Individuella arrangemang vid tentamina

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Denna anvisning beskriver individuella arrangemang vid olika typer av tentamina. Tillräckliga och påvisbara grunder samt ett verkligt behov måste finnas för att få arrangemang. Individuella arrangemang ska begäras separat för tentamina, enligt anvisningarna på denna sida.

Den här länken tar dig tillbaka till en sida om andra individuella undervisningsarrangemang.

Vad kan individuella arrangemang för tentamina vara?

Individuella arrangemang som beviljas på basis av läkarintyg eller motsvarande expertutlåtande kan t.ex. vara:

  • Extra tid vid tentamen 
    • Expertgruppen för individuella arrangemang rekommenderar att man får 30 minuter extra tid för tentamina som är kortare än 3 timmar och en timme extra tid för tentamina som räcker 3 timmar eller mer. Det går att avvika från rekommendationen av grundad anledning.
    • Den som ordnar tentamen bestämmer om den extra tiden ska placeras före det allmänna tentamenstillfällets början eller efter tillfällets slut.
    • Extra tid på grund av läs- eller skrivsvårigheter beviljas bara för tentamina som kräver läsning och skrivning, inte t.ex. för muntliga tentamina!
  • Användning av dator eller annat hjälpmedel vid tentamen  
  • Mindre eller avskilt rum vid tentamen 
  • Alternativa prestationssätt 

Många individuella arrangemang går att genomföra i tentamenssalar, t.ex. extra tid eller en tillgänglig skrivplats. Det är tillåtet att använda egna öronproppar eller hörselskydd i tentamenssalen.

Helsingfors universitet har tentamensrum för individuella arrangemang som är reserverade bland annat för studenter som behöver skriva sin tentamen i ett avskilt rum. Dessa rum kan användas för många olika typer av tentamina. Du blir mottagen av antingen Tentamensservicens personal eller en tentamensövervakare. Rummen har övervakningskameror med inspelningsfunktion och anropsknapp som du kan kontakta övervakaren med. På Centrumcampus finns de individuella tentamenslokalerna på fjärde våningen i Kaisa-huset. Motsvarande rum finns också på andra campus. I tentamensrummen finns också Examinarium-dator i Vik och Centrumcampus som är avsedda för studenter som inte kan skriva tentamen i de allmänna Examinarium-salarna. Behovet kan gälla t.ex. att kunna ta mediciner eller äta matsäck under tentamen, att gå till toalett under tentamenstiden, behov av ett avskilt rum eller behov av hjälpmedel för att kunna besvara tentamensfrågorna. 

Vad gör jag om jag behöver individuella arrangemang för en tentamen?

Individuella arrangemang för tentamen bör begäras separat i god tid från den person som ansvarar för att organisera tentamen, antingen läraren eller tentamensservicen. Mer detaljerade anvisningar, beroende på typ av tentamen, finns i följande avdelningar.

För att få individuella arrangemang för tentamina, behöver du ett utlåtande av en läkare eller motsvarande expert, t.ex. en psykolog, talterapeut eller fysioterapeut. Om du har läs- och skrivsvårigheter kan intyget också ges av en speciallärare. Alternativt kan du lämna in studentexamensnämndens motsvarande beslut om individuella arrangemang. Om du behöver individuella arrangemang enbart för enskilda kurser eller tentamen, kan du komma överens om detta direkt med läraren eller tentamensservicen och skicka utlåtandet direkt till dem. Läraren har rätt att på begäran se expertutlåtandet eller rekommendationen du fått via universitetet där behovet av individuella arrangemang framgår. Läraren får inte ta en kopia av utlåtandet. På begäran kan kontaktpersoner för tillgänglighet vid ditt närserviceställe eller tentamensservicen bekräfta för läraren att du har rätt till de individuella arrangemang som du har begärt. Om din sjukdom, skada eller utmaning påverkar dina studier i stor utsträckning eller om du inte vill visa utlåtande från hälsovården för läraren kan du ansöka om universitetets rekommendation för individuella arrangemang med att ta kontakt per e-post med kontaktpersonen för tillgänglighet vid ditt närserviceställe.

Mer information om hur du ansöker en rekommendation och de utlåtande du behöver finns på sidan Individuella arrangemang stöder studerande.

Individuella arrangemang vid allmänna tentamina

Kom överens om individuella arrangemangen för allmänna tentamina med Tentamensservicens kontaktpersoner för tillgänglighet i god tid, dock senast 10 dagar före tentamen. Om begäran skickas in efter utsatt tid är det inte säkert att arrangemangen kan genomföras. I samma meddelande kan du begära individuella arrangemang för alla tentamina fram till slutet av följande kalendermånad. Kom ihåg också att anmäla dig till tentamen i Sisu senast 10 dagar före tentamen (för sommartentamen senast den 31 maj)!

Ditt meddelande ska innehålla åtminstone följande uppgifter: 

  • enheten/arrangören (fakulteten eller Öppna universitetet) som ansvarar för tentamen
  • vilka individuella arrangemang du behöver 
  • tentamens namn, kod och tidpunkt
  • tentatorns namn och e-postadress
  • ditt eget namn och studentnummer.

Om du har bett om individuella arrangemang för en tentamen som du inte kan delta i ska du omedelbart avboka individuella arrangemangen genom att meddela den kontaktpersoner för tillgänglighet.

Individuella arrangemang vid kurstentamina (undervisningsrelaterade salstentamina)

Kom överens om individuella arrangemangen för en kurstentamen (som ordnas i salen i samband med undervisning) med läraren eller den person som nämns i kursbeskrivningen så tidigt som möjligt, före kursen börjar eller i början av kursen. Om kursens målsättningar tillåter det, kan läraren föreslå ett alternativt prestationssätt i stället för tentamen. 

Om du behöver ett avskilt rum för att skriva tentamen, kontakta i god tid, men senast 10 dagar före tentamen serviceadress för individuella arrangemang för att boka ett rum i individuella tentamensrummen. Berätta i ditt meddelande vilka individuella arrangemang du behöver, studieavsnitt, när tentamen kommer att hållas och examinatorns kontaktuppgifter. Vänligen meddela oss om du behöver avboka. Observera att enbart extra tid inte är inte grund för ett avskilt rum!

Individuella arrangemang vid distanstentamen (t.ex. Moodle eller MOOC)

Kom överens om individuella arrangemangen för en distanstentamen (som ordnas i samband med undervisning) med läraren eller den person som nämns i kursbeskrivningen så tidigt som möjligt, före kursen börjar eller i början av kursen. Läraren och utbildningsprogrammet är ansvariga för extra tiden för distanstentamen.

Individuella arrangemang vid Examinarium-tentamen

Extra tid att skriva tentamen

Kontakta din tentatorn eller utbildningsprogrammet. Tentatorn kan göra en personlig tentamen för dig som innehåller den extra tiden. Om tentamen med tilläggstid varar mer än tre timmar är det möjligt att dela upp tentamen i två tentamina med tilläggstid eller tentatorn kan avlägga den någon annanstans än i Examinarium. Du kan skriva tentamen med extra tid i de allmänna Examinarium-salarna; individuella Examinarium-salarna är inte avsedda för studenter som endast behöver extra tid. 

Tillgänglig tentamenssal

Välj "Tillgänglighetskrav" och "Rullstolstillgänglighet" för att se de tillgängliga tentamensplatserna när du bokar din tentamenstid.

Avskilt rum, mediciner och matsäck m.m., toalettbesök

Om du behöver andra individuella arrangemang än extra tid eller en tillgänglig tentamenslokal, kontakta före du bokar din tentamenstid och senast 10 dagar före tentamen Tentamensservicens kontaktpersoner för tillgänglighet för att boka en plats från tentamensrum för individuella arrangemang. Innan du bokar din tentamenstid ska du kontrollera att du kan boka tentamenstiden vid den tidpunkt du vill. Rummen används också för andra tentamina, så även om du kan boka en tid i Examinarium-systemet är det inte säkert att rummet är ledigt. Vänligen meddela oss om du behöver avboka.

Serviceadress för individuella arrangemang

Kontaktpersonen för tillgänglighet vid tentamensservicen och ditt närserviceställe nås på serviceadressen specialneeds@helsinki.fi. Kom ihåg att ge ditt meddelande en tydlig rubrik. Om ditt meddelande innehåller känslig information rekommenderar vi att du använder krypterad e-post. Närmare instruktioner för hur du använder skyddad e-post finns på universitetets Helpdesks webbplats.