Väitöskirjatutkijan matkatuet

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Väitöskirjatutkijoille myönnettävien matkatukien tarkoituksena on tukea Helsingin yliopiston väitöskirjatutkijoiden tieteellisiä kotimaan- ja ulkomaanmatkoja. Tarkista hakuohjeet hyvissä ajoin ennen haun alkamista ja noudata niitä.

Yleistä matkatuista

Useimpia matkatukia voivat hakea kaikki Helsingin yliopiston tohtoriohjelmiin kuuluvat väitöskirjatutkijat rahoituslähteestä riippumatta. Tyypillisesti edellytyksenä on, että suunniteltu matka tukee väitöskirjatutkijan tutkimusta ja tohtorin tutkinnon suorittamista Helsingin yliopistossa.

Helsingin yliopiston tutkijakoulun tavoitteena on, että mahdollisimman moni väitöskirjatutkija voisi esitellä  tutkimustuloksiaan oman alansa kansainvälisessä konferenssissa vähintään kerran tohtorikoulutuksen nelivuotiskauden  aikana. 

Tutkijakoulun ja tohtoriohjelmien myöntämien matkatukien lisäksi joillakin tiedekunnilla on omia, tiedekuntakohtaisia matkarahahakuja. Tiedekunnat tiedottavat näistä tarkemmin, kun haut ovat ajankohtaisia.

Yliopiston rahastojen jokakeväisessä haussa on toisinaan haettavissa pienempiä matkatukia ja työskentelyapurahoja matkoihin ja ulkomailla työskentelyyn. Tutustu haun alkaessa omaa tieteenalaasi sivuavien rahastojen hakuilmoituksiin ja tarkista, onko haussa sinulle sopivia matkatukia. Rahastojen hausta tiedotetaan vuosittain alkukeväästä.

Tutkijakoulun matkatukihaku 2024

Helsingin yliopiston tutkijakoulun tavoitteena on, että mahdollisimman moni väitöskirjatutkija voisi esitellä tutkimustaan kansainvälisessä konferenssissa vähintään kerran nelivuotiskauden aikana. Tutkijakoulun matkatuki ei kata tutkimuksesta aiheutuvia kuluja, kuten tutkimusvierailuja tai aineistonhakumatkoja. 

Tutkijakoulun kevään 2024 matkatukihaku järjestetään 29.1.2024 klo 8.00 – 12.2.2024 klo 16.00. Matkatukea haetaan sähköisellä e-lomakkeella (hakulomake avoinna hakuaikana). 

Hakijoille tiedotetaan rahoituspäätöksestä sähköpostitse maaliskuun loppuun mennessä. Hakemuksista ei anneta palautetta. 

Hakukelpoisuus

Matkatukea voivat hakea väitöskirjatutkijat, jotka opiskelevat jossakin Helsingin yliopiston tutkijakoulun tohtoriohjelmassa. Matkatukea ei voida myöntää ilman voimassa olevaa opinto-oikeutta. 

Matkatukea voi hakea konferenssimatkaan. Perustele hakiessasi matkan tarkoitus nimenomaan väitöskirjatyösi kannalta.

Hakemuksessa ilmoitetut tiedot todennetaan soveltuvin osin Thessasta. Huolehdithan, että seurantaryhmäkokoukset on pidetty ja vuosiraportit ovat ajan tasalla ennen hakuajan päättymistä.

Hakukelpoisuuden edellytyksenä on, että:

  • Hakijalla on tohtorintutkinnon suoritusoikeus jossain Helsingin yliopiston tohtoriohjelmassa
  • Hakijan on oltava ilmoittautunut läsnäolevaksi hakemuksen jättämisen ajankohtana 
  • Hakijan Thessa-tili on ajan tasalla; vuosiraportti tulee olla jätetty, ja seurantaryhmäkokous tulee olla asianmukaisesti pidettynä hakuajan päättymiseen mennessä 
  • Hakijalla on hakukohteena olevassa konferenssissa posteri tai suullinen esitys, tai hakija odottaa sellaisen hyväksyntää.

Lisäksi etusijalla ovat sellaiset hakijat, jotka täyttävät seuraavat edellytykset:

  • Hakija ei ole saanut tutkijakoulun tai tohtoriohjelman myöntämää matkatukea vuonna 2023
  • Hakuajan päättymiseen mennessä väitöskirjatyöstä on valmiina vähintään 50 %
  • Hakija on menossa ulkomailla järjestettävään, kansainväliseen konferenssiin

Jos tukea kohden on jätetty useita hakemuksia, arvioidaan viimeisin hakemus. 

Tuettavat matkat

Konferenssimatkasta aiheutuviin kuluihin myönnetään rahoitusta niille, joilla on matkakohteena olevassa konferenssissa hyväksytty esitys tai posteri, tai odottavat sellaisen hyväksyntää. Mainitse hakemuksessasi, jos sinulla on jo lähetetty tai hyväksytty konferenssiesitelmä tai -posteri. Matkakulut korvataan vasta sitten, kun hakija on saanut vahvistuksen esitelmästä tai posterista. 

Mikäli posteri tai esitelmä ei tulisikaan hyväksytyksi aiotulla tavalla, kannattaa hakijan perua matkatuki. Näin myönnetty, mutta käyttämättä jäänyt matkatuki, ei estä matkatuen saamista seuraavassa haussa. Matkatuen voi perua myös myöntämisen jälkeen, mikäli matka peruuntuu muusta syystä. Osallistumismaksut, lennot ja majoitukset maksetaan vasta sen jälkeen kun matkan toteutuminen suunnitelman mukaisesti on varmistunut. 

Matkustaessa noudatetaan Helsingin yliopiston matkustuslinjauksia.

Matkatukihaussa ei voi hakea rahoitusta Ukrainaan, Valko-Venäjälle tai Venäjälle suuntautuviin matkoihin. Yliopiston suositukset ja ohjeistukset Ukrainan sotaan liittyen .

Tuettava matka voi alkaa aikaisintaan 1.1.2024 ja sen on päätyttävä viimeistään 31.12.2024. Myönnetty tuki ei siirry vuodelle 2025.

Ellei erityisiä perusteita ole, matkaraha on käytettävä matkaan, johon sitä on haettu, ja johon se hakemuksen perusteella on myönnetty. Poikkeustilanteessa tutkijakoulu voi hyväksyä matkarahan käyttämisen myös toiseen, alkuperäistä matkaa vastaavaan matkaan. Matkakohteen vaihtaminen ei saa kasvattaa matkakustannuksia. Mikäli haluat käyttää matkatuen johonkin toiseen matkaan, ota yhteyttä tutkijakoulun koordinaattoreihin (uhds-office@helsinki.fi).

Korvattavat kulut

Matkatuki kattaa:

  • päivärahat*
  • osallistumismaksun
  • matka- ja majoituskustannukset Helsingin yliopiston matkustusohjeen mukaisesti 
  • muut matkan kannalta välttämättömät kulut, kuten viisumi tai posterin painatusmaksu

*päivärahat maksetaan vain Helsingin yliopistossa työsuhteessa oleville. Mikäli hakija ei ole työsuhteessa Helsingin yliopistoon, matkatuki maksetaan apurahana.

Hakijan velvollisuus on laskea kustannusarvio siten, että se on realistinen ja sisältää päivärahat ja muut matkakulut Helsingin yliopiston matkustuslinjausten mukaan. 

Ohjeet matkatuen maksatuksesta toimitetaan niille hakijoille, joille matkatuki myönnetään.

Lisätietoa muista matkatuista löydät Opiskelijan ohjeista. Vuoden 2024 toinen matkatukihaku järjestetään 19.8-2.9.2024.

Jos sinulla on kysyttävää, niin ota yhteyttä uhds-office@helsinki.fi .

Matkatuen maksuohjeet 2024

Lue maksuohjeet huolellisesti ja tarkista saamastasi rahoituspäätöksestä, oletko saanut matkatukea HY:n rahastoista tai tutkijakoulusta.