Erasmus- ja Nordplus-vaihtokohteet Euroopassa

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Suosituin tapa lähteä opiskelijavaihtoon toiseen Euroopan maahan on Erasmus+-ohjelma. Pohjoismaihin ja Baltiaan on mahdollista lähteä myös Nordplus-ohjelman kautta. Jos haluat tarkastella jonkun muun kuin oman koulutusohjelmasi vaihtokohteita, valitse kyseinen koulutusohjelma yllä olevasta valikosta. 

Katso myös Vaihtokohteet maailmalla

Tiedekuntien Erasmus-kohteet Euroopassa

Erasmus+ on Euroopan laajin korkeakouluopiskelijoiden vaihto-ohjelma.

Erasmus- vaihtoa tai harjoittelua voi olla enintään 12 kuukauden ajan kullakin tutkintotasolla (kandidaatti, maisteri, jatko-tutkinto). Esimerkiksi maisterivaiheen vaihtoon voi hakea jo ennen kandidaatiksi valmistumista, kunhan vaihtojakso toteutuu suoritettaessa maisterivaiheen opintoja. Yhden syklin koulutusohjelmissa, kuten esim. lääketieteessä, Erasmus-vaihtoa voi olla korkeintaan 24 kuukauden ajan.

Lue lisää Erasmus-harjoittelusta sivulta Hae harjoitteluun ulkomaille.

Vaihtoyliopistot

Helsingin yliopiston partneriyliopistojen kanssa sopimat Erasmus-vaihtosopimukset ovat pääosin yksikkökohtaisia. Lisäksi on olemassa yliopistolaajuisia Erasmus-sopimuksia, joista lisätietoa alempana.

Vaihtosopimukset voivat myös olla rajattu vain tietyn opintovaiheen opiskelijoille, esimerkiksi vain kandidaatti-, maisteri tai jatko-opiskelijoille.

Haettavana olevat vaihtopaikat löydät tältä sivuilta. Näet myös onko sopimus voimassa alalla, jota haluat opiskella omassa opintovaiheessasi. Samasta kohdasta löydät myös esim. kielitaitovaatimukset ja muita huomautuksia. Lista sopimuksista päivitetään aina ennen haun alkamista.

Tiedekunta- ja koulutusohjelmakohtaisten Erasmus-sopimusten kautta on mahdollista opiskella alaa, jolle sopimus on solmittu. Jos haluat opiskella muuta kuin oman koulutusohjelmasi alaa, hae toivomasi alan Erasmus-sopimuksen kautta vaihtoon ja huomioi että sinulla tulee useimmissa tapauksissa olla aiempia opintoja kyseiseltä alalta. Voit myös hakeutua vaihtoon yliopistotason vaihtosopimusten kautta.

Vaihtokohteet on tarkoitettu ensisijaisesti sopimukseen kirjatun alan opiskeluun vaihtoyliopistossa. Kohdeyliopistoissa on rajauksia sen suhteen, voiko vaihdossa opiskella alaa, jota hakija ei ole opiskellut aiemmin. Esimerkiksi oikeustieteelliset ja lääketieteelliset tiedekunnat eivät hyväksy muiden alojen opiskelijoita.

Erasmus-vaihdot Britanniassa

Voit hakea Iso-Britannian vaihtokohteisiin samalla tavalla kuin EU-ETA-alueelle ja saada Erasmus+ apurahan lukuvuonna 2023–2024.

  • Pyydämme opiskelijoita kuitenkin huomioimaan, että vaikka pystymme tarjoamaan Isoon-Britanniaan runsaasti Erasmus+-apurahoja, suuren kysynnän tapauksessa on mahdollista, että se ei riitä kattamaan kaikkia vaihtoja. Tästä syystä suosittelemme hakemaan myös vähintään yhteen vaihtokohteeseen Ison-Britannian ulkopuolella.

Jos olet EU/ETA-maan kansalainen ja oleskelet Iso-Britanniassa alle 6 kuukautta, sinun ei tarvitse hakea opiskelijaviisumia.

Hakeminen Erasmus-vaihtoon

Voit hakea Erasmus-vaihtopaikkoja kaksi kertaa vuodessa.

  • Pääasiallinen haku on helmikuussa, jolloin voit hakea vaihtoon joko koko seuraavaksi lukuvuodeksi, tai jommaksikummaksi lukukaudeksi.
  • Syksyn täydennyshaussa voit hakea mahdollisesti ylijääneitä vaihtopaikkoja saman lukuvuoden kevääksi.

Lue tarkat hakuajat, hakuilmoitukset ja hakuohjeet. Tietoa kielitaitovaatimuksista löydät sivulta Vaihdon kielitaitovaatimukset ja kielitaitotodistukset.

Rahoitus ja kustannukset

Erasmus-vaihtoon kuuluu liikkuvuusapuraha. Vaihto-opiskelijana voit joutua maksamaan esimerkiksi rekisteröitymismaksuja ja (erikois)kurssimaksuja, jotka käytännössä ovat olleet pieniä tai vähintään kohtuullisia. Maksujen määrä riippuu oppiaineesta ja vaihtomaasta. Esimerkiksi Saksassa tyypillinen rekisteröitymismaksu on noin 200-300 euroa.

Lue lisää Erasmus-vaihtoon kuuluvasta liikkuvuusapurahasta sivulta Vaihdon rahoitus.

Vaihto-opiskelun kesto

Erasmus-opiskelijavaihtojakso voi kestää 3-12 kuukautta tai vähintään yhden lukukauden mikäli opetuslukukauden virallinen kokonaiskesto on alle kolme kuukautta (esimerkiksi syyslukukausi Britanniassa). Vaihdon maksimikestoa rajoittavat myös vaihtosopimusten kuukausimäärät (esimerkiksi jos yksikölläsi on kuuden kuukauden sopimus vaihtoyliopistoon, et voi olla Erasmus-vaihdossa koko lukuvuotta). Koko vaihdon on myös tapahduttava yhden lukuvuoden aikana, eli jos lähdet vaihtoon kevätlukukaudeksi, et voi jatkaa Erasmus-vaihtoasi seuraavana syksynä.

Yleensä opetuslukuvuosi kestää Euroopassa 9-10 kuukautta. Vaihtoajaksi luetaan vain vaihtoyliopiston järjestämä orientaatio, kurssiopetus ja sitä välittömästi seuraavat ensimmäiset tentit. Uusintatentit ja esseet eivät kuulu enää vaihtoaikaan. Esimerkiksi Saksassa tyypillinen vaihtoaika on 1.10.-28.2./1.4.-31.7. (lukukausi) tai 1.10.-31.7. (lukuvuosi). Vaikka opinto-oikeus virallisesti jatkuisikin lukuvuoden loppuun (Saksassa 30.9.), ei elo- ja syyskuuta lueta mukaan vaihtoaikaan ilman erillistä todistusta tuona aikana suoritettavista opinnoista, sillä normaaliopetusta ei elo- ja syyskuussa järjestetä. Vaihtoaikaan lasketaan vain se aika, jonka opiskelija on läsnä vaihtokohteessa. Esimerkiksi vaihdon jälkeen kotimaasta käsin vaihtoyliopistoon tehtyihin suorituksiin kuluvaa aikaa ei huomioida.

Pakollinen OLS-kielitestaus ennen Erasmus-vaihtoa

Euroopan komissio tarjoaa Erasmus+ -vaihtoihin osallistuville korkeakouluopiskelijoille mahdollisuuden opiskella verkossa useimpia EU-kieliä. Euroopan komissio testaa samalla opiskelijoiden kielitaidon kehittymistä ulkomaan oleskelun aikana. Testiin osallistuminen on pakollista. Jos vaihtosi opiskelukieli on joku täällä listatuista, saat kutsun kielitestiin sähköpostitse.

Kielivalmennus ja -testit tapahtuvat Online Linguistic Support -verkkopalvelussa (OLS). Opiskelija voi kartuttaa kielitaitoaan ajasta ja paikasta riippumatta ja saada myös näin vaihdostaan enemmän irti. Lue lisää kielitestistä ja -kurssista sivulta OLS-kielitestaus.

Huomaathan, että OLS-kielikurssi korvaa vaihtokohteessa mahdollisesti järjestettävän vaihtoa edeltävän (pre-semester language course tms.) opiskelukielen kielikurssin. Et siis voi saada Erasmus-apurahaa vaihtoa edeltäville kyseisten opiskelukielten kursseille, koska voit osallistua OLS-kielikurssille.

 

Yliopistonlaajuiset Erasmus-vaihtokohteet

Yliopistonlaajuiset Erasmus-vaihtokohteet (Erasmus University-wide) 

Helsingin yliopistolla on myös yliopistonlaajuisia Erasmus-sopimuksia, jotka ovat kaikkien tiedekuntien opiskelijoiden haettavissa. Hakuajat, vaihdon rahoitus, kesto ja OLS-kielitestaus koskevat myös yliopistonlaajuisia Erasmus-kohteita, joten luethan huolellisesti niitä koskevat ohjeet yltä.

Yliopistonlaajuiset vaihtokohteet löytyvät alta:

ALANKOMAAT

Universiteit Utrecht

Universiteit van Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam

Wageningen University & Research

ESPANJA

Universidad Complutense de Madrid

IRLANTI

University College Cork

ISO-BRITANNIA

University of Edinburgh

University of Glasgow

ITALIA

Universitá degli studi di Padova

LATVIA

University of Latvia

SAKSA

Humboldt-Universität zu Berlin

Ludwig-Maximilians-Universität, München

SERBIA

University of Belgrade

SVEITSI

Université de Genève

VIRO

Tallinn Ülikool

Tarkempia tietoja kohteista löytyy englanninkieliseltä sivulta. 

Yliopistonlaajuiset Erasmus-kohteet Pohjoismaissa

Pohjoismaisten monitieteisten yliopistojen Nordlys-verkosto on solminut yhteisen Erasmus-sopimuksen opiskelijavaihtoihin. Kaikkien tiedekuntien kandi- ja maisteritutkinto-opiskelijat voivat hakea näitä paikkoja, eikä sopimus ole sidottu tiettyyn tieteenalaan.

Vaihtoyliopistoihin valitaan vaihto-opiskelijat pääsääntöisesti yhdeksi lukukaudeksi, kaksi opiskelijaa syksyksi ja kaksi kevääksi.

Hakuajat, vaihdon rahoitus, kesto ja OLS-kielitestaus koskevat myös yliopistonlaajuisia Erasmus-kohteita, joten luethan huolellisesti niitä koskevat ohjeet yltä.

Yliopistonlaajuiset vaihtokohteet löytyvät maittain listattuna alta:

TANSKA

Aalborg University

Aarhus University

Roskilde University

University of Copenhage

University of the Faroe Islands

University of Greenland

ISLANTI

University of Akureyri

University of Iceland

Reykjavik University

NORJA

NTNU - Norwegian University of Science and Technology

UiT Arctic University of Norway (Tromsø)

University of Adger

University of Bergen

University of Oslo

University of South-Eastern Norway

University of Stavanger

UNIS - The University Center in Svalbard, Spetsbergen

RUOTSI

Göteborgs universitet - University of Gothenburg

Karlstad University

Linköping University

Linnaeus University

Luleå University of Technology

Lund University

Mid Sweden University - Mittuniversitetet

Stockholm University

Umeå University

Uppsala University

Örebro University

Lisätietoja ja yksityiskohtia Pohjoismaiden yliopistonlaajuisista Erasmus-kohteista löytyy englanninkieliseltä sivulta.

Opiskelijavaihto Sveitsissä

Sveitsi ei osallistu Erasmus-opiskelijavaihto-ohjelmaan, mutta Helsingin yliopistolla on yksikkökohtaisia sopimuksia sveitsiläisten yliopistojen kanssa. Opiskelijavaihtoa Sveitsiin ei lasketa mukaan Erasmus-ohjelman henkilökohtaiseen kuukausikiintiöön. Löydät Sveitsin yliopistojen kanssa solmitut vaihtosopimukset Mobility Onlinesta ohjelman Swiss-European Mobility Program -alta.

Lue lisää liikkuvuusapurahasta Sveitsiin sivulta Vaihdon rahoitus.

Heyning-Roelli Foundation offers additional scholarships for students with limited resourses. These grants do not affect the regular exchange grant. NOTE: The University of Helsinki is not linked with the Foundation and is not responsible for information regarding the foundation. All questions regarding the foundation should be directed to the Heyning-Roelli Foundation. 

Nordplus-kohteet Pohjoismaissa ja Baltiassa

Alakohtaisten Nordplus-verkostojen kohteet Pohjoismaissa ja Baltiassa

Kansainvälisty lähellä! Jos olet kiinnostunut suorittamaan vaihtosi Pohjoismaissa tai Baltian maissa, tutustu Nordplus-ohjelmaan. Nordplus on Pohjoismaiden ministerineuvoston liikkuvuusohjelma, joka on tarkoitettu korkeakoulujen perustutkinto-opiskelijoille. Jatko-opiskelijat eivät siis voi liikkua Nordplus-ohjelman kautta.

Nordplus-ohjelmaan kuuluu yliopistoja ja korkeakouluja Ruotsista, Norjasta (mukaan lukien Huippuvuoret), Islannista, Tanskasta (mukaan lukien Färsaaret ja Grönlanti), Ahvenanmaalta, Virosta, Latviasta sekä Liettuasta.

Nordplus-vaihtoon voit lähteä  3–12 kuukaudeksi. Hyvillä perusteilla vaihtoon voi lähteä lukukautta lyhemmäksi ajaksi, esimerkiksi suorittamaan lukukautta lyhemmän yksittäisen kurssin. Siinä tapauksessa hakemus tehdään Freemover short courses -ohjelman alla Mobility Onlinessa. Lyhytkursseista on omat ohjeet Opiskelijan Ohjeissa.

Pohjoismaihin voi hakea opiskelijavaihtoon myös tiedekuntien Erasmus-sopimusten  kautta sekä yliopistonlaajuisen Nordlys-verkoston kautta.

Pohjoismaisissa korkeakouluissa on sama opintopistemitoitus kuin Helsingin yliopistossa (ECTS).

Lue lisää Nordplus-liikkuvuusapurahasta sivulta Vaihdon rahoitus.

Nordplus-ohjelma

Nordplus-ohjelma koostuu yliopistojen ja korkeakoulujen keskenään muodostamista itsenäisistä verkostoista. Verkostot ovat rakentuneet tietyn tieteenalan ympärille. Yksi yksittäisen verkoston korkeakouluista toimii verkoston koordinaattorina ja huolehtii esimerkiksi opiskelijoiden apurahojen maksusta.

Nordplus-opiskelijavaihtoon voi lähteä vain kyseisen verkoston tieteenalaa opiskeleva opiskelija. Et siis voi lähteä opiskelemaan muuta kuin omaa tieteenalaasi Nordplus-vaihdossa. Se, voitko lähteä oppiaineestasi Nordplus-vaihtoon riippuu siitä, kuuluuko oppiaineesi yksikkö tai tiedekunta Nordplus-verkostoon. Jos omassa tiedekunnassasi on Nordplus-verkostoja näet ne alta. Nordplus-vaihtopaikkoja voi selata myös Mobility Onlinessa.