jolloin ei voi tulla hyväksytyksi, vaikka kurssille jäisikin tilaa. Tarkista aina valintakriteerit opintojaksoesitteeltä.

Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin opetuksessa on paikkoja ja ilmoittautuneet ovat valintakriteerien perusteella tasa-arvoisessa tilanteessa, valitaan opiskelijat arvonnan perusteella. 

Jos opetuksessa on opetusryhmävalintoja, opiskelijaa ei sijoiteta ryhmiin, joihin hän on merkinnyt “ei sovi”. Valitse siis ainakin yksi ryhmä ensisijaiseksi ja mahdollisimman monta sopivaksi.

Joillain kursseilla sekä jälki-ilmoittautumisen aikana ilmoittautuneet opiskelijat valitaan ilmoittautumisjärjestyksen perusteella. Tällöin näet ilmoittautumispainikkeen alapuolella tekstin: “Vaatimukset täyttävät opiskelijat hyväksytään opetukseen heti, jos paikkoja on jäljellä.”

Mistä ennakkovaatimukset ja valintakriteerit löytyvät?

Ilmoittautumisissa automaattisesti tarkastettavat vaatimukset ja kriteerit löydät opintojaksoesitteeltä, opetuksen Ilmoittautuminen-välilehdeltä. Näiden lisäksi voidaan käyttää myös muita valintakriteereitä, jos ilmoittautumiset vahvistetaan manuaalisesti. 

Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä

Ilmoittautumisen muokkaaminen eli päivittäminen

Ilmoittautumista on tarpeen päivittää, kun haluat vaihtaa ryhmätoiveitasi, ilmoittautumisessa käytettävää opiskeluoikeutta tai vastauksiasi lisätietokysymyksiin. Voit päivittää ilmoittautumistasi niin kauan kuin ilmoittautumisaika on voimassa.

Ilmoittautumisen päivittäminen tapahtuu Opintokalenteri-sivulla samalla tavalla kuin alkuperäinen ilmoittautuminen: valitse tarvittaessa ryhmätoiveet ja klikkaa sitten Päivitä ilmoittautuminen -nappia.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Vahvistamisen valintaikkunassa valitse tarvittaessa opiskeluoikeus ja vastaa mahdollisiin lisätietokysymyksiin. Vahvista lopuksi ilmoittautuminen. Saat yläreunaan ilmoituksen, kun ilmoittautuminen on päivitetty. Muutaman sekunnin kuluttua saat sen tilalle ilmoituksen ilmoittautumisen tilasta.

Ryhmävalintojen muokkaaminen ilmoittautumisen vahvistamisen jälkeen

Jos opetukseen ilmoittautumisessa on mahdollistettu ryhmävalintojen itsenäinen muokkaaminen ja ilmoittautumisesi on jo vahvistettu, näet Opintokalenteri-sivun sivupalkissa Ilmoittautuminen ja opetus -osiossa opetuksen tiedoissa Muokkaa ryhmävalintoja -painikkeen.

Huomaa, että normaalin ilmoittautumisajan ollessa käynnissä voit aina muokata ryhmätoiveitasi päivittämällä ilmoittautumista. Voit lukea lisää ilmoittautumisen päivittämisestä tämän sivun luvusta Ilmoittautumisen muokkaaminen eli päivittäminen.

Kuvakaappaus opetuksen tiedoista, jossa näkyy Muokkaa ryhmävalintoja -painike.

Tässä tapauksessa voit muokata ryhmävalintojasi seuraavasti.

 1. Klikkaa Muokkaa ryhmävalintoja -painiketta, jolloin muokkausikkuna aukeaa.
 2. Poista valinta valittuna olevasta ryhmästä.
 3. Valitse haluamasi ryhmä.
 4. Klikkaa Tallenna.
  Kuvakaappaus opetusryhmävalintojen muokkausikkunasta.

Ilmoittautumisen peruminen

Voit perua ilmoittautumisesi opetukseen niin kauan kuin ilmoittautumisaika tai perumisen lisäaika on voimassa. Näet opintokalenterin sivupalkissa, opetuksen tietojen lopussa Peru ilmoittautuminen -napin niin kauan kuin peruminen on mahdollista.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Nyt voit poistaa opetuksen kalenteristasi klikkaamalla sivupalkista pois Näytä tilaisuudet kalenterissa -valinnan. Voit halutessasi myös ilmoittautua uudelleen opetukseen.

Avoimen yliopiston ilmoittautumisen peruminen tapahtuu sähköpostitse osoitteeseen avoin-student@helsinki.fi.

Suorituksen keskeyttäminen

Suoritus täytyy perumisen sijaan keskeyttää, jos opetus on alkanut ja ilmoittautumisen perumisaika on päättynyt. Keskeyttäminen tarkoittaa, että et voi enää uudelleen ilmoittautua kyseiseen opetukseen itse. Ota yhteyttä opiskelijaneuvontaan, jos sinun pitäisi pystyä ilmoittautumaan uudelleen opetukseen, jonka olet keskeyttänyt.

Kun keskeyttäminen on mahdollista, näet Opintokalenteri-sivun sivupalkissa, opetuksen tietojen lopussa Keskeytä suoritus -napin. Keskeyttäminen on mahdollista vasta, kun ilmoittautumisaika on päättynyt ja ilmoittautumiset on vahvistettu.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Keskeytetty opetus siirtyy sivupalkin Päättyneet ja keskeytetyt -välilehdelle, jossa voit poistaa opetuksen kalenteristasi. Tämän jälkeen voit halutessasi valita opintojaksolle toisen suoritustavan.

Uusintaan ilmoittautuminen

Jos olet jo suorittanut opintojakson hyväksytysti, pääset uusintatentin ilmoittautumiseen, kun avaat opintojaksoesitteen ja valitset opetuksen sen lukuvuoden version kautta, jonka aikana suoritit jakson. Saatat siis joutua vaihtamaan opintojakson version esimerkiksi edelliselle lukuvuodelle, jotta voit valita opetuksen. Joissain tapauksissa uusintaan ilmoittautuminen ei onnistu tätä kautta, jolloin voit olla yhteydessä tiedekuntasi opiskelijaneuvontaan ilmoittautumista varten. 

Jos sinulla ei ole vielä suoritusmerkintää opintojaksosta (tai olet saanut hylätyn), pääset ilmoittautumaan uusintaan normaalisti ilman, että vaihdat opintojakson versiota taaksepäin. Valitse siis opintojaksoesitteeltä sopiva tenttitilaisuus ja ilmoittaudu. 

Joissain tapauksissa uusinnalla saattaa olla eri tunnistekoodi kuin alkuperäisellä opintojaksolla. Tällöin suunnitelmaasi tulee suoritus kahteen kertaan, mutta saat ylimääräisen suorituksen poistettua myöhemmin vapaan muokkauksen tilassa

Huomioithan myös suoritusten korottamisen ja uusimisen rajoitukset.

Mahdolliset virhetilanteet ilmoittautumisessa

Jos saat ilmoittauduttuasi opetukseen hylkäyksen ja seuraavan ilmoituksen: Opintojakson versio kuuluu ensisijaiseen opintosuunnitelmaasi, ohjaa Sisu sinut lisäämään opintojakson suunnitelmaasi.

Mikäli opintojakso kuitenkin on jo ensisijaisessa suunnitelmassa, mutta saat silti kyseisen ilmoituksen, tarkista että olet opintojaksoesitteeltä valinnut opintojaksosta uusimman käytössä olevan version.

 1. Mene opintosuunnitelmaasi, avaa opintojaksoesite klikkaamalla jakson koodia, ja vaihda opintojakson versio uusimpaan.
  Kuvakaappaus opintojaksoesitteen versiovalikosta.
 2. Kun vaihdat version uusimpaan, saat pudotusvalikon alapuolelle ilmoituksen: ”Katselet opintojakson versiota, joka ei ole käytössä suunnitelmassasi. Ota käyttöön tämä versio.”
  Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä
 3. Kun olet vaihtanut version uusimpaan, voit ilmoittautua uudelleen.

Jos sinulla on ongelmia tai kysyttävää luettuasi tämän sivun ohjeet ja vastaukset sivulta Usein kysytyt kysymykset Sisusta, ota yhteyttä opiskelijaneuvontaan. Opiskelijaneuvonnan yhteystiedot löydät sivulta Opiskelijaneuvonta.

Linkit muihin Sisu-ohjeisiin

Löydät kaikki Sisun käyttöohjeet kootusti sivulta Sisun käyttöohjeet.

Löydät vastauksia yleisimpiin ongelmiin ja kysymyksiin sivulta Usein kysytyt kysymykset Sisusta.