Tärkeimmät työnhaussa käytettävät dokumentit ovat edelleen työhakemus ja ansioluettelo eli CV. Peilaa CV:täsi ja hakemustasi aina haettavaan tehtävään, on sinulla käytössäsi työpaikkailmoitus tai ei. Mikäli haet avoimella hakemuksella, selvitä, mitä vaatimuksia tai tarpeita työnantajalla olisi. Kaikkia vaatimuksia ei suinkaan tarvitse täyttää, mutta jos jotain uupuu, mieti, miten olisit valmis kehittymään.
Sisältö:
Ansioluettelon eli CV:n tulisi sisältää seuraavat asiat:
- Päiväys: muista aina päivittää tuore päiväys, mikäli käytät vanhaa pohjaa
- Hakijan yhteystiedot: tarkista, että tietosi ovat voimassa sekä linkki mahdollisiin verkkolähteisiin, kuten LinkedIn-profiili, blogi tai esim. Prezi-esitys. Esitykset voi linkittää johonkin muuhun kohtaan riippuen esityksen sisällöstä, blogi voi olla myös työnäyte.
- Profiili: lyhyt kiteytys sinusta/osaamisestasi, vahvuuksistasi sekä tavoitteistasi peilattuna haettavaa työtehtävää vastaan. Esimerkiksi henkilön kannattaa korostaa opettajuuteen liittyviä asioita, kun hakee opettajan työtä, ja sama henkilö voi korostaa muita ansioita silloin, kun hakee esimerkiksi hallinnon alalle sijoittuvia tehtäviä.
- Koulutus: tutkinnot / tavoitetutkinto ja tuorein aina ensin
- Työkokemus: voit ryhmitellä työkokemuksen joko aikajärjestykseen tai vaihtoehtoisesti korostaa haettavan työn mukaisesti relevanteinta kokemusta
- Kielitaito: suullinen ja kirjallinen taitotaso eriteltynä
- IT-taidot / tai muu hakemasi työn suhteen relevantit taidot
- Luottamustoimet tai muut sellaiset
- Harrastukset: eivät ole pakollisia, mutta kertovat sinusta hakijana
- Suosittelijat: suosittelijoita olisi hyvä olla, ja heiltä kannattaa aina etukäteen varmistaa, että suostuvat suosittelemaan ja ovat tietoisia työnhaustasi, jos aikaa on jo ennättänyt kulua siitä, kun olet pyytänyt suostumusta.
- Kuva: kuvan tulee olla asiallinen ja pelkästään sinusta otettu – ei ryhmäkuvia joulunvietosta tms.
Voit ylläpitää ns. raaka-CV:tä/portfoliota, johon kokoat kokemusta ja osaamista elämän varrelta, mutta kirjoita CV:si aina haettavaa tehtävää varten. Esimerkkirungon hakemuksesta ja ansioluettelosta löydät Työnhaun oppaasta.
Visuaalisuus:
CV:n tulee olla silmäiltävä ja selkeä. Tee tärkeän asian löytymisestä helppoa: otsikoi ja ryhmittele. Korosta niitä asioita, jotka ovat haettavan paikan kannalta merkityksellisiä. Kannattaa myös miettiä, minkälaista työtä olet hakemassa. Olisiko ripaus luovuutta osuvaa vai arvostetaanko perinteistä lähestymistapaa? Pääasia on kuitenkin sisältö.
Katso esimerkki visuaalisesta CV:stä (pdf). Esimerkki-CV on tehty PowerPointilla.
Hakemus on tiivis markkinointikirje sinusta, ja sen tavoite on vakuuttaa rekrytoija siitä, että olet motivoitunut tehtävästä ja sinulla on siinä tarvittavaa osaamista tai ainakin halua kehittyä.
Sähköinen haku:
Useat yritykset ja organisaatiot käyttävät e-rekrytointijärjestelmiä, ja rekrytointiyrityksiin kuten Monster ja Adecco voit jättää CV:si tietokantaan. Näiden täyttämisessä kannattaa olla tarkka ja täyttää huolellisesti kaikki kohdat.
Muutamia vinkkejä, kun käytät CV-tietokantoja:
1.) Tärkeää on CV:n otsikointi, jonka lataat palveluun. Huonoja otsikoita ovat sellaiset, jotka eivät profiloi sinua, kuten "Paras!!!" tai "Matti Meikälaisen CV". Sen sijaan muotoilu "Vastavalmistunut VTM, kiinnostunut HR:stä" tai "Projektinhallintataitoinen humanisti" kertovat jo huomattavasti enemmän.
2.) Hakukone poimii hakusanoja, käytä niitä. Hakusanoja ovat esim. osaaminen ja tehtävänimike, kuten myyntipäällikkö. Pyri käyttämään hakusanoja CV:ssäsi perusmuodoissaan. Jos tämä ei ole mahdollista tai hakusanat eivät CV:si asetteluun istu, voit kirjoittaa hakusanoja vaikka CV:si loppuun valkoisella fontilla, jolloin ne eivät näy, mutta hakukone tunnistaa ne.
3.) Usein haetaan vain tuoreita CV:itä, joten päivitä omasi riittävän usein. Pienikin muutos nostaa sen tuoreiden joukkoon.
4.) Kirjoitusvirheitä ei saa olla. Luetuta CV:si muilla ihmisillä saadaksesi palautetta.