Find a traineeship

The instruction belongs to the following themes

By selecting a degree programme you are able to see the general content as well as the possible degree programme-specific content. You do not have to select a degree programme to see the Open University's instructions.

A traineeship is often the first step towards employment that corresponds to your degree. A traineeship offers the opportunity to apply your theoretical knowledge in practice and establish networks with experts in your field. Applying for a traineeship is also excellent practice in job-searching skills.

Finding a traineeship position

Search for a traineeship position according to your own interests. Consider what type of a traineeship would suit your studies and future plans. Be active – often the best way to find a traineeship is to directly contact an employer. You can find further advice on finding a traineeship position under Job seeking.  Ensure that your documents relevant to job seeking are in order also when searching for a traineeship. Read the instructions (including templates) for drafting a CV and a job application.

Traineeship offers

You can use job search portals to browse and search for traineeship offers posted by employers.

A traineeship position can also be found through means other than responding to an ad posted by an employer. In your search for a position, do not be shy to approach potential employers that you find interesting. Read tips for finding traineeships that are not advertised in Job seeking guide.

Webinaaritallenne: Moniosaaja, tiivistä taitosi ja nappaa opiskelun ohella harjoittelupaikka!

Helsingin yliopiston urapalvelut ja Kumous - Moniosaajan tie unelmatöihin järjestivät marraskuussa 2018 webinaarin teemalla Moniosaaja, tiivistä taitosi ja nappaa opiskelun ohella harjoittelupaikka. Webinaaritallenne kannattaa katsoa, jos harjoittelupaikan hakeminen on ajankohtaista.

Webinaarin jälkeen osaat:

1. Muotoilla opinnoissa, kesätöissä ja harrastuksissa hankitun osaamisen työnantajaa kiinnostavasti, kun haet harjoittelupaikkaa
  2. Saada työnantajan ymmärtämään mitä tarjoat myös silloin, jos pääaineesi ja hakemasi työpaikan välinen yhteys ei ole kristallinkirkas
  3. Miettiä harjoittelupaikkoja "boksin ulkopuolelta" ja nähdä laajemmin, missä kaikkialla osaamistasi voitaisiin tarvita