Erasmus- ja Nordplus-vaihtokohteet Euroopassa

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Suosituin tapa lähteä opiskelijavaihtoon toiseen Euroopan maahan on Erasmus+-ohjelma. Pohjoismaihin ja Baltiaan on mahdollista lähteä myös Nordplus-ohjelman kautta. Jos haluat tarkastella jonkun muun kuin oman koulutusohjelmasi vaihtokohteita, valitse kyseinen koulutusohjelma yllä olevasta valikosta. 

Katso myös Vaihtokohteet maailmalla.

Tiedekuntien Erasmus-kohteet Euroopassa

Erasmus+ on Euroopan laajin korkeakouluopiskelijoiden vaihto-ohjelma.

Erasmus- vaihtoa tai harjoittelua voi olla enintään 12 kuukauden ajan kullakin tutkintotasolla (kandidaatti, maisteri, jatko-tutkinto). Esimerkiksi maisterivaiheen vaihtoon voi hakea jo ennen kandidaatiksi valmistumista, kunhan vaihtojakso toteutuu suoritettaessa maisterivaiheen opintoja. Yhden syklin koulutusohjelmissa, kuten esim. lääketieteessä, Erasmus-vaihtoa voi olla korkeintaan 24 kuukauden ajan.

Lue lisää Erasmus-harjoittelusta sivulta Hae harjoitteluun ulkomaille.

Vaihtoyliopistot

Helsingin yliopiston partneriyliopistojen kanssa sopimat Erasmus-vaihtosopimukset ovat pääosin yksikkökohtaisia. Lisäksi on olemassa yliopistolaajuisia Erasmus-sopimuksia, joista lisätietoa alempana.

Vaihtosopimukset voivat myös olla rajattu vain tietyn opintovaiheen opiskelijoille, esimerkiksi vain kandidaatti-, maisteri tai jatko-opiskelijoille.

Haettavana olevat vaihtopaikat löydät tältä sivuilta. Näet myös onko sopimus voimassa alalla, jota haluat opiskella omassa opintovaiheessasi. Samasta kohdasta löydät myös esim. kielitaitovaatimukset ja muita huomautuksia. Lista sopimuksista päivitetään aina ennen haun alkamista.

Tiedekunta- ja koulutusohjelmakohtaisten Erasmus-sopimusten kautta on mahdollista opiskella alaa, jolle sopimus on solmittu. Jos haluat opiskella muuta kuin oman koulutusohjelmasi alaa, hae toivomasi alan Erasmus-sopimuksen kautta vaihtoon. Huomioi, että sinulla tulee useimmissa tapauksissa olla aiempia opintoja kyseiseltä alalta. Voit myös hakeutua vaihtoon yliopistotason vaihtosopimusten kautta.

Vaihtokohteet on tarkoitettu ensisijaisesti sopimukseen kirjatun alan opiskeluun vaihtoyliopistossa. Kohdeyliopistoissa on rajauksia sen suhteen, voiko vaihdossa opiskella alaa, jota hakija ei ole opiskellut aiemmin. Esimerkiksi oikeustieteelliset ja lääketieteelliset tiedekunnat eivät hyväksy muiden alojen opiskelijoita.

Erasmus-vaihdot Britanniassa

Voit hakea Iso-Britannian vaihtokohteisiin samalla tavalla kuin EU/ETA-alueelle ja saada Erasmus+ apurahan lukuvuonna 2024–2025.

  • Pystymme tarjoamaan Isoon-Britanniaan edelleen Erasmus+-apurahoja. Pyydämme opiskelijoita kuitenkin huomioimaan, että apurahat eivät välttämättä riitä kattamaan kaikkia vaihtoja kysynnän ollessa suurta. Tästä syystä suosittelemme hakemaan myös vähintään yhteen vaihtokohteeseen Ison-Britannian ulkopuolella.

Jos olet EU/ETA-maan kansalainen ja oleskelet Iso-Britanniassa alle 6 kuukautta, sinun ei tarvitse hakea opiskelijaviisumia.

Hakeminen Erasmus-vaihtoon

Voit hakea Erasmus-vaihtopaikkoja kaksi kertaa vuodessa.

  • Pääasiallinen haku on helmikuussa, jolloin voit hakea vaihtoon joko koko seuraavaksi lukuvuodeksi, tai jommaksikummaksi lukukaudeksi.
  • Syksyn täydennyshaussa voit hakea mahdollisesti ylijääneitä vaihtopaikkoja saman lukuvuoden kevääksi.

Lue tarkat hakuajat, hakuilmoitukset ja hakuohjeet. Tietoa kielitaitovaatimuksista löydät sivulta Vaihdon kielitaitovaatimukset ja kielitaitotodistukset.

Rahoitus ja kustannukset

Erasmus-vaihtoon kuuluu liikkuvuusapuraha. Vaihto-opiskelijana voit joutua maksamaan esimerkiksi rekisteröitymismaksuja ja (erikois)kurssimaksuja, jotka käytännössä ovat olleet pieniä tai vähintään kohtuullisia. Maksujen määrä riippuu oppiaineesta ja vaihtomaasta. Esimerkiksi Saksassa tyypillinen rekisteröitymismaksu on noin 200-300 euroa.

Lue lisää Erasmus-vaihtoon kuuluvasta liikkuvuusapurahasta sivulta Vaihdon rahoitus.

Vaihto-opiskelun kesto

Erasmus-opiskelijavaihtojakso voi kestää 3-12 kuukautta tai vähintään yhden lukukauden mikäli opetuslukukauden virallinen kokonaiskesto on alle kolme kuukautta (esimerkiksi syyslukukausi Britanniassa). Vaihdon maksimikestoa rajoittavat myös vaihtosopimusten kuukausimäärät (esimerkiksi jos yksikölläsi on kuuden kuukauden sopimus vaihtoyliopistoon, et voi olla Erasmus-vaihdossa koko lukuvuotta). Koko vaihdon on myös tapahduttava yhden lukuvuoden aikana, eli jos lähdet vaihtoon kevätlukukaudeksi, et voi jatkaa Erasmus-vaihtoasi seuraavana syksynä.

Yleensä opetuslukuvuosi kestää Euroopassa 9-10 kuukautta. Vaihtoajaksi luetaan vain vaihtoyliopiston järjestämä orientaatio, kurssiopetus ja sitä välittömästi seuraavat ensimmäiset tentit. Uusintatentit ja esseet eivät kuulu enää vaihtoaikaan. Esimerkiksi Saksassa tyypillinen vaihtoaika on 1.10.-28.2./1.4.-31.7. (lukukausi) tai 1.10.-31.7. (lukuvuosi). Vaikka opinto-oikeus virallisesti jatkuisikin lukuvuoden loppuun (Saksassa 30.9.), ei elo- ja syyskuuta lueta mukaan vaihtoaikaan ilman erillistä todistusta tuona aikana suoritettavista opinnoista, sillä normaaliopetusta ei elo- ja syyskuussa järjestetä. Vaihtoaikaan lasketaan vain se aika, jonka opiskelija on läsnä vaihtokohteessa. Esimerkiksi vaihdon jälkeen kotimaasta käsin vaihtoyliopistoon tehtyihin suorituksiin kuluvaa aikaa ei huomioida.

OLS-kielitestaus ennen Erasmus-vaihtoa

Euroopan komissio tarjoaa Erasmus+ -vaihtoihin osallistuville korkeakouluopiskelijoille mahdollisuuden opiskella verkossa useimpia EU-kieliä. Euroopan komissio testaa samalla opiskelijoiden kielitaidon kehittymistä ulkomaan oleskelun aikana. Testiin osallistuminen on suositeltua. Jos vaihtosi opiskelukieli on listattu OLS-kielitestin ohjesivulla, voit tehdä kielitestin, ja tarvittaessa käydä kielikursseja joillain kielillä.

Kielivalmennus ja -testit tapahtuvat EU Academy -verkkopalvelussa. Opiskelija voi kartuttaa kielitaitoaan ajasta ja paikasta riippumatta ja saada myös näin vaihdostaan enemmän irti.

Lue lisää kielitestistä ja -kurssista sivulta OLS-kielitestaus.

Huomaathan, että OLS-kielikurssi korvaa vaihtokohteessa mahdollisesti järjestettävän vaihtoa edeltävän (pre-semester language course tms.) opiskelukielen kielikurssin. Et siis voi saada Erasmus-apurahaa vaihtoa edeltäville kyseisten opiskelukielten kursseille, koska voit osallistua OLS-kielikurssille.

Opiskelijavaihto Sveitsissä

Sveitsi ei osallistu Erasmus-opiskelijavaihto-ohjelmaan, mutta Helsingin yliopistolla on yksikkökohtaisia sopimuksia sveitsiläisten yliopistojen kanssa. Opiskelijavaihtoa Sveitsiin ei lasketa mukaan Erasmus-ohjelman henkilökohtaiseen kuukausikiintiöön. Löydät Sveitsin yliopistojen kanssa solmitut vaihtosopimukset Mobility Onlinesta ohjelman Swiss-European Mobility Program -alta.

Lue lisää liikkuvuusapurahasta Sveitsiin sivulta Vaihdon rahoitus.

Heyning-Roelli Foundation offers additional scholarships for students with limited resourses. These grants do not affect the regular exchange grant. NOTE: The University of Helsinki is not linked with the Foundation and is not responsible for information regarding the foundation. All questions regarding the foundation should be directed to the Heyning-Roelli Foundation. 

Nordplus-kohteet Pohjoismaissa ja Baltiassa

Nordplus-ohjelma koostuu yliopistojen ja korkeakoulujen keskenään muodostamista itsenäisistä verkostoista. Verkostot ovat rakentuneet tietyn tieteenalan ympärille. Yksi yksittäisen verkoston korkeakouluista toimii verkoston koordinaattorina ja huolehtii esimerkiksi opiskelijoiden apurahojen maksusta. Suuri osa verkostoista on siirtynyt käyttämään opiskelijavaihtoihin Erasmus-apurahaa, jolloin noudatetaan kaikkia Erasmus-ohjelman asettamia ehtoja.

Nordplus-opiskelijavaihtoon voi lähteä vain kyseisen verkoston tieteenalaa opiskeleva opiskelija. Et siis voi lähteä opiskelemaan muuta kuin omaa tieteenalaasi Nordplus-vaihdossa. Se, voitko lähteä oppiaineestasi Nordplus-vaihtoon riippuu siitä, kuuluuko oppiaineesi yksikkö tai tiedekunta Nordplus-verkostoon. Jos omassa tiedekunnassasi on Nordplus-verkostoja näet tältä sivulta valitsemalla koulutusohjelmasi sivun yläosassa.

Nordplus-apurahalla voit lähteä 1–12 kuukaudeksi. Hyvillä perusteilla vaihtoon voi lähteä kuukautta lyhemmäksi ajaksi, esimerkiksi suorittamaan lukukautta lyhemmän yksittäisen kurssin. Siinä tapauksessa hakemus tehdään Freemover short courses -ohjelman alla Mobility Onlinessa. Lyhytkursseista on omat ohjeet Opiskelijan Ohjeissa.

Lue lisää Nordplus-liikkuvuusapurahasta sivulta Vaihdon rahoitus.

Pohjoismaihin voi hakea opiskelijavaihtoon myös tiedekuntien Erasmus-sopimusten kautta sekä yliopistonlaajuisten Erasmus-kohteiden kautta.

Pohjoismaisissa korkeakouluissa on sama opintopistemitoitus kuin Helsingin yliopistossa (ECTS).

 

Yliopistonlaajuiset Erasmus-vaihtokohteet

Yliopistonlaajuiset Erasmus-vaihtokohteet

Helsingin yliopistolla on myös yliopistonlaajuisia Erasmus-sopimuksia, jotka ovat kaikkien tiedekuntien opiskelijoiden haettavissa. Katso mahdolliset rajoitukset kunkin yliopiston tietojen kohdalta englanninkielisiltä kohdesivuilta. Hakuajat, vaihdon rahoitus, kesto ja OLS-kielitestaus koskevat myös yliopistonlaajuisia Erasmus-kohteita, joten luethan huolellisesti niitä koskevat ohjeet yltä.

Tarkempia tietoja kohteista, tiedekuntakohtaisista rajoituksista ja helmikuun haussa olevat paikat löytyvät Opiskelijan ohjeiden englanninkieliseltä vaihto-ohjelmia koskevalta sivulta.

Yliopistonlaajuiset Erasmus-vaihtokohteet ovat:

ALANKOMAAT

  • Universiteit Utrecht
  • Universiteit van Amsterdam
  • Vrije Universiteit Amsterdam
  • Wageningen University & Research

ESPANJA

  • Universidad Complutense de Madrid

IRLANTI

  • University College Cork

ISO-BRITANNIA

  • University of Birmingham
  • University of Edinburgh
  • University of Glasgow

ITALIA

  • Università degli Studi di Padova

LATVIA

  • University of Latvia

SAKSA

  • Humboldt-Universität zu Berlin
  • Ludwig-Maximilians-Universität, München

SERBIA

  • University of Belgrade

SVEITSI

  • Université de Genève

VIRO

  • Tallinn Ülikool

 

Yliopistonlaajuiset Erasmus-kohteet Pohjoismaissa

Pohjoismaisten monitieteisten yliopistojen Nordlys-verkosto on solminut yhteisen Erasmus-sopimuksen opiskelijavaihtoihin. Kaikkien tiedekuntien kandi- ja maisteritutkinto-opiskelijat voivat hakea näitä paikkoja, eikä sopimus ole sidottu tiettyyn tieteenalaan. Katso mahdolliset rajoitukset kunkin yliopiston tietojen kohdalta englanninkielisiltä sivuilta.

Vaihtoyliopistoihin valitaan vaihto-opiskelijat pääsääntöisesti yhdeksi lukukaudeksi, kaksi opiskelijaa syksyksi ja kaksi kevääksi.

Hakuajat, vaihdon rahoitus, kesto ja OLS-kielitestaus koskevat myös yliopistonlaajuisia Erasmus-kohteita, joten luethan huolellisesti niitä koskevat ohjeet yltä.

Tarkempia tietoja Pohjoismaiden kohteista sekä helmikuun haussa olevat paikat löytyvät Opiskelijan ohjeiden englanninkieliseltä vaihto-ohjelmia koskevalta sivulta.

Yliopistonlaajuiset Erasmus-kohteet Pohjoismaissa ovat:

TANSKA

  • Aalborg University
  • Aarhus University
  • Roskilde University
  • University of Copenhagen
  • University of the Faroe Islands
  • University of Greenland

ISLANTI

  • University of Akureyri
  • University of Iceland
  • Reykjavik University

NORJA

  • NTNU - Norwegian University of Science and Technology
  • UiT Arctic University of Norway (Tromsø)
  • University of Adger
  • University of Bergen
  • University of Oslo
  • University of South-Eastern Norway
  • University of Stavanger
  • UNIS - The University Center in Svalbard, Spetsbergen

RUOTSI

  • Göteborgs universitet - University of Gothenburg
  • Karlstad University
  • Linköping University
  • Linnaeus University
  • Luleå University of Technology
  • Lund University
  • Mid Sweden University - Mittuniversitetet
  • Stockholm University
  • Umeå University
  • Uppsala University
  • Örebro University