Oppimistilat

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Voit hyödyntää opiskelussasi yliopiston erilaisia oppimisympäristöjä ja -tiloja. Tältä sivulta löydät tietoa oppimistiloista kuten kirjastoista ja oppimiskeskuksista. Digitaaliset oppimisympäristöt on esitelty erillisessä ohjeessa. Tietoa muista yliopiston tiloista sekä yhteystiedot mahdollisiin ongelmatilanteisiin löydät sivulta Yliopiston tilat.

Oppimiskeskukset

Keskustakampuksella on kaksi itsenäiseen työskentelyyn tarkoitettua oppimiskeskusta; Aleksandria ja Minerva.

Molemmissa keskuksissa on tilaa sekä itsenäiselle opiskelulle että ryhmätyölle. Aleksandriassa on lisäksi yli 300 tietokonetta, joista osa on varattu pikakäyttöön. Oppimiskeskus Aleksandria on käytettävissäsi lähes ympäri vuorokauden ja aukioloaikojen ulkopuolella pääset sisälle yökäyttöavaimella. Avainta voivat hakea kaikki Helsingin yliopiston läsnäolevat opiskelijat. Yökäyttöavainta ei myönnetä Avoimen yliopiston opiskelijoille eikä muiden yliopistojen opiskelijoille.

Aleksandriasta, Minervasta ja Kaisa-talosta löydät myös lainattavia gradukärryjä, jotka on tarkoitettu HY:n opiskelijoiden käyttöön. Kärryissä voi kätevästi säilyttää ja siirrellä tarvitsemiansa työskentelyvälineitä. Lisätietoa gradukärryistä löydät kirjaston verkkosivuilta. 

Aleksandrian tietotekniikkatilojen varustelu

Tiloissa on työasemien ja tulostusmahdollisuuden ohella opetus- ja ryhmätyötiloja, kopiokoneita, kolme skanneria ja työpisteitä omien kannettavien käyttäjille. Lisäksi osaan koneita on asennettu joukko erikoisohjelmistoja esimerkiksi kuvankäsittelyä ja taittoa varten.

Helsingin yliopiston kirjasto

Jokaisella kampuksella on oma kampuskirjastonsa, joihin on koottu kyseisen kampuksen koulutusohjelmiin liittyvää kirjallisuutta. Kirjastoissa on rauhallista työskentelytilaa ja osassa voit myös varata ryhmätyötiloja käyttöösi. Lisää tietoa kirjastosta löydät tästä ohjeesta. Käy myös Helsingin yliopiston kirjaston omilla verkkosivuilla.

Kampuskirjastot

• Keskustakampus: Helsingin yliopiston pääkirjasto, Kaisa-talo, Fabianinkatu 30

• Kumpula: Kumpulan kampuskirjasto, Gustaf Hällströmin katu 2

• Meilahti: Meilahden kampuskirjasto Terkko, Haartmaninkatu 4

• Viikki: Viikin kampuskirjasto, Viikinkaari 11 a

Kirjaston toimipisteet ja oppimiskeskukset ovat pääsääntöisesti esteettömiä. Tarkista aukioloajat kirjaston verkkosivuilta ja tutustu toimipisteiden tiloihin ja palveluihin kerroskarttojen avulla.

Tutustu myös Kansalliskirjastoon, joka on Suomen vanhin ja laajin tieteellinen kirjasto sekä osa Helsingin yliopistoa.

Kuinka löytää oman alasi tieteellisiä artikkeleita ja kirjallisuutta? LibraryGuides-järjestelmästä löydät tieteenalakohtaiset lähteet. 

Tiedekulma

Keskustakampuksella sijaitseva Tiedekulma (Yliopistonkatu 4) on kaikille avoin kohtaamispaikka, joka tarjoaa tapahtumia, toimintaa ja tiloja sekä yksin että yhdessä työskentelyyn. Tiedekulman sydän on katutason Stage, jossa asiantuntijat, tutkijat, vaikuttajat ja yleisö kohtaavat ajankohtaisten aiheiden ja huipputieteen äärellä. Tiedekulma Cafesta saat aamiaista, lounasta, välipaloja ja tietenkin kahvia, jotta jaksat koko päivän. Tiedekulma Shopista löydät kirjauutuuksia, Helsingin yliopiston ja Tiedekulman tuotteita sekä ihania paperi- ja lahjatarvikkeita.

Tiedekulman alakerrassa sijaitseva Coworking Basement sopii sekä ryhmä- että itsenäiseen työskentelyyn. Torstaisin tilassa järjestetään Tomaattitorstai, jossa työskennellään intensiivisesti oman projektin parissa pomodoro-tekniikalla. Lisäksi Tiedekulman muissa kerroksissa on erilaisia tiloja työskentelylle, viihdyit sitten kahvilan kuhinassa tai rennosti sohvalla.

Tiedekulman työskentelytilat toimivat "first come, first served" -periaatteella lukuunottamatta Coworking Basementin ryhmätyönurkkausta, jonka voi varata etukäteen. Hostit auttavat sinua saamaan tiloista ja palveluista parhaat puolet esiin, ja heiltä voit lainata esimerkiksi työskentelytarvikkeita ja latureita.

Tietotekniikan työskentelytilat

Tietotekniikkakeskus tarjoaa tietokoneilla varustettuja työtiloja kaikille yliopistolaisille keskustakampuksella, Kumpulassa ja Viikissä. Tarjolla on suuria yleistiloja, luokkia sekä yksittäisiä pikatyöpisteitä. Useimmissa tiloissa on tulostusmahdollisuus. Lisätietoa yleisistä tietotekniikkatiloista löydät Flammasta (vaatii kirjautumisen).

Lisätietoa tietotekniikkatilojen yökäyttömahdollisuudesta sekä ohjeet yökäyttöavaimen hakemiseen löydät Helpdeskin ohjesivuilta.

Kampuksien muut itseopiskelutilat

Kaikilla kampuksilla on itsenäiseen ja ryhmätyöskentelyyn tarkoitettuja tiloja. Tilat toimivat myös opetustiloina ja ne ovat käytössä itseopiskeluun silloin, kun sinne ei ole varattu muuta toimintaa.