Opintopsykologien palvelut

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta ja ryhmiä Helsingin yliopiston perustutkinto- ja tohtoriopiskelijoille, jotka kaipaavat tukea esimerkiksi motivaatioon, ajankäyttöön, aikaansaamiseen, stressiin, jaksamiseen, jännittämiseen tai tutkielmien tekoon liittyvissä kysymyksissä. 

Ajankohtaista

 • Yksilöohjauksen uusia aikoja lisätään ajanvaraukseen maanantaisin ja keskiviikkoisin aamupäivällä (klo 9-12). 
 • Yksilöohjausaikoja on tarjolla myös väitöskirjatutkijoille (ks. lisätietoa alla).
 • Kaikki uudet ajat ovat toistaiseksi etäohjausaikoja, jatkotapaamisia voidaan sopia tilanteen niin salliessa myös kampuksille. Yksilöohjauksessamme on käytössä suojattu ja turvatarkastettu Viivi-videoyhteys (lisätietoa Diariumin sivuilta); ajanvarauksen yhteydessä voit toivoa ohjausta myös puhelimitse tai chatilla.
 • Opiskelijapalveluiden ja opintopsykologien yhteiset Tomaattitorstait 10.2.2022 alkaen: kaikille opiskelijoille avoimet opiskelutuokioit hybridinä Zoomissa ja Ohjauskulmassa Kaisa-talossa. Tuokioissa käytetään opintopsykologien videota opiskelutehtävien pilkkomisesta (ks. lisätietoa alla tai Ohjauskulman sivulta).
 • Tutustu englanninkielisen webinaarin Study stress and exhaustion tallenteeseen (tekstityksen saa päälle painamalla videon CC-painiketta). Voit tutustua esitykseen myös dioilta (pdf) 
 • Opiskelijoiden tukijärjestö Nyyti tarjoaa opiskelijoille anonyymeja chat-keskusteluja eri teemoista. Lisätietoa chat-keskustelujen aiheista Nyytin sivuilta. Kurkkaa samalla muukin Nyytin tarjonta. 

 

Yksilöohjaus kandi- ja maisteriopiskelijoille

Opintopsykologit auttavat yliopiston perustutkinto-opiskelijoita opiskeluun liittyvissä ongelmissa. Jos vastaat kyllä joihinkin alla olevista kysymyksistä, voit varata ajan opintopsykologin pienryhmä- tai yksilöohjaukseen. Ennen yhteydenottoasi tutustu opintopsykologien Opiskelun tueksi -materiaaliin.

 • Etäopiskelu tuottaa vaikeuksia?
 • Ajankäytön ongelmia?
 • Motivaatio kateissa?
 • Ei saa aloitettua, keskittyminen vaikeaa?
 • Stressi vaivaa, uupuminen uhkaa?
 • Jännittäminen haittaa opiskelua?
 • Paluu yliopistolle askarruttaa?
 • Oppimisvaikeus esteenä?
 • Gradu/kandi tökkii?
 • Syrjintää tai kiusaamista?

(Etä)pienryhmät kandi- ja maisteriopiskelijoille

Opintopsykologit tarjoavat lukuvuoden aikana useita kandi- ja maisteriopiskelijoille suunnattuja pienryhmiä, joissa voit huomata, ettet ole yksin opiskeluun liittyvien ongelmiesi kanssa ja saat opintopsykologin ohjauksen lisäksi vertaistukea muilta opiskelijoilta. Työskentely ryhmissä on luottamuksellista.

Voit ilmoittautua ja osallistua vain yhteen pienryhmään kerrallaan. Älä varaa aikaa yksilöohjaukseen, jos hakeudut pienryhmään. Osallistuminen ryhmään ei sulje pois mahdollisuutta saada yksilöohjausta myöhemmin. 

Otetta opintoihin -verkkopienryhmä Zoomissa

Tehtävien aloittaminen hankalaa? Sopiva keskittyminen kateissa? Aikataulussa ja omissa suunnitelmissa pysyminen vaikeaa? Tavoitteena ryhmässä on se, että saat ohjaajilta ja muilta osallistujilta tukea ajankäyttöön ja omien opintojen edistämiseen, esimerkiksi laskuharjoitusten tai kirjoitustehtävien tekemiseen. 

Ryhmä on suunnattu erityisesti luonnontieteilijöille, mutta myös muiden alojen opiskelijat ovat tervetulleita. Etusijalla ovat opiskelijat, jotka eivät ole osallistuneet opintopsykologien pienryhmiin syksyllä 2021. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoaamupäivisin helmi-maaliskuussa etänä Zoomin kautta. Ryhmään mahtuu 10 opiskelijaa.

Helmikuussa alkava ryhmä on täynnä. Seuraavat pienryhmät nelosperiodissa. 

Kirjoittamisen koukeroita -etäryhmä (Zoom)

Kirjoitatko tällä hetkellä tutkielmaa tai esseetä? Tökkiikö kirjoittaminen? Kaipaatko tukea ja uusia ideoita työskentelyysi? Vertaistuki olisi tarpeen?

Pienryhmässä keskitytään edistämään omia kirjoittamiseen painottuvia tehtäviä yhdessä muiden samanlaisia haasteita kokevien opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena ryhmässä on, että saat ohjaajilta ja muilta osallistujilta tukea kirjoittamisprosessisi edistämiseen. Ryhmä kokoontuu helmi-maaliskuussa maanantaisin ja yhtenä perjantaina klo 12-14. Ryhmään mahtuu 10 opiskelijaa, etusijalla ovat opiskelijat, jotka eivät ole osallistuneet opintopsykologien pienryhmiin syksyllä 2021.

Helmikuussa alkava ryhmä on täynnä. Seuraavat pienryhmät nelosperiodissa. 

Yksilöohjaus väitöskirjatutkijoille

Opintopsykologien yksilöohjausta on tarjolla syksystä 2021 alkaen myös Helsingin yliopiston väitöskirjatutkijoille. Ohjaus on suunnattu erityisesti apurahalla tai muulla ulkopuolisella rahoituksella väitöskirjaa tekeville. Jos olet työsuhteessa yliopistoon, hakeudu ensisijaisesti työterveyshuollon palveluihin. Lisää tietoa työterveyshuollosta löydät Flammasta

Opintopsykologi tarjoaa tohtoriohjelmien ulkopuolisen näkökulman esimerkiksi seuraavissa tohtorikoulutukseen liittyvissä haasteissa: stressi, motivaatio-ongelmat, prokrastinaatio, opiskelun ja muun elämän yhteensovittaminen tai haasteet väitöskirjan ohjaukseen liittyen.  

Varaa aika yksilöohjaukseen ajanvarauksesta. Varmista, että valitset pudotusvalikosta tohtorikoulutettavia varten tarjotun ajan. Uusia aikoja lisätään ajanvaraukseen keskiviikkoisin.

Tomaattitorstait

Opiskelijapalvelut ja opintopsykologit yhdessä järjestävät 10.2.2022 alkaen kaikille opiskelijoille ja väitöskirjatutkijoille avoimia, SMART ja Pomodoro-tekniikkaan perustuvia opiskelutuokioita hybridinä Zoomissa ja Ohjauskulmassa Kaisa-talossa. Opiskelutuokioiden tavoitteena on tarjota sinulle aika ja paikka, jossa pääset ohjatusti tekemään omaa opiskelutehtävääsi yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Tapahtumaan ei ole erillistä ilmoittautumista. Muista tuoda mukaan tapaamiseen oma opiskelutehtävä ja muistiinpanovälineet.

Tomaattitorstai joka torstai klo 10.00–12, alkaen 10.2.2022. Tapaamisten rakenne:

 1. Ajankohtaisen tehtävän valitseminen ja pilkkominen SMART-tekniikan avulla
 2. Pomodoro (25 min)
 3. Tauko (5min)
 4. Pomodoro (25 min)
 5. Tauko (5 min)
 6. Pomodoro (25 min)

SMART on työkalu, jonka avulla voit pilkkoa tehtäviä pienempiin palasiin ja asettaa itsellesi sopivan kokoisia tavoitteita. Pilkkominen usein helpottaa alkuun pääsemistä ja auttaa saamaan opiskelusta paremmin otetta. 

Opintopsykologin alustus kerran kuukaudessa (klo 10.00-10.30) 

17.2.2022, Vaikea tehtävä: tukea aloittamisen vaikeuden kohtaamiseen

31.3.2022, Itsemyötätunto ja ystävällisyys itseä kohtaan

14.4.2022, Tenttiviikko tai deadlinet lähestyvät? Tukea loppurutistukseen 

12.5.2022, Irti multitaskauksesta - työvälineitä keskittymiseen

9.6.2022, Motivaatio hukassa? Tukea ja näkökulmia motivaation herättelyyn ja ylläpitoon

Opiskelutuokioihin voit osallistua alla olevan linkin kautta tai saapumalla Ohjauskulmaan.

Yleisohjeita

Saavuthan tapahtumaan ajoissa. Tuokion ohjaaja käy alkuun läpi tekniikan idean ja antaa vinkkejä työskentelyn sujuvoittamiseen. Jos sinulla on kysyttävää, voit laittaa viestiä sähköpostitse ohjauskulma@helsinki.fi.

 

Yksilöohjauksen käytännöt

Ohjeet ajanvaraukseen ja ohjausajan peruuttamiseen

 1. Ensimmäinen tapaamiskerta toteutuu toistaiseksi etäyhteyksien avulla. Katso vapaana olevat ajat kirjautumalla ajanvarausjärjestelmään
 2. Jos et löydä vapaata aikaa, palaa katsomaan kalenteria uudelleen myöhemmin. Yksilöohjausaikoja syötetään järjestelmään viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9-12. Myös peruutusaikoja tulee. 
 3. Anna toimiva sähköpostiyhteys kun varaat ajan. Saat sinne varausvahvistuksen, ja ohjeet ja linkin etäyhteysfoorumille. Saat varauksestasi myös tekstiviestivahvistuksen. Jos et saa vahvistuksia, ota yhteys opintopsykologiin. Yhteystiedot löydät hakusanalla opintopsykologi henkilöhakemistosta.
 4. Jos joudut peruuttamaan ajanvarauksesta varaamasi ajan, tee se mahdollisimman hyvissä ajoin. Saamasi sähköpostilinkin kautta voit peruuttaa ajan viimeistään vuorokautta ennen tapaamista, sen jälkeen linkki sulkeutuu ja peruutus on tehtävä lähettämällä tekstiviesti suoraan opintopsykologille.
 5. Jos olet jo tavannut opintopsykologin ja sopinut seuraavan ajan hänen kanssaan, peruuta aika lähettämällä tekstiviesti suoraan opintopsykologillesi. Opintopsykologien yhteystiedot löydät hakusanalla opintopsykologi henkilöhakemistosta.
 6. Etukäteen peruuttamasi ajan voit käyttää myöhemmin. Peruuttamaton aika lasketaan käytetyksi ohjauskerraksi.

Lisätietoa yksilöohjauksesta

Yksilöohjauksen tavoitteena on lisätä opiskelusi mielekkyyttä, sujuvoittaa opiskeluasi ja lisätä itseymmärrystäsi. Ohjauksessa tarkastelemme yhteistyössä toimintaasi, ajatuksiasi, kokemuksiasi ja tunteitasi. Vastaanotolla ja niiden välillä voidaan kokeilla uusia toimintatapoja ja harjoitella taitoja. Opintopsykologi on vaitiolovelvollinen eikä ilman opiskelijan lupaa kerro häntä koskevia tietoja ulkopuolisille.

Ohjauskertoja on 1–5, ja tapaamisten määrä sovitaan aina yhdessä opiskelijan kanssa. Mahdolliset jatkotapaamiset (2–5) sovitaan ensimmäisessä tapaamisessa. Ohjaustapaamisen pituus on 45–60 minuuttia, kandi- ja maisteritutkielmien tukiajat 30-45 minuuttia.

Vastaanottotilat ja opintopsykologit

Vastaanottotilat

Keskustakampus Aleksandria: Fabianinkatu 28, 3. krs, huone 320

Keskustakampus Kruununhaka (Soc & kom): Snellmaninkatu 12, 3. krs. huone 331, käynti Yrjö Koskisen kadun puolelta

Kumpula: Exactum (huone D128) kartta (pdf)

Meilahti: Haartmaninkatu 3, Hyvinvointitoimijoiden tila (huone B111)

Meilahti: Tukholmankatu 8, Biomedicum 2B (huone 113)

Viikki: Infokeskus Korona, Viikinkaari 11, 2. krs, huone 2043

Opintopsykologit

Opintopsykologien palveluosoite on opintopsykologi@helsinki.fi. Palveluosoitteen kautta ei voi varata aikoja ohjaukseen.

Mira Aaltonen (lääketieteellinen tiedekunta)

Fanny Hedenborg (bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, eläinlääketieteellinen tiedekunta ja maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, ruotsinkieliset koulutusohjelmat)

Seppo Hiltunen (farmasian, oikeustieteellinen & teologinen tiedekunta)

Monica Iriarte-Luttjohan (humanistinen & valtiotieteellinen tiedekunta)

Emilia Karjalainen (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)

Jasmin Kurkaa-Kivelä (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)

Anu Lehtinen (tiiminvetäjä, kasvatustieteellinen tiedekunta, yksilölliset järjestelyt)

Johanna Mikkonen (väitöskirjatutkijat, humanistinen tiedekunta sekä yksilölliset järjestelyt) 

Kari Peltola (hyvinvointihanke)

Janna Pöntinen (hyvinvointihanke)

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Millaisissa asioissa voin ottaa yhteyttä opintopsykologiin? Mitä opintopsykologin vastaanotolla tapahtuu? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tietosuojakäytännöt

Helsingin yliopiston opintopsykologitoiminnassa noudatetaan turvallisia tietosuojakäytäntöjä. Lisää opintopsykologien tietosuojakäytännöistä voit lukea tästä.