Hjälp för missbruk och beroende

Instruktionen hör till följande teman

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Användningen av rusmedel och olika slags beroendeproblem kan på ett betydande sätt inverka på hur man orkar och hur man klarar av studierna. I den här instruktionen hittar du information om olika aktörer som erbjuder hjälp och stöd för personer med rusmedels- och beroendeproblem. I instruktionen finns också beskrivet handlingsätt med vilkas hjälp universitetet förebygger problem som uppstår på grund av rusmedelanvändning. 

Var kan man få hjälp?

SHVS rekommenderar att du söker snabbt professionell hjälp inom hälsovården, om:

  • du har problem som du har försökt åtgärda med alkohol, t.ex. sömnlöshet, nervositet, ångest, depression
  • du inte lyckas kontrollera alkoholkonsumtionen på egen hand
  • du tror att alkohol redan kan ha orsakat dig fysiska hälsoproblem.

Kontakta hälso- och sjukvården så här:

Information om rusmedel och beroende, tester och kontaktuppgifter för aktörer som erbjuder hjälp:

Rusmedelsprogrammet för studerande vid Helsingfors universitet

Med hjälp av rusmedelsprogrammet för studerande vid Helsingfors universitet strävar vi efter att förebygga negativa effekter av rusmedelsanvändning på studierna samt att erbjuda handledning och intervention då rusmedelsanvändning påverkar studieprestationerna och hälsan. Målet för universitetets rusmedelsprogram är att betona förebyggande, identifiering, tidigt ingripande och hänvisning till vård.

Detta rusmedelsprogram för studerande har utformats i samarbete med Studenternas hälsovårdstiftelse SHVS och Studentkåren vid Helsingfors universitet HUS och utgår från rusmedelsprogrammet som utarbetats under ledning av Finlands universitetsrektorers råd UNIFI 2019.

Med rusmedel avses alkohol, droger och läkemedel som används i syfte att uppnå berusning. 

Helsingfors universitets rusmedelsprogram har som mål att

  • främja studie- och arbetsförmåga
  • främja studenternas hälsa och välbefinnande
  • förebygga skadliga effekter av rusmedel
  • presentera tillvägagångssätt för att ingripa eller hänvisa till vård då en student lider av rusmedelsproblem

I Helsingfors universitets rusmedelsprogram betonas förebyggande verksamhet och stöd för studenten i ett tidigt skede. Rusmedelsprogrammet främjar bevarandet av en trygg studie- och arbetsmiljö. Utöver förebyggande verksamhet presenteras i rusmedelsprogrammet anvisningar för hur vi ska agera då vi konfronteras med rusmedelsproblem och osakligt beteende till följd av dessa. I rusmedelsprogrammet presenteras även följder som att uppträda berusad eller bete sig osakligt under studier eller praktik kan leda till.

För att kunna kräva intyg över narkotikatest i situationer som stadgas i universitetslagen ska universitetet i enlighet med 43 d § 3 mom. i universitetslagen (558/2009) ha skriftliga anvisningar som har gjorts upp med aktörer inom elevvården i syfte att förebygga användningen av rusmedel och ingripa i missbruksproblem bland studenterna. Detta program innehåller de anvisningar som nämns i lagen.

Förebyggande

Som student har du ett eget ansvar för din studieförmåga. Helsingfors universitet vill i egenskap av universitetssamfund skapa en trygg studiemiljö, vilket bland annat innefattar förebyggande av rusmedelsanvändning som stör studier och undervisning. Detta innebär även att man tar upp saker till diskussion vid behov och hänvisar studenten vidare i problemsituationer. En trygg studiemiljö innebär bland annat att man inte deltar berusad i studier eller praktik eller uppträder berusad i undervisningslokalerna. Som student kan du redan i ett tidigt skede söka hjälp för problem med användningen av rusmedel. 

En del av en trygg studiekultur där man tar varandra i beaktande är att man redan från början av studierna fäster uppmärksamhet vid rimlig rusmedelsanvändning. Exempelvis inom tutorverksamheten och den övriga studiegemenskapen bör man fästa uppmärksamhet vid att rusmedel inte är en väsentlig del av gruppens verksamhet. Detta innebär även att det alltid ska finnas ett alkoholfritt alternativ och att ingen avsiktligen eller oavsiktligen pressas att använda rusmedel, till exempel genom att hänvisa till traditioner.

Universitetet informerar varje läsår nya studenter och tutorer om rusmedelsprogrammet och universitetets arbetsgrupp för studenthälsa (på Flamma intranät) följer regelbundet upp genomförandet av rusmedelsprogrammet samt studenternas hälsa i allmänhet med hjälp av olika typer av respons.

I början av studierna får varje student en lärartutor eller en person som utför motsvarande uppdrag med annan titel. Lärartutorn är studentens kontaktperson i frågor som rör framskridandet av studierna och handleder även studenten vid utarbetandet av den individuella studieplanen (ISP). I samband med den personliga handledningen kan frågor om hur studenten orkar med studierna och studentens hälsa och rusmedelsanvändning komma upp. Även lärartutorerna informeras om rusmedelsprogrammet. De får instruktioner för att ta upp rusmedelsproblem till diskussion och hänvisa vidare till olika tjänster.

Vid fakulteterna vid Helsingfors universitet fungerar studiecheferna som rusmedelskontaktpersoner. Deras uppgift är att ge råd och stöd för ingripande vid studenters rusmedelsproblem och då rusmedelsproblemet tas upp till diskussion, i enlighet med detta rusmedelsprogram. Universitetets studiechefer (här efter rusmedelskontaktpersoner) utbildas i att ta upp rusmedelsproblem till diskussion och undervisningspersonalen (i synnerhet lärartutorer) informeras om hur de ska hänvisa vidare till olika tjänster om det i samband med handledningen kommer fram att studenten har problem med rusmedel.

Anvisningar för mer ansvarsfull användning av alkohol inom studiegemenskapen

Vid universitetsevenemang och studentevenemang som arrangeras av universitetet främjas principerna om en tryggare miljö och man strävar efter att med konkreta medel förebygga skadliga effekter av rusmedel: 

  • tidpunkten när evenemanget börjar och slutar meddelas tydligt
  • man ser till att det finns ett mångsidigt utbud av alkoholfria drycker
  • det serveras endast svaga alkoholdrycker under evenemanget
  • det serveras också mat och snacks.
  • man ser till att alkohol serveras i tydliga portioner, så att deltagarna är medvetna om hur mycket de dricker.
  • antalet alkoholportioner begränsas till t.ex. 2 portioner/person.
  • arrangörerna får instruktioner för ansvarsfull alkoholservering
  • personer som är berusade serveras inte alkohol.

Principerna om en tryggare miljö

Vid studentevenemang och i studiegemenskapens lokaler strävar man efter att beakta principerna om en tryggare miljö. Det finns många olika versioner av anvisningarna för en tryggare miljö och en version finns på Helsingfors studentkårs wikisidor. Anvisningarna underlättar vid planeringen av evenemang och innehåller instruktioner för hur man ska ingripa vid osakligt beteende.

Identifiering av rusmedelsproblem

Med rusmedelsproblem avses situationer där användning av alkohol eller något annat rusmedel hotar att negativt påverka eller negativt påverkar studier, praktik som är en del av studier, studieförmågan eller studiesäkerheten eller studieatmosfären. Skadlig användning av rusmedel kan ta sig uttryck som berusning eller bakfylla, alkohollukt eller andra direkta tecken på rusmedelsanvändning. Om rusmedelsanvändning på fritiden leder till problem med studierna eller studenten uppträder berusad eller bakfull i samband med studierna ska man agera i enlighet med anvisningarna i rusmedelsprogrammet.

Skadlig rusmedelsanvändning kan vara en bakgrundsfaktor vid flera olika symtom och problem med livshanteringen och handlingsförmågan, såsom upprepade korta perioder av frånvaro, förseningar och försämrade studiepresentationer. SHVS strävar efter att identifiera skadlig rusmedelsanvändning i hälsoenkäten för första årets studenter (Sätky) och erbjuda hjälp.

Ingripande vid rusmedelsproblem

När man upptäcker att en student har ett rusmedelsproblem strävar personalen efter att ingripa i ett så tidigt skede som möjligt. Målet för ingripande vid rusmedelsanvändning och att ta upp rusmedelsanvändning till diskussion är i första hand att stödja studenten i hens studier. I alla sammanhang bör man se till att de berörda personernas rättsskydd tryggas. Vid rusmedelsproblem ingriper man bland annat på följande sätt, beroende på situationen:

Att ta upp saken till diskussion är den primära åtgärden då en students rusmedelsanvändning ger upphov till oro. Rusmedelsanvändningen tas upp till diskussion i form av ett öppet samtal där rusmedelsproblemets känsliga natur ska beaktas. Detta görs alltid i enrum. Studentens rusmedelsanvändning får inte diskuteras i gruppsituationer, exempelvis inför andra studenter. Avsikten med samtalet är att uttrycka oro för studentens rusmedelsanvändning och dess påverkan på hens studier och hälsa. I situationer av detta slag fungerar samtalet i sig som tidigt ingripande, men det finns anledning att bedöma situationen på nytt exempelvis genom att komma överens om en ny träff inom ett par veckor där man på nytt frågar om studentens mående. Då man tar upp rusmedelsanvändningen till diskussion med studenten rekommenderas även alltid att man kontaktar SHVS för stöd och en bedömning av situationen.

Studenten hänvisas till vård, om rusmedelsanvändningen tydligt har påverkat studentens studieprestationer, äventyrat säkerheten eller på ett allvarligt sätt äventyrat studentens egen hälsa, eller om studenten visar tecken på beroende av narkotika

Vid mötet om hänvisning till vård deltar 1) studenten, 2) en representant för SHVS, 3) en eller flera representanter för universitetet/fakulteten (t.ex. lärare eller rusmedelskontaktpersonen) samt 4) vid behov studentens stödperson.

Avsikten med mötet om hänvisning till vård är att få studenten att inse sitt behov av vård och söka sig till vård samt att säkerställa att hen erbjuds vård. Ansvaret för att förbinda sig till vården ligger hos studenten och ansvaret för vården hos verksamhetsenheten inom hälso- och sjukvården. Universitetet kan inte ta ansvar för studentens vård och universitetet har inte heller rätt att få information om studentens vård utan lagstadgad grund.

Då en students rusmedelsanvändning stör undervisningen eller äventyrar en trygg studiemiljö enligt universitetslagen kan universitetet tillämpa disciplinära åtgärder som beskrivs i följande kapitel.

Påföljder

Universitetet kan ålägga en student att visa upp ett intyg över narkotikatest, om det finns grundad anledning att misstänka att studenten är narkotikapåverkad i studierelaterade praktiska uppgifter eller praktik eller att studenten är narkotikaberoende (universitetslagen 43 d §).

Då en students rusmedelsanvändning stör undervisningen eller äventyrar en trygg studiemiljö enligt universitetslagen kan universitetet tillämpa följande disciplinära åtgärder (universitetslagen 45 §):

  • avlägsna studenten från undervisningssituationen
  • förvägra studenten rätt att delta i undervisningen för tre dagar
  • ge studenten en skriftlig varning eller
  • avstänga studenten för viss tid
  • universitetet kan även dra in studentens studierätt i situationer som avses i den så kallade SORA-lagstiftningen.

Du kan läsa mer om dessa förfaranden i rusmedelsprogrammet för studerande vid Helsingfors universitet, som bifogats. PDF-dokumentet innehåller även blanketter för disciplinära åtgärder.

Behandling av uppgifter och konfidentialitet

Vid behandling av rusmedelsproblem behandlas även uppgifter om studentens hälsa. Med uppgifter om hälsa avses personuppgifter som rör en persons fysiska eller psykiska hälsa, inbegripet tillhandahållande av hälso- och sjukvårdstjänster, vilka ger information om dennes hälsostatus.

Personuppgifter om studentens hälsa och handlingsförmåga i anslutning till beviljande av studierätt, indragning eller återställande av studierätt eller disciplinåtgärder får vid universitetet behandlas endast av personer som bereder eller fattar beslut om antagningen av studerande, indragning eller återställande av studierätten eller disciplinåtgärder eller ger utlåtanden i sådana frågor. En anställd vid universitetet eller en person som innehar ett förtroendeuppdrag får inte röja en handlings sekretessbelagda innehåll som hen har fått kännedom om i samband med sin verksamhet vid universitetet.

Ansvarsområden och uppgifter

Aktörerna i universitetets rusmedelsprogram och deras uppgifter då det kommer till förebyggande av och agerande vid rusmedelsproblem beskrivs nedan.

Studenten  bär ansvar för

  • att vara i studieskick
  • att med sitt eget agerande främja en trygg och ansvarsfull rusmedelskultur
  • att söka hjälp för missbruk av rusmedel.

De som handleder studenten/lärartutorn bär ansvar för

  • att omedelbart ingripa vid nedsatt studieförmåga och rusmedelsproblem genom att ta upp saken till diskussion
  • att vid behov hänvisa studenten till studenthälsovården

Lärartutorn bär ansvar för

  • att beakta att alla studenter inte använder alkohol och att rusmedelsfria miljöer rekommenderas för träffar. Universitetet erbjuder tutorerna tillräcklig utbildning i grupphandledning samt ansvarsfull rusmedelskultur inom studiegemenskapen. Man bör ha som mål att studenterna ska lära känna varandra genom olika övningar, inte berusning.
  • Studentkåren främjar HUS och universitetets principer för en tryggare miljö samt förverkligandet av dessa inom studiegemenskapen och vid studentevenemang:

Rusmedelskontaktpersonen bär ansvar för

  • att säkerställa att alkoholserveringen vid fakultetens evenemang är ansvarsfull (se punkt 1.1.)
  • att berätta om och distribuera information om rusmedelsprogrammet för studerande vid Helsingfors universitet (anvisningarna produceras centraliserat för instruktionerna för studerande och instruktionerna för undervisning)
  • att i samarbete med studenthälsovården arbeta för att förebygga rusmedelsproblem
  • att kartlägga läget för rusmedelsfrågor vid fakulteten och göra ett sammandrag vid behov, om exempelvis läroanstaltsenkäter eller enkäterna för första årets studenter ger anledning till detta
  • att omedelbart ingripa vid nedsatt studieförmåga och rusmedelsproblem genom att ta upp saken till diskussion
  • att vid behov hänvisa studenten till studenthälsovården
  • att komma överens med hälso- och sjukvården (vanligtvis SHVS) om de praktiska arrangemangen för narkotikatest

Studentkåren bär ansvar för

  • att säkerställa att det alltid erbjuds ett alkoholfritt alternativ vid studentkårens evenemang och främja principerna om en tryggare miljö vid evenemang
  • att sträva efter att förebygga problem som orsakas av rusmedel

Studenthälsovården bär ansvar för

  • att stödja rusmedelsfrihet bland studenter och förebygga riskanvändning av rusmedel
  • att delta i läroverkets rusmedelsarbetsgrupps/rusmedelskontaktpersoners möten och förverkligandet av utbildning i förebyggande av rusmedelsskador
  • att ge studenterna information om rusmedlens inverkan på hälsan och studieförmågan i samband med hälsoundersökningar och besök på mottagningen
  • att framhålla rusmedelsfrihet och teman som främjar hälsa vid evenemang som anknyter till studenthälsa samt på sin webbplats
  • att sträva efter att identifiera skadlig rusmedelsanvändning i hälsoenkäten för första årets studenter (Sätky) och aktivt ta upp rusmedelsanvändning vid mottagningarna
  • att sålla ut riskanvändning av alkohol med AUDIT-test och erbjuda handledning och rådgivning för riskanvändare
  • att vid behov hänvisa en rusmedelsberoende student till rusmedelsvård
  • att delta som inbjuden i mötet om hänvisning till vård
  • att stödja studentens återgång till studierna

Universitetets arbetsgrupp för studenthälsa/fakulteten bär ansvar för

  • att främja en rusmedelsfri studiemiljö och ansvarsfull användning av alkohol
  • att informera och distribuera information om rusmedelsprogrammet för studerande vid Helsingfors universitet regelbundet varje läsår (Tjänsterna för handledningssamarbete producerar anvisningar för Instruktioner för studerande, Instruktioner för undervisning, tutorutbildningen etc.)
  • att planera förebyggande rusmedelsarbete
  • att komma överens om gemensamma tillvägagångssätt och hanteringen av övriga frågor i anslutning till hälsa
  • arbetsgruppen för studenthälsa följer rusmedelssituationen vid universitetet/fakulteterna
  • universitetet/fakulteten ska erbjuda tillräcklig utbildning och stöd för att aktörer som ger handledning/lärartutorer ska kunna ta upp saken till diskussion och/eller hänvisa studenten till stödtjänster
  • att tydligt definiera vilken eller vilka av universitets aktörer (dekanus och rusmedelskontaktperson eller dennes vikarie) som kan ålägga studenten att visa ett intyg över narkotikatest