Oppimistilat

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Voit hyödyntää opiskelussasi yliopiston erilaisia oppimisympäristöjä ja -tiloja. Tältä sivulta löydät tietoa oppimistiloista kuten kirjastoista ja oppimiskeskuksista. Digitaaliset oppimisympäristöt on esitelty erillisessä ohjeessa. Tietoa muista yliopiston tiloista sekä yhteystiedot mahdollisiin ongelmatilanteisiin löydät sivulta Yliopiston tilat.

Aleksandrian oppimiskeskus

Keskustakampukselta löydät itsenäiseen työskentelyyn tarkoitetun oppimiskeskus Aleksandrian.

Keskuksessa on tilaa sekä itsenäiselle opiskelulle että ryhmätyölle. Aleksandriassa on lisäksi yli 300 tietokonetta, joista osa on varattu pikakäyttöön. Oppimiskeskus on käytettävissäsi lähes ympäri vuorokauden ja aukioloaikojen ulkopuolella pääset sisälle yökäyttöavaimella. Avainta voivat hakea kaikki Helsingin yliopiston läsnäolevat opiskelijat. Yökäyttöavainta ei myönnetä Avoimen yliopiston opiskelijoille eikä muiden yliopistojen opiskelijoille.

Aleksandriasta ja Kaisa-talosta löydät myös lainattavia gradukärryjä, jotka on tarkoitettu HY:n opiskelijoiden käyttöön. Kärryissä voi kätevästi säilyttää ja siirrellä tarvitsemiansa työskentelyvälineitä. Lisätietoa gradukärryistä löydät kirjaston verkkosivuilta. 

Aleksandrian tietotekniikkatilojen varustelu

Tiloissa on työasemien ja tulostusmahdollisuuden ohella opetus- ja ryhmätyötiloja, kopiokoneita, kolme skanneria ja työpisteitä omien kannettavien käyttäjille. Lisäksi osaan koneita on asennettu joukko erikoisohjelmistoja esimerkiksi kuvankäsittelyä ja taittoa varten.

Helsingin yliopiston kirjasto

Jokaisella kampuksella on oma kampuskirjastonsa, joihin on koottu kyseisen kampuksen koulutusohjelmiin liittyvää kirjallisuutta. Kirjastoissa on rauhallista työskentelytilaa ja osassa voit myös varata ryhmätyötiloja käyttöösi. Lisää tietoa kirjastosta löydät tästä ohjeesta. Käy myös Helsingin yliopiston kirjaston omilla verkkosivuilla.

Kampuskirjastot

• Keskustakampus: Helsingin yliopiston pääkirjasto, Kaisa-talo, Fabianinkatu 30

• Kumpula: Kumpulan kampuskirjasto, Gustaf Hällströmin katu 2

• Meilahti: Meilahden kampuskirjasto Terkko, Haartmaninkatu 4

• Viikki: Viikin kampuskirjasto, Viikinkaari 11 a

Kirjaston toimipisteet ja oppimiskeskukset ovat pääsääntöisesti esteettömiä. Tarkista aukioloajat kirjaston verkkosivuilta ja tutustu toimipisteiden tiloihin ja palveluihin kerroskarttojen avulla.

Tutustu myös Kansalliskirjastoon, joka on Suomen vanhin ja laajin tieteellinen kirjasto sekä osa Helsingin yliopistoa.

Kuinka löytää oman alasi tieteellisiä artikkeleita ja kirjallisuutta? LibraryGuides-järjestelmästä löydät tieteenalakohtaiset lähteet. 

Ohjauskulmat

Ohjauskulmissa järjestetään opiskeluun, opintojen sujumiseen ja hyvinvointiin liittyvää erilaista matalan kynnyksen toimintaa. Ohjauskulmat sijaitsevat Kaisa-talossa ja Viikin Infokeskus Koronassa. Silloin kun Ohjauskulmissa ei ole järjestettyä toimintaa, olet tervetullut lukemaan, lepäämään tai tapaamaan muita opiskelijoita!

Ohjauskulman kaikissa tapahtumissa noudatetaan toimijoiden yhdessä laatimia turvallisemman tilan periaatteita. Ohjauskulman tapahtumiin osallistuessasi sitoudut kohtamaan muut osallistujat avoimesti, kunnioittamaan heidän erilaisuuttaan sekä antamaan kaikille tilaa määritellä oma kokemuksensa.

Otamme mielellämme vastaan ideoita, kehitysehdotuksia ja palautetta Ohjauskulman toimintaan liittyen (e-lomake).

Kaisa-talon Ohjauskulma

Ohjauskulma sijaitsee keskustakampuksella Kaisa-talossa 3. kerroksessa (Fabianinkatu 30), pääovien vieressä.

Kaisa-talon Ohjauskulma

Kaisa-talon Ohjauskulma

Viikin Infokeskus Koronan Ohjauskulmat

Viikin Ohjauskulmat sijaitsevat Infokeskus Koronassa (Viikinkaari 11) 1. kerroksessa. Viikissä Ohjauskulmia on kaksi. Ensimmäinen on Infokeskuksen pääovien vieressä Aulassa, UniCafen kahvilan edessä. Toinen Ohjauskulma sijaitsee kampuskirjaston tiloissa, Niilin puutarhan edessä.

Viikin ohjauskulman tilat.

Ohjauskulma Aula ja Ohjauskulma Kirjasto

Tiedekulma

Keskustakampuksella sijaitseva Tiedekulma (Yliopistonkatu 4) on kaikille avoin kohtaamispaikka, joka tarjoaa tapahtumia, toimintaa ja tiloja sekä yksin että yhdessä työskentelyyn. Tiedekulman sydän on katutason Stage, jossa asiantuntijat, tutkijat, vaikuttajat ja yleisö kohtaavat ajankohtaisten aiheiden ja huipputieteen äärellä. Tiedekulma Cafesta saat aamiaista, lounasta, välipaloja ja tietenkin kahvia, jotta jaksat koko päivän. Tiedekulma Shopista löydät kirjauutuuksia, Helsingin yliopiston ja Tiedekulman tuotteita sekä ihania paperi- ja lahjatarvikkeita.

Tiedekulman alakerrassa sijaitseva Coworking Basement sopii sekä ryhmä- että itsenäiseen työskentelyyn. Lisäksi Tiedekulman muissa kerroksissa on erilaisia tiloja työskentelylle, viihdyit sitten kahvilan kuhinassa tai rennosti sohvalla.

Tiedekulman työskentelytilat toimivat "first come, first served" -periaatteella lukuunottamatta Coworking Basementin ryhmätyönurkkausta, jonka voi varata etukäteen. Hostit auttavat sinua saamaan tiloista ja palveluista parhaat puolet esiin, ja heiltä voit lainata esimerkiksi työskentelytarvikkeita ja latureita.

Tietotekniikan työskentelytilat

Tietotekniikkakeskus tarjoaa tietokoneilla varustettuja työtiloja kaikille yliopistolaisille keskustakampuksella, Kumpulassa ja Viikissä. Tarjolla on suuria yleistiloja, luokkia sekä yksittäisiä pikatyöpisteitä. Useimmissa tiloissa on tulostusmahdollisuus. Lisätietoa yleisistä tietotekniikkatiloista löydät Flammasta (vaatii kirjautumisen).

Lisätietoa tietotekniikkatilojen yökäyttömahdollisuudesta sekä ohjeet yökäyttöavaimen hakemiseen löydät IT-Helpdeskin ohjesivuilta.

Kampuksien muut itseopiskelutilat

Voit tarvittaessa käyttää itseopiskeluun myös suurinta osaa kampusten opetustiloista silloin, kun niitä ei ole varattu opetukseen tai muuhun toimintaan. Opetustilojen ovenpielissä on kalenterit, joista voit tarkistaa tilan varaustilanteen. Rakennuksen vahtimestari avaa tilan sinulle pyynnöstäsi. Voit myös pyytää rakennuksen vahtimestaria etsimään sinulle vapaana olevan opetustilan.

Keskustakampuksella itseopiskelukäytössä ovat myös Unicafen tilat Topeliassa sekä Metsätalossa ravintolan aukioloaikojen ulkopuolella. Hyödynnä myös sopivia rakennusten aulatiloja opiskelutiloina.

Meilahden kampuksella itseopiskelukäytössä ovat Biomedicumin aula ja Haartman-instituutissa Unicafen tilat ravintolan aukioloaikojen ulkopuolella. 

Huomioithan, että samaan tilaan saattaa tulla muitakin opiskelijoita. Sopikaa tarvittaessa yhdessä äänenkäytöstä tilassa.

Kun opiskelet opetustiloissa:

  • Pidäthän tilat siistinä ja nautithan evääsi muualla.
  • Jos poistut paikaltasi hetkeksi, merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Muista tarkistaa ennen lähtöäsi, että tilassa ei ole alkamassa varaus poissa ollessasi.
  • Jos poistut yli puoleksi tunniksi, ota kaikki tavarasi mukaasi.
  • Yliopisto ei vastaa paikalle jättämistäsi tavaroista.