Allmänt om studieplan
Om du ännu inte har kollat vilka kurser ditt utbytesuniversitet erbjuder, så gör det senast nu! Den här biten av processen är ofta den knepigaste, men ge inte upp. Välj en lämplig mängd sådana kurser som passar den examen du avlägger vid Helsingfors universitet. Studierna kan också inkluderas i den magisters examen du ämnar avlägga efter din kandidat examen. I en del fall kan det löna sig att göra två alternativa studieplaner var av den andra görs enligt fritt format i ett word-dokument. Lär mera om hur du kan planera dina utbytesstudier här.
Antal studier som ska föras in i studieplanen:
Utbytesplatser i Europa: 30 sp/utbytestermin
Utan Europa: från sidan Utbytesplatser du hittar minimikrav på studierna.
Närmare anvisningar finns här: "Hur omvandlas studiepoängen"
Ta reda på vilka kurser du får ta vid utbytesuniversitetet, t.ex. så här:
- Gå till utbytesuniversitetets webbplats och sök fram kursutbudet som riktar sig till utbytesstudenter. Välj kurser från det vetenskapsområde som avtalet gäller.
- Utbytesavtal på universitetsnivå utanför Europa: från sidan Utbytesplatser kommer du till de olika världsdelarnas egna sidor med information om utbytesuniversitetens kursutbud.
Om du inte hittar kursutbudet på något av de här sätten kan du vid behov kontakta utbyteskoordinatorn vid det universitet du är intresserad av.
Utbytesuniversitet kan ha begränsningar för vilka kurser utbytesstudenter kan studera. Utbytesuniversitet kan till exempel kräva att du har blivit färdig kandidat innan du kan studera kurser på magisternivå.
Var förberedd på att en plan alltid är bara en plan. Ofta måste planen göras utgående från föregående läsårs undervisningsutbud. Ju fler utbytesstudier du tänker använda till att ersätta obligatoriska kurser i din examen, desto mer detaljerad bör studieplanen vara.
- Studerande kan ofta avlägga sin valfri studiehelhet under utbytet. Se mera information under tillgodoräknande av kunskaper.
- Om du tänker ersätta en viss obligatorisk kurs i din examen med utlandsstudier ska du redan i planeringsstadiet säkerställa att kursen kan ersättas, till exempel genom att kontakta den lärare som ansvarar för kursen.
Hur du gör studieplanen i praktiken
I din utbytesansökan gör studieplanen för utbytesdestinationen som är din första prioritet i Sisu.
Du skall lägga valfria utbytesstudier till din primär plans studiestruktur som ett studieutkast. Instruktion till hur du gör ett studieutkast. Om du planerar att genomföra obligatoriska studier i utbyte schemalägga dem i vyn Tidslinje i Sisu. Mer detaljerade instruktioner finns i Sisu -guiden Obligatoriska studier i utbyte.
Planen behöver inte göras till en skild bilaga utan mobilitetsservicen experter kommer att granska studieplanen i Sisu. Om du har problem med din Sisu-plan kontakta då enheten för internationellt utbildningssamarbete.
Studieplanen i Sisu behöver inte vara fullständigt slutförd för att vara berättigad till en del av en utbytesansökan. Det måste dock innehålla följande studier:
- Alla studier du planerar att avlägga på utbytet.
- Alla obligatoriska studier som tillhör din examen, både studier du har redan genomfört och studier som ännu saknas.
- Alla registrerade studieprestationer som vid tidpunkten för granskningen kan användas för examen (även sådana som du inte har planerat att använda i examen).
Om du under utbytet tänker avlägga både kandidat och magisterstudier gör då din plan i Sisu i båda studiestrukturerna så att en del av utbytesstudier inkluderas i magistern och en del i kandidatstudierna. Du kan till exempel lägga tre kurser till valfria studier i kandidat examen och två kurser till valfria kurser i magister examen. Ibland kan det löna sig att göra två alternativa planer så att den ena görs i Sisu och den andra som en fritt formulerad bilaga. Ett exempel på en sådan situation är när du funderar på att söka till ett magisterprogram som inte är din direkta magisteroption.
Om du ansöker om mer än en utbytesplats gör då studieplanerna för destinationerna 2-4 som skilda dokument. Bilagorna skall sedan läggas till din ansökan i Mobility Online ansökningsportalen som en pdf. I dessa studieplaner måste ingå info om hur de avviker sig från den ursprungliga studieplanen. Märk också i studieplanen de kurser vid HU som du har tänkt kompensera med utbytesstudierna. Om utbyteskursen kommer att kompensera en kurs skall denna kurs nämnas i beskrivningen av studieutkastet. Om det gäller inkludering skall varje kurs nämnas med kursens omfattning. Exempel på en studieplan
Språkstudier på utbyte
- Språkcentrum ansvarar för tillgodoräknande av de obligatoriska språkstudierna som ingår i examen. Läs språkcentrums instruktioner. Skapa kurser under utbytet i tidslinjen på Sisu.
- Om du genomföra en studiehelhet i språk vid Språkcentrum kan du planera att göra en del av det under utbyte. Skapa kurser under utbytet i Sisu som studieutkast.
- Du kan också inkludera språkkurser gjort under utbytet i din examen som valfria studier. Skapa kurser under utbytet i Sisu som studieutkast.
Uppsatsarbete under utbytet
Om du jobbar med din avhandling under utbytet och avhandlingen är del av din studieplan du måste bifoga Agreement for Thesis Work i din ansökan i stället av studieplan. Du kan jobba med din avhandling endast i destinationer inom Europa (Erasmus+ och Nordplus) och i några destinationer där vi har avtal på enhetsnivå utanför Europa (Faculty and unit bilateral agreements). När du ansöker om utbytesplatsen från Helsingfors universitet, räcker det med ett godkännande av mottagandeuniversitets utbyteskoordinator men en akademisk handledare för avhandlingen ska hittas före utbytes början. Efter utbytet ska handledaren vid det mottagande universitetet beskriva vad som handledningen har innehållit samt antalet träffar för handledning