Vinkkejä tiedonhankintaan ja -hallintaan

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Täältä löydät ohjeita tutkielmasi lähdeviitteiden hallintaan, tiedonhankintaan sekä kuvien käyttöön tutkielmissa.

Lisätietoa ja tukea tiedonhakuun saat yliopiston kirjastosta.

Hae tieteellistä tietoa

Sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet nähdäksesi videon.

Tiedonhaun alkuun pääset Helkassa.

Kokoelmahaulla voit etsiä Helka-kirjastojen hankkimia painettuja kirjoja, e-kirjoja, lehtiä ja tietokantoja.   

Artikkelihaulla löydät lisäksi kansainvälisiä tieteellisiä artikkeleita. 

Kaikki Helsingin yliopiston kirjaston opiskelijoiden käyttöön hankkima aineisto ei löydy Helka-tietokannasta. Voit etsiä oman tieteenalasi keskeisiä tietokantoja tieteenalakohtaisesta ResearchGuides-oppaasta.

Tiedonhaun perusteita voit kerrata Opiskelijan digitaidot-verkkomateriaalista.

Lue aineistoa etänä

Sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet nähdäksesi videon.

Helsingin yliopiston kirjasto on hankkinut käyttöoikeudet laajaan kokoelmaan elektronista kirjoja, lehtiä ja tietokantoja. E-kirjojen käyttöohjeita löydät e-kirjaoppaasta. E-lehdet ja -kirjat ovat käytettävissä Helsingin yliopiston verkossa. Helsingin yliopiston opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää e-lehtiä ja e-kirjoja myös etäyhteydellä. Etäyhteyden aktivoimiseksi tarvitset Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen.
 

Opi tiedonhankintaa ja -hallintaa

Kursseja ja työpajoja on tarjolla kampuksilla ja verkossa opinnäytteen tiedonhankinnan tehostamiseksi ja viitteidenhallintaohjelman käytön tukemiseksi.

Tutustu kirjaston kurssitarjontaan.

Tutkimusaineiston hallinnan perusasiat voi ottaa opinnäytetyötä suunnitellessasi haltuun Datanhallinnan perusoppaan avulla.

Tutkielman tekijän tiedonhankinta -verkkokurssi

Tiedonhankintaa tutkielman tekijälle on verkkokurssi tiedonhankinnan ja -hallinnan oppimiseen. Kurssi on suunniteltu erityisesti kandidaatti- ja maisterivaihteen opiskelijoille kirjallisen tutkielman tueksi. Lisätietoja kurssin sisällöstä ja ilmoittautumisesta verkkokurssin sivulta.

Tiedonhankinnan ohjaus

Jumittaako tutkielman tiedonhaku? Kaipaatko ohjausta opinnäytteen lähteiden hankintaan?  

Lisätietoja tiedonhankinnan ohjauksesta ja tapahtumista Kirjaston kurssitarjonta -sivun luvusta "Tiedonhankinnan ohjausta, vinkkejä ja tapahtumia"

Viitteidenhallintaohjelmat

Kaipaatko työkaluja opinnäytteesi tai tutkimuksesi lähdeviitteiden järjestämiseen?  

Viitteidenhallintaohjelman avulla voit tallentaa viitteitä, laatia tekstiisi lähdeviitteet ja -luettelon sekä muuttaa viittaustyyliä eri vaatimusten mukaisesti. 

Viitteidenhallintaohjelmia on tarjolla useita erilaisia. 

  • Helsingin yliopisto on hankkinut opiskelijoiden käyttöön lisenssin Endnote-viitteidenhallintaohjelmaan. EndNote on erillinen ohjelma, jonka asennat yliopiston tietokoneelle Software Centeristä ja omalle koneelle Ohjelmistojakelusta.
  • Verkossa on tarjolla myös muita viitteidenhallintaohjelmia, esimerkiksi Zoteron ja Citavin ilmaisversiot. 

Esittelyt eri viitteidenhallintaohjelmien ominaisuuksista sekä ohjeet niiden käyttöönottoon: viitteidenhallintaohjelmien oppaassa.

Lainaa gradukärry

Kaisa-talon kirjastossa, Aleksandriassa ja Viikin kampuskirjastossa on lainattavia gradukärryjä, jotka on tarkoitettu HY:n opiskelijoiden käyttöön. Kärryissä voi kätevästi säilyttää ja siirrellä tarvitsemiansa työskentelyvälineitä.

Aleksandrian ja Kaisa-talon gradukärryjen avaimet lainataan pääkirjaston asiakaspalvelusta Kaisa-talosta. Gradukärryissä on 28 vrk:n laina-aika ja ne löytyvät Helkasta nimekkeellä ”gradukärry”.

Ethän säilytä kärryissä ei-kotilainaan tarkoitettua aineistoa tai lainaamatonta aineistoa. Kirjaston henkilökunnalla on oikeus tarvittaessa avata lainassa olevat gradukärryt ja tarkistaa niiden sisältö.

Tutkimusmetodit ja lähdeaineistot

Kirjaston kokoelmista löydät tutkimusmenetelmäkirjallisuutta ja muita aineistoja opintotehtävien ja tutkielmien tueksi.

Sage Research Methods Online  

Tutkimusmenetelmiin keskittyvä laaja Sage Research Methods Online -tietokanta sisältää satojen metodikirjojen lisäksi Sagen julkaisemia hakuteoksia ja lehtiartikkeleita.

Kurssikirjat Ellibs-palvelussa  

E-kirjapalvelu Ellibsin kurssikirjojen kokoelmaan sisältyy suomenkielistä tutkimusmetodikirjallisuutta. Kokoelmasta löydät sekä yleisempiä metodioppaita että tiettyihin metodeihin keskittyneitä teoksia.

Digital Resources -opas 

Kirjaston oppaaseen on koottu (englanniksi) tietoa digitaalisista arkisto- ja sanomalehtikokoelmista, joista löytyy tutkittavaa etenkin humanisteille ja yhteiskuntatieteilijöille. Kokoelmiin kuuluvat muun muassa The Times ja The Economist -lehdet, British Library Newspapers -arkisto sekä laajat kokoelmat 1700- ja 1800-lukujen materiaalia.

Kuvien käyttö tutkielmissa

Kuvien sallitut käyttötavat tutkielmissa

Voit käyttää muiden kuvia tutkielmissa seuraavissa tapauksissa:

  • Kuvan tekijänoikeus tai suoja-aika on umpeutunut. Suomessa julkaistuissa tavallisissa valokuvissa suoja-aika on 50 vuotta sen vuoden lopusta, jolloin valokuva otettiin. Teoskynnyksen ylittävissä valokuvateoksissa suoja-aika on 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.
  • Kuvan yhteydessä on lisenssi, esim. CC-lisenssi, joka sallii kuvan käytön. Lisätietoa lisensseistä Creative Commons -sivuilla.
  • Olet saanut kuvan tekijänoikeuksien haltijalta (tekijä tai kustantaja) luvan kuvan käyttöön.
  • Kuvan siteeraaminen. Julkistettua kuvaa voi siteerata tieteellisessä tekstissä, jos käsittelet kuvaa tekstissä ja kuva havainnollistaa käsiteltävää asiaa. Jos et ole varma, onko kuvan käyttö sallittua siteerauskäytössä, kysy lupa kuvan käyttöön.

Huomioi oman alasi hyvä tieteellinen käytäntö. Mainitse aina kuvan viitetiedot, vaikka tekijänoikeus olisi umpeutunut.

Katso tarkemmat ohjeet ImagOA-oppaasta.

Jos olet epävarma, kysy neuvoa tutkielmasi ohjaajalta.

Kuvaan viittaaminen

Viittaa kuviin valitsemasi viittaustyylin ohjeiden mukaisesti. Esimerkkejä miten erityyppistä kuvista tehdään viittaus APA-tyylin mukaisesti löytyy ImagOA-oppaasta.

Kuvien tiedostonhallinta

Nimeä kuvasi johdonmukaisesti ja säilytä itselläsi kuvaan liittyvät taustatiedot. Voit tallentaa tiedot esimerkiksi tekstinkäsittely- tai viitteidenhallintaohjelmaan tai tehdä kuvasuunnitelman excel-taulukkoon. Tämä helpottaa tutkielman lähdeluettelon tekemistä ja voit myöhemmin tarkistaa suunnitelmasta kuvaa koskevat tiedot.

Tallenna itsellesi ainakin seuraavat tiedot:

  • tekijä
  • paikka
  • vuosi
  • kuvassa olevat henkilöt ja siihen liittyvät huomiot
  • kuvan käyttötarkoitus: analysointi / viittaus vai kuvituskuvana
  • kaupallinen julkaisu vai korkeakoulun, tutkimuslaitoksen tai tieteellisen seuran julkaisu,
  • mistä kuva on hankittu ja millä oikeuksilla

(Lähde ImagOA-opas)

Miten saat luvan kuvan käyttöön

Tarkista ensin, onko kuvan tekijä jo antanut luvan kuvan käyttöön. Osa tieteellisistä artikkeleista on lisensoitu CC-lisenssillä, jolloin sinun ei tarvitse erikseen pyytää lupaa tekijältä, vaan riittää että teet asianmukaisen viittauksen.

Artikkeleissa ja kirjoissa olevien kuvien käyttöön pyydetään useimmiten lupa kustantajalta eikä artikkelin kirjoittajalta. Artikkelin yhteydessä voi olla linkki (esim. Request Permission, Get rights and content), joka vie esimerkiksi RightsLink-palveluun ja sieltä voit pyytää luvan kuvien uudelleen käyttöön. On suositeltavaan käyttää artikkelin yhteydessä olevaa palvelua.

Jos pyydät luvan suoraan kuvan tekijältä, mainitse pyynnössäsi ainakin seuraavat tiedot: tiedot käytettävästä kuvasta, oman tutkielmasi nimi, koulutusohjelma, tiedekunta ja yliopisto, tuleeko tutkielma julkisesti verkkoon vai onko se käytettävissä vain kirjastossa. Lupa kannattaa pyytää kirjallisesti esimerkiksi Helsingin yliopiston sähköpostiosoitetta käyttäen.

Lisää tietoa tekijänoikeudesta

Tekoälyyn viittaaminen

Yliopiston tekoälyä koskevien linjausten mukaan tulee tekoälyn käytöstä ilmoittaa kirjallisesti. Huomioithan kuitenkin, että tekoälyä ei saa nimetä tekstin tai muun kirjallisen tuotoksen kirjoittajaksi. Turun yliopiston kirjastolta löytyy esimerkkejä miten viitata tekoälyn tuottamaan materiaaliin.