Hyväksilukemisella tarkoitetaan menettelyä, jolla hankkimasi osaaminen voidaan hyväksyä osaksi opintojasi. Olet voinut kartuttaa osaamista suorittamalla opintoja toisessa korkeakoulussa tai esimerkiksi töissä ja harrastuksissa.
- Voit hyväksilukea opintoja, jotka olet suorittanut korkeakouluissa joko kotimaassa (yliopistot, Maanpuolustuskorkeakoulu, ammattikorkeakoulut) tai ulkomailla. Opintojen tulee olla hyväksytysti suoritettuja.
- Voit hyväksilukea myös esimerkiksi työelämässä, luottamustehtävissä tai harrastuksissa kartuttamaasi osaamista. Silloin puhutaan muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitusta osaamisesta.
Voit hakea hyväksilukemista tekemällä joko korvaavuushakemuksen tai sisällyttämishakemuksen.
Korvaaminen
Tee korvaavuushakemus, kun haluat korvata tutkintosi opintojakson tai opintokokonaisuuden muualla hankitulla osaamisella. Korvaavuushakemuksen hyväksyminen edellyttää, että olet saavuttanut korvattavien opintojen osaamistavoitteet.
Esimerkki: Olet suorittanut koulutusohjelmasi perusopintojen opintojaksoa vastaavan kurssin toisessa korkeakoulussa. Voit hakea hyväksilukemista tekemällä korvaavuushakemuksen. Jos hakemuksesi hyväksytään, saat merkinnän opintojakson korvatusta suorituksesta opintorekisteriin.
Sisällyttäminen
Sisällyttämisessä hankkimasi osaaminen liitetään osaksi tutkintoasi. Sisällyttäessä et siis hae hyväksilukemista tietylle opintojaksolle tai opintokokonaisuudelle, vaan liität tutkintoosi muuta sen vaatimukset täyttävää osaamista. Sisällytettävän osaamisen tulee vastata koulutusohjelmasi opintojen tasoa ja tutkinnon osaamistavoitteita.
Esimerkki: Olet suorittanut vaihdossa opintoja, jotka haluat liittää osaksi tutkintoasi. Opinnot eivät vastaa mitään tiettyä koulutusohjelmasi opintojaksoa tai opintokokonaisuutta, mutta ne sopivat tutkintosi vapaavalintaisiin opintoihin. Voit hakea opintojen hyväksilukemista tekemällä sisällyttämishakemuksen. Jos hakemuksesi hyväksytään, opinnot liitetään sellaisenaan osaksi tutkintoasi ja voit sijoittaa ne opintosuunnitelmaasi.
Muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen hyväksilukeminen
Muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankittu osaaminen tarkoittaa epävirallisen oppimisen tai arkioppimisen kautta syntyvää osaamista. Epävirallista oppimista voi syntyä esimerkiksi täydennyskoulutuksessa, työpaikkojen järjestämässä koulutuksessa tai vapaan sivistystyön koulutuksessa. Arkioppimista voi puolestaan syntyä esimerkiksi työkokemuksen, luottamustoimen tai harrastuksen parissa.
Kun haet muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen hyväksilukemista osaksi tutkintoasi, sinun tulee todentaa ja dokumentoida osaamisesi opettajan kanssa sovittavalla tavalla ja osoittaa, että täytät hyväksiluettaville opinnoille asetetut osaamistavoitteet. On mahdollista, että sinun tulee lisäksi suorittaa esimerkiksi tentti, laatia portfolio, essee tai raportti tai osallistua haastatteluun. Sinulta voidaan edellyttää myös erillisiä oppimistehtäviä tai muita vastaavia tehtäviä.
Muulla tavoin kuin muodollisessa koulutuksessa hankitun osaamisen hyväksilukemista haetaan tavalliseen tapaan korvaavuus- tai sisällyttämishakemuksella. Sinun tulee liittää hakemukseesi myös kuvaus siitä, kuinka hankkimasi osaaminen vastaa opintojesi osaamistavoitteita. Jos haet korvaavuutta, osaamisesi arvioidaan korvattavalle opintojaksolle opetussuunnitelmassa määritellyn arvosteluasteikon mukaisesti.
Opiskelijan digitaidot, kieli- ja viestintäosaaminen sekä opettajan pedagogiset opinnot
- Helsingin yliopistossa tai sen avoimessa yliopistossa suorittamasi 3 op:n laajuinen Opiskelijan digitaidot (tai aiempi tvt-ajokortti) korvaa sellaisenaan vastaavan suorituksen. Jos digitaitojen opintojakso on jo kiinnitetty opintokokonaisuuteen tai toiseen Helsingin yliopiston tutkintoon, saat sijoitettua suorituksen opintosuunnitelmaasi tekemällä sisällyttämishakemuksen.
- Aiempaan korkeakoulututkintoosi sisältyneet kieliopinnot korvaavat sellaisinaan tutkintoasetuksen edellyttämät kieliopinnot, poislukien kypsyysnäytteen. Jos olet suorittanut kieliopinnot osana aiempaa Helsingin yliopiston tutkintoa, tutustu tämän ohjeen kappaleeseen Viestinnän ja kieliosaamisen opintojen hyväksilukeminen.
- Huomioithan, että voit hakea opettajan pedagogisten opintojen hyväksilukemista ainoastaan ylempään korkeakoulututkintoon. Pedagogisia opintoja ei voida hyväksilukea alempaan korkeakoulututkintoon. Poikkeuksina ovat kasvatustieteiden ja psykologian koulutusohjelmat, joissa osa opettajan pedagogisista opinnoista kuuluu kandiohjelmaan ja osa maisteriohjelmaan.