Mieti ensin omat tavoitteesi selviksi.
Ennen yhteydenottoa mahdollisiin toimeksiantajiin, pohdi tarkemmin omia kiinnostuksen kohteitasi. Ota selvää myös koulutusohjelmasi asettamista reunaehdoista.
- Mikä aihe sinua kiinnostaa?
- Minkälainen tutkimusyhteistyö palvelisi sinua tulevaisuudessa?
- Mikä työpaikka sinua kiinnostaa?
- Mitkä aiheet ovat ajankohtaisia ja kiinnostaisivat myös mahdollisia toimeksiantajia?
Pohtiessasi kiinnostuksen kohteitasi voit hyödyntää urasuunnittelun kysymyksenasetteluja. On tärkeää, että olet itse motivoitunut viemään työsi loppuun
Etsi toimeksiantaja
Tehokkainta on etsiä itse sopiva työnantaja. Mieti, onko sinulla jo valmiita kontakteja? Voisiko esimerkiksi entinen kesätyönantajasi olla kiinnostunut tutkimusyhteistyöstä? Kysele tuttaviltasi ja ystäviltäsi vinkkejä.
Etsi mahdollisia yrityksiä, virastoja ja laitoksia ennakkoluulottomasti. Monilla yrityksillä on omia gradupankkejaan, joihin voit ehdottaa omaa tutkielma-aihettasi organisaation. Hyödynnä erilaisia työnhakuportaaleja. Joitakin niistä on koottu Avoimet työ- ja harjoittelupaikat -ohjeeseen. Moni projektityöpaikka tai määräaikaisuus voi muuntua tutkielmapaikaksi neuvottelemalla. Sopivan paikan huomatessasi tarjoa tätä vaihtoehtoa.
Yliopistolta voit etsiä toimeksiantajia ainakin seuraavista paikoista:
Valmistele idea
Sopivan toimeksiantajan etsiminen voi viedä jonkin verran aikaa ja tuoda ylimääräisiä työvaiheita. Yksi niistä on aiheen ja käytännönläheisen tutkimussuunnitelman valmistelu. Työnantaja ei ole välttämättä niinkään kiinnostunut tutkielmasi teoreettisesta osuudesta.
Työnantajan on helppo tarttua valmiiseen ideaan. Työnantaja ei halua arvuutella, mihin jonkin koulutusohjelman opiskelija on erikoistunut ja mitä kyseinen opiskelija voisi tehdä. Sinun tehtäväsi on kertoa se hänelle. Kirjaa osaamisalueesi.
Tee tutkimussuunnitelma. Ota yhteyttä organisaatioon esittelemällä itsesi ja ehdotuksesi. Voit esittää myös muutamia vaihtoehtoisia ideoita.
Valmistaudu tilanteeseen kuten työnhakuun ja haastatteluun, joista löydät vinkkejä teemasta työnhaku. Sinun tulee osata kertoa kiinnostuksen kohteistasi ja markkinoida tutkimuksesi aihepiiriä. Työnantajan tapaamiseen kannattaa jo tehdä jotakin "kättä pidempää" esim. power point -esitys tutkimuksenasettelusta.