Uuden opiskelijan ensiaskeleet

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Uusi opiskelija, tervetuloa Helsingin yliopistoon! Seuraathan tarkoin ohjeita, sillä ne koskevat kaikkia uusia kandi- ja maisteriopiskelijoita. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, otathan yhteyttä opiskelijaneuvontaan.

Ota opiskelupaikka vastaan

Saat sähköpostilla hyväksymiskirjeesi ohessa ohjeet opiskelupaikan vastaanottamisesta. Noudata ohjeita, sillä menetät sinulle tarjotun opiskelupaikan, jos et ota paikkaa vastaan määräajan kuluessa. Määräajan päättymishetki ilmoitetaan samassa sähköpostiviestissä tai erikseen ilmoitetulla verkkosivulla. Näet opiskelupaikan vastaanottamisen määräajan myös Oma Opintopolku –palvelusta.

Osoita kelpoisuutesi

Jos sinut on hyväksytty ehdollisesti, sinun on osoitettava hakukelpoisuutesi erikseen. Jos et ole vielä osoittanut kelpoisuuttasi kandidaatin tai maisterin opintoihin, saat sähköpostilla ohjeet myös kelpoisuutesi osoittamisesta. Löydät hyväksymisen ehdon Oma Opintopolku –palvelusta, hakijapalveluiden lähettämästä sähköpostiviestistä tai erikseen ilmoitetulta verkkosivulta. Menetät sinulle tarjotun opiskelupaikan, jos et osoita kelpoisuuttasi määräajan kuluessa. Määräajan päättymishetki ilmoitetaan samassa sähköpostiviestissä tai erikseen ilmoitetulla verkkosivulla.

Ilmoittaudu läsnä- tai poissaolevaksi

Otettuasi opiskelupaikan vastaan sinun on lisäksi ilmoittauduttava läsnä- tai poissaolevaksi yliopistoon. Hyväksymiskirjeen mukana saat myös ilmoittautumisohjeet. Menetät sinulle myönnetyn opinto-oikeuden, jos et ilmoittaudu määräaikaan mennessä (katso lisätietoa unohtuiko ilmoittautuminen).

Huomaa, että sinun on ensin otettava sinulle tarjottu opiskelupaikka vastaan. Vasta sitten voit ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi. Jos sinut on hyväksytty ehdollisesti, ehdon täyttyminen on osoitettava erikseen annettujen ohjeiden mukaisesti ennen kuin voit ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi.

Voit ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäiseksi lukuvuodeksesi vain, jos poissaolollesi on lakisääteinen syy (suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua, olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla tai oman sairauden tai vamman vuoksi kyvytön aloittamaan opintojasi).

Opiskelijarekisteri ja opiskelutodistus

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan ja ilmoittautunut läsnä- tai poissaolevaksi, tietosi tallennetaan yliopiston opiskelijarekisteriin Sisuun.

Tämän jälkeen voit saada opiskelutodistuksen, jolla voit tarvittaessa todistaa olevasi Helsingin yliopiston opiskelija. Esimerkiksi Hoasin asuntohakemusta sekä Unicafen opiskelija-alennusta varten voit myös tulostaa itse Sisusta epävirallisen opintosuoritusotteen, jossa näkyvät läsnäolotietosi.

Opiskelutodistuksen voi tarvittaessa noutaa myös opiskelijaneuvonnasta.

Opiskelijakortti ja -kalenteri

Kun tietosi on tallennettu opiskelijarekisteriin, voit ladata älypuhelimeesi Frank Appin ja aktivoida digitaalisen opiskelijakorttisi. Digitaalisella opiskelijakortilla saat kaikki samat opiskelijaedut (esim. UniCafen, HSL:n, YTHS:n ja UniSportin alennukset) kuin perinteisellä muovikortilla. Voit ottaa Frank Appin käyttöösi 1.8. alkaen eli kun opinto-oikeutesi alkaa.

Halutessasi voit tilata itsellesi myös muovisen opiskelijakortin.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) jäsenenä saat myös opiskelijakalenterin. Kalenterin voit noutaa Kaisa-kirjaston palvelupisteeltä, Meilahden, Kumpulan ja Viikin kampuksilta tai HYY:n palvelutoimistolta.

Aktivoi käyttäjätunnuksesi

Huomaa, että voit käyttää yliopiston tietojärjestelmiä (esim. ilmoittautua kursseille ja tulostaa epävirallisen suoritusotteen) vasta kun olet aktivoinut käyttäjätunnuksesi. Käyttäjätunnuksen aktivointi verkossa vaatii pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin ja lukijalaitteen. Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia, voit hakea käyttäjätunnusta täyttämällä käyttäjätunnushakemuksen, jonka jälkeen saat kuittauksen Helpdeskiltä sekä ohjeistuksen vierailla Helpdeskin ID Point -pisteellä tunnistautumassa.

Mikäli käyttäjätunnusten aktivointi ei onnistu heinäkuun aikana, saattaa syynä olla opinto-oikeuden rekisteröintiin (esimerkiksi ensimmäisen vuoden lakisääteisestä syystä poissaolleilla tai Avoimen yliopiston opiskelijoilla) liittyvä tekninen haaste. Tällöin tunnuksen voi aktivoida 1.8. alkaen tai kiireellisissä tapauksissa ottamalla yhteyttä Helpdeskiin.

Tarkemmat ohjeet käyttäjätunnuksen aktivointiin löydät Helpdeskin sivuilta. Voit myös jo tutustua yliopiston tarjoamiin tietotekniikkapalveluihin uusille opiskelijoille tarkoitetulla Helpdeskin sivulla.

Uusien opiskelijoiden uutiskirjeet

Syksyllä 2022 aloittaville opiskelijoille lähetetään neljä uutiskirjettä. Uutiskirjeet julkaistaan tällä sivulla niiden ilmestyttyä. Jos et ole saanut uutiskirjettä sähköpostiisi, vaikka olet uusi opiskelija, niin tarkistathan roskapostisi.