Itsenäisesti ulkomaille

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Jos lähdet ulkomaille vaihtosopimusten ulkopuolella, olet lähdössä freemover- tai visiting student-vaihtoon. Freemover tai visiting student maksaa itse vastaanottavan yliopiston mahdollisen lukukausimaksun. Voit hakea liikkuvuuspalveluista itsenäisesti vaihtoon hakeville tarkoitettua pientä freemover -apurahaa, jos täytät apurahan ehdot. Apuraha ei kata kaikkia vaihdon kustannuksia.

Löydät tästä ohjeesta mitä itsenäisesti ulkomaille opiskelemaan lähtevän pitää hoitaa ennen ulkomaille lähtöä. Ohjeita voivat käyttää täysin itsenäisesti lähtevien lisäksi myös ne opiskelijat, jotka lähtevät ulkomaille liikkuvuuspalveluiden koordinoimien vaihto-ohjelmien ulkopuolella. Vaikka et hakisi freemover -apurahaa, voit saada liikkuvuuspalveluista todistuksen siitä että opiskelu ulkomailla kuuluu tutkintoosi. Ohjeet siitä löytyvät tältä sivulta.

Toimi näin

 • Hae sinua kiinnostavaan yliopistoon sen hakuaikojen ja -ohjeiden mukaisesti. Free mover -hakuohjeet löydät kohdeyliopistosi kotisivuilta yleensä kohdasta free mover, visiting student, guest student tai non-degree student. Jos sinulla on kysymyksiä, ota yhteys suoraan siihen yliopistoon, jonne haluat hakea. Yleensä vastaava yksikkö on yliopiston kansainvälisistä asioista vastaava yksikkö tai valinnoista (admissions) vastaava yksikkö. 
 • Varmista jo hakuvaiheessa tutkintovaatimuksistasi, että ulkomailla suoritettavat opinnot sopivat osaksi tutkintoasi Helsingin yliopistossa. Tätä varten tehdään opintosuunnitelma (Learning Agreement) vaihdossa suoritettavia opintoja ja niiden hyväksilukemista varten. Voit saada todistuksen ulkomailla opiskelemisesta Kelaa varten liikkuvuuspalveluista sen jälkeen kun olet tehnyt opintosuunnitelman tällä sivulla kerrottujen ohjeiden mukaisesti.
 • Jos olet oikeutettu free mover -apurahan hakemiseen, hae sitä vähintään 1,5 kuukautta ennen vaihtoon lähtemistä. Lisätietoa löydät alempaa tältä sivulta
 • Ilmoittaudu läsnäolevaksi Helsingin yliopistoon free mover -opiskelujaksosi ajaksi. Myös hakemuksen teon vaiheessa tulee olla läsnäolevana Helsingin yliopistossa, jotta hakemuksen tekeminen onnistuu teknisesti.
 • Tee Kelaan Opintotuen muutosilmoitus. Lisätietoa opintotuesta ja asumislisästä ulkomaille löydät Kelan verkkosivuilta kohdista Osa tutkinnosta ulkomailla ja Ilmoita muutoksista. Tarvitset ilmoitusta varten liikkuvuuspalveluista todistuksen siitä, että opinnot kuuluvat tutkintoosi.
 • Tutustu Kelan ohjeisiin ulkomaille muuttamisesta ja hanki Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti, jos olet lähdössä EU-/ETA-alueelle tai Sveitsiin. Hanki kattava vakuutus, jos olet lähdössä EU-/ETA-alueen ulkopuolelle.
 • Tutustu Digi- ja väestötietoviraston ohjeisiin ulkomaille muuttamisesta
 • Tutustu ulkoministeriön matkustustiedotteisiin ja ohjeisiin kriisitilanteista.

 

Free mover -apurahan hakijalle

Apurahan suuruus

Freemover-apuraha on tarkoitettu opiskelijoille, jotka hankkivat itse ulkomailta vaihto-opiskelupaikan ja vaihto hyväksytään osaksi opiskelijan tutkintoon HY:ssä.

Freemover-apurahaa ei myönnetä, jos olet lähdössä kaupallisen järjestön kautta vaihtoon.

Vaihtokohde Apurahan määrä (kertamaksu)
Eurooppa ja Venäjä 300€
muut maat 900€

Hakukelpoisuus

Freemover-vaihtoon sovelletaan samoja kelpoisuusehtoja kuin vaihtosopimusten kautta toteutuviin vaihtoihin.

Liikkuvuuspalveluiden kelpoisuusehdot opiskelijavaihtoon löydät Haku ja hakeminen -sivulta.

 

Apurahan myöntämisen edellytykset

 • Olet toimittanut hakemuksen liitteineen liikkuvuuspalveluihin viimeistään 1,5 kk ennen ulkomaanopiskelujakson alkua. Apurahaa ei myönnetä takautuvasti.
 • Opiskelu ulkomailla on tilapäistä ja opiskelu kestää vähintään 3 ja enintään 12 kuukautta.
 • Olet hankkinut opiskelupaikan omatoimisesti ulkomailta ja olet vaihdon aikana kirjoilla sekä kohdeyliopistossa että läsnäolevana Helsingin yliopistossa.
 • Kohdeyliopiston on oltava yleisesti tunnustettu ja hyväksytty yliopisto, joka antaa yliopistotasoista opetusta. Liikkuvuuspalveluilla on oikeus olla myöntämättä apurahaa yliopistoihin, jotka eivät täytä näitä kriteereitä.
 • Ulkomailla suoritetut opinnot tulee voida lukea hyväksi Helsingin yliopiston tutkintoon täysimääräisenä ja ulkomailla suoritettujen opintojen tulee mahtua tutkintoosi. Vaihtokohteessa tulee suorittaa vähintään 5 opintopistettä kuukaudessa. Opiskelun tulee olla kurssimuotoista ja tapahtua vaihtokohteessa.
 • Et saa ulkomaan opintoja varten muuta vaihto-ohjelmiin liittyvää liikkuvuusapurahaa Erasmus-, Nordplus-, tai muista yliopiston vaihto-ohjelmista.
 • Apurahaa ei myönnetä sellaiselle opiskelijalle, joka jatkaa opiskeluaan kohdeyliopistossa varsinaisen opiskelijavaihdon jälkeen (joko välittömästi vaihdon jälkeen tai myöhemmin). Varsinaista opiskelijavaihtojaksoa ei siis voi pidentää tämän apurahan turvin.
 • Jos olet ollut aiemmin vaihdossa, liikkuvuuspalveluilla on oikeus olla tapauskohtaisesti olla myöntämättä apurahaa.
 • Apurahaa ei myönnetä harjoittelun tai pelkästään pakollisen kieliharjoittelun suorittamiseen.
 • Helsingin yliopistolla on oikeus periä takaisin apuraha, jos apurahan myöntämisen jälkeen todetaan hakijan antaneen väärää tai harhaanjohtavaa tietoa hakiessaan apurahaa.
 • Liikkuvuuspalveluilla on oikeus budjettisyistä tarvittaessa keskeyttää apurahan myöntäminen.
 • Free mover -apurahaa ei myönnetä kaupallisten organisaatioiden kautta ulkomaille lähteville.

 

Free mover -apurahan hakuohjeet

Freemover-apurahan hakuajan näet sivulta Vaihtoon haku ja hakeminen. Hakemus tehdään  Mobility Online -portaalissa viimeistään 1,5 kk ennen ulkomailla opiskelun alkua. Takautuvasti apurahaa ei makseta. Apurahaa haetaan vasta sitten kun olet saanut hyväksynnän vaihtoyliopistosta.

Hakemukseen kuuluu pakollisia liitteitä, jotka ladataan Mobility Online -hakujärjestelmään. Liitteitä ovat Learning Agreement, perustelukirje, kopio vastaanottavan yliopiston hyväksymistodistuksesta ja Helsingin yliopiston suoritusote.

Näin haet:

1) Täytä sähköinen Mobility Online -hakemus

Tärkeää: valitse hakulomakkeen etusivun yläreunasta kohta Erasmus SMT, Erasmus STT jne.

 • Valitse Freemover scholarship
 • Kirjaudu sisään yliopiston AD-tunnuksillasi
 • Täytä puuttuvat tiedot ja valitse Send application

2) Haku on kaksiosainen: ensin rekisteröidyt hakijaksi, sen jälkeen saat sähköpostiin linkin, jota kautta pääset tekemään hakemuksen loppuun

3)  Learning Agreement eli opintosuunnitelma tehdään Mobility Onlinessa.

 • Learning Agreementin avulla todistat, että vaihdon ajaksi suunnittelemasi opinnot ovat osa Helsingin yliopistossa suorittamaasi tutkintoa. Vaihdon aikana tehtävien opintojen tulee sisältyä HY:n tutkintoon, eivätkä kohtuuttomasti laajenna tutkinnon laajuutta.
 • Kirjoita Learning agreementiin vaihtoyliopiston kurssien nimet ja laajuudet sekä tieto siitä miten ne hyväksiluetaan Helsingin yliopistossa.
 • Learning Agreementiin ei tarvitse hakea allekirjoitusta. Suunnitelma tarkistetaan liikkuvuuspalveluissa.
 • Tulosta Learning agreement (pdf-muotoon) ja lataa se hakemuksen liitteeksi.
 • Lisätietoa Learning Agreementista ja hyväksilukemisesta löydät Learning Agreement -ohjeet free mover -hakijalle -sivulta.

4)  Kirjoita perustelukirje

5)  Opintosuoritusote

 • Saat tämän tilattua Sisusta.

6)  Kopio vastaanottavan yliopiston hyväksymistodistuksesta.

Kaikki liitteet ladataan Mobility Online -hakujärjestelmään upload documents -kohdasta

 

Apurahan myöntäminen ja maksupäivä

 • Apurahan maksupäivä on kuukauden viimeinen päivä. Jos hakemus on palautettu täpärästi ennen vaihdon alkua, on todennäköistä, että maksupäivä siirtyy seuraavan kuukauden viimeiseen päivään. Apurahaa ei makseta takautuvasti vaihdon jälkeen.

Muulla rahoituksella lähtevälle

Jos lähdet opintoihin liittyen ulkomaille opiskelijavaihtoon tai intensiivikurssille, mutta et saa sitä varten apurahaa liikkuvuuspalveluista, toimi näin sitten kun olet saanut hyväksynnän vaihtoyliopistostasi:

1) Tee Mobility Online –hakujärjestelmässä hakemus valitsemalla etusivun yläreunassa kohta Tailor made programmes. Kirjaudu sisään yliopiston AD-tunnuksillasi ja tarkista että Exchange program kohdassa lukee Tailor-made programmes. Täytä puuttuvat tiedot ja valitse Send application.

Hakemuslomakkeella kysytään, minkälaisia opintoja olet menossa suorittamaan vaihtoon. Listaa hakemukseen vaihtokohteen kurssit, opintojen kieli sekä mihin osaan Helsingin yliopiston tutkintoasi vaihto-opintosi hyväksiluettaisiin.

2) Haku on kaksiosainen: ensin rekisteröidyt hakijaksi, sen jälkeen saat sähköpostiin linkin, jota kautta pääset tekemään hakemuksen loppuun.

3) Liitä hakemukseesi kaksi liitettä: Helsingin yliopiston opintosuoritusotteesi sekä vastaanottavan yliopiston vahvistus.

Liitteet ladataan kohdasta ”Upload documents”.

 

Kun hakemuksesi on käsitelty, saat sähköpostin osoitteesta studentexchange@helsinki.fi. Sähköpostin liitteenä on Certificate of Stay abroad –todistus, jota voit käyttää kun haet Kelasta ulkomaan opintotukea tai ulkomaan asumislisää. Viestissä on myös ohjeita lähtövalmisteluun ja opintojen hyväksilukemiseen liittyen.

Kotiinpaluu

 • Pyydä ennen paluutasi vaihtoyliopistostasi opintosuoritusote (transcript of records)
 • Hoida ulkomailla suorittamiesi opintojen hyväksilukeminen
 • Ilmoita Kelaan takaisin Suomeen muuttamisesta
 • Jos et ole saanut free mover -apurahaa, sinun ei tarvitse ilmoittaa paluustasi liikkuvuuspalveluihin
 • Jos olet saanut free mover -apurahan, palauta kopio vaihtoyliopiston opintorekisteriotteesta (transcript of records) hakemustilillesi Mobility Onlinessa (Upload Transcript of records / course certificate) ja täytä siellä palautelomake.