Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) ja osakunnat

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

HYY on opiskelijoiden yhteisö, joka myös valvoo opiskelijoiden etua ja tarjoaa palveluja. Kaikki Helsingin yliopistossa alempaa tai ylempää tutkintoa suorittavat ovat HYYn jäseniä. HYYn jäseneksi voivat halutessaan liittyä myös jatko-opiskelijat ja vaihto-opiskelijat.

HYY valvoo etuasi yliopistolla ja sen ulkopuolella. Opiskelijoiden edunvalvontatyön tuloksena saat nauttia muun muassa:

 • Kela-tuetusta opiskelijaruuasta
 • edullisista opiskelija-asunnoista
 • Opiskelijoiden terveydestä huolehtivasta YTHS:stä. Huomaathan, että jatko-opiskelijat ja tohtoriopiskelijat sekä vaihto-opiskelijat eivät ole oikeutettuja käyttämään YTHS:n palveluja. Lisätietoa terveydenhoidosta vaihto-opiskelijoille Health Care for Exchange students- sivulta.

HYY tarjoaa erilaisia palveluja opiskelijoille.  Lisätietoja jäseneduista löydät HYYn Jäsenyys-sivuilta. Kaikista jäseneduista HYYn jäsenet ovat oikeutettuja muun muassa:

 • oikeusapuun
 • Ylioppilaslehteen
 • Studentbladetiin
 • ylioppilaskalenteriin
 • fuksioppaaseen
 • opiskelijakorttiin
 • lastenhoitopalveluun
 • opiskelija-alennuksiin ympäri Suomea.

HYY järjestää opiskelijoille vuoden aikana useita erilaisia tapahtumia. Tapahtumissa voit tavata muita opiskelijoita poikkitieteellisesti ja nauttia yhteisöllisyydestä. HYYn moninaisiin tapahtumiin kuuluvat esimerkiksi:

 • avajaiskarnevaalit
 • Fuksiseikkailu
 • HYYn vuosijuhlat
 • Itsenäisyyspäivän soihtukulkue

HYYn toimintaan voit lähteä mukaan milloin vain! HYYssä toimii muun muassa erilaisia valiokuntia, jotka kehittävät ylioppilaskunnan toimintaa. Lisäksi HYYn piirissä toimii noin 250 erilaista järjestöä! Kiinnostipa sinua sitten politiikka tai kuorolaulu, löydät varmasti opiskeluaikanasi juuri sinulle sopivaa puuhaa esimerkiksi osakunnista, tiedekunta- ja ainejärjestöistä, harrastejärjestöistä ja poliittisista järjestöistä.

Uudelle opiskelijalle on kerätty lisää tietoa ylioppilaskunnasta ja sen toiminnasta HYYn Fuksioppaaseen.

Tällä sivulla

Osakunnat

Helsingin yliopiston osakunnat ovat poikkitieteellisiä opiskelijayhteisöjä, jotka keräävät erilaisia, eri ikäisiä ja eri alojen opiskelijoita yhteen. Osakuntien jäseniä yhdistävä side on usein sama maakunta, mutta oman osakunnan voi valita millä tahansa perusteella. Helsingin yliopistossa toimii 15 osakuntaa (11 suomen- ja 4 ruotsinkielistä), joihin kuuluu jäseniä kaikista yliopiston tiedekunnista sekä muista korkeakouluista.

Kaikilla osakunnilla on oma talo tai huoneisto, jossa jäsenet kokoontuvat harrastamaan, juhlimaan, organisoimaan toimintaansa ja ennen kaikkea viettämään aikaa yhdessä. Järjestettyjen tapahtumien ohella osakunnan luonteeseen kuuluu kodinomaisuus: jäsenet voivat viettää siellä vapaa-aikaansa, esimerkiksi lukea lehtiä, opiskella tai ihan vain hengailla. Osakunnat tarjoavat jäsenilleen myös asuntoja, stipendejä sekä ystäviä yli tiedekuntarajojen.

Osakuntien säännölliseen toimintaan kuuluvat viikoittain eri teemoilla järjestettävät osakuntaillat. Osakunnissa toimii myös lukuisia kerhoja, kuten kuoroja, orkestereita ja urheilukerhoja. Osakunnilla järjestetään monenlaisia juhlia, ja lukuvuoteen kuuluu runsaasti niin perinteikkäitä pöytäjuhlia kuin teemabileitäkin. Osakunnat järjestävät vuosittain tapahtumia myös yhdessä, kuten jo perinteikkäät suursitsit sekä osakunta-appron.

Osakunnilla on ystävyyssuhteita eri maiden, erityisesti Ruotsin ja Viron opiskelijajärjestöihin. Jäsenten kansainvälistymistä edistetään tukemalla tutustumista näiden järjestöjen opiskelijoihin esimerkiksi vierailemalla heidän tapahtumissaan.

Voit liittyä valitsemaasi osakuntaan maksamalla jäsenmaksun ja kirjautumalla jäseneksi paikan päällä. Jos et tiedä mihin osakuntaan liittyisit, käy tekemässä leikkimielinen lajittelulakki osakunnat.fi -sivulla. Osakunnilla on tiiviit, yhteiset välit ja yhteisiä tapahtumia. Vaikka voit kuulua vain yhteen osakuntaan, olet tervetullut vierailemaan kaikissa!