Yksilölliset järjestelyt tenteissä

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tästä ohjeesta saat tietoa yksilöllisistä järjestelyistä erilaisissa tenteissä. Järjestelyille on oltava riittävät ja todennetut perusteet ja todellinen tarve. Yksilöllisiä järjestelyitä tulee pyytää tentteihin erikseen tämän sivun ohjeiden mukaan.

Tästä voit palata yleisohjeisiin yksilöllisistä järjestelyistä.

Mitä tenttien yksilölliset järjestelyt voivat olla?

Asiantuntijalausunnon ja todetun tarpeen perusteella myönnettävät tenttien yksilölliset järjestelyt voivat olla esimerkiksi: 

  • Lisäaika tentissä 
    • Yksilöllisten järjestelyiden asiantuntijaryhmä suosittelee alle 3 tunnin tentteihin 30 minuutin lisäaikaa ja tasan tai yli 3 tunnin tentteihin 1 tunnin lisäaikaa. Suosituksesta voidaan poiketa perustellusta syystä.
    • Kuulustelutilaisuuden järjestäjä päättää, ajoitetaanko lisäaika yleisen kuulustelutilaisuuden jälkeen vai sitä ennen.
    • Lukivaikeuden perusteella lisäaikaa myönnetään vain lukemista ja kirjoittamista vaativiin tentteihin, ei suullisiin tentteihin!
  • Tietokoneen tai muun apuvälineen käyttö tentissä  
  • Pienempi tai erillinen tenttitila 
  • Vaihtoehtoiset suoritustavat 

Monet yksilöllisistä järjestelyistä on mahdollista toteuttaa yleisissä tenttisaleissa, kuten lisäaika tai esteetön tenttipaikka. Yleisessä tenttisalissa saa myös käyttää omia korvatulppia tai kuulosuojaimia.

Helsingin yliopistossa on yksilöllisten järjestelyiden tenttitiloja, jotka on tarkoitettu mm. erillistä tenttitilaa tarvitseville opiskelijoille. Tiloissa voi tehdä monenlaisia tenttejä. Sinut ottaa vastaan joko tenttipalveluiden henkilökunta tai tentinvalvoja. Tiloissa on tallentava kameravalvonta sekä kutsunapit, jolla saa yhteyden valvojaan. Keskustakampuksen yksilöllisten järjestelyjen tenttitilat sijaitsevat Kaisa-talon 4. kerroksessa. Vastaavia tiloja on myös muilla kampuksilla. Tiloissa on keskustakampuksella ja Viikissä myös Examinarium-tenttikoneita. Tarpeita tilojen käyttöön Examinarium-tentissä ovat esimerkiksi lääkkeiden, eväiden tms. käyttö, tarve päästä WC:hen, oman tenttitilan tarve tai apuvälineiden käyttö vastaamisen apuna.

Miten toimin, kun tarvitsen yksilöllisiä järjestelyitä tenttiin?

Yksilöllisiä järjestelyitä tulee pyytää tentteihin erikseen hyvissä ajoin tentin järjestävältä vastuutaholta, joko opettajalta tai tenttipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilöltä. Tarkemmat ohjeet näet tentin tyypin mukaan seuraavista alaluvuista.

Jotta voit saada tentteihin yksilöllisiä järjestelyitä, tarvitset lääkärin tai vastaavan asiantuntijan, esimerkiksi psykologin, puheterapeutin tai fysioterapeutin (lukivaikeudessa erityisopettajan) lausunnon tai ylioppilastutkintolautakunnan vastaavan päätöksen. Yksittäisten tenttien osalta voit lähettää lausunnon suoraan tentin järjestävälle vastuutaholle (opettaja tai tenttipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilö). Opettajalla on oikeus pyytää nähtäväkseen asiantuntijalausunto tai yliopistolta saamasi suositus, mutta opettaja ei saa ottaa kopiota lausunnosta. Pyydettäessä tenttipalveluiden tai lähipalveluidesi esteettömyysyhdyshenkilö voi vahvistaa opettajalle oikeutesi pyytämiisi yksilöllisiin järjestelyihin. Jos sairautesi, vammasi tai haasteesi vaikuttavat laajemmin opiskeluusi tai jos et halua näyttää terveydenhuollon lausuntoa opettajalle, voit hakea yliopiston suositusta yksilöllisistä järjestelyistä. Ole tällöin yhteydessä lähipalveluidesi esteettömyysyhdyshenkilöön yksilöllisten järjestelyiden palveluosoitteen kautta

Tarkemmat ohjeet suosituksen hakemisesta ja tarvittavista asiantuntijalausunnoista näet sivulta Yksilöllisillä järjestelyillä lisätukea opiskeluun.

Yleisen kuulustelun yksilölliset järjestelyt (tiedekuntatentti)

Sovi yleisenä kuulusteluna järjestettävän lähitentin yksilöllisistä järjestelyistä tenttipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilön kanssa yksilöllisten järjestelyiden palveluosoitteesta hyvissä ajoin, mutta viimeistään 10 päivää ennen tenttiä. Määräajan jälkeen tehtyjä pyyntöjä ei pystytä välttämättä toteuttamaan. Samaan viestiin voi koota kaikki yksilöllisten järjestelyjen tenttipyynnöt seuraavan kalenterikuukauden loppuun asti. Muistathan myös ilmoittautua tenttiin Sisussa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä (kesätentteihin viimeistään 31.5.)!

Yhteydenottosi tulee sisältää ainakin seuraavat tiedot: 

  • mikä tiedekunta, jos kyseessä on tiedekunnan järjestämä tentti - jos järjestävä taho on Avoin yliopisto, mainitse se erikseen.
  • mitä yksilöllisiä järjestelyitä tarvitset 
  • tentittävä opintojakso ja tentin ajankohta
  • tentaattorin nimi ja sähköpostiosoite
  • oma nimesi ja opiskelijanumerosi

Ilmoitathan peruutuksesta välittömästi tenttipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilölle jos et voikaan osallistua tenttiin, johon olet pyytänyt yksilöllisiä järjestelyitä.

Kurssitenttien yksilölliset järjestelyt (opetuksen yhteydessä järjestettävät lähitentit)

Sovi kurssitentin yksilöllisistä järjestelyistä kurssin opettajan tai kurssikuvauksessa mainitun tahon kanssa mahdollisimman hyvissä ajoin, ennen kurssin alkua tai heti kurssin alussa. Opettaja voi ehdottaa tentille myös vaihtoehtoista suoritustapaa jos kurssin osaamistavoitteet sen sallivat.

Jos tarvitset tenttiä varten erillisen tenttitilan, ole yhteydessä hyvissä ajoin, mutta viimeistään 10 päivää ennen tenttiä yksilöllisten tenttijärjestelyiden palveluosoitteeseen varataksesi ajan yksilöllisten järjestelyiden tenttitiloihin. Kerro viestissäsi mitä yksilöllisiä järjestelyitä tarvitset, minkä opintojakson tentistä on kyse ja milloin se järjestetään sekä tentaattorin yhteystiedot. Ilmoitathan peruutuksesta, jos et voikaan osallistua tenttiin. Huomaathan, että pelkkä lisäaika ei ole peruste erilliselle tenttitilalle!

Etätenttien yksilölliset järjestelyt (esim. Moodle tai MOOC)

Sovi opetuksen yhteydessä järjestettävän etätentin (verkkotentin) yksilöllisistä järjestelyistä kurssin opettajan tai kurssikuvauksessa mainitun tahon kanssa mahdollisimman hyvissä ajoin, ennen kurssin alkua tai heti kurssin alussa. Vastuu lisäajan merkitsemisestä etätenttiin kuuluu opettajalle ja koulutusohjelmalle.

Examinarium-tenttien yksilölliset järjestelyt

Lisäaika

Ole yhteydessä tentin vastuuopettajaan tai koulutusohjelmaan ennen tenttiajan varaamista Examinariumissa. Tentaattori tekee sinulle Examinariumiin henkilökohtaisen tentin, jossa lisäaika on huomioitu. Jos tentin kesto lisäajalla on yli kolme tuntia, vaihtoehtona on joko tentin pilkkominen kahdeksi erilliseksi tentiksi, tai tentaattori voi tarjota sinulle mahdollisuuden suorittaa tentti jollain muulla tavalla kuin Examinariumissa. Lisäaika on mahdollista toteuttaa yleisissä Examinarium-tiloissa; yksilöllisten järjestelyiden Examinarium-tenttitilat eivät ole tarkoitettu pelkkää lisäaikaa tarvitseville opiskelijoille. 

Esteetön tenttitila

Jos liikut pyörätuolilla, valitse tenttiaikaa varatessasi "Esteettömyysvaatimukset" ja "Pääsy pyörätuolilla", niin näet esteettömät tenttipaikat.

Oma tenttitila, eväiden, lääkkeiden tms. käyttö tai pääsy WC:hen tentin aikana

Jos tarvitset Examinarium-tentissä muita yksilöllisiä järjestelyitä kuin lisäajan tai esteettömän tenttipaikan, ole yhteydessä ennen tenttiajan varaamista ja viimeistään 10 päivää ennen tenttiä tenttipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilöön yksilöllisten järjestelyiden palveluosoitteen kautta varataksesi ajan yksilöllisten järjestelyiden tenttitiloihin. Varmista ennen ajan varaamista, voitko varata tenttiajan haluamallesi ajankohdalle. Tiloja käytetään myös muissa kuin Examinarium-tenteissä, joten tila ei ole välttämättä vapaana, vaikka saisitkin tenttiajan varattua Examinarium-järjestelmästä. Ilmoitathan peruutuksesta tenttipalveluille sähköpostilla, jos et voikaan osallistua tenttiin. 

Nämä ohjeet koskevat vain Helsingin yliopiston omien opiskelijoiden Examinarium-tenttejä (ei tenttivierailijoita muista korkeakouluista).

Yksilöllisten järjestelyiden palveluosoite

Tenttipalveluiden ja lähipalveluiden esteettömyysyhdyshenkilöt tavoitat palveluosoitteesta specialneeds@helsinki.fi. Otsikoithan viestisi selkeästi, jotta se osataan ohjata oikealle henkilölle. Jos viestisi sisältää arkaluontoisia tietoja, suosittelemme käyttämään suojattua sähköpostiyhteyttä. Tarkemmat ohjeet sähköpostin salaamiseen löydät Helsingin yliopiston Helpdeskin sivuilta.