Apurahat, stipendit ja avustukset

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Kun opintosi ovat edenneet, voit hakea apurahoja sekä yliopiston sisältä että ulkopuolisilta säätiöiltä tai järjestöiltä. Tästä ohjeesta löydät lisätietoja apurahoista ja niiden hakuajoista sekä linkkejä hyödyllisiin verkkopalveluihin ja/tai tietokantoihin.

Helsingin yliopiston rahastot

Helsingin yliopiston rahastot myöntää apurahoja opiskelijoille ja tutkijoille noin 400 000 eurolla vuodessa. Helsingin yliopiston rahastoihin kuuluu yli 350 rahastoa sisältäen tieteenalakohtaisia rahastoja ja itsenäisiä nimikkorahastoja. Rahastojen varat muodostuvat vuosisatojen aikana Helsingin yliopistolle lahjoitetusta omaisuudesta.

Rahastojen apurahoja myönnetään pääasiassa Helsingin yliopiston opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle. Kaikki apurahan tai stipendin saajat kutsutaan keväällä stipendiaattien ja lahjoittajien juhlaan, jossa on mahdollista tavata myös stipendin myöntäneitä lahjoittajia.

Rahastojen apurahojen hakuajat

Rahastojen vuoden 2025 apurahojen hakuaika on 15.1.-7.2.2025. Katso kuvaukset haettavista apurahoista tai kirjaudu hakujärjestelmään.

Jos sinulla on kysyttävää apurahahausta, ota yhteyttä osoitteeseen studentinfo@helsinki.fi.

Rahastojen hakuohjeet ja arviointikriteerit

Hakukelpoisuus, apurahan käyttökausi ja päätöksistä ilmoittaminen

Rahastojen apurahoja myönnetään pääasiassa Helsingin yliopiston opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle.

Työsuhteessa olevalle apurahaa ei voida maksaa, mutta voit ottaa apurahan vastaan, jos kolmen vuoden sisällä on kausi, jolloin et ole työsuhteessa Helsingin yliopistoon. Jos olet työsuhteessa Helsingin yliopistoon ja sinulle on myönnetty matka- tai liikkuvuustukea, tutustu apurahojen hakuohjeisiin Flamma-sivulla.

Päätökset apurahansaajista tehdään huhtikuun loppuun mennessä. Hakijoille ilmoitetaan henkilökohtaisesti päätöksistä.

Apuraha on käytettävissä kolmen vuoden ajan myöntöpäivämäärästä alkaen (kuitenkin sen kuukauden loppuun asti, jossa kolme vuotta tulee täyteen). Apurahakausi ei voi jatkua yli kolmen vuoden määräajan. Apuraha, jota ei ole käytetty kolmen vuoden kuluessa myöntämisestä, katsotaan peruuntuneeksi.

Hakeminen

Apurahoja haetaan Helsingin yliopiston apurahajärjestelmässä. Hakujärjestelmä on kolmikielinen. Kaikkia rahastojen apurahoja voi hakea joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Kaikkien hakemukseen lisättävien liitteiden tulee olla PDF-muodossa.

Hakemuksen voi tallentaa joko luonnoksena tai valmiina hakemuksena. Muista lähettää valmis hakemus. Luonnoksia ei oteta huomioon apurahoja jaettaessa. 

Perustutkinto-opiskelijoilta edellytettävät liitteet

Opintosuoritusote (Sisusta tilattu versio).

Muita liitteitä ei odoteta, ellei niistä erikseen mainita hakuilmoituksessa.

Suosittelijat

Hakemukselle voi pyytää yhtä tai useampaa suosittelijaa. Suositus on vapaamuotoinen. Jos hakija sisällyttää hakemukseensa suosittelijan, suosittelija saa sähköpostitse ohjeet suosituksen jättämiselle.

Hakijan tulee tarkistaa suosittelijaltaan etukäteen henkilökohtaisesti suostumus suosittelulausunnon antamiseen ja suosittelijan yhteystiedot eli sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Hakija saa järjestelmästä automaattiviestin, kun suosittelulausunto on jätetty.

Stipendien arviointikriteerit

Apurahahakemusten arvioinnissa käytetään Helsingin yliopiston rahastojen yhtenäisiä arviointikriteereitä.

Opintomenestys

  • opintopisteiden määrä ja arvosanat huomioiden käytetty opiskeluaika

Tutkimussuunnitelma ja tutkimustoiminta

  • huomioidaan gradu- tai tutkimusstipendiä hakevilla loppuvaiheen opiskelijoilla

Muu hakemusta tukeva toiminta

  • opintoja tai tutkimusta tukeva työkokemus ja luottamustoimet
  • aktiivisuus yliopistoyhteisössä

Yksittäisillä rahastoilla voi lisäksi olla omia painotuksia, jotka mainitaan hakutekstissä.

Matka-apurahojen arviointikriteerit

Opintomenestys

  • opintopisteiden määrä ja arvosanat huomioon ottaen käytetty opiskeluaika

Matkan merkitys opintojen kannalta

  • matkan merkitys opintojen tai tutkimuksen kannalta
  • matkan yhteys opintoihin

Haettavan apurahan merkitys matkan talouden kannalta 
 

Ensio Hyvärisen rahaston aktiivisuusstipendin arviointikriteerit

Lääketieteen kandidaatti Ensio Hyvärisen rahaston aktiivisuusstipendiä haetaan hakujärjestelmässä osana rahastojen hakua. Hakukohteen pisteytysohje hakijoille löytyy seuraavasta liitteestä: LK Ensio Hyvärisen rahaston aktiivisuusstipendin pisteytysohje.

Helsingin yliopiston Valo-rahaston tuet

Helsingin yliopiston Valo-rahaston tarkoituksena on edistää mielenterveyttä psykoterapian keinoin Helsingin yliopiston opiskelijoiden keskuudessa. 

Valo-rahaston tuet ovat haettavissa osana Helsingin yliopiston vuoden 2025 apurahahakua 15.1.–7.2.2025. Löydät lisätietoja ja hakulomakkeen hakemusliitteestä (docx).

Hakijan on lähetettävä hakemus salattuna henkilökohtaisesta Helsingin yliopiston sähköpostiosoitteesta osoitteeseen valorahasto@helsinki.fi.

Valorahaston tuki on tarkoitettu Kelan kuntoutuspsykoterapiatuen päätyttyä tukemaan psykoterapian jatkumista joko kolmannen tai neljännen vuoden ajan. Valorahaston tukea voivat hakea Helsingin yliopiston opiskelijat.

Lisätietoja Valo-rahastosta saat osoitteesta valorahasto@helsinki.fi.

Gradut valmiiksi! -stipendit

Stipendi on tarkoitettu maisterin opinnäytetyön loppuvaiheessa olevalle opiskelijalle. Tarkoituksena on edistää opinnäytetyön valmistumista tarjoamalla työskentelylle intensiivijakso Helsingin yliopiston Hyytiälän, Kilpisjärven, Lammin, Tvärminnen tai Värriön tutkimusasemalla.

Stipendiä voi hakea Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelija, joka ei ole tätä stipendiä aiemmin saanut. Stipendiä haetaan yhdeksi viikoksi ja se sisältää majoituksen ja täysihoidon tutkimusasemalla. Lisätietoa Gradut valmiiksi! -stipendien sivulta.

Dean's Awards

Lisää tietoa lukuvuosimaksuvelvollisille (EU/ETA-alueen ulkopuoliset) opiskelijoille suunnatusta apurahasta saat englanninkieliseltä Tuition fees -sivulta.

Tietokantoja

Tiedejatutkimus.fi

Tiedejatutkimus.fi-sivusto listaa tieteen, taiteen ja kulttuurin rahoitushakuja.

FYRK

FYRK on ruotsinkielinen apurahatietokanta.

Research Professional

Kansainvälistä Research Professional -tutkimusrahoitustietokantaa voit käyttää yliopiston verkossa olevilta koneilta.

Suomen Akatemia

Suomen Akatemian rahoituksen hakuajat ovat pääsääntöisesti huhtikuussa sekä syyskuussa.

Suomen Kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahaston apurahoja myönnetään keskusrahastosta ja maakuntarahastoista. Keskusrahaston hakuaika ajoittuu lokakuulle ja maakuntarahastoilla on yhtenäinen hakuaika tammikuussa.

SYL-apurahatietokanta

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n tietokannasta voit hakea apurahoja ja stipendejä muun muassa myöntäjän ja alan mukaan.

Säätiöt ja rahastot ry

Säätiöt ja rahastot ry (ent. SRNK) opastaa apurahanhakijoita apurahoihin liittyvissä kysymyksissä.