Yleistä tietoa harjoittelusta
Kliinisessä vaiheessa moneen opintojaksoon liittyy käytännön harjoittelujakso. Harjoittelujaksot on sisällytetty opintojaksoihin. Kliinisen vaiheen harjoittelujaksot toteutetaan HUS-sairaaloissa sekä pääkaupunkiseudun terveyskeskuksissa. Osa harjoittelujaksoista toteutetaan maakunnissa ns. hajautettuna opetuksena HUS -alueen ulkopuolella.
Huomioitavaa:
Rokotussuoja: HUS-sairaaloihin meneville muistutus rokotussuojasta.
Raskaana? Opiskelijan raskauden aikaisen harjoittelujakson tulee päättyä viimeistään 14-30 arkipäivää (ma – la) ennen laskettua aikaa noudattaen Kelan ohjetta äitiysvapaan alkamisesta. Harjoitteluksi katsotaan myös potilasopetukset. HUS ohje raskaana olevalle opiskelijalle.
Palaute: Muista täyttää harjoitteluyksikkösi palautelomake. Mikäli olet HUS:ssa harjoittelussa, täytä lomake tästä.
Kliinisen vaiheen käytännön harjoittelujaksot
Kaksiportaisen tutkintorakenteen osalta tiedot päivittyvät.
L3-4 (yksiportainen tutkintorakenne, OPS 23-26)
- MED-57 TULES-trauma-plastiikka: tuki- ja liikuntaelinsairaudet – trauma - plastiikka –harjoittelujakso: 30h
- MED- 380 Neurologia ja neurokirurgia: 27h
- MED-39 Psykiatria: psykiatrian harjoittelujakso, 14h
- MED-340 Sydän, keuhkot ja verisuonet: keuhkosairausopin harjoittelujakso 40h ja sisätautiopin harjoittelujakso 40h
- MED-314 Perusterveydenhuollon jakso 3: terveyskeskusharjoittelu 15h
- MED-306 Vatsan alueen ongelmat: kirurgian harjoittelujakso 37,5h ja sisätautien harjoittelu 37,5h
- MED-311 Anestesiologia ja tehohoito: anestesiologian ja tehohoidon harjoittelujakso 35 h
L5
- MED-512 Naistentaudit ja synnytysoppi 30 h
- MED-51 Lasten terveys 30h
- MED-53 Yleislääketiede: yleislääketieteen harjoittelujakso 70 h
L6
- MED-702 Geriatrian ja palliatiivisen lääketieteen opintokokonaisuus: geriatrian harjoittelujakso 40 h
Hajautettu opetus kliinisessä vaiheessa - ohje opiskelijalle
Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun tulee huomioida ja tietää valmistautuessasi hajautettuun opetukseen opintojen aikana. Ohje on samanlainen riippumatta siitä, minkä opintokokonaisuuden harjoittelu on kyseessä ja se koskee LL-koulutusohjelmaa.
- Opintoasiainkoordinaattori antaa järjestämänsä harjoittelupaikat isännille jaettavaksi opiskelijoiden kesken.
- Kurssikapteenit huolehtivat paikkojen jakamisesta kaikkien tarpeet huomioivassa hengessä ja lähettävät paikkajaon koordinaattorille määräaikaan mennessä.
- Opintoasiainkoordinaattori lähettää sairaaloihin tiedon harjoitteluun tulijoista.
- Opiskelija/yksi opiskelijoista ottaa itse yhteyttä harjoittelupaikan yhteyshenkilöihin (vastuulääkäri, sihteeri/hr-henkilö jne.) ja sopii käytännön asiat sekä ilmoittaa tarvittavat tiedot (mm henkilötunnukset). Ole yhteydessä sairaalaan ajoissa, mielellään heti paikan varmistuttua, mutta viimeistään 2 viikkoa ennen harjoittelua, jotta saat tarvittavat tunnukset, avaimet yms. heti kun harjoittelu alkaa.
Opiskelijoiden matkat ja majoitus
Matkustus- ja majoitusvaihtoehtoa valittaessa tulee päätös tehdä kokonaistaloudellisimman vaihtoehdon mukaisesti valitsemalla edullisin matkustusmuoto ja majoitusvaihtoehto. Matka- ja majoituskustannukset maksetaan ensin itse ja korvaus haetaan jälkikäteen yliopistolta. Mikäli yksi henkilö maksaa useamman opiskelijan koko majoitus-/tai matkalaskun, tulee matkalaskussa mainita kaikkien matkustajien ja majoittujien nimet.
Matkaliput ja majoitus kannattaa varata mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta edullisia vaihtoehtoja on saatavilla. Mahdollisuuksien mukaan majoituksissa voi suosia vaihtoehtoja, joissa useampi paikkakunnalla oleva opiskelija majoittuu samassa huoneessa/asunnossa. Ensisijainen majoitus on aina sairaalamajoitus.
Matkat ja matkakorvaukset
Matkat harjoittelupaikkakunnille tulee järjestää ja matkakustannukset maksaa itse.
Matkakulut korvataan todellisten kustannusten (kuittien) mukaan, korvaus maksimissaan taulukon mukainen. Taulukko perustuu keskimääräisiin edullisimpiin matkojen hintoihin.
Paikkoihin, joihin kulkee HUS-bussi (esim. Lohja, Porvoo, Tammisaari), sitä tulee ensisijaisesti käyttää matkustusvälineenä.
Matkakustannuksia ei korvata HSL-alueella, eikä harjoittelupaikkakunnalla (majoitus-sairaala).
Omaa autoa käytettäessä korvataan taulukon mukainen korvaus vain kuljettajalle. Kuljettaja lisää matkalaskuunsa kimppakyydissä matkustaneiden nimet, vaikka kimppakyydistä muut matkustajat eivät saa korvausta (kuljettajalle korvataan ainoastaan omasta matkasta).
Seuraavia kustannuksia EI korvata:
- hytit laivassa tai junassa (makuuvaunupaikka yöjunassa korvataan)
- kimppakyytiläisten matkat
- extra-luokat tai ravintolapaikat
- kohdekaupungin sisäiset matkat, lukuun ottamatta julkisella tehtyjä siirtymisiä asemalta majoituspaikkaan, jos matka yli 3 km
- taksikyydit
- lippumuutokset ja peruutusturvat
- parkkimaksut
- pyöräkuljetukset
Mahdolliset lentomatkat korvataan ainoastaan taulukon mukaiseen julkisen matkalipun hintaan asti.
Yllä mainituista poikkeavista järjestelyistä ja muista epäselvistä asioista on sovittava erikseen opintoasiankoordinaattorin kanssa.
Majoitus ja majoituskulut
Ensisijaisesti käytetään sairaaloiden tarjoamaa majoitusta, josta opintoasiainkoordinaattori on mahdollisesti tehnyt alustavat varaukset. Pääkaupunkiseudun ja lähiympäristön HUS yksiköiden esim Porvoo harjoitteluissa ei majoitusta korvata.
Jos majoitusta ei sairaalan puolesta ole saatavilla, opiskelija hankkii ja maksaa majoituksen itse. Majoitus voi alkaa harjoittelua edeltävänä iltana. Opiskelija ei voi tehdä yliopiston nimissä vuokrasopimuksia. Yksityishenkilöiltä varatuista majoituksista ei voi saada korvausta, mutta vuokra-asuntovälityssovellusten kautta varatusta majoituksesta saa korvauksen, jos maksusta on kuitti. Sairaaloiden sopimushotelleista ei voi tehdä suoralaskutusta yliopistolle.
Majoitus korvataan todellisten kustannusten (kuittien) mukaan, maksimissaan 30e/hlö/yö.
Harjoittelun aikana olevat pitkät vapaat (esim. pääsiäinen, ei koske viikonloppua): Jos opiskelija viettää vapaan muualla kuin harjoittelupaikkakunnalla, korvataan matkat opiskelupaikkakunnalle, mutta tällöin ei korvata majoitusta harjoittelupaikkakunnalla lomaviikon ajalta, ellei se ole kokonaiskustannus huomioon ottaen edullisempaa
Matkalasku
Säästä kuitit matkalaskun liitteeksi ja kirjoita muistiin tarvittavat tiedot (päivämäärät, kellonajat, paikkakunnat). Tee matkalasku välittömästi harjoittelun jälkeen, viimeistään 2 kk kuluessa matkan päättymisestä: Lomake: Matkalasku
Lisää lomakkeeseen:
Maksaja: HY / Lääketieteellinen tiedekunta / Jakson opintoasiainkoordinaattorin nimi
Tulosyksikkö: H300
WBS: 4702112 sekä
HARJOITTELUN NIMI niille varattuihin kohtiin
Huom! Opintoasiainkoordinaattorin nimi lomakkeessa on ehdottoman tärkeä, jotta lomake ohjautuu oikealle käsittelijälle.
Kirjaa matkalaskulomakkeelle kohtaan ”Yhteensä / In Total” matkasta haettavan korvauksen määrä.
-
Matkalippujen osalta enintään taulukkohinnan mukainen summa (tai kuittien mukainen summa, jos alempi kuin taulukkohinta).
-
Majoituslaskun osalta max. 30 e/yö.
On tärkeää, että tiedot ovat kirjattu matkalaskulla oikein. Väärin täytetyt lomakkeet hylätään. Ks. malliksi täytetty matkalasku.
Palauta täytetty ja allekirjoitettu matkalaskulomake sekä kaikki kuitit sähköisenä yhtenä selkeänä tiedostona (pdf) matkalaskulomakkeessa olevaan osoitteeseen. Lomake ja kuitit tulee säästää siihen saakka, että korvaus matkasta on tullut tilille.
Matkalasku sekä liitteet tarkastetaan ennen maksua ja kulut korvataan vain kuitteja vastaan. Korvauksia maksetaan kahdesti kuukaudessa. Korvauksen saamiseksi lasku tulee palauttaa 2 kk sisällä matkan loppumisesta.
Kysyttävää? Ota yhteyttä meilahti-student@helsinki.fi