Suora maisterioptio
Ympäristötieteiden kandiohjelmasta on suorat optiot kolmeen maisteriohjelmaan:
Ympäristömuutoksen ja globaalin kestävyyden maisteriohjelma, ympäristömuutoksen opintosuunta (EC) ja biologian opettajan opintosuunta
- Ympäristömuutoksen opintosuunta (ECGS / EC). Ei ilmoittautumismenettelyä. Voit ilmoittaa jatkavasi ohjelmaan kandidaatin tutkintotodistuspyynnössä.
- Biologian aineenopettajan opintosuunta (ECGS / biologian aineenopettajan opintosuunta) edellyttäen, että olet suorittanut kanditutkinnossa biologian aineenopettajan suuntautumisen. Ei ilmoittautumismenettelyä. Voit ilmoittaa jatkavasi ohjelmaan kandidaatin tutkintotodistuspyynnössä.
- Huom! Globaalin kestävyyden (GS) opintosuuntaan ei ole suoraa maisteripolkua. Jos haluat jatkaa opintojasi GS-linjalla, sinun tulee ilmoittautua optioilmoittautumisen kautta.
Ilmakehätieteiden maisteriohjelma
- Ei ilmoittautumismenettelyä. Voit ilmoittaa jatkavasi ohjelmaan kandidaatin tutkintotodistuspyynnössä.
- Voit jatkaa ympäristötieteiden kandiohjelman yleisestä opintosuunnasta ilmakehätieteiden maisteriohjelmaan.
Maantieteen maisteriohjelma
- Ei ilmoittautumismenettelyä. Voit ilmoittaa jatkavasi ohjelmaan kandidaatin tutkintotodistuspyynnössä.
Muihin optiomaisteriohjelmiin tulee erikseen ilmoittautua kandiopintojen aikana tai niihin voi olla ennakkovaatimuksena tiettyjä opintoja. Tarkemmat ohjelmakohtaiset ohjeet löydät alta.
Kun valmistut kandiohjelmasta, vahvistat, missä optio-oikeutesi mukaisessa maisteriohjelmassa jatkat opintojasi. Jos sinulle on myönnetty useita optio-oikeuksia, voimaan astuu valitsemasi optio-oikeus ja muut optiot päättyvät.
Jos haluat jatkaa maisteriopintojasi sellaisessa maisteriohjelmassa, joka ei ole kandiohjelmasi mukainen optio-ohjelma (eikä sitä siis löydy alta olevasta listauksesta), sinun tulee hakea kyseiseen maisteriohjelmaan erikseen kevään ensimmäisen yhteishaun kautta.
Maisterioptiot ja ilmoittautumismenettely
Voit ilmoittautua yhteen tai useampaan optiomaisteriohjelmaan, enintään kaksi kertaa opintojesi aikana. Maisteriohjelmien ilmoittautumisaika on kahdesti lukuvuodessa: syksyisin 1.10.-31.10. ja keväisin 1.4.-30.4.
Löydät lisätietoa ilmoittautumismenettelystä luvusta Ohje Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan opiskelijoille koskien ilmoittautumista optiomaisteriohjelmiin. Ilmoittautumislomakkeet löydät luvusta Ilmoittautuminen maisteriohjelmiin.
Ekologian ja evoluutiobiologian maisteriohjelma (EEB)
Maisteriohjelmaan tulee ilmoittautua ilmoittautumismenettelyllä.
Vaatimuksena, että on suoritettu seuraavat opintojaksot:
- BIO-302 Evoluutiobiologian perusteet 10 op (opetussuunnitelma 2020-2023) tai BIO-309 Evoluutiobiologian perusteet 5 op (1.8.2023 alkaen, opetussuunnitelma 2023-2026)
- BIO-304 Yksilöistä ekosysteemeihin 5 op
- mikä tahansa kenttäkurssi 5-10 op (esim. BIO-301).
Optio on voimassa huhtikuun ilmoittautumisaikana myönnettyihin optio-oikeuksiin 6 kk (31.10. asti) ja lokakuun ilmoittautumisaikana myönnettyihin optio-oikeuksiin 12 kk (31.10. asti).
Mikäli ohjelmaan ilmoittautuu enemmän opiskelijoita kuin on aloituspaikkoja, karsintakriteereinä käytetään:
- 120 op kandiopintoja suoritettuna
- opintomenestys vaadituissa opinnoissa
- opintojen eteneminen
- perus- ja aineopintojen arvosanojen painotettu keskiarvo
Kasvitieteen maisteriohjelma
- Ilmoittautumismenettely
- Voit jatkaa ympäristötieteiden kandiohjelman yleisestä opintosuunnasta kasvitieteen maisteriohjelmaan. Esivaatimuksena on yksi seuraavista ympäristötieteiden kandiohjelman opintokokonaisuuksista:
- ENV-300 Agroekologian moduuli 30 op tai
- ENV-310 Akvaattisten tieteiden moduuli 30 op tai
- ENV-320 Maaperä- ja ympäristötieteen moduuli 30 op tai
- ENV-350 Ympäristömikrobiologian moduuli 30 op.
- Opintosuunta biologian opettaja: vaaditaan kandivaiheessa saatu opinto-oikeus biologian aineenopettajan pedagogisiin opintoihin.
- Ohjelmaan voidaan hyväksyä ympäristötieteiden kandiohjelmasta enintään 4 opiskelijaa vuosittain.
- Mikäli ohjelmaan ilmoittautuu enemmän opiskelijoita kuin on aloituspaikkoja, karsintakriteereinä käytetään:
- opintomenestys vaaditussa moduulissa tai opinnoissa
- opintojen eteneminen
- perus- ja aineopintojen arvosanojen painotettu keskiarvo
- Optio on voimassa huhtikuun ilmoittautumisaikana myönnettyihin optio-oikeuksiin 6 kk (31.10. asti) ja lokakuun ilmoittautumisaikana myönnettyihin optio-oikeuksiin 12 kk (31.10. asti).
Kulttuuriperinnön maisteriohjelma
- Ei ilmoittautumismenettelyä. Voit ilmoittaa jatkavasi ohjelmaan kandidaatin tutkintotodistuspyynnössä, mikäli ennakkovaatimukset täyttyvät.
Opintosuunta arkeologia. Vaatimuksena on suuntautuminen ympäristöekologiaan ja sen lisäksi 20 op Arkeologian perus- tai aineopintoja (suoritettuna arvosanalla 4) sisältäen opintojaksot: Arkeologian perusteet KUKA-AR211, Kenttätyömenetelmien perusteet KUKA-AR219, Suomen ja lähialueiden arkeologia KUKA-AR212, Arkeologian analyysimenetelmät KUKA-AR214.
1.8.2020 alkaen: Arkeologian opintokokonaisuus, 30 op (suoritettu vähintään keskiarvosanalla 3).
Maatalous-, ympäristö- ja luonnonvaraekonomian maisteriohjelma
- Ilmoittautumismenettely
- Myönnetyn option voimassaololle ei ole määritelty aikarajaa
Voit jatkaa ympäristötieteiden kandiohjelman yleisestä opintosuunnasta maatalous-, ympäristö- ja luonnonvaraekonomian maisteriohjelman opintosuuntaan ympäristö- ja luonnonvaraekonomia. Lukuvuosina 2017-2019 yliopistolle sisäänpäässeillä opiskelijoilla vaatimuksena on microeconomics (intermediate), econometrics (intermediate), mathematics (talousmatematiikka III or corresponding).
Lukuvuonna 2020 tai sen jälkeen yliopistolle sisäänpäässeillä opiskelijoilla kriteeriopintoina on YET-023 Matematiikkaa taloustieteilijöille I-II (molemmat osat), YET-025 Matematik tai ME-003 Matematiikka I tai YET-034a Matematiikka 1, YET-034b Matematiikka 2 ja YET-034c Matematiikka 3 tai vastaavat opinnot sekä YET-kandiohjelman ympäristö- ja luonnonvaraekonomian opinnot (YET-343) tai vastaavat opinnot
Maataloustieteiden maisteriohjelma
- Ilmoittautumismenettely
- Voit jatkaa ympäristötieteiden kandiohjelman yleisestä opintosuunnasta maataloustieteiden maisteriohjelman Kasvintuotantotieteiden tai Maaperä- ja ympäristötieteen tai Agroteknologian opintosuuntiin. Esivaatimuksena on yksi seuraavista ympäristötieteiden kandiohjelman opintokokonaisuuksista:
- ENV-300 Agroekologian moduuli 30 op tai
- ENV-320 Maaperä- ja ympäristötieteen moduuli 30 op tai
- ENV-330 Maatalouden ympäristöteknologian moduuli 30 op
- Ohjelman kaikkiin kolmeen opintosuuntaan voidaan hyväksyä ympäristötieteiden kandiohjelmasta enintään 5 opiskelijaa vuosittain.
- Mikäli ohjelmaan ilmoittautuu enemmän opiskelijoita kuin on aloituspaikkoja, karsintakriteereinä käytetään:
- opintomenestys vaaditussa moduulissa tai opinnoissa
- opintojen eteneminen
- perus- ja aineopintojen arvosanojen painotettu keskiarvo.
- Myönnetyn option voimassaololle ei ole määritelty aikarajaa
Metsätieteiden maisteriohjelma
- Ilmoittautumismenettely
- Myönnetyn option voimassaololle ei ole määritelty aikarajaa
Voit jatkaa ympäristötieteiden kandiohjelman yleisestä opintosuunnasta metsätieteiden maisteriohjelman opintosuuntaan metsien ekologia ja käyttö. Ilmoittautumismenettely, enintään 5 opiskelijaa ympäristötieteiden kandiohjelmasta/vuosi.
- Kriteeriopinnot: opintojaksot ME-011 (10 op) ja ME-012 (5 op).
- Kriteereinä käytetään lisäksi : 1. kriteeriopintojen arvosana, 2. opintoihin kulunut aika, 3. perus- ja aineopintojen arvosana.
Karsintakriteerejä käytetään tilanteessa, jossa ilmoittautujia on enemmän kuin ohjelma voi ottaa.
Mikrobiologian ja mikrobibiotekniikan maisteriohjelma
- Ilmoittautumismenettely
- Myönnetyn option voimassaololle ei ole määritelty aikarajaa
- Voit jatkaa ympäristötieteiden kandiohjelman yleisestä opintosuunnasta mikrobiologian ja mikrobibiotekniikan maisteriohjelmaan.
- Voit jatkaa kandiohjelman biologian opettajan suunnasta maisteriohjelman biologian opettajan suuntaan.
Ilmoittautumisen ennakkovaatimuksena on
- MOLE-103A Mikrobien monimuotoisuus 2 op + MOLE-103B Mikrobien rakenne ja toiminta 3 op tai MOLE-103 Mikrobien monimuotoisuus, rakenne ja toiminta 5 op
- MOLE-213A Geenitekniikan luennot 2 op sekä
- MOLE-212 Molekyylibiotieteiden harjoitustyökurssi 5 op tai ETK-221 Mikrobiologian laboratoriotyöt 3 op opintojaksojen suorittaminen.
Huom. Jos haluat opiskella mikrobibiotekniikkaa, lääketieteellistä mikrobiologiaa tai virologiaa on geenitekniikan laboratorio-osaaminen (esim. MOLE-213C Geenitekniikan harjoitustyöt) joillakin kursseilla esitietovaatimuksena. Esitietokursseja voi käydä myös maisterivaiheessa.
Ilmoittautuessasi aineenopettajan opintosuuntaan, sinun tulee olla hyväksytty biologian aineenopettajan pedagogisiin opintoihin kandivaiheessa.
Karsintakriteereinä käytetään ensisijaisesti kandivaiheen opintojen arvosanaa. Tarvittaessa käytetään opintojen suorittamiseen kulunutta aikaa ja ylläolevien ennakkovaatimusopintojen arvosanaa.
Ohjelmaan voidaan hyväksyä kandiohjelmista yhteensä enintään 25 opiskelijaa vuosittain.
Ympäristömuutoksen ja globaalin kestävyyden maisteriohjelma (ECGS), globaalin kestävyyden opintosuunta (GS)
- Ilmoittautumismenettely
- Myönnetyn option voimassaololle ei ole määritelty aikarajaa
Voit jatkaa ympäristötieteiden kandiohjelmasta ECGS-maisteriohjelman Globaalin kestävyyden opintosuuntaan (GS) ilmoittautumismenettelyn kautta.
Esivaatimukset ohjelmaan
- Globaalin kestävyyden opintosuunta: 30 op soveltuvia taloustieteen, yhteiskuntatieteiden tai humanististen tieteiden opintoja. Soveltuviksi katsotaan ainakin sellaiset opinnot, jotka tuottavat valmiuksia GS-opintolinjan tieteenalamoduuleihin. Opintojen koherenssi ja yhteys ympäristöteemoihin katsotaan eduksi.
Opiskelija ilmoittaa ilmoittautumislomakkeella ne 30 op, joita haluaa tarkasteltavan.
Kandiohjelmassa vuosina 2017-2019 opintonsa aloittaneet opiskelijat voivat hakea optiota ECGS-ohjelmaan yllä mainittujen esivaatimusten mukaan tai aiempien, vuonna 2017 päätettyjen esivaatimusten mukaan:
- Globaalin kestävyyden opintosuuntaan jatkavilla opiskelijoilla tulee olla suoritettuna ympäristömuutoksen ja –politiikan moduuli (ENV-360). Lisäksi tulee olla suoritettuna 15 op yhteiskuntatieteiden ja/tai taloustieteiden opintoja, tai soveltuvia humanistisia opintoja. Opinnot voivat olla esimerkiksi 15 opintopisteen opintokokonaisuus. Suoritetut kokonaisuudet ja opinnot pyydetään listaamaan arvosanoineen ilmoittautumislomakkeella.
Kiintiöt
- ECGS-ohjelman GS-opintosuuntaan on määritelty kiintiöt. Jos kaikkia ilmoittautuneita opiskelijoita ei voida ottaa opintosuunnan opiskelijoiksi, karsintakriteereinä ovat ensisijaisesti kandidaatin tutkinnossa suoritettujen opintojen soveltuvuus opintosuuntaan, opintomenestys ja opintoihin käytetty aika.
- 2017 esivaatimusten mukaisesti optiota hakevilla kandiopiskelijoilla karsintakriteereinä ovat kandidaatin tutkinnossa suoritettujen opintojen soveltuvuus, opintojen eteneminen suhteessa opintoihin käytettyyn aikaan ja opintomenestys.