Orientaatio ja tuutorointi

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Ohje on tarkoitettu vain uusissa koulutusohjelmissa opiskeleville. 

Tervetuloa yliopistoon, uusi opiskelija! Pääsi varmasti pursuaa kysymyksiä, mutta ei hätää - kaikki selviää kyllä. Tästä ohjeesta löydät tietoa orientaatio-opintoihisi ja tuutoreihin liittyen.

Ennen kuin tutustut tähän ohjeeseen, luethan huolellisesti ohjeet Uuden opiskelijan ensiaskeleet ja Aloita opintosi jo kesällä!, jotta saat kaiken omaa koulutusohjelmaasi koskevan informaation, muista valita yllä olevasta valikosta oma koulutusohjelmasi. 

Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi orientaatioviikko varaudutaan järjestämään osittain tai kokonaan etätoteutuksena. Tarkemmat tiedot oman tiedekuntasi orientaatioviikon ohjelmasta saat tältä sivulta ennen orientaation alkua.

Tuutori auttaa alkuun orientaatiossa

Uutena tutkinto-opiskelijana aloitat opintosi orientoivilla opinnoilla opiskelijatuutorin johdolla. Orientaation aikana kuulut tuutoriryhmään, jota ohjaa samassa tiedekunnassa opiskeleva vanhempi opiskelija – tuutori. 

Tuutori ohjaa sinut ja ryhmäsi opintojen alkuun: tuutori näyttää muun muassa, missä tärkeät tilat ja palvelut sijaitsevat ja tutustuttaa sinut yliopiston arkeen. Tämän ohella tuutoriryhmissä tutustutaan myös opiskelijaelämään ja muihin opiskelijoihin.

Uutena opiskelijana myös sinulla on oma vastuu tiedon keruussa ja muussa toiminnassa. Tuutorin tehtäviin ei kuulu virallisena IT-tukihenkilönä tai opinto-ohjaajana toimiminen, mutta hän osaa auttaa sinua kysymään asiaasi oikeasta paikasta. Tuutori antaa eväät itsenäiseen toimintaan, jotta pärjäät jatkossa omatoimisesti.

Opiskelijan ohjeiden Tutustu tuutoreihin -sivulta voit jo nyt tutustua muutamiin syksyn 2020 tuutoreihin!

Kampukset tutuksi

Welcome Fair

Helsingin yliopisto toimii neljällä kampuksella. Tutustu omaan kampukseesi jo etukäteen!

  • Keskustakampus (humanistinen, kasvatustieteellinen, oikeustieteellinen, teologinen ja valtiotieteellinen tiedekunta sekä Svenska social- och kommunalhögskolan)
  • Kumpulan kampus (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)
  • Viikin kampus (bio- ja ympäristötieteellinen, maatalous-metsätieteellinen, eläinlääketieteellinen sekä farmasian tiedekunta)
  • Meilahden kampus (lääketieteellinen tiedekunta)

Nälkä?

Voit syödä edullisen opiskelijahintaisen lounaan kaikilla kampuksilla Unicafe-ravintoloissa. Kaikki läsnäoleviksi ilmoittautuneet perustutkinto-opiskelijat ovat oikeutettuja opiskelijahintaiseen ateriaan. Löydät lounashinnat sekä ravintoloiden yhteystiedot UniCafen verkkosivuilta.

Rehtorin tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille

Kuva: Ari Aalto

Koronavirustilanteesta johtuen syksyllä 2020 tilaisuus toteutetaan virtuaalisesti. Lisätietoa toteutuksesta lähempänä tilaisuutta.

Rehtorin tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille järjestetään orientaatioviikolla. Tilaisuudessa Helsingin yliopiston rehtori kertoo yliopiston ajankohtaisista asioista ja uusilla opiskelijoilla on mahdollisuus kysyä rehtorilta esimerkiksi opiskeluun, rehtorin omaan tieteenalaan tai rehtorin työhön liittyviä kysymyksiä. Tilaisuuteen kuuluu perinteinen rehtorin kättely ja nimen kirjoittaminen yliopiston kirjaan.

Uusien opiskelijoiden ryhmille kannattaa varata samaan yhteyteen aikaa käydä yliopistomuseossa tutustumassa yliopiston pitkään historiaan.

Tutustu Kaisa-talon opiskelijaneuvontaan ja Ohjauskulmaan

Kaisa-talon opiskelijaneuvonnasta saat apua yliopistoon kirjoittautumiseen ja opiskelijaetuuksiin liittyen. Esimerkiksi lukuvuositarrat, opintosuoritusotteet ja todistukset voit hoitaa opiskelijaneuvonnassa. Myöskin Kaisa-talossa sijaitsevasta Ohjauskulmasta saat matalan kynnyksen ohjausta opintoihisi ja hyvinvointiisi liittyen. Lue lisää Opiskelijaneuvonnan ohjesivulta sekä Ohjauskulman sivulta.

Tutustu Urapalveluihin

Opinnot ovat osa uraasi

Onneksi olkoon! Opiskelupaikan saaminen on hieno juttu. Olet myös tehnyt samalla yhden ison urapäätöksen.

Opintojen aloittamiseen liittyy paljon uutta ja jännittävää ja alussa meno saattaa olla hektistäkin. Nyt onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään omaa polkuasi: mistä olet tullut, missä olet nyt ja mitä ajattelet tulevaisuudesta.

Pohdi ja kirjaa itsellesi ylös seuraavia asioita:

  • Mikä sai valitsemaan juuri tämän koulutuksen? Mikä sinua alan sisällä kiinnostaa?
  • Mitkä asiat vaikuttivat päätökseesi hakea? Mitä ne kertovat tavoistasi tehdä päätöksiä?
  • Miten kuvaisit opiskelualaasi isovanhemmillesi?
  • Palaa näihin kysymyksiin uudestaan ensimmäisen periodin, lukukauden tai lukuvuoden jälkeen. Ovatko ajatuksesi muuttuneet?
  • Haasta mielikuvat: Etsi konkreettista tietoa siitä, mitä alaltasi valmistuneet tekevät. Voit aloittaa esim. töissä.fi-sivustolta, Helsingin yliopiston LinkedIn-sivun alumnihausta ja Opiskelijan ohjeiden uraseurantatiedoista.
  • Kun seuraavan kerran huomaat pohtivasi kysymystä ”Mikä musta tulee isona?”, kokeile muuttaa kysymys muotoon ”Mitä seuraavaksi?”. Muuttuuko jokin?

Ura on matka koulutuksen, opintojen ja muun elämän läpi, eikä urasuunnittelua voi irrottaa muusta elämän suunnittelusta. Lisäksi meidän ajatuksemme, toiveemme ja suunnitelmamme muuttuvat ja muovautuvat jatkuvasti, kuten meitä ympäröivä maailmakin – myös työelämä.

Yliopiston urapalvelut ovat täällä sinua varten koko opintojen ajan ja vielä vuoden valmistumisen jälkeenkin. Kun pohdit tulevaisuutta, osaamistasi tai asiantuntijuuttasi tai kaipaat tukea tai neuvontaa työnhakuun tai harjoitteluun liittyvissä asioissa, löydät meistä tietoa Opiskelijan ohjeiden teemoista Työ ja ura ja Harjoittelu.

Jos et halua katsoa videota, voit lukea sen sisällön pdf-muodossa.

Tutustu opintopsykologien palveluihin

Tervetuloa ja lämpimät onnittelut opiskelupaikan johdosta, uusi opiskelija! Oheisella videolla opintopsykologit jakavat kanssasi muutaman sanan yliopisto-opiskelusta sekä opiskelutaidoista. Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta ja ryhmiä Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, jotka kaipaavat tukea opiskelutaitoihin, motivaatioon, ajankäyttöön, jaksamiseen, jännittämiseen tai tutkielmien tekoon liittyvissä kysymyksissä. Voit tutustua opintopsykologien kokoamiin vinkkeihin ja apukeinoihin Opiskelun tueksi –sivulla. Lisätietoa palveluista löydät Opintopsykologien palvelut –sivulta.