Vem kan ansöka och stipendietid
Bara studerande och forskare vid Helsingfors universitet kan ansöka om stipendier från Helsingfors universitets fonder (det enda undantaget är Kooperationens undervisnings- och forskningsfond).
Om du är anställd vid Helsingfors universitet och du har beviljat ett resestipendium, läs instruktioner i Flamma.
Ansökan måste alltid lämnas in personligen.
Sökandena ska informeras om besluten i slutet av mars.
Stipendiet får användas i tre års tid från dagen för beviljande (dock fram till utgången av den månad då det har gått tre år från beviljandet). Tiden för användning av stipendiet får inte överskrida tre år. Ett stipendium som inte har använts inom tre år från beviljandet betraktas som förverkat.
Doktorander
Doktorander kan också ansöka om forskarskolornas resestipendier. För mer information om resestipendier för doktorander, vänligen se anvisningar gällande finansiering av forskarstudier.
Ansökan
Man loggar in i ansökningssystemet Ulappa med Helsingfors universitets användartillstånd.
Ansökningssystemet finns tillgängligt på tre språk. Alla stipendieansökningar kan fyllas i på finska, svenska eller engelska. Alla bilagor som bifogas till ansökan bör vara i PDF-format.
Du kan ansöka om ett stipendium per ansökan. Du kan lämna in flera ansökningar under ansökningstiden.
Av grundexamensstuderande krävs följände bilaga
Studieprestationsutdrag (utdrag som beställs ur Sisu).
Övriga bilagor behövs inte ifall de inte nämns i ansökningstexten.
Bearbetning av ansökan
Ansökan kan sparas antingen som ett utkast eller som en slutgiltig ansökan. Det går att återkomma till utkastet eller slutgiltig ansökan och uppdatera den i ansökningssystemet fram till dess att ansökningstiden tar slut. Utkasten beaktas inte då stipendierna delas ut. Då ansökan sparas i en slutgiltig form går det inte att byta potentiell referens eftersom det elektroniska ansökningssystemet automatiskt skickar en begäran om referens.
E-postmeddelande som bekräftelse
Det elektroniska ansökningssystemet skickar ett e-postmeddelande till den sökande då ansökan sparas första gången som utkast eller som en färdig ansökan. Meddelandet skickas till den e-postadress som den sökande uppgivit. Meddelandet innehåller en länk genom vilken den sökande kan återkomma till sin ansökan för att kontrollera eller uppdatera den fram tills dess att ansökningstiden tar slut. Man kan också skriva ut sin egen ansökan som ett pdf-dokument, dokumentet listar också de bilagor man bifogat till ansökan.
Referenser
För ansökningsmål går det att uppge referenser, 1-2 referenser per ansökan. Utlåtanden om den sökande (till exempel handledarens utlåtande) bör lämnas in som en referens. Referensen kan vara fritt formulerad. Om den sökande uppger en referens i sin ansökan, får referensen ett e-postmeddelande med instruktioner för hur referensen skall lämnas in. I största delen av ansökningsblanketterna som riktar sig till grundexamensstuderande frågas det inte efter referenser. Om det på ansökningsblanketten inte finns ett fält där referensinformationen skrivs in betyder det att den sökande INTE behöver referenser för det ansökningsmålet.
Den sökande bör personligen kontrollera på förhand vilken e-postadress referensen helst använder. När ansökan lämnats in i en slutgiltig form går det inte längre att byta referens eftersom ansökningssystemet automatiskt då skickar en begäran om referens. Då den sökande lämnat in sin slutgiltiga ansökan får referensen per e-post instruktioner för hur referensen skall lämnas in. Det går att lämna in en referens först då den slutgiltiga ansökan lämnats in. Referensen ser följande information om den sökande:
- den sökandes namn
- fonden som ansökan riktats till
- om det är fråga om ett vanligt studie- eller forskningsstipendium eller ett resestipendium.
Den sökande kan om han/hon vill skicka även övrig ansökningsinformation till referensen. Den sökande kan i ansökningssystemet själv kontrollera när referensen lämnats in.
Evalueringskriterier
Studieframgång
- presterade studiepoäng och betyg med beaktande av studietiden
Forskningsplan och forskningsverksamhet
- tas i beaktande för de studenter som skriver på sin pro gradu-avhandling eller som ansöker om ett forskningsstipendium
Annan verksamhet som stöder ansökan
- arbetserfarenhet och förtroendeuppdrag som stöder studierna eller forskningen
- aktivt deltagande i universitetssamfundet
Evalueringskriterier för resebidrag
Studieframgång
- presterade studiepoäng och betyg med beaktande av studietiden
Resans betydelse för studierna
- resans betydelse för studierna eller forskningen
- sambandet mellan resan och studierna
Betydelsen av resebidraget för resans budget