Kasvatustieteellinen tiedekunta: esitarkastuksen käynnistäminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tältä sivulta löydät kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijoille suunnatut tarkentavat ohjeet väitöskirjan jättämisestä esitarkastukseen. Muista tutustua ensin yleisiin, kaikille yliopiston tohtorikoulutettaville suunnattuihin aikataulun suunnittelua ja esitarkastusta koskeviin ohjeisiin.

Jos sinulla on kysyttävää esitarkastuksen käynnistämisestä, voit aina olla yhteydessä kotitiedekuntasi tutkijakoulutuksen tukeen.

Ennen esitarkastuksen käynnistämistä

  • Väitöskirjatyön jättämiselle esitarkastukseen pitää olla vastuuprofessorin ja pääohjaajan suostumus. Väitöskirjakäsikirjoituksen jättämisestä tarkastukseen tulee sopia hyvissä ajoin ohjaajan kanssa, joka tarvitsee kohtuullisen ajan tehdäkseen ehdotuksen esitarkastajista tiedekunnalle.
  • Väittelijä vastaa esitarkastukseen annettavan työnsä sisällöstä. Ohjaaja(t) vastaavat siitä, että työ on tasoltaan ja sisällöltään sellainen, että se voidaan jättää esitarkastukseen. Väittelijä huolehtii siitä, että väitöskirjan kieliasu vastaa tieteelliseltä julkaisulta vaadittavaa tasoa. Vieraskielisten väitöskirjojen osalta suositellaan äidinkielisen kielenkorjaajan tekemää kielentarkastusta. Pääohjaaja voi päättää, ettei kielentarkastus ole tarpeen.
  • Ohjaajien velvollisuutena on tarkistaa, että esitarkastukseen jätetty käsikirjoitus on rakenteeltaan johdonmukainen ja kieliasultaan selkeä ja että se täyttää väitöskirjalle asetetut yleiset vaatimukset, ks. väitöskirjan kriteerit kasvatustieteellisessä tiedekunnassa.
  • Muista, että sinun tulee olla ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi tarkastusprosessin käynnistämisestä aina valmistumispäivään saakka.

Näin jätät väitöskirjan esitarkastukseen

Käsikirjoitus jätetään tiedekuntaan noin kaksi viikkoa ennen tiedekuntaneuvoston kokousta (ks. opinnäytteiden jättöaikataulu alla). Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että käsikirjoituksen esitarkastajat voitaisiin nimetä heti seuraavassa kokouksessa. Ilmoita tiedekunnan tohtorikoulutuksesta vastaavalle koulutussuunnittelijalle, että olet jättämässä väitöskirjaa esitarkastukseen.

Ouriginal-tarkastus

Väitöskirjakäsikirjoitukset ja lisensiaatintutkimukset tulee tarkastuttaa yliopistossa käytössä olevassa plagiaatintunnistusjärjestelmässä (Ouriginal) ennen väitöskirjakäsikirjoituksen jättämistä esitarkastukseen ja lisensiaatintutkimuksen jättämistä tarkastukseen. Plagiaatintunnistusjärjestelmää käytetään tekstien alkuperäisyyden selvittämiseen.

Väitöskirjatutkija lähettää digitaalisessa muodossa olevan dokumenttinsa tarkistettavaksi työnohjaajansa Ouriginal-sähköpostiosoitteen kautta plagiaatintunnistusjärjestelmään. Työn ohjaaja käy läpi tarkistusraportin ja liittää esitarkastajaehdotukseen vahvistuksensa tehdystä alkuperäisyystarkastuksesta. Lisätietoa Ouriginalista löydät plagioinnin tunnistamista koskevasta artikkelista.

Opettajan ohjeet Ouriginalin käyttöön löytyy Opetustyön ohjeista.

Tarvittavat dokumentit

  • Täytä tietosi e-lomakkeelle ja tallenna lomake.
  • Lähetä väitöskirjakäsikirjoitus yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseen edu-research@helsinki.fi. Käsikirjoituksessa on oltava mukana tiivistelmät suomeksi ja englanniksi. Artikkeliväitöskirjassa tiedostoon sisällytetään yhteenveto-osa ja alkuperäiset artikkelit. Tiedosto nimetään: Sukunimi_dis.pdf. Tiedoston kokoamiseen voi käyttää yliopiston työasemille asennettuja PDF-Xchange Tools tai PDF-Xchange Editor ohjelmia.
    Mikäli käsikirjoitus on liian suuri lähetettäväksi sähköpostilla, käytäthän Funet Filesenderiä.
  • Toimita edu-research@helsinki.fi -osoitteeseen samalla selvitys itsenäisen työn osuudesta, jonka on allekirjoittanut sinun lisäksesi myös ohjaajat ja vastuuhenkilö. Selvitys itsenäisen työn osuudesta tehdään sillä kielellä, jolla tutkimus on tehty. Ohjeet selvityksen täyttöön löytyvät sekä e-lomakkeelta että itsenäisen työn selvityksen ohjeista (pdf).

Esitarkastajaesitys

Vastuuhenkilö tekee esityksen esitarkastajista sähköisellä Esitys esitarkastajaksi -lomakkeella. Vastuuhenkilön tulee ko. lomakkeella vahvistaa, että väitöskirja täyttää väitöskirjalle asetetut vaatimukset ja plagiaatintunnistus on tehty. Lomakkeelle tulee liittää erillinen lyhyt perustelu esitarkastajan valinnasta. Samalla vastuuhenkilö voi yhdessä väitöskirjatutkijan kanssa laatia suunnitelman tarkastusaikataulusta.

Väitöskirjakäsikirjoitusten jättöpäivät ja tiedekuntaneuvoston aikataulut

Kevätlukukausi 2024

Väitöskirjan käsikirjoitus jätettävä
tarkastukseen viimeistään
Tiedekuntaneuvoston kokous,
jossa tarkastus käynnistetään
tiistaina tiistaina
16.1.2024
13.2.2024
  5.3.2024
  2.4.2024
30.4.2024
28.5.2024
30.1.2024
27.2.2024
19.3.2024
16.4.2024
14.5.2024
11.6.2024

Syyslukukausi 2024

Väitöskirjan käsikirjoitus jätettävä
tarkastukseen viimeistään
Tiedekuntaneuvoston kokous,
jossa tarkastus käynnistetään
tiistaina tiistaina
13.8.2024
10.9.2024
8.10.2024
5.11.2024
3.12.2024
27.8.2024
24.9.2024
22.10.2024
19.11.2024
17.12.2024

Mitä sitten tapahtuu?

Esitarkastajat arvioivat väitöskäsikirjoitusta lausunnoissaan kasvatustieteellisen tiedekunnan väitöskirjan kriteereiden perusteella. Esitarkastajat saavat lausunnon antamiseen aikaa kaksi kuukautta, loma-ajat huomioiden.

Huomioitavaa esitarkastusprosessissa:

  • Kun tiedekuntaneuvosto hyväksyy väitöskirjasi esitarkastajat, lähetämme sinulle siitä tiedon, ja toimitamme opiskelijoiden ohjeen koskien esitarkastusprosessia. Ilmoitamme samalla sinulle määräpäivän, johon mennessä lausuntojen pitäisi saapua.
  • Jos lausunnot myöhästyvät, me huolehdimme tarkastajien hoputtamisesta. Jos lausuntoja ei ala kuulua, voit myös aina kysellä meiltä tilannetta.
  • Esitarkastajat lähettävät lausuntonsa kahden kuukauden kuluessa suoraan tiedekunnalle – eivät opiskelijalle, opiskelijan vastuuhenkilölle eivätkä ohjaajalle. Kun olemme saaneet molemmat lausunnot, lähetämme niistä sähköpostitse kopiot sinulle, ohjaajillesi ja vastuuhenkilölle.
  • Sinulla on oikeus esittää tiedekuntaneuvostolle huomautuksia lausunnoista ennen kuin väittelyluvan myöntämisestä päätetään.
  • Jos esitarkastajat puoltavat lausunnoissa väittelyluvan myöntämistä, pyydämme vastuuhenkilöltäsi ja ohjaajiltasi ehdotusta arvosanalautakunnan jäseniksi (vastaväittäjä, kustos ja tiedekunnan edustaja/t).
  • Väittelylupa pyritään saamaan tiedekuntaneuvoston käsittelyyn mahdollisimman nopeasti – ilmoitamme sinulle väittelyluvan käsittelyn aikatauluista samalla, kun saat lausunnot.

Ennen väittelyluvan myöntämistä, seuraavat asiat pitää olla saapuneina ja kunnossa:

1. Väitöskirjan käsikirjoituksesta on saapunut kaksi puoltavaa lausuntoa tiedekuntaan ja väitöskirjan tekijä on hyväksynyt ne.
2. Jatko-opinnot on oltava suoritettuina ja koostettuina opintosuoritusrekisterissä ennen väittelyluvan myöntämistä. Ohjeet opintojen rekisteröintiin ja opintokokonaisuuksien koostamiseen löydät tohtoriopintojen rekisteröinti -sivulta. Tutkintoosi vaaditut opinnot löydät ohjesivulta Tohtorintutkinnon laajuus ja rakenne, kun olet valinnut sivun ylävalikosta oman tohtoriohjelmasi.

Entä jos lausunnot eivät ole puoltavia?

Jos jompikumpi tai molemmat tarkastajat antavat kielteisen lausunnon, esitarkastus pääsääntöisesti raukeaa. Rauennut tarkastus voidaan käynnistää uudelleen, kun olet tehnyt käsikirjoitukseen tarvittavat korjaukset ja ohjaajat ja vastuuhenkilö puoltavat tarkastuksen käynnistämistä uudelleen. Rauenneet esitarkastusprosessit saatetaan tiedekuntaneuvoston tiedoksi.

Esitarkastusmenettelyn rauettua väittelijä voi pyytää uutta esitarkastusta, kun käsikirjoitukseen on tehty hylkäävässä esitarkastuslausunnossa tarkoitettuja tai muita muutoksia, ja ohjaajat ja vastuuprofessori puoltavat esitarkastuksen käynnistämistä.

Esitarkastaja voi myös edellyttää, että käsikirjoitukseen tehdään korjauksia, jotka esitarkastaja hyväksyy ennen puoltavan lausunnon antamista. Korjaukset hyväksyttyään esitarkastaja antaa käsikirjoituksesta tiedekunnalle lopullisen lausuntonsa. Väittelijän laatima selvitys tehdyistä korjauksista toimitetaan tiedoksi myös toiselle esitarkastajalle sekä liitetään esitarkastajien lausuntoihin väittelylupaa myönnettäessä. Esitarkastus saa tässä tapauksessa kestää kokonaisuudessaan enintään kuusi kuukautta. Esitarkastaja ei tällöinkään ole ohjaajaa vastaavassa asemassa.