Vaihdosta palaavan muistilista

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opiskelijavaihdosta kotiin palaamiseen on hyvä valmistautua jo ennen vaihdon varsinaista päättymistä. Palattuasi sinun pitää toimittaa vaihtoyliopistosi dokumentit kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin ja tehdä hyväksilukuhakemus vaihdossa suorittamistasi opinnoista.

Palattuasi sinun ei kannata jättää kansainvälistymisasioita taaksesi! Vaihtokokemuksen kautta saadun kansainvälisen osaamisen sanallistamiseen ja kotikansainvälistymiseen on tarjolla tukea.

Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin palautettavat vaihtodokumentit

Palauta seuraavat vaihtodokumentit täytettyinä ja allekirjoitettuna 2 kuukauden sisällä vaihtosi päättymisestä*.

Jos et saa vaihtoyliopiston suoritusotetta 2 kuukauden sisällä kotiinpaluusta, ilmoita siinä tapauksessa asiasta kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin.

Erasmus-vaihdot: Lataa dokumentit pdf-versioina suoraan Mobility Online -tilillesi ("After the mobility" -osiosta kohdat "Upload signed Learning Agreement/ Letter of Confirmation/ Transcript of Records from the host university").

Muut vaihdot: Lataa dokumentit pdf-versioina suoraan Mobility Online -tilillesi ("After the mobility" -osiosta kohdat "Upload Transcript of Records from the host university").

Jos et pysty lataamaan dokumenttia Mobility Onlineen, toimita kopiot lomakkeista sähköpostitse osoitteeseen studentexchange@helsinki.fi.

*Letter of Confirmationissa olevan vaihdon päättymispäivän mukaan.

1. Opintosuoritusote (Transcript of Records)

Selvitä jo ennen Suomeen paluuta, mistä ja milloin saat vaihtoyliopistosi virallisen opintosuoritusotteen. On omalla vastuullasi hakea vaihtoyliopistosi opintosuoritusote ennen Suomeen palaamista tai antaa vaihtoyliopistollesi ajantasainen osoite Suomessa, jos opintosuoritusote lähetetään sinulle postitse.

Kerrottiinko sinulle vaihtoyliopistossa, että opintosuoritusotteesi lähetetään suoraan kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin? Jos vaihtoyliopistosi on ilmoittanut että opintosuoritusote lähetetään suoraan meille, ilmoitamme sinulle kun opintosuoritusote on saapunut.

Jos teit vaihdossa maisterin tutkielmaa (Erasmus/Nordplus), pyydä ohjaajaltasi Helsingin yliopistolta lausunto, jossa ohjaaja todentaa, monenko opintopisteen edestä tutkielmasi on edistynyt vaihtosi aikana. Huomioi, että apurahan ehtona on 5 ECTS pisteen suorittaminen kuukaudessa vaihtosi aikana. Muista myös tarkistaa opintojen edistyminen opintotuen näkökulmasta sivulta Opintojen rahoittaminen.

2. Letter of confirmation -lomake eli todistus vaihtoajasta

Huom! Vain Erasmus-, Nordplus- ja Nordlys-vaihdot.

Tulosta Letter of Confirmation -lomake Mobility Online -hakemustililtäsi kohdasta "Print Letter of Confirmation".

Hae Letter of Confirmation -lomakkeeseen allekirjoitus ja leima vaihtoyliopistostasi ennen kuin palaat Suomeen. Voit ladata sähköisen version täytetystä ja allekirjoitetusta Letter of Confirmationista Mobility Online tilillesi.

Jos unohdit hoitaa tämän ennen lähtöäsi, tulosta lomake, skannaa ja lähetä se liitetiedostona vaihtoyliopistoosi ja pyydä heitä lähettämään se täytettynä suoraan Kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin osoitteeseen studentexchange@helsinki.fi.

3. Learning Agreement eli opintosuunnitelma

Huom! Vain Erasmus-vaihdot.

Täytit ennen vaihtoon lähtöäsi opintosuunnitelman digitaalisena versiona Mobility Onlinessa ja/ tai vaihtoyliopiston omaan lomakkeeseen. Jos alkuperäiseen opintosuunnitelmaasi on tullut muutoksia, voit tehdä ne Mobility Onlinessa Workflown kautta kohdassa During Mobility - Changes to Original Learning Agreement. Jos olet käyttänyt tulostettua versiota, palauta myös opintosuunnitelman muutoslomake (Changes to the original Learning Agreement). 

Allekirjoitukset: Jos digitaalisessa Learning Agreementissa on kaikkien kolmen osapuolen allekirjoitus, sitä ei tarvitse palauttaa erillisenä tiedostona vaihdon päätyttyä. Huomaathan että mahdollinen Changes to Original Learning Agreement- osio tulee myös olla kaikkien kolmen osapuolen allekirjoittama. 

Opintojen hyväksilukeminen

Huomaathan, että vaihto-opintojen hyväksiluku tapahtuu oman koulutusohjelmasi kautta. 

Kun palaat vaihdostasi, hoida opintojesi hyväksiluku (sisällyttäminen tai korvaaminen) mahdollisimman pian! Kela tarkistaa opintotukeen liittyen opintojesi etenemisen syyskuun puolivälissä. Toimi tarpeeksi aikaisin, jotta merkintä hyväksilukemisesta näkyy Helsingin yliopiston opintosuoritusotteella ennen tarkistusta.

 

Muistilista vaihdosta palaavalle

Palauta seuraavat vaihtodokumentit liikkuvuuspalveluille täytettyinä ja allekirjoitettuina:

  1. Kopio vaihtoyliopiston opintosuoritusotteesta.
  2. Letter of Confirmation eli todistus vaihto-ajasta (vain Erasmus-, Nordplus- ja Nordlys-vaihdot).
  3. Learning Agreement eli opintosuunnitelma (vain Erasmus-vaihdot).

Anna palautetta vaihtoajastasi

  • Mobility Onlinessa: Kirjaudu järjestelmään yliopiston käyttäjätunnuksilla ja anna palaute kohdassa "Enter the Feedback Questionnaire".
  • Jos olet Erasmus-vaihdossa, annat palautteen EU Survey -kyselyn muodossa. Vaihtosi jälkeen saat sähköpostilla ohjeet kyselyn täyttämisestä. Sinun ei tarvitse jättää palautetta Mobility Onlinessa.

Hoida opintojesi hyväksiluku ohjeiden mukaisesti.

  • Säilytä hyväksilukua varten suorittamistasi kursseista kurssikuvaukset tai vastaavat. 

Testaa kielitaitosi kehittyminen OLS-kielitestin paluuosiossa (vain Erasmus-vaihdot).
Kutsua ei enää tule, mutta suosittelemme tekemään testin jotta näet kuinka kielitaitosi on kehittynyt vaihdossa. 

Muista myös seuraavat asiat:

  • Ilmoittaudu Helsingin yliopistoon seuraavaksi lukuvuodeksi. Katso lisätietoja ohjeesta Lukuvuosi-ilmoittautuminen.
  • Tarkista ettei opiskeluaikasi ole muuttunut niin, että sinun pitää palauttaa liikaa maksettua opintotukea. Katso lisätietoa opintotukea käsittelevistä ohjeista.
  • Ilmoita Kelaan, että olet muuttanut takaisin Suomeen, jotta pysyt Suomen sosiaaliturvan piirissä.
  • Ilmoita Digi- ja väestötietovirastoon, että olet muuttanut takaisin Suomeen.

Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen vaihdon jälkeen

SkillMill-sovellus

Tutustu SkillMill-sovellukseen oppiaksesi, kuinka hyödyntää ulkomailla hankittua kokemusta työelämässä ja miten tuoda osaamista paremmin esiin työhakemuksissa ja ansioluettelossa, jotta osaaminen ei olisi pelkkää piilotettua osaamista.

Piilotettu osaaminen -tutkimus

Tutustu Opetushallituksen Piilotettu osaaminen -sivuun, jossa kerrotaan kansainvälisen kokemuksen merkitystä tulevaisuuden työelämässä.

Maailmalle.net

Maailmalle.net -sivuilta löydät työkaluja, joiden avulla voit tunnistaa kansainvälistä osaamistasi ja kertoa siitä esim. työnhakutilanteessa. 

Kotikansainvälistyminen

Hae lähtötuutoriksi

Apusi vaihtoon lähteville opiskelijoille on tervetullutta! Lähtötuutorina toimit arvokkaana tukena muille opiskelijoille ja pääset jakamaan heidän kanssaan maailmalla oppimasi viisaudet. Lähtötuutoriksi voivat hakea kaikki vaihdossa olleet opiskelijat ja tuutoroinnista maksetaan pieni palkkio.

Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut rekrytoi lähtötuutoreita huhtikuussa sekä syys-lokakuussa.

Tutustu Helsingin yliopistoon saapuviin vaihto-opiskelijoihin

Apuasi tarvitaan myös saapuvien kansainvälisten opiskelijoiden tuutorina. Kv-tutorit auttavat lukukauden alussa omaan tiedekuntaansa saapuvia vaihto-opiskelijoita ja kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita. Tuutoroinnista maksetaan pieni palkkio. Kysy lisää liikkuvuuspalveluista!

Jos haluat tutustua omasta vaihtokohteestasi Helsinkiin vaihtoon saapuviin opiskelijoihin, tavoitat heidät esim. uusien kv-opiskelijoiden Facebook-ryhmän kautta tai pyytämällä, että studentexchange@helsinki.fi -osoitteeseen kirjoittamasi sähköpostiviesti ohjataan saapuville opiskelijoille.

Ylläpidä kielitaitoasi kielikaverin kanssa

Kielikeskuksen järjestämillä ALICE-kursseilla (Academic Language and Intercultural Exchange) on mahdollista opiskella kieltä sekä pareittain opettajan ohjauksessa että tutustua vapaamuotoisesti toiseen kulttuuriin ja tapoihin ja saada tietoa käytännön asioista. Pariksesi voit saada esimerkiksi vaihto-opiskelijan. ALICE-kursseja järjestetään espanjassa, italiassa, ranskassa, saksassa, suomessa (toisena kotimaisena kielenä), ruotsissa ja venäjässä.

ESN Uni Helsinki

Myös opiskelijajärjestöjen kautta voi tutustua saapuviin vaihto-opiskelijoihin. ESN Uni Helsinki järjestää Helsinkiin saapuville vaihto-opiskelijoille monenlaista ohjelmaa aina kulttuuri- ja urheiluriennoista sitseihin ja Lapin-matkoihin. Tapahtumat ovat avoimia myös kaikille suomalaisille opiskelijoille. Tervetuloa tutustumaan uusiin ihmisiin ympäri maailman! Jos haluat osallistua tapahtumien järjestämiseen, ota yhteyttä sähköpostitse info@esnunihelsinki.com ja tule tekemään vaihto-opiskelijoiden vuodesta unohtumaton! Lisätietoa löydät myös Facebookista ja verkkosivuilta.