Lyhyt monimuotoliikkuvuus sekä lyhyt- ja kesäkurssit ulkomailla

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Onko useamman kuukauden vaihto sinulle liian pitkä aika, mutta haluaisit silti lähteä ulkomaille opiskelemaan? Haluatko edistää opintojasi esimerkiksi kesäloman aikana ja saada samalla kansainvälistä kokemusta? Lyhyet liikkuvuudet tarjoavat sinulle mahdollisuuden kansainvälistymiseen lyhyemmässä ajassa.

Erasmus+-ohjelman puitteissa on mahdollista osallistua ns. monimuotoiselle lyhytliikkuvuusjaksolle (Blended Short Mobility). Monimuotoliikkuvuus tarkoittaa, että vaihtojakso sisältää sekä fyysisen lyhytliikkuvuuden (kesto 5-30 päivää) että virtuaalisen osion. Kurssilla täytyy siis olla verkko-opiskelua ennen tai jälkeen fyysisen vaihtojakson. Usein Erasmus+ monimuotoliikkuvuudet toteutetaan osana niin sanottua monimuotoista intensiivikurssia (Blended Intensive Programme, BIP), jonka partneriyliopistomme järjestää yhteistyössä Helsingin yliopiston ja vähintään yhden muun Eurooppalaisen korkeakoulun kanssa. Tällöin samalle kurssille osallistuu tyypillisesti useita opiskelijoita kaikista osallistuvista korkeakouluista ja usein mukana on myös opettaja HY:stä.

Mikäli itsenäisesti hankittu lyhytliikkuvuusjakso ei ole Erasmus- tai Nordplus-kelpoinen, on mahdollista hakea 500 euron apurahaa lyhytkurssille osallistumiseen ulkomailla. Haku on jatkuva (1.9. - 31.5.) ja hakemus tehdään sähköisesti Mobility Onlinessa. Apurahaa voi hakea, jos et saa vaihtoon muuta korkeakoulun myöntämää apurahaa.

Lisäksi kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut järjestää helmikuussa haun muutamaan kesäkouluun, joiden kanssa on etukäteen sovittu opiskelijoiden liikkuvuudesta. Näihin kohteisiin valitaan ennalta sovittu määrä opiskelijoita, ja valinnassa käytetään soveltaen kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden yleisiä valintakriteereitä

Erasmus+ lyhyt monimuotoliikkuvuus ja apurahan hakeminen

Erasmus+ monimuotoinen lyhytliikkuvuus tarkoittaa, että vaihtojakso sisältää sekä fyysisen lyhytliikkuvuuden (kesto 5-30 päivää) että virtuaalisen osion. Usein Erasmus+ monimuotoliikkuvuudet toteutetaan osana niin sanottua monimuotoista intensiivikurssia (Blended Intensive Programme, BIP), jonka partneriyliopistomme järjestää yhteistyössä Helsingin yliopiston ja vähintään yhden muun Eurooppalaisen korkeakoulun kanssa. Tällöin samalle kurssille osallistuu tyypillisesti useita opiskelijoita osallistuvista korkeakouluista ja usein mukana on myös opettaja HY:stä. Tietoa E+ ohjelman oman alan monimuotoisista intensiivikursseista saa tässä vaiheessa ensisijaisesti oman koulutusohjelman opettajilta, jotka ovat mukana kursseja järjestämässä.

Erasmus+ monimuotoisiin lyhytliikkuvuuksiin liittyy päiväkohtainen apuraha. Löydät tarkempaa tietoa apurahan suuruudesta Vaihdon rahoitus-sivuilta, Erasmus-liikkuvuusapurahaosiosta.

Erasmus+ -lyhyiden monimuotovaihtojen ehdot

  • Kurssin järjestävän yliopiston tulee olla Helsingin yliopiston Erasmus+ partneriyliopisto ja vaihtosopimuksemme tulee mahdollistaa monimuotoliikkuvuus (Blended mobility)
  •  Kurssiin kuuluu virtuaalinen osio ja 5-30 päivän pituinen fyysinen liikkuvuusosio. Tämä tarkoittaa, että kurssilla täytyy olla verkko-opiskelua ennen tai jälkeen fyysisen vaihtojakson. HUOM! Virtuaalisen osion vaatimus ei koske väitöskirjatutkijoita.
  • Kurssin kokonaislaajuus on minimissään on 3 op.
  • Lyhytkurssilla opetuksen tulee olla maksutonta, eikä osallistujilta peritä lukukausi-, tms. maksuja. Vapaa-ajan ohjelmasta, kuten retkistä tms. voidaan maksua kuitenkin periä.

Miten voit hakea Erasmus+ monimuotoisen lyhytliikkuvuuden apurahaa? Apurahaa haetaan Mobility Onlinessa ajalla 1.9.-31.5. Ohesta löydät tarkemmat hakuohjeet sekä linkin hakulomakkeelle.

Itsenäisesti hankittu lyhytkurssi

Mikä on lyhytkurssi?

Lyhytkurssilla tarkoitetaan kurssimuotoista opetusta, joka järjestetään ulkomaisessa yliopistossa. Kurssin tulee olla laadultaan korkeatasoinen ja tukea opintojasi Helsingin yliopistossa. Kurssien kestot vaihtelevat 1 viikon ja 3 kuukauden välillä.

Helsingin yliopisto myöntää apurahan lyhytkurssille osallistumista varten. Apurahaa voivat hakea kandi-, maisteri- ja tohtorivaiheen opiskelijat, ja sitä varten järjestetään jatkuva haku lukuvuoden aikana (1.9.–31.5.). Apurahojen summat voit tarkistaa sivulta Vaihdon rahoitus. Apurahaa haetaan Mobility Online -järjestelmän kautta. Jos olet oikeutettu Kelan opintotukeen, voit hakea tukea myös lyhytkurssille osallistumiseen, kunhan Kelan kriteerit täyttyvät. 

Jos olet itse hankkinut paikan lyhytkurssille, sinun tulee maksaa mahdollinen kurssimaksu sekä muut matkustus- ja asumiskustannukset.

Huomioithan, että apurahoja on rajoitettu määrä. Jos kaikki apurahat on myönnetty ennen lukuvuoden loppua, haku päättyy. Haun päättymisestä ilmoitetaan tällöin tässä ohjeessa sekä suoraan hakemuksen jo mahdollisesti jättäneille opiskelijoille sähköpostitse.

Mistä löydän sopivan lyhytkurssin?

Helpoin tapa lähteä liikkeelle on selailla partneriyliopistojemme kotisivuja ja kurssitarjontaa. Monet yliopistot järjestävät kansainvälistä kesäopetusta (nimeltään esim. Summer School, Summer Academy), mutta voi olla mahdollista päästä mukaan yksittäiselle kurssille myös lukukauden aikana. Huomaa kuitenkin, että korkeakouluilla on eri käytänteitä sellaisten opiskelijoiden hyväksymiseksi kursseille, jotka viipyvät lyhyemmän aikaa kuin lukukauden.

Saat hakea itsenäisesti minkä tahansa ulkomaisen korkeakoulun kurssille, kunhan korkeakoulu on korkeatasoinen (mielellään Helsingin yliopiston partneri), opetus on yliopistotasoista (kandi-, maisteri- tai jatko-opintovaiheen) ja saat hyväksiluettua kurssisuorituksen täysimääräisenä tutkintoosi Helsingin yliopistossa vastaanottavan korkeakoulun opintosuoritusotteen perusteella. Kurssin (fyysisen liikkuvuuden) keston tulee olla vähintään yksi viikko (viisi päivää) ja enintään kolme kuukautta.

Lyhytkursseja on listattu esimerkiksi seuraavilla sivustoilla:

Apurahan hakeminen itsenäisesti hankitulle lyhytkurssille

Näissä ohjeissa kerrotaan, miten haet apurahaa itsenäisesti hankitulle lyhytkurssiosallistumiselle, joka ei ole Erasmus- tai Nordplus-kelpoinen. Erasmus+-apurahan hakuohjeet löydät sivun kohdasta Erasmus+ monimuotoliikkuvuus. Helmikuun kesäkouluhaun tekniset ohjeet löytyvät sivun kohdasta kesäkouluhaku.

Apurahahaku itsenäisesti hankittuun lyhytkurssille osallistumiseen on jatkuva lukuvuoden aikana (1.9.–31.5.). Apurahaa haetaan, kun tieto kurssille pääsemisestä on tullut. Apurahahakemuksen voi toki aloittaa ennen hyväksymistietoa, mutta se laitetaan maksuun vasta kun on varmaa, että pääset kyseiselle kurssille.

Itsenäisesti hankitulle lyhytkurssille (freemover short courses) haetaan apurahaa seuraavasti:

1) Rekisteröidy hakijaksi Mobility Online -portaalissa. (Microsoft Edge toimii parhaiten portaalin kanssa)

  • Klikkaa sivun yläpalkista, jossa lukee harmaalla "Erasmus SMP, Erasmus STT, Visiting student, Freemover and Freemover short courses...".
  • Valitse ohjelmista Freemover short courses
  • Kirjaudu sisään yliopiston AD-tunnuksillasi
  • Tarkista vielä, että hakemuksen program kohdassa lukee Freemover short courses
  • Tarkista, että lukuvuoden kohdalla lukee "2023/2024"
  • Täytä puuttuvat tiedot, mm. kurssin nimi ja hyväksilukutiedot ja paina Send application
  • Jos aiot korvata lyhytkurssilla jonkin tietyn pakollisen kurssin tutkinnostasi, varmista kurssin korvaavuus jo suunnitteluvaiheessa tiedekuntasi hyväksilukuohjeiden mukaisesti. Ohjeet löydät Kotiinpaluu-ohjeen kohdasta "Hyväksiluku". Jos suunnittelet kurssin hyväksiluvun valinnaisiin opintoihin voit kirjoittaa esim. "Vapaavalintaisin opintoihin maisterin tutkinnossa". Allekirjoituksia ei tarvita.

2) Saat sähköpostiin linkin, jota kautta pääset tekemään hakemuksen loppuun. Kirjaudu hakemuksellesi uudelleen saamasi sähköpostissa olevan linkin kautta.

3) Tarkista antamasi tiedot kohdasta "Download Application Form". 

4) Valmistele seuraavat liitteet ja lataa ne hakemuksellesi kohdasta "Upload application documents"

Perustelukirje

  • Perustelukirjeen voi kirjoittaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
  • Pituus max 1 sivu (max. 400 sanaa)
  • Lataa perustelukirje Mobility Online -järjestelmään, doc tai docx -liitetiedostona
  • Perustele miksi olet hakenut juuri kyseiselle kurssille ja mitä uutta tämä tuo lisää opintoihisi.
  • Kerro, mihin osaan opintojasi aiot sisällyttää kurssin.
  • Lisätietoa perustelukirjeestä löydät Vaihtoon hakeminen -sivujen kohdasta ”Vaihtohakemuksen perustelukirje". 

Helsingin yliopiston epävirallinen opintosuoritusote

  • Saat Sisusta epävirallisen suoritusotteen. Tallenna se omalle tietokoneellesi ja sitten voit ladata sen hakemustilillesi kohdasta "Upload application documents (e.g. transcript, motivation letter, learning agreement, application form)"

Kopio vastaanottavan yliopiston hyväksymistodistuksesta

  • Lataa hyväksymistodistus hakemuksellesi. Hyväksymistodistus voi olla myös sähköposti, jossa on tieto pääsystä kurssille.

5) Kun nämä liitteet on ladattu, klikkaa "Submit application with attachments".

Hakemuksesi jää tämän jälkeen käsiteltäväksi kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin.

Kysymyksiisi vastaa:

Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut

studentexchange@helsinki.fi

Helmikuussa järjestettävä kesäkouluhaku

Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut järjestää helmikuussa haun (Summer courses) muutamaan kesäkouluun, joiden kanssa on etukäteen sovittu opiskelijoiden liikkuvuudesta. Näihin kohteisiin valitaan ennalta sovittu määrä opiskelijoita, ja valinnassa käytetään soveltaen kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden yleisiä valintakriteereitä. Alta löydät haettavat kohteet, tekniset hakuohjeet sekä hakemukseen tarvittavat liitteet. 

Haku kesäkoulupaikkoihin kesäksi 2024 on avoinna 1.2. - 15.2.2024 klo 15 asti.

Helsingin yliopiston stipendiaattien valinta pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti helmikuun haun päättymisen jälkeen.

Nordic Center kesäkurssit Intiassa ja Kiinassa 

Helsingin yliopisto on mukana pohjoismaisessa yhteistyössä Intiassa ja Kiinassa, ja saa valita muutaman opiskelijan vuosittain paikallisten Nordic Centereiden järjestämille kesäkursseille. Nämä englanninkieliset maksulliset kurssit Intiassa ja Kiinassa järjestetään kesä-elokuussa vuosittain ja niihin haetaan kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden järjestämässä haussa helmikuussa. Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut ilmoittaa valitut opiskelijat näille kesäkursseille. Intian kurssin osalta hakemus tehdään suoraan keskuksesta tulleiden ohjeiden mukaan. Kiinassa järjestettävälle kurssille hakemus lähetetään kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden kautta. Huomaathan, että kurssimaksu jää opiskelijan maksettavaksi. Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut myöntää apurahan valituille opiskelijoille, tarkempi apurahasumma löytyy kunkin kohteen tiedoista.

Kursseilla on luennoitsijoita ja opiskelijoita muista pohjoismaista.

Pohjoismaiset keskukset löytyvät Mobility Onlinesta Summer courses -ohjelman alta seuraavilla nimillä: IND HYDERA01 - Nordic Center in India - University of Hyderabad ja CN SHANGHAI01 - Fudan University. Erittele hakulomakkeen tekstikenttään, mille keskuksen kurssille olet hakemassa ja missä järjestyksessä. Sama opiskelija voi saada stipendin vain yhdelle kurssille saman kesän aikana, vaikka kurssit eivät menisi ajallisesti päällekkäin. Huomioithan kurssien tason - kursseille toivotaan ensisijaisesti kurssin tasolla olevia opiskelijoita (kandi / maisteri). 

Haettavat kesäkurssit löydät englanninkielisiltä sivuilta

Kesäkurssit Pohjoismaissa ja Kiinassa

Helsingin yliopisto on sopinut opiskelijoiden lähettämisestä (nominoimisesta) seuraaviin kesäkouluihin ilman kurssimaksuja. Huomaa kuitenkin, että kesäkouluihin osallistuminen ei ole täysin maksutonta. Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut myöntää 500 euron stipendin valituille opiskelijoille auttamaan kustannuksissa, esim. asuminen, sosiaalinen ohjelma, jne.

Nominaatio ei ole tae kesäkouluun pääsemisestä, sillä on mahdollista, että kurssit ovat jo täyttyneet ennen tietoa valinnoista. Muistathan tarkistaa myös kesäkoulun oman hakemisen määräajan ja hakea sen puitteissa.

Haettavat kesäkoulupaikat löydät englanninkielisiltä sivuilta

Tekniset hakuohjeet ja hakemuksen liitteet

1) Rekisteröidy hakijaksi Mobility Online -portaalissa. (Internet Explorer toimii parhaiten portaalin kanssa)

Kesäkouluhakemuksen (Summer courses) helmikuun hakuaikana:

  • Kesäkursseille on oma hakulomake
  • Kirjaudu sisään yliopiston AD-tunnuksillasi
  • Tarkista vielä, että hakemuksen program kohdassa lukee Summer courses
  • Tarkista, että lukuvuoden kohdalla lukee "2023/2024"
  • Täytä hakemuksella pyydetyt tiedot ja paina Send application
  • Jos aiot korvata lyhytkurssilla jonkin tietyn pakollisen kurssin tutkinnostasi, varmista kurssin korvaavuus jo suunnitteluvaiheessa tiedekuntasi hyväksilukuohjeiden mukaisesti. Ohjeet löydät Kotiinpaluu-ohjeen kohdasta "Hyväksiluku". Jos suunnittelet kurssin hyväksiluvun valinnaisiin opintoihin voit kirjoittaa esim. "Vapaavalintaisin opintoihin maisterin tutkinnossa". Allekirjoituksia ei tarvita. Tämä korvaa muissa hakuohjeissa mainitun opintosuunnitelman (Learning Agreement).

2) Saat sähköpostiin linkin, jota kautta pääset tekemään hakemuksen loppuun. Kirjaudu hakemuksellesi uudelleen saamasi sähköpostissa olevan linkin kautta.

3) Tarkista antamasi tiedot kohdasta "Download Application Form".

4) Valmistele seuraavat liitteet ja lataa ne hakemuksellesi kohdasta "Upload application documents"

Perustelukirje

  • Perustelukirjeen voi kirjoittaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
  • Pituus max 1 sivu (max. 400 sanaa)
  • Lataa perustelukirje Mobility Online -järjestelmään, doc tai docx -liitetiedostona
  • Perustele miksi olet hakenut juuri kyseiselle kurssille ja mitä uutta tämä tuo lisää opintoihisi.
  • Kerro, mihin osaan opintojasi aiot sisällyttää kurssin.
  • Lisätietoa perustelukirjeestä löydät Vaihtoon hakeminen -sivujen kohdasta ”Vaihtohakemuksen perustelukirje". 

Helsingin yliopiston epävirallinen opintosuoritusote

  • Saat Sisusta epävirallisen suoritusotteen. Tallenna se omalle tietokoneellesi ja sitten voit ladata sen hakemustilillesi kohdasta "Upload application documents (e.g. transcript, motivation letter, learning agreement, application form)"

5) Kun nämä liitteet on ladattu, klikkaa "Submit application with attachments".

Hakemuksesi jää tämän jälkeen käsiteltäväksi kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluihin. 

Mikäli sinut valitaan kesäkouluhaussa, tulee sinun hakea vielä nominoinnin jälkeen kesäkouluun heidän ohjeistuksensa mukaisesti. Sinun tulee myöhemmin ladata Mobility Onlineen vielä hyväksymistodistus vaihtoyliopistoltasi, jotta apuraha voidaan maksaa.

Kysymyksiisi vastaa:

Kansainvälisen koulutusyhteistyön palvelut

studentexchange@helsinki.fi