Erasmus- ja Nordplus-vaihtokohteet Euroopassa

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Suosituin tapa lähteä opiskelijavaihtoon toiseen Euroopan maahan on Erasmus+-ohjelma. Pohjoismaihin ja Baltiaan on mahdollista lähteä myös Nordplus-ohjelman kautta. Jos haluat tarkastella jonkun muun kuin oman koulutusohjelmasi vaihtokohteita, valitse kyseinen koulutusohjelma yllä olevasta valikosta. 

Tästä pääset takaisin ohjeeseen Vaihtokohteet maailmalla

Tiedekuntien Erasmus-kohteet Euroopassa

Erasmus+ on Euroopan laajin korkeakouluopiskelijoiden vaihto-ohjelma.

Erasmus- vaihtoa tai harjoittelua voi olla enintään 12 kuukauden ajan kullakin tutkintotasolla (kandidaatti, maisteri, jatko-tutkinto). Esimerkiksi maisterivaiheen vaihtoon voi hakea jo ennen kandidaatiksi valmistumista, kunhan vaihtojakso toteutuu suoritettaessa maisterivaiheen opintoja. Yhden syklin koulutusohjelmissa, kuten esim. lääketieteessä, Erasmus-vaihtoa voi olla korkeintaan 24 kuukauden ajan.

Lue lisää Erasmus-harjoittelusta sivulta Hae harjoitteluun ulkomaille.

Vaihtoyliopistot

Helsingin yliopiston partneriyliopistojen kanssa sopimat Erasmus-vaihtosopimukset ovat pääosin yksikkökohtaisia. Lisäksi on olemassa yliopistolaajuisia Erasmus-sopimuksia, joista lisätietoa alempana.

Vaihtosopimukset voivat myös olla rajattu vain tietyn opintovaiheen opiskelijoille, esimerkiksi vain kandidaatti-, maisteri tai jatko-opiskelijoille.

Haettavana olevat vaihtopaikat löydät tältä sivuilta. Näet myös onko sopimus voimassa allalla, jota haluat opiskellla ja omassa opintovaiheeseesi. Samasta kohdasta löydät myös esim. kielitaitovaatimukset ja muita huomautuksia. Lista sopimuksista päivitetään aina ennen haun alkamista.

Tiedekunta- ja koulutusohjelmakohtaisten Erasmus-sopimusten kautta on mahdollista opiskella alaa, jolle sopimus on solmittu. Jos haluat opiskella muuta kuin oman koulutusohjelmasi alaa, hae toivomasi alan Erasmus-sopimuksen kautta vaihtoon ja huomioi että sinulla tulee useimmissa tapauksissa olla aiempia opintoja kyseiseltä alalta. Voit myös hakeutua vaihtoon yliopistotason vaihtosopimusten kautta.

Vaihtokohteet on tarkoitettu ensisijaisesti sopimukseen kirjatun alan opiskeluun vaihtoyliopistossa. Kohdeyliopistoissa on rajauksia sen suhteen, voiko vaihdossa opiskella alaa, jota hakija ei ole opiskellut aiemmin. Esimerkiksi oikeustieteelliset ja lääketieteelliset tiedekunnat eivät hyväksy muiden alojen opiskelijoita.

Brexitin vaikutus Erasmus-vaihtoihin Britanniassa

Vaikka Iso-Britannia onkin eronnut EU:sta ja tehnyt päätöksen olla jatkamatta Erasmus-ohjelmassa, voidaan Erasmus-vaihtoja Britanniaan toteuttaa normaalisti aiemmin myönnetyn rahoituksen turvin normaalisti vielä ainakin lukuvuoden 2022-23 ajan (31.5.2023 saakka). Britanniaan vaihtoon valituille maksetaan siis Erasmus-apuraha. Huomioi kuitenkin Britannian viisumivaatimus yli 6 kk:n vaihdoille ja kaikille työharjoitteluun meneville.

Hakeminen Erasmus-vaihtoon

Voit hakea Erasmus-vaihtopaikkoja kaksi kertaa vuodessa.

 • Pääasiallinen haku on helmikuussa, jolloin voit hakea vaihtoon joko koko seuraavaksi lukuvuodeksi, tai jommaksikummaksi lukukaudeksi.
 • Syksyn täydennyshaussa voit hakea mahdollisesti ylijääneitä vaihtopaikkoja saman lukuvuoden kevääksi.

Lue tarkat hakuajat, hakuilmoitukset ja hakuohjeet. Tietoa kielitaitovaatimuksista löydät sivulta Vaihdon kielitaitovaatimukset ja kielitaitotodistukset.

Rahoitus ja kustannukset

Erasmus-vaihtoon kuuluu liikkuvuusapuraha. Vaihto-opiskelijana voit joutua maksamaan esimerkiksi rekisteröitymismaksuja ja (erikois)kurssimaksuja, jotka käytännössä ovat olleet pieniä tai vähintään kohtuullisia. Maksujen määrä riippuu oppiaineesta ja vaihtomaasta. Esimerkiksi Saksassa tyypillinen rekisteröitymismaksu on noin 200-300 euroa.

Lue lisää Erasmus-vaihtoon kuuluvasta liikkuvuusapurahasta sivulta Vaihdon rahoitus.

Vaihto-opiskelun kesto

Erasmus-opiskelijavaihtojakso voi kestää 3-12 kuukautta tai vähintään yhden lukukauden mikäli opetuslukukauden virallinen kokonaiskesto on alle kolme kuukautta (esimerkiksi syyslukukausi Britanniassa). Vaihdon maksimikestoa rajoittavat myös vaihtosopimusten kuukausimäärät (esimerkiksi jos yksikölläsi on kuuden kuukauden sopimus vaihtoyliopistoon, et voi olla Erasmus-vaihdossa koko lukuvuotta). Koko vaihdon on myös tapahduttava yhden lukuvuoden aikana, eli jos lähdet vaihtoon kevätlukukaudeksi, et voi jatkaa Erasmus-vaihtoasi seuraavana syksynä.

Yleensä opetuslukuvuosi kestää Euroopassa 9-10 kuukautta. Vaihtoajaksi luetaan vain vaihtoyliopiston järjestämä orientaatio, kurssiopetus ja sitä välittömästi seuraavat ensimmäiset tentit. Uusintatentit ja esseet eivät kuulu enää vaihtoaikaan. Esimerkiksi Saksassa tyypillinen vaihtoaika on 1.10.-28.2./1.4.-31.7. (lukukausi) tai 1.10.-31.7. (lukuvuosi). Vaikka opinto-oikeus virallisesti jatkuisikin lukuvuoden loppuun (Saksassa 30.9.), ei elo- ja syyskuuta lueta mukaan vaihtoaikaan ilman erillistä todistusta tuona aikana suoritettavista opinnoista, sillä normaaliopetusta ei elo- ja syyskuussa järjestetä. Vaihtoaikaan lasketaan vain se aika, jonka opiskelija on läsnä vaihtokohteessa. Esimerkiksi vaihdon jälkeen kotimaasta käsin vaihtoyliopistoon tehtyihin suorituksiin kuluvaa aikaa ei huomioida.

Pakollinen OLS-kielitestaus ennen Erasmus-vaihtoa

Euroopan komissio tarjoaa Erasmus+ -vaihtoihin osallistuville korkeakouluopiskelijoille mahdollisuuden opiskella verkossa useimpia EU-kieliä. Euroopan komissio testaa samalla opiskelijoiden kielitaidon kehittymistä ulkomaan oleskelun aikana. Testiin osallistuminen on pakollista. Jos vaihtosi opiskelukieli on joku täällä listatuista, saat kutsun kielitestiin sähköpostitse.

Kielivalmennus ja -testit tapahtuvat Online Linguistic Support -verkkopalvelussa (OLS). Opiskelija voi kartuttaa kielitaitoaan ajasta ja paikasta riippumatta ja saada myös näin vaihdostaan enemmän irti. Lue lisää kielitestistä ja -kurssista sivulta OLS-kielitestaus.

Huomaathan, että OLS-kielikurssi korvaa vaihtokohteessa mahdollisesti järjestettävän vaihtoa edeltävän (pre-semester language course tms.) opiskelukielen kielikurssin. Et siis voi saada Erasmus-apurahaa vaihtoa edeltäville kyseisten opiskelukielten kursseille, koska voit osallistua OLS-kielikurssille.

 

Yliopistonlaajuiset Erasmus-vaihtokohteet

Yliopistonlaajuiset Erasmus-vaihtokohteet (Erasmus University-wide) 

Helsingin yliopistolla on myös yliopistonlaajuisia Erasmus-sopimuksia, jotka ovat kaikkien tiedekuntien opiskelijoiden haettavissa. Hakuajat, vaihdon rahoitus, kesto ja OLS-kielitestaus koskevat myös yliopistonlaajuisia Erasmus-kohteita, joten luethan huolellisesti niitä koskevat ohjeet yltä.

Universiteit Utrecht, Alankomaat

Yliopistonlaajuinen sopimus, alakohtaisia rajoituksia

Opintovaihe vaihdon aikana kandidaatti- ja maisteriopiskelijat
Kielitaitovaatimus Englanti
Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille Kurssihaku tiedekunnittain
Helsingin yliopiston minimivaatimus vaihto-opinnoista 5 ECTS / kuukausi. Tavoitteena on 30 ECTS / lukukausi.
Lukukaudet Lukuvuosi: syyskuu - kesäkuu

 • Syyslukukausi: syyskuu - tammikuu
 • Kevätlukukausi: helmikuu-kesäkuu
HUOM! Sopimus ei ole avoinna seuraavien alojen opiskelijoille: lääketieteellinen tiedekunta, kielten kandi- ja maisteriohjelman englannin opintosuunta ja English Studies maisteriohjelma. Näiden alojen/ohjelmien opiskelijat eivät voi hakeutua vaihtoon tämän sopimuksen kautta
Vaihtoaika Lukuvuosi tai lukukausi.
Vaihtopaikkoja 15 paikkaa lukukaudeksi tai 7 lukuvuodeksi. TÄYDENNYSHAUSSA SYKSYLLÄ 2022 EI PAIKKOJA.

Vrije Universiteit Amsterdam, Alankomaat

Yliopistonlaajuinen sopimus, alakohtaisia rajoituksia

Opintovaihe vaihdon aikana kandidaatti- ja maisteriopiskelijat
Kielitaitovaatimus Englanti
Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille Kurssihaku vaihto-opiskelijoille
Helsingin yliopiston minimivaatimus vaihto-opinnoista 5 ECTS / kuukausi. Tavoitteena on 30 ECTS / lukukausi.
Lukukaudet Lukuvuosi: elokuu-heinäkuu

 • Syyslukukausi: elokuu-helmikuu
 • Kevätlukukausi: maaliskuu-heinäkuu
HUOM! Sopimus ei ole avoinna seuraavien alojen opiskelijoille: eläinlääketieteellinen tiedekunta, kasvatustieteellinen tiedekunta, lääketieteen koulutusohjelma, kemia, fysiikka, Urban Studies maisteriohjelma, kielten kandi- ja maisteriohjelman englannin opintosuunta ja English Studies maisteriohjelma. Näiden alojen/ohjelmien opiskelijat eivät voi hakeutua vaihtoon tämän sopimuksen kautta
Vaihtoaika Lukuvuosi tai lukukausi.
Vaihtopaikkoja 15 paikkaa lukukaudeksi tai 7 lukuvuodeksi. TÄYDENNYSHAUSSA SYKSYLLÄ 2022 EI PAIKKOJA.

Wageningen University & Research, Alankomaat

Yliopistonlaajuinen sopimus, alakohtaisia rajoituksia

Opintovaihe vaihdon aikana kandidaatti-, maisteri-, ja tohtoriopiskelijat
Kielitaitovaatimus Englanti
Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille Tietoa kursseista löytyy sivuilta Courses ja Minors
Helsingin yliopiston minimivaatimus vaihto-opinnoista 5 ECTS / kuukausi. Tavoitteena on 30 ECTS / lukukausi.
Lukukaudet Lukuvuosi: elokuu - heinäkuu

 • Syyslukukausi: elokuu-helmikuu
 • Kevätlukukausi: helmikuu-heinäkuu
HUOM! Sopimus ei ole avoinna seuraavien alojen opiskelijoille: humanistinen tiedekunta, kasvatustieteellinen tiedekunta, oikeustieteellinen tiedekunta. Näiden alojen/ohjelmien opiskelijat eivät voi hakeutua vaihtoon tämän sopimuksen kautta
Vaihtoaika Lukuvuosi tai lukukausi.
Vaihtopaikkoja 28 paikkaa lukukaudeksi tai 14 lukuvuodeksi.

Universidad Complutense de Madrid, Espanja

Yliopistonlaajuinen sopimus, alakohtaisia rajoituksia

Opintovaihe vaihdon aikana kandidaatti-, maisteri-, ja tohtoriopiskelijat
Kielitaitovaatimus Espanja B1
Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille Kurssihaku
Helsingin yliopiston minimivaatimus vaihto-opinnoista 5 ECTS / kuukausi. Tavoitteena on 30 ECTS / lukukausi.
Lukukaudet Lukuvuosi: syyskuu - toukokuu

 • Syyslukukausi: syyskuu - joulu/tammikuu
 • Kevätlukukausi: tammikuu- toukokuu
HUOM!
 • Osalla aloista korkeampi kielitaitovaatimus https://www.ucm.es/english/language-requirements
 • Sopimus ei ole avoinna seuraavien alojen opiskelijoille: kasvatustieteellinen tiedekunta, eläinlääketieteellinen tiedekunta, Urban Studies maisteriohjelma ja psykologian koulutusohjelmat (lääketieteellinen tiedekunta). Näiden alojen/ohjelmien opiskelijat eivät voi hakeutua vaihtoon tämän sopimuksen kautta
Vaihtoaika Lukuvuosi tai lukukausi.
Vaihtopaikkoja 33 paikkaa lukukaudeksi tai 16 lukuvuodeksi.

University College Cork, Irlanti

Yliopistonlaajuinen sopimus, alakohtaisia rajoituksia

Opintovaihe vaihdon aikana Kandidaatti- ja maisteriopiskelijoille
Kielitaitovaatimus Englanti
Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille Opiskelijat voivat valita kursseja ainoastaan vaihto-opiskelijoiden kurssikatalogista
Helsingin yliopiston minimivaatimus vaihto-opinnoista 5 ECTS / kuukausi. Tavoitteena on 30 ECTS / lukukausi.
Lukukaudet Lukuvuosi: syyskuu - toukokuu

 • Syyslukukausi: syyskuu - joulukuu
 • Kevätlukukausi: tammikuu- toukokuu
HUOM!
 • Corkissa ei tämän sopimuksen kautta ole mahdollista opiskella seuraavia aloja: Film Studies, Nursing, Dentistry tai Medicne
 • Sopimus ei ole avoinna HY:n lääketieteellisen tai eläinlääketieteellisen tiedekunnan tai Urban Studies maisteriohjelman opiskelijoille. Näiden alojen opiskelijat eivät voi hakeutua vaihtoon tämän sopimuksen kautta
Vaihtoaika Lukuvuosi tai lukukausi.
Vaihtopaikkoja  16 paikkaa lukukaudeksi tai 8 lukuvuodeksi. TÄYDENNYSHAUSSA SYKSYLLÄ 2022 EI PAIKKOJA.

University of Edinburgh, Iso-Britannia

Yliopistonlaajuinen sopimus: kaikki tiedekunnat

Opintovaihe vaihdon aikana Kandidaattivaiheen opiskelijat, maisteriopiskelijat eivät voi hakea
Kielitaitovaatimus Englanti
Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille
Helsingin yliopiston minimivaatimus vaihto-opinnoista 5 ECTS / kuukausi. Tavoitteena on 30 ECTS / lukukausi.
Lukukaudet Lukuvuosi: syyskuu - toukokuu

 • Syyslukukausi: syyskuu - joulukuu
 • Kevätlukukausi: tammikuu- toukokuu
HUOM!
 • Valittavalla opiskelijalla oltava vähintään 3,5 keskiarvo
 • Oikeustieteellisen tiedekunnan ja fysiikan opiskelijoille on oma yksikkökohtainen Erasmus-sopimus ja erilliset vaihtokiintiöt, joista lisätietoa oman tiedekunnan vaihtokohteiden listalla
Vaihtoaika Lukuvuosi tai lukukausi.
Vaihtopaikkoja Kaksi paikkaa lukukaudeksi tai lukuvuodeksi. TÄYDENNYSHAUSSA SYKSYLLÄ 2022 EI PAIKKOJA.

Universitá degli studi di Padova, Italia

Yliopistonlaajuinen sopimus, alakohtaisia rajoituksia

Opintovaihe vaihdon aikana kandidaatti-, maisteri-, ja tohtoriopiskelijat
Kielitaitovaatimus Italia ja englanti
Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille Ohjeet kurssitietojen hakemiseen
Helsingin yliopiston minimivaatimus vaihto-opinnoista 5 ECTS / kuukausi. Tavoitteena on 30 ECTS / lukukausi.
Lukukaudet Lukuvuosi: syyskuu - heinäkuu

 • Syyslukukausi: syyskuu - tammi/helmikuu
 • Kevätlukukausi:helmikuu- heinäkuu
HUOM! Sopimus ei ole avoinna seuraavien alojen opiskelijoille: eläinlääketieteellinen tiedekunta, kasvatustieteellinen tiedekunta, lääketieteellinen tiedekunta, oikeustieteellinen tiedekunta, Urban Studies maisteriohjelma, kielten kandi- ja maisteriohjelman englannin opintosuunta ja English Studies maisteriohjelma. Näiden alojen/ohjelmien opiskelijat eivät voi hakeutua vaihtoon tämän sopimuksen kautta.
Vaihtoaika Lukuvuosi tai lukukausi.
Vaihtopaikkoja 25 paikkaa lukukaudeksi tai 12 lukuvuodeksi.

University of Latvia

Yliopistonlaajuinen sopimus, alakohtaisia rajoituksia

Opintovaihe vaihdon aikana kandidaatti-, maisteri-, ja tohtoriopiskelijat
Kielitaitovaatimus Englanti
Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille
Helsingin yliopiston minimivaatimus vaihto-opinnoista  5 ECTS / kuukausi. Tavoitteena on 30 ECTS / lukukausi.
Lukukaudet Lukuvuosi: syyskuu - kesäkuu

 • Syyslukukausi: syyskuu - joulu/tammikuu
 • Kevätlukukausi: helmikuu-kesäkuu
HUOM! Sopimus ei ole avoinna seuraavien alojen opiskelijoille: eläinlääketieteellinen tiedekunta, kasvatustieteellinen tiedekunta, oikeustieteellinen tiedekunta, maantiede ja Urban Studies maisteriohjelma sekä kielten kandi- ja maisteriohjelman englannin opintosuunta ja English Studies maisteriohjelma. Näiden alojen/ohjelmien opiskelijat eivät voi hakeutua vaihtoon tämän sopimuksen kautta
Vaihtoaika Lukuvuosi tai lukukausi.
Vaihtopaikkoja 8 paikkaa lukukaudeksi tai 4 lukuvuodeksi.

Ludwig-Maximilians-Universität, München, Saksa

Yliopistonlaajuinen sopimus, alakohtaisia rajoituksia

Opintovaihe vaihdon aikana kandidaatti-, maisteri-, ja tohtoriopiskelijat
Kielitaitovaatimus Saksa ja englanti
Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille

Englanninkielinen kurssitarjonta

Helsingin yliopiston minimivaatimus vaihto-opinnoista  5 ECTS / kuukausi. Tavoitteena on 30 ECTS / lukukausi.
Lukukaudet Lukuvuosi: lokakuu - heinäkuu

 • Syyslukukausi: lokakuu - helmikuu
 • Kevätlukukausi: huhtikuu-heinäkuu
HUOM!
 • Sopimus ei ole avoinna seuraavien alojen opiskelijoille: eläinlääketieteellinen tiedekunta, Urban Studies maisteriohjelma, psykologian koulutusohjelmat (lääketieteellinen tiedekunta) sekä kielten kandi- ja maisteriohjelman englannin opintosuunta ja English Studies maisteriohjelma. Näiden alojen/ohjelmien opiskelijat eivät voi hakeutua vaihtoon tämän sopimuksen kautta.
 • LMU:ssa ei ole lisäksi mahdollista opiskella seuraavilla aloilla/ohjelmissa: hammaslääketiede, biokemia, psykologian englanninkielinen maisteriohjelma sekä eräät erikoistuneet maisteriohjelmat. Seuraavat alat ovat avoinna vain rajoitetusti liiketaloustiede (Business administration), politiikan tutkimuksen englanninkieliset opinnot, lääketiede. Lisäksi joillakin aloilla voi olla erityisiä, korkeampia pääsyvaatimuksia.
 • Kielitaitovaatimukset - hakuvaiheessa B1 taso saksassa (ja jos opiskelet englanniksi lisäksi englannissa) ja suositus B2 tasosta opintojen alkaessa. Kanditasolla opetus on pääosin saksaksi, maisteritasolla englanninkielistä tarjontaa on enemmän. Kielitaitovaatimukset vaihtelevat aloittain: Katso tarkemmin täältä 
Vaihtoaika Lukuvuosi tai lukukausi.
Vaihtopaikkoja 30 paikkaa lukukaudeksi tai 15 lukuvuodeksi.

University of Belgrade, Serbia

Yliopistonlaajuinen sopimus: kaikki tiedekunnat

Opintovaihe vaihdon aikana Kandidaatti- ja maisterivaiheen opiskelijat
Kielitaitovaatimus Englanti
Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille Katso kurssitarjonta University of Belgrade:n sivuilta
Helsingin yliopiston minimivaatimus vaihto-opinnoista 5 ECTS / kuukausi. Tavoitteena on 30 ECTS / lukukausi.
Lukukaudet Lukuvuosi: lokakuun alku - kesäkuu

 • Syyslukukausi: lokakuun alku - tammikuun puoliväli
 • Kevätlukukausi: helmikuun puoliväli - kesäkuu
HUOM! Sopimus ei ole avoinna seuraavien alojen opiskelijoille: kielten kandi- ja maisteriohjelman englannin opintosuunta ja English Studies maisteriohjelma. Tämän alan opiskelijat eivät voi hakeutua vaihtoon tämän sopimuksen kautta
Vaihtoaika Lukuvuosi tai lukukausi
Vaihtopaikkoja  5 paikkaa lukukaudeksi

Tallinn Ülikool, Viro

Yliopistonlaajuinen sopimus, alakohtaisia rajoituksia

Opintovaihe vaihdon aikana kandidaatti-, maisteri-, ja tohtoriopiskelijat
Kielitaitovaatimus Englanti / Viro - Tohtoriopiskelijoille kielitaitovaatimus on C1
Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille
Helsingin yliopiston minimivaatimus vaihto-opinnoista 5 ECTS / kuukausi. Tavoitteena on 30 ECTS / lukukausi.
Lukukaudet Lukuvuosi: elokuu -kesäkuu

 • Syyslukukausi: elokuu - joulu/tammikuu
 • Kevätlukukausi: tammi/helmikuu- kesäkuu
HUOM!
 • Sopimus ei ole avoinna seuraavien alojen opiskelijoille: eläinlääketieteellinen tiedekunta, lääketieteellinen tiedekunta, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, oikeustieteellinen tiedekunta ja Urban Studies maisteriohjelma sekä kielten kandi- ja maisteriohjelman englannin opintosuunta ja English Studies maisteriohjelma. Näiden alojen/ohjelmien opiskelijat eivät voi hakeutua vaihtoon tämän sopimuksen kautta.
 • Tallinnan yliopistosta mukana ovat koulutusohjelmat löytyvät täältä
Vaihtoaika Lukuvuosi tai lukukausi.
Vaihtopaikkoja  5 paikkaa lukukaudeksi tai lukuvuodeksi.

Yliopistonlaajuiset Erasmus-kohteet Pohjoismaissa

Pohjoismaisten monitieteisten yliopistojen Nordlys-verkosto on solminut yhteisen Erasmus-sopimuksen opiskelijavaihtoihin. Kaikkien tiedekuntien kandi- ja maisteritutkinto-opiskelijat voivat hakea näitä paikkoja, eikä sopimus ole sidottu tiettyyn tieteenalaan.

Voit hakea vaihtoon Nordlys-verkoston kautta, mikäli oppiaineellasi ei ole omaa Nordplus-verkostoa eikä koulutusohjelmallasi ole kohteeseen omaa alakohtaista Erasmus-sopimusta. Ei ole siis tarkoitus, että hakisit samaan kohteeseen sekä oman tiedekuntasi/koulutusohjelmasi ja tämän yliopistontasoisen sopimuksen kautta. Kohteet sopivat erityisesti valinnaisen opintokokonaisuuden tekemiseen ulkomailla. Huomaa kuitenkin, ettei esimerkiksi oikeustiedettä, lääketiedettä, hammaslääketiedettä, eläinlääketiedettä voi yleensä lähteä opiskelemaan vain ainekohtaisten sopimusten kautta, vaan näihin on omat alakohtaiset sopimukset.

Jos haluat suorittaa vaihdossa valinnaisen opintokokonaisuuden, sinun tulee itse varmistaa koulutusohjelmastasi, että vaihdossa suoritettavat opinnot voidaan hyväksilukea tutkintoosi. Tarkista myös vaihtoyliopiston kurssikuvauksista, että täytät suunnittelemiesi kurssien mahdolliset ennakkovaatimukset.

Nordlys-verkosto on siis tarkoitettu sinulle, jos

 • tieteenalallasi ei ole yksikkökohtaista sopimusta Nordlys-verkoston vaihtoyliopiston kanssa
 • haluat opiskella vaihdossa valinnaista opintokokonaisuutta

Lisätietoa saat sähköpostilla osoitteesta studentexchange@helsinki.fi sekä verkoston sivuilta.

Vaihtoyliopistoihin valitaan vaihto-opiskelijat pääsääntöisesti lukukaudeksi, kaksi opiskelijaa syksyksi ja kaksi kevääksi.

Hakuajat, vaihdon rahoitus, kesto ja OLS-kielitestaus koskevat myös yliopistonlaajuisia Erasmus-kohteita, joten luethan huolellisesti niitä koskevat ohjeet yltä.

 

Tanska

  Things to consider before applying:
 
Aalborg University Restricted areas of study: Medicine, Sociology, Social Work and Psychology

Available places for Spring term 2023: 1 student

Aarhus University Restricted areas of study: Business, Economics, Pol Science, Law, Psychology and Medicine do not admit Nordlys students at all. Please check this page for our general prerequisites and restrictions: https://international.au.dk/education/admissions/exchange/admission-to-aarhus-university/course-information-prerequisites-restrictions

No available places for Spring term 2023

Roskilde University Restricted areas of study: Journalism

If you are interested in exchange in Spring term, apply already in February application round.

Too tight nomination deadline - no available places for Spring term 2023

University of Copenhagen Restricted areas of study: https://studies.ku.dk/visiting/nordic-exchange/course-information/restrictions-and-acdemic-reqirements/

If you are interested in exchange in Spring term, apply already in February application round.

Too tight nomination deadline - no available places for Spring term 2023

University of Southern Denmark

 

Restricted areas of study: Medicine

Available places for Spring term 2023: 2 students

University of Greenland (Ilisimatusarfik) Programmes offered: Business Economics program, Cultural & Social History program, Social Science program and Translation & Interpreting program. Note that only some courses are taught in English and the language of instruction is Danish.

https://uk.uni.gl/international/guest-students-at-ilisimatusarfik.aspx

Available places for Spring term 2023: 2+ students

University of the Faroe Islands Programmes offered:

 • Faculty of Faroese Language and Literature
 • Faculty of Education
 • Faculty of History and Social Sciences
 • Faculty of Science and Technology
 • Faculty of Health Sciences

Please contact studentexchange@helsinki.fi if you are interested. Exchange students are accepted case-by-case.

 

Islanti

  Things to consider before applying:
University of Akureyri

 

Available places for Spring term 2023: 2+ students

University of Iceland
 • Course selection must total 30 ECTS credits per semester, where at least 60% of courses are within the students’ major
 • Admission to the Earth Science programme is restricted to students that meet prerequisites of at least one year of geology or geophysics study. 
 • The faculties of Medicine, Nursing and Pharmaceutical Sciences are restricted to prior agreements between the exchanging faculties.
 • The faculties of Law and Economics do not accept undergraduate students. MBA is closed.
 • Courses in the English Language Programme are only available to exchange students majoring in English at their home university or students who are very proficient in English (except the course “English for Practical Purposes”).
 • Courses taught in Icelandic are generally not open to exchange students, (except Nordic students and students who are fluent in Icelandic and can speak, write and understand Icelandic).
 • If you are interested in exchange in Spring term, apply already in February application round.

Too tight nomination deadline - no available places for Spring term 2023

Reykjavik University
 • Restricted areas of study: MBA, MPM, Clinical Psychology, Iceland School of Energy.
 • Students can select courses from all departments, but must meet prerequisites for courses. 
 • Bachelor's level courses students must have finished the equivalent of at least 60 ECTS. 
 • BSc students cannot take MSc level courses in the School of Business unless they have completed 180 ECTS. There is some flexibility in other departments.
 • We do not accept students for thesis work, except where the student has pre-arranged with a Professor.
 • Minimi GPA requirements on a scale 1-10: School of Business 7.0, School of Law 6.5, School of Science and Engineering 7.0, School of Computer Science 7.0

Available places for Spring term 2023: 2 students

 

Norja

  Things to consider before applying:
NTNU – Norwegian University of Science and Technology
 • Restricted areas of study: Medicine, Architecture
 • Campuses on three locations: Trondheim, Gjøvik and Ålesund. Please make sure to take courses from only one campus!
 • Second degree level courses are usually only available to master’s level students.
 • NTNU cannot supervise Bachelor thesis work.
 • Nordic students will not be considered for student housing in the autumn semester. Normally, all students are allocated student housing in the spring semester.
 • If you are interested in exchange in Spring term, apply already in February application round.

Too tight nomination deadline - no available places for Spring term 2023

University of Bergen
 • Restricted areas of study: Faculty of Medicine, Faculty of Law, Faculty of Art, Music and Design.
 • Subject areas where there are other existing Nordplus networks.
 • If other suitable Nordplus networks exists, students are requested to use these networks.
 • If you are interested in exchange in Spring term, apply already in February application round.

Too tight nomination deadline - no available places for Spring term 2023

University of Oslo
 • Medicine, Health Sciences, Dentistry, Pharmacy and Geo Sciences might have restrictions.
 • Psychology and Biosciences courses are also in high demand.
 • See the overview of courses offered to international students here: https://www.uio.no/english/studies/courses/. The link provides an overview of course content, learning outcomes, prerequisites etc.
 • If you are interested in exchange in Spring term, apply already in February application round.

Too tight nomination deadline - no available places for Spring term 2023

University of Stavanger
 • Bachelor's students cannot take Master's courses.

Available places for Spring term 2023: 2+ students

UiT Arctic University of Norway (Tromsø)
 • Campuses on several locations, you can select courses in one city. Bachelor's students cannot take Master's courses.
 • Medicine is restricted
 • Some restrictions for Music and Art, please contact UiT if you are uncertain.
 • See the course catalogue for more specifics as well: https://en.uit.no/education/admissions/art?p_document_id=601694

Available places for Spring term 2023: 2+ students

University of Agder
 • Two campuses: Kristiansand and Grimstad. You may not choose courses across campuses.
 • No restrictions for programmes. Some programmes, like Outdoor Education, may be have limited places available. 

Available places for Spring term 2023: 2+ students

UNIS - The University Center in Svalbard, Spetsbergen
 • If you are chosen for exchange to UNIS you will be nominated to the Arctic university of Norway (UiT) and you will have to apply both to the Norwegian university you will be nominated to and also directly to UNIS. This is how the application procedure looks like.

Same quota with UiT (2+) for Spring term 2023

University of South-Eastern Norway
 • Restricted areas of study: No, only If any programs have pre-requirements (mostly engineering and IT programs).
 • If more than 4-5 student apply for the same program they might be split on different relevant programs.
 • Students must choose courses from one campus. 
 • Scandinavian speaking students are welcome to attend courses taught in Norwegian: https://www.usn.no/studier/finn-studier/.

Available places for Spring term 2023: 2+ students

 

Ruotsi

Huomaa että Ruotsissa opiskellaan yleensä vain yhtä tai kahta kurssia kerrallaan ja ne ovat laajuudeltaan yleensä 7,5 tai 15 op ja joko viiden tai kymmenen viikon kestäviä. On tärkeä suunnitella kurssit niin, että aikataulut eivät mene päällekkäin ja että lukukauden opinnot muodostavat 100% kurssikuorman (study load) kaikilla jaksoilla (ei saa myöskään ylittyä). Yleensä kurssikuvauksessa mainitaan, onko kurssin kurssikuorma 50% vai 100%.

Esimerkkejä sopivasta opintosuunnitelmasta:

 •     neljä 7,5 op 100 % kurssikuorman (study load) viiden viikon kurssia peräkkäin lukukaudessa
 •     kaksi 15 op  100 % kurssikuorman (study load) kymmenen viikon kurssia peräkkäin lukukaudessa
 •     kaksi 7,5 op 100 % kurssikuorman (study load) viiden viikon kurssia peräkkäin + kaksi 7,5 op 50 % kurssikuorman (study load) kymmenen viikon kurssia rinnakkain

Tämä opiskelutapa on yleinen Ruotsin yliopistoissa, mutta tarkista kunkin yliopiston verkkosivuilta juuri sen yliopiston tapa. Joissakin Ruotsin yliopistoissa hakuvaiheessa tehtyä opintosuunnitelmaa ei saa muuttaa vaihdon aikana.

  Things to consider before applying:
Linköping University
 • Only courses at Faculty of Arts and Sciences available for Nordlys students.

Available places for Spring term 2023: 2 students

Uppsala University Restricted areas of study: 

 • Business Studies courses – entry requirements vary considerably. Please note the early application deadline!
 • Economics – no courses available from the Department of Economics.
 • Law courses – at least two years of prior full time Law studies are required.
 • Psychology courses – only a few courses taught in English with limited places
 • Sociology courses – no courses at Bachelor level are taught in English
 • Medicine courses – no entry-level courses are taught in English. Students must have a strong academic background within Medicine
  and meet the entry requirements described in the course description.
 • Natural Sciences courses including Physics, Chemistry, Biology and Engineering have few to no entry-level courses taught in English.
  Students must have a strong academic background within these subjects and meet the entry requirements described in the course description.
 • Students can apply for courses in Swedish, but might need to proof their Swedish language level.
 • Places on courses taught in Swedish for those with enough Swedish language skills can be offered if there are vacancies. Students will be
  notified of the decision only after the national (Swedish) admission process has been completed.

Available places for Spring term 2023: 1 student

Umeå University
 • The number of credits exchange students can be admitted to is restricted to 30 ECTS per term (with the exemption of Swedish for international students beginners’ course I or Swedish for international students, beginners’ course II, that can be added to 30 ECTS in other subjects).
 • Exchange students can only apply for courses on this web page: www.umu.se/en/education/exchange-students/search-courses/
 • To be accepted, it is necessary to fulfill the requirements of the course and there has to be available places. The requirements are stated under the course descriptions. You will find the course descriptions in the online course catalogue.

Available places for Spring term 2023: 2+ students

Lund University
 • Prerequisites for each course can be found on the website of the relevant department. Many courses require at least one year of full-time studies within the subject area.
 • Due to high demand at the School of Economics and Management admittance to a full-time course load cannot be guaranteed. This includes courses in Economics, Management and Business. Student who take courses at the School of Economics often take 15 ECTS at that faculty and 15 ECTS at other faculties.
 • Courses in Journalism are not available.
 • The Department of Industrial Design and the School ofArchitecture require three years of prior studies in the subject.
 • Faculty of Performing Arts, the Malmö Art Academy and the Faculty of Medicine mainly admit students withinspecific faculty/department agreements. The Faculty of Engineering is not able to receive students from University of South-Eastern Norway .
 • Danish and Norweigan speaking students cannot take Swedish Language Courses for exchange students (SVE).

Available places for Spring term 2023: 2 students

 

Örebro university
 • We cannot arrange any internships, except for teacher education students in the spring semester for a 5 week internship, they still though need to come for studies during the whole semester.
 • Medicine and Culinary Arts are restricted areas.

Available places for Spring term 2023: 2+ students

Luleå University of Technology
 • Restricted areas of study: Health science; Performing art (theater, dance); education
 • Most courses are held at Luleå campus, but there are also courses taught in English at Kiruna space campus and Piteå campus.
 • The courses  available in English are mainly senior undergraduate courses.
 • Two years of studies are required for all exchange students before attending LTU

Available places for Spring term 2023: 2+ students

Karlstad university
 • Nordlys students are welcome to apply to all courses taught in English for exchange students but are welcome to contact the International Office about the possibilities to study courses taught in Swedish.
 • Students applying to Karlstad University need to possess English skills equivalent to TOEFL test result, minimum score 213 (CBT), 575 (PBT) or 90 (IBT) or an IELTS test result with an overall band score of minimum 6.5 and no band score below 5.5, or B2 in the Common European Framework Reference (CEFR).

Available places for Spring term 2023: 2+ students

Mid Sweden University
 • Restricted areas of study: Graphic Design, Industrial Design, Nursing, Sports Science and Psychology.
 • Students can apply for courses in Swedish, but may need to prove their Swedish language level.

Available places for Spring term 2023: 2+ students

Linnaeus University Available places for Spring term 2023: 2+ students
Stockholm University
 • Law students need to have studied at least 120 credits of law or related areas in order to take law courses. 120 credits is equivalent to two years of full time studies. Courses offered by the Stockholm Business School and the Department of Law are very popular. Students should be flexible in their course selection.
 • If you are interested in exchange in Spring term, apply already in February application round.

Too tight nomination deadline - no available places for Spring term 2023

University of Gothenburg
 • Restricted areas of study: Faculty of business and law that has their own Nordplus agreements.

Available places for Spring term 2023: 1 student

Opiskelijavaihto Sveitsissä

Sveitsi ei osallistu Erasmus-opiskelijavaihto-ohjelmaan, mutta Helsingin yliopistolla on yksikkökohtaisia sopimuksia sveitsiläisten yliopistojen kanssa. Opiskelijavaihtoa Sveitsiin ei lasketa mukaan Erasmus-ohjelman henkilökohtaiseen kuukausikiintiöön. Löydät Sveitsin yliopistojen kanssa solmitut vaihtosopimukset Mobility Onlinesta ohjelman Swiss-European Mobility Program -alta.

Lue lisää liikkuvuusapurahasta Sveitsiin sivulta Vaihdon rahoitus.

Heyning-Roelli Foundation offers additional scholarships for students with limited resourses. These grants do not affect the regular exchange grant. NOTE: The University of Helsinki is not linked with the Foundation and is not responsible for information regarding the foundation. All questions regarding the foundation should be directed to the Heyning-Roelli Foundation. 

Nordplus-kohteet Pohjoismaissa ja Baltiassa

Alakohtaisten Nordplus-verkostojen kohteet Pohjoismaissa ja Baltiassa

Kansainvälisty lähellä! Jos olet kiinnostunut suorittamaan vaihtosi Pohjoismaissa tai Baltian maissa, tutustu Nordplus-ohjelmaan. Nordplus on Pohjoismaiden ministerineuvoston liikkuvuusohjelma, joka on tarkoitettu korkeakoulujen perustutkinto-opiskelijoille. Jatko-opiskelijat eivät siis voi liikkua Nordplus-ohjelman kautta.

Nordplus-ohjelmaan kuuluu yliopistoja ja korkeakouluja Ruotsista, Norjasta (mukaan lukien Huippuvuoret), Islannista, Tanskasta (mukaan lukien Färsaaret ja Grönlanti), Ahvenanmaalta, Virosta, Latviasta sekä Liettuasta.

Nordplus-vaihtoon voit lähteä  3–12 kuukaudeksi. Hyvillä perusteilla vaihtoon voi lähteä lukukautta lyhemmäksi ajaksi, esimerkiksi suorittamaan lukukautta lyhemmän yksittäisen kurssin. Siinä tapauksessa hakemus tehdään Freemover short courses -ohjelman alla Mobility Onlinessa. Lyhytkursseista on omat ohjeet Opiskelijan Ohjeissa.

Pohjoismaihin voi hakea opiskelijavaihtoon myös tiedekuntien Erasmus-sopimusten  kautta sekä yliopistonlaajuisen Nordlys-verkoston kautta.

Pohjoismaisissa korkeakouluissa on sama opintopistemitoitus kuin Helsingin yliopistossa (ECTS).

Lue lisää Nordplus-liikkuvuusapurahasta sivulta Vaihdon rahoitus.

Nordplus-ohjelma

Nordplus-ohjelma koostuu yliopistojen ja korkeakoulujen keskenään muodostamista itsenäisistä verkostoista. Verkostot ovat rakentuneet tietyn tieteenalan ympärille. Yksi yksittäisen verkoston korkeakouluista toimii verkoston koordinaattorina ja huolehtii esimerkiksi opiskelijoiden apurahojen maksusta.

Nordplus-opiskelijavaihtoon voi lähteä vain kyseisen verkoston tieteenalaa opiskeleva opiskelija. Et siis voi lähteä opiskelemaan muuta kuin omaa tieteenalaasi Nordplus-vaihdossa. Se, voitko lähteä oppiaineestasi Nordplus-vaihtoon riippuu siitä, kuuluuko oppiaineesi yksikkö tai tiedekunta Nordplus-verkostoon. Jos omassa tiedekunnassasi on Nordplus-verkostoja näet ne alta. Nordplus-vaihtopaikkoja voi selata myös Mobility Onlinessa.