Helsingin yliopiston kirjasto

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Helsingin yliopiston kirjasto tarjoaa opiskelijoille yliopiston kaikilla neljällä kampuksella tilaa ja työvälineitä tehokkaaseen opiskeluun.

Opiskelussa tarvitsemiasi materiaaleja kuten kurssikirjoja, muuta tietokirjallisuutta, tieteellisiä artikkeleita ja tietokantoja kannattaa etsiä ensimmäisenä Helsingin yliopiston kirjastosta.

Tutustu kirjaston tarjoamiin palveluihin ja käyttömahdollisuuksiin kirjaston verkkosivuilla.

Toimipisteet

Helsingin yliopiston kirjasto toimii yliopiston kaikilla neljällä kampuksella:

• Keskustakampuksella: Helsingin yliopiston pääkirjasto Kaisa-taloFabianinkatu 30
• Kumpulassa: Kumpulan kampuskirjasto, Gustaf Hällströmin katu 2
• Meilahdessa: Meilahden kampuskirjasto Terkko Health Hub, Haartmaninkatu 4
• Viikissä: Viikin kampuskirjasto, Viikinkaari 11 a

Keskustakampuksella on lisäksi kaksi oppimiskeskusta:
• Oppimiskeskus Aleksandria, Fabianinkatu 28.
• Oppimiskeskus Minerva, Siltavuorenpenger 5A.

Kirjaston toimipisteiden ja oppimiskeskusten sijainti kartalla.  

Kirjaston toimipisteet ja oppimiskeskukset ovat pääsääntöisesti esteettömiä. Tarkista aukioloajat kirjaston verkkosivuilta ja tutustu toimipisteiden tiloihin ja palveluihin kerroskarttojen avulla.

Tutustu myös Kansalliskirjastoon, joka on Suomen vanhin ja laajin tieteellinen kirjasto sekä osa Helsingin yliopistoa.

Hanki kirjastokortti

Helsingin yliopiston kirjastossa tarvitset kirjojen lainaamiseen Helka-kortin.

  1. Kirjastokortin hankkimiseksi aktivoi asiakastietosi kirjautumalla Helka-tietokantaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi.
  2. Ota Helka-kortti käyttöön digitaalisesti tai nouda kortti kirjastosta. 

Helsingin yliopiston opiskelijat voivat hankkia Helka-kortin Opiskelu-palvelussa. Mobiilikirjastokortti on heti käyttövalmis. Muista kirjautua ensin Opiskelu-palveluun yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Jos hankit Helka-kortin Opiskelu-palvelun kautta, et tarvitse lainkaan muovista Helka-korttia.

Jos haluat hankkia muovisen kirjastokortin, nouda kortti asiakastietojen aktivoimisen jälkeen kirjaston tiskiltä asiakaspalvelun aukioloaikoina. Korttia noudettaessa muista ottaa henkilötodistus mukaan! 

Lue lisätietoja Helka-kortin hankkimisesta kirjaston verkkosivuilla.

Voit varata kirjoja, uusia lainoja ja maksaa tarvittaessa myöhästymismaksuja Helka-tietokannassa asiakastiedoissasi. Asiakastiedoissa pääset myös asettamaan PIN-koodin, jota tarvitset kirjaston lainausautomaateilla.

Älä päivitä yhteystietojasi Helkassa, sillä osoite- ja yhteystiedot päivittyvät Helkaan automaattisesti Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä. Jos siis yhteystietosi muuttuvat, riittää että teet ilmoituksen yliopiston järjestelmiin (esim. Sisu).

Helka-kortti toimii myös yliopiston ulkopuolisissa Helka-kirjastoissa. Kansalliskirjaston kokoelmista lainaamiseen tarvitset erillisen kansalliskirjastokortin.

Löydä kurssikirjoja

Voit paikantaa sekä painetut että sähköiset kurssikirjat Helkan haun avulla. Näet suoraan Helkasta kirjan saatavuuden ja sijainnin. 

Kirjan sijaintitiedot  
(Hc=Kaisa-talo, Hb= Viikki, Hl=Meilahti, Hs=Kumpula) 

Kurssikirjojen laina-ajat vaihtelevat kirjastoittain ja nimekkeittäin: 14 tai 28 vrk, lyhytlainat 2 vrk. Myöhässä palautetuista lainoista kirjasto perii voimassa olevan hinnaston mukaisesti myöhästymismaksun. 

Lue e-aineistoa etänä

Helsingin yliopiston kirjasto on hankkinut käyttöoikeudet laajaan kokoelmaan elektronista kirjoja, lehtiä ja tietokantoja. E-kirjojen käyttöohjeita löydät e-kirjaoppaasta. E-lehdet ja -kirjat ovat käytettävissä Helsingin yliopiston verkossa. Helsingin yliopiston opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää e-lehtiä ja e-kirjoja myös etäyhteydellä. Etäyhteyden aktivoimiseksi tarvitset Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen. 

Tarkemmat ohjeet etäkäyttöön Helkan avulla.

Hae tieteellistä tietoa

Tiedonhaun alkuun pääset Helkassa.

  • Kokoelmahaulla voit etsiä Helka-kirjastojen hankkimia painettuja kirjoja, e-kirjoja, lehtiä ja tietokantoja.   
  • Artikkelihaulla löydät lisäksi kansainvälisiä tieteellisiä artikkeleita

Kaikki Helsingin yliopiston kirjaston opiskelijoiden käyttöön hankkima aineisto ei löydy Helka-tietokannasta. Voit etsiä oman tieteenalasi keskeisiä tietokantoja tieteenalakohtaisesta ResearchGuides-oppaasta.

Tiedonhaun perusteita voit kerrata Opiskelijan digitaidot-verkkomateriaalista.

Opi tiedonhankintaa

Tarvitsetko lähteitä opinnäytetyötä varten? Voit laajentaa osaamistasi kirjaston tiedonhankinnan verkkokurssilla

Kursseja ja työpajoja on tarjolla myös kampuksilla opinnäytteen tiedonhankinnan tehostamiseksi ja viitteidenhallintaohjelman käytön tukemiseksi.

Tutustu kirjaston kurssitarjontaan.

Tutkimusaineiston hallinnan perusasiat voi ottaa opinnäytetyötä suunnitellessasi haltuun Datanhallinnan perusoppaan avulla.

Tiedonhankinnan ohjaus

Kirjasto tarjoaa myös tiedonhankinnan ohjausta

Ohjauskulmassa järjestetään säännöllisesti neuvontaa mm. opinnäytteen tiedonhankintaan ja e-julkaisujen käyttöön liittyen.

Opiskele kirjastossa

Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikoissa on erilaisia työskentelytiloja: ryhmätyötiloja, tietokonepaikkoja ja lukupaikkoja itsenäiseen hiljaiseen opiskeluun.  Ryhmätyötiloja on kaikissa kampuskirjastoissa. Ryhmätyötilan voit varata yliopiston käyttäjätunnuksilla kunkin tilan 0365-kalenterista. Eniten tietokoneita löytyy Oppimiskeskus Aleksandriassa, jossa voi opiskella myös myöhään illalla kirjastojen ollessa kiinni.

Kaikissa kirjaston toimipaikoissa voit tulostaa ja kopioida. Monitoimilaitteet toimivat henkilökohtaisella tunnistekortilla ja niillä voit sekä kopioida, skannata että tulostaa. Tunnistekortille voi ladata tulostussaldoa Unigrafian saldokaupasta.

Huomioithan kirjastossa opiskellessasi muut kirjaston käyttäjät ja noudatat kirjaston pelisääntöjä

Gradukärryt

Kaisa-talossa, Kumpulan ja Viikin kampuskirjastoissa sekä oppimiskeskus Aleksandriassa ja Minervassa on lainattavia gradukärryjä, jotka on tarkoitettu HY:n opiskelijoiden käyttöön. Kärryissä voi kätevästi säilyttää ja siirrellä tarvitsemiansa työskentelyvälineitä. Lisätietoa gradukärryistä löydät kirjaston verkkosivuilta. 

Ota yhteyttä kirjastoon

Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikoissa asiakaspalvelu auttaa mielellään kaikissa kirjaston käyttöön liittyvissä kysymyksissä. 

Palvelupuhelinnumero päivystää kirjaston toimipaikoissa asiakaspalvelun aukioloaikoina.

Voit kysyä tai antaa palautetta kirjaston toiminnasta ja palveluista myös chatissä tai palautelomakkeella.

Seuraa kirjastoa Facebookissa, Twitterissä @hulib ja Instagramissa @helunilib