Hur ansöker jag om studiestöd?
Som högskolestuderande kan du ansöka om studiestöd för att trygga din inkomst. Studiestöd ansöks med en ansökningsblankett som du kan fylla i på FPA:s e-tjänster. All den information du behöver om studiestödet och aktuella ändringar finns i instruktioner om studiestöd på FPA:s webbplats.
Påverkar eventuella övriga inkomster mitt studiestöd?
Din inkomst påverkar alltid hur många månader om året du kan lyfta studiestöd. Du ska själv se till att årsinkomsten inte överskrider årsinkomstgränsen.
Du kan kolla dina fria inkomster med FPA:s kalkylator och på webbplatsen finns mer information om övervakningen av inkomsterna.
Uppföljning av hur studierna framskrider inom studiestödet
För att få studiestöd ska dina studier framskrida. Varje år utreds hur studierna framskrider hos de som lyfter studiestöd. FPA utför uppföljningen alltid i oktober efter det tidigare läsåret.
Ytterligare information om uppföljning av studieframgång finns på FPA:s webbplats.
Vad ska jag göra om mina studier inte framskrider?
Om dina studier inte framskrider enligt kraven kan du göra följande:
- lyft inte studiestöd för alla studiemånader
- säg upp ditt studiestöd på förhand för önskade månader
- vänd dig till Studentservicen.
Vad ska jag göra om jag blir sjuk?
Om du blir sjuk och dina studier inte framskrider enligt kravet kan du ställa in ditt studiestöd och söka sjukdagpenning och allmänt studiestöd. Då använder du inte studiestödsmånaderna i onödan utan kan utnyttja dem sen då du åter är i skick att studera.
Mer information om sjukdagpenningen och hur du kan söka den och om förhållandet till studiestödet finns på FPA:s webbplats.
Förlängning av den maximala tiden för studiestöd
Den maximala tiden för studiestöd för din examen beror på omfattningen av examen och på vilket läsår du inledde dina studier. Om du har använt den maximala tiden för studiestöd men dina studier tillfälligt fördröjts på grund av sjukdom eller annan vägande orsak kan du behovsprövat beviljas förlängt studiestöd i högst nio månader.
Mer information om stödtiden finns på FPA:s webbplats.
Hur får jag studiestödsrådgivning?
Om du inte hittar den information du behöver på webben kan du ringa FPA:s servicenummer för studerande 020 692 209 (mån–fre kl. 8–17). Du kan även personligen besöka vilket av FPA:s serviceställen som möjligt. Besök FPA:s webbplats för kontaktinformation och öppettider.