Utbytesdestinationer i Nordamerika

Genom att välja utbildningsprogram ser du förutom de allmänna anvisningarna också utbildningsprogrammets eventuella egna innehåll. För att se Öppna universitetets instruktioner behöver du inte välja utbildningsprogram.

Du kan ansöka om en utbytesplats i Nordamerika genom olika utbytesprogram. Helsingfors universitet har utbytesplatser på universitetsnivå vid partneruniversiteten i Kanada och USA. De här platserna är öppna för alla studenter vid alla fakulteter. Universitetet har också utbytesplatser på enhetsnivå som är knutna till ett visst ämne. Du kan ansöka om utbyte till Nordamerika även genom North2North-programmen på universitetsnivå.

Läs mer om partneruniversiteten enligt land och program i denna anvisning. Beakta eventuella begränsningar i studieutbudet och övriga kriterier för varje land och universitet. Du hittar informationen på engelska version av sidan.

Om du bland dessa alternativ inte hittar något som passar dig finns det ytterligare alternativ inom ramen för North2North-programmen eller så kan du åka på utbyte självständigt.

Vad kan du studera under utbytet? Inom ramen för bilaterala utbyten kan du under studentutbytet ta kurser i ditt huvudämne, i ett biämne, i ett nytt biämne, eller bedriva valfria studier som ingår i din examen. Utbytesuniversitetet kan begränsa utbytet till att omfatta endast vissa utbildningsområden. Läs mer i presentationerna av utbytesuniversiteten.

Information om utbyteskostnader och språktest: De uppskattade kostnaderna för utbytesdestinationerna är de som vi känner till. Undervisningen är gratis för utbytesstudenter (med undantag för University of California, Davis). Men om du till exempel deltar i fält- eller laboratoriekurser kan dessa innehålla avgifter som du måste betala själv, eftersom de inte direkt är undervisningsavgifter ("tuition fees"). Den här listan är inte uttömmande och den information vi får från utbytesuniversiteten bygger ofta på uppskattningar från föregående år, så vi förbehåller oss rätten att göra ändringar. Kontrollera utbytesuniversitetets webbsidorna för den senaste informationen.

När det gäller språktester, se om utbytesuniversitetet kräver ett språktest mot en avgift, enligt den senaste informationen vi har. Du behöver inte göra testet för HU utbytesansökan, utan endast om du blir utvald till ett utbyte. Den här listan är inte uttömmande och den information vi får från utbytesuniversiteten bygger ofta på uppgifter från föregående år, så vi förbehåller oss rätten att göra ändringar. År 2020 kostade TOEFL-testet 260 dollar och IELTS-testet 250 euro. Enligt den senaste informationen (2023) kan du göra om IELTS-testet kostnadsfritt om du inte får det poängtal som krävs första gången, medan det kostar pengar att göra om TOEFL-testet. Kontrollera dock den aktuella situationen när det blir aktuellt för dig.

Ansökningstiden är vanligtvis i oktober. Läs mer om Ansökan till studentutbyte. Observera att ansökningstiden för destinationer utanför Europa kan vara t.o.m. 1½ år innan utbytets början. Var alltså ute i god tid!

På den här sidan

USA

USA

Den som söker förutsätts vara en god student, dvs. studentens medeltal (alla studier) ska vara minst 3, så att studenten har möjlighet att placeras vid ett universitet i Nordamerika genom bilateralt avtal mellan universiteten. Till några universitet i USA krävs det högre medeltal:

  • Krav på 3,2 medeltal: George Mason University (sökande på kandidatnivå), Mississippi State University, SUNY New Paltz
  • Krav på 3,75 medeltal: American University, Washington DC, University of California, Davis
  • Krav på 3,8 medeltal: George Mason University (sökande på magisternivå, oberoende av kursnivå du söker till), University of Hawaii at Manoa, University of North Carolina, Chapel Hill

Antal kurser som ska genomföras i USA: 4–5 kurser/termin. Vanligtvis genomför utbytesstudenten 4 kurser; få har kunnat genomföra 5 kurser. Mera information i universitetsprestationer.

I USA listas på studieprestationsutdrag också underkända kurser och di inställda kurser, som har inte återkallas i utsatt tidpunkt.

Terminsdatumen varierar vid universiteten. Höstterminen börjar i allmänhet i mitten av augusti och slutar i mitten av december. Vårterminen inleds i början av januari och slutar i mitten av maj. De exakta datumen för utbytet står i utbytesuniversitetets antagningsinformation. Utbytesstudenten måste delta i introduktionen vid det mottagande universitetet

Språkkunskaper: Var beredd på att du måste genomföra ett avgiftsbelagt språktest (TOEFL eller IELTS). Anvisningar för det avgiftsbelagda språktestet ges till studenter som blivit valda till utbyte.

Studenten står själv för boende- och levnadskostnader under utbytet samt för rese-, försäkrings- och visumkostnader. Studenten måste också betala administrativa kostnader, som kombinerat kan vara en stora summa. Läs måluniversitetens sidorna om kostnaderna.

 

För detaljerad information om amerikanska utbytesdestinationer, se den engelskspråkiga sidan.

Kanada

Den som söker förutsätts vara en god student, dvs. studentens medeltal (alla studier) ska vara minst 3, så att studenten har möjlighet att placera sig vid ett universitet i Nordamerika. Till några universitet i Kanada krävs det högre medeltal:

  • Krav på 3,75 medeltal: McGill University, University of British Columbia, University of Toronto och University of Waterloo.
  • Krav på 3,5 medeltal: University of Ottawa.

Antalet kurser: I Kanada ska utbytesstudenten genomföra 4-5 kurser per termin (undergraduate = kandidatnivå) eller 4 kurser (graduate = magisternivå).

  • Undergraduate: Våra instruktioner är att göra mängden studier som motsvarar hela arbetsbelastningen för terminen (30 HU poäng) under utbytet. I Kanada motsvarar det vanligtvis fem undergraduate-kurser. I ansökningsfasen vid Helsingfors universitet väljer du fem undergraduate-kurser för studieplanen. Men om vi väljer dig för ett utbyte i Kanada och ditt utbytesuniversitet tillåter dig att ta en kurs mindre, det vill säga 4 undergraduate-kurser (som motsvarar 4/5 av den totala arbetsbelastningen för terminen), tillåter HU det. Se i så fall till att det kanadensiska Study Permits giltighet inte kräver fem kurser. (Kravet för Study Permit är ett nytt inträdeskrav som orsakas av koronapandemin, vars krav kan ändras.) Men det är värt att välja fem kurser, för om en kurs inte är lämplig för dig eller om du inte får den kurs du vill ha, blir det inga problem med för få kurser (följ naturligtvis utbytesdestinations reglerna för att avbryta kursen).

I Kanada listas på studieprestationsutdrag också underkända kurser och inställda kurser.

Språkkunskaper: Var beredd på att du måste genomföra ett avgiftsbelagt språktest (TOEFL eller IELTS). Anvisningar för det avgiftsbelagda språktestet ges till studenter som blivit valda till utbyte.

Terminer: september–december (fall) och januari–april (winter). Introduktionen på höstterminen kan börja redan i slutet av augusti och den är obligatorisk. De exakta datumen för utbytet står i utbytesuniversitetets antagningsinformation.

Studenten står själv för boende- och levnadskostnader under utbytet samt för rese-, försäkrings- och visumkostnader. Studenten måste också betala administrativa kostnader, som kombinerat kan vara en stora summa. Läs universitetens sidorna om kostnaderna.

Den som åker till en provins annan än Quebec måste teckna en obligatorisk försäkring (vanligtvis UHIP men t.ex. i British Columbia iMED), pris ca 300 CA$/termin (ändringar möjliga).

En finländsk student som åker till Quebec behöver inte betala RAMQ-försäkringen, eftersom Finland och Quebec har ett sjukvårdsavtal. Situationen kan ända förändras.

 

För detaljerad information om kanadensiska utbytesdestinationer, se den engelskspråkiga sidan.