Opiskeluterveydenhuolto

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tukenasi terveyteen ja sairauteen liittyvissä kysymyksissä ovat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS, hyvinvointialueiden terveyspalvelut sekä muut terveys- ja hyvinvointipalvelut. Tutkinto-opiskelijat kuuluvat myös yliopiston lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS

Opintojesi aikana Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS on hyvinvointisi ja terveytesi tukena. YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa sinulle korkeakouluopiskelijana matalan kynnyksen yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä huolehtii opiskeluyhteisöjen hyvinvoinnista. Palvelut ovat perustutkinto-opiskelijoiden käytössä Kelaan maksettavaa terveydenhoitomaksua vastaan. YTHS:n esittelyvideon voit katsoa YouTubesta!

Helsingin yliopistossa opiskelevat vaihto-opiskelijat ja tohtoriopiskelijat eivät ole oikeutettuja YTHS:n palveluihin.

Ota yhteyttä YTHS:ään

Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:ssä asiointiin. Sen kautta voit mm. ylläpitää yhteystietoja, hallinnoida ajanvarauksia, ottaa yhteyttä YTHS:n lomakkeella, keskustella chatissa tai aloittaa etävastaanoton. Ota käyttöön Self.

YTHS palvelee arkisin, toimipisteestä riippuen pääosin klo 8-15. Hoidontarpeen arviointi ja ajanvaraukset self-chatissä (vaatii kirjautumisen) tai puhelimitse. Kaikkien toimipisteiden yhteystiedot löydät YTHS:n yhteystietosivulta.

Lääkärissä käydessäsi pyydä varmuuden vuoksi sairauslomatodistus. Voit tarvita sitä esimerkiksi Kelalle, jos sairautesi pitkittyy ja joudut keskeyttämään opintosi sairauden vuoksi. Lisätietoja opiskelijan sairauslomasta ja sairauspäivärahasta löydät Kelan sivuilta.

Opiskeluterveysneuvottelu

Jos opiskelukykysi on alentunut terveydellisen syyn takia, voit pyytää YTHS:n kautta opiskeluterveysneuvottelun järjestämistä. Neuvottelua voi ehdottaa myös yliopiston tai YTHS:n henkilökunta, mutta neuvotteluprosessi voi alkaa vain sinun suostumuksellasi.  

Opiskeluterveysneuvottelussa keskustelet yliopiston ja YTHS:n edustajien kesken tarkoituksenmukaisimmista tukitoimista opiskelukykysi tukemiseksi. Neuvottelussa ei käsitellä terveystietojasi muuten kuin omasta aloitteestasi. YTHS:n sivuilta löydät lisätietoa neuvottelun tavoitteista ja missä tilanteissa niitä voidaan järjestää. 

Toimi näin, jos toivot opiskeluterveysneuvottelun järjestämistä: 

  1. Ota yhteyttä YTHS:n esimerkiksi Selfin kautta ja ehdota opiskeluterveysneuvottelua. 
  2. Terveydenhoitaja tai lääkäri auttaa sinua täyttämään tarvittavat tiedot yliopiston opiskeluterveysneuvottelulomakkeelle. Voit lomakkeella esittää myös toiveesi yliopiston edustajasta neuvottelussa (esim. tilanteesi tunteva opettaja, koulutussuunnittelija, opintopsykologi). Samalla sovitte yhdessä neuvottelun ajankohdan 
  3. Neuvotteluun osallistuva yliopiston edustaja ilmoitetaan sinulle ja YTHS:lle sähköpostilla viiden työpäivän kuluessa lomakkeen lähetyksestä. Lomakkeita ei käsitellä ajalla 19.6.-31.7. sekä 20.12.-6.1.
  4. Yliopiston edustaja voi olla sinuun yhteydessä jo varsinaista ennen neuvottelua, jos hän tarvitsee lisätietoa opintojesi tilanteesta ja tällä hetkellä saamastasi tuesta. Voit myös itse ehdottaa tapaamista. 
  5. Opiskeluterveysneuvottelu pidetään lähi- tai etätapaamisena. 
  6. YTHS kirjaa jatkosuunnitelman ja jakaa sen sinulle. Yliopisto ei säilytä opiskeluterveysneuvottelusta tietoja lukuun ottamatta mahdollisia yksilöllisten järjestelyiden suosituksia ja opintopsykologin kirjauksia. 

Hyvinvointialueiden terveyspalvelut

Hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalvelut palvelevat kaikkina vuorokaudenaikoina. Ota yhteyttä oman hyvinvointialueesi terveysneuvontaan.

Mielenterveyspalvelut

Mielenterveyspalveluista voit lukea lisää mielen hyvinvoinnin sivuilta.

Opiskelijan tapaturmavakuutus

Yliopiston tutkinto-opiskelijat kuuluvat yliopiston Pohjola Vakuutuksesta ottaman lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin. Vaihto-opiskelijat ja vierailevat opiskelijat eivät kuulu yliopiston ottaman vakuutuksen piiriin. Näin ollen heidän on itse huolehdittava vakuuttamisestaan.

Lisää tietoa, vakuutustodistukset sekä ohjeet tapaturmasta ilmoittamiseen löydät Flammasta.