Opintopsykologien palvelut

Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta ja ryhmiä Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, jotka kaipaavat tukea opiskelutaitoihin, motivaatioon, ajankäyttöön, jaksamiseen, jännittämiseen tai tutkielmien tekoon liittyvissä kysymyksissä. 

Ajankohtaista

 • Uusia etäohjausaikoja löydät ajanvarauksesta. Lisäämme aikoja maanantaisin ja keskiviikkoisin eli silloin kannattaa käydä kurkkaamassa. Ajat menevät nopeasti, mutta niitä tulee joka viikko lisää. Peruutusaikoja voi vapautua muinakin päivinä. 
 • Ajanvarauksesta voit varata myös tutkielmatukiaikoja
 • Yksilöohjauksessamme on käytössä suojattu ja turvatarkastettu Viivi-videoyhteys (lisätietoa Diariumin sivuilta); ajanvarauksen yhteydessä voit toivoa ohjausta myös puhelimitse tai chatilla
 • Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään torstaina 22.4. (lue lisää Nyytin sivuilta
 • Opintopsykologien englanninkielinen webinaari Study stress and exhaustion 23.4., lisätietoa ja linkki alla kohdassa Pienryhmät, webinaari ja chatit
 • Yliopiston etäopiskelutuokiot jatkuvat keväällä. Voit osallistua niihin, jos työskentely tuntuu vaikealta yksin ja kaipaat rytmiä ajankäyttöösi. Opiskelutuokioista enemmän ohjauskulman sivulla.

Katso opintopsykologien videotervehdys Unitubessa.

 

Milloin opintopsykologille?

Opintopsykologit auttavat yliopiston perustutkinto-opiskelijoita opiskeluun liittyvissä ongelmissa. Palvelu ei ole toistaiseksi jatko-opiskelijoiden käytettävissä. Jos vastaat kyllä joihinkin alla olevista kysymyksistä, voit varata ajan opintopsykologin pienryhmä- tai yksilöohjaukseen. Ennen yhteydenottoasi tutustu opintopsykologien Opiskelun tueksi -materiaaliin.

 • Etäopiskelu tuottaa vaikeuksia?
 • Opiskelutaidot hukassa?
 • Ajankäytön ongelmia?
 • Motivaatio kateissa?
 • Stressi vaivaa, uupuminen uhkaa?
 • Jännittäminen haittaa opiskelua?
 • Paluu yliopistolle askarruttaa?
 • Oppimisvaikeus esteenä?
 • Gradu/kandi tökkii?
 • Syrjintää tai kiusaamista?

Etäpienryhmät, webinaarit ja chatit

Keväällä 2021 opintopsykologit tarjoavat etäpienryhmiä, webinaareja ja chat-keskusteluja. joissa voit huomata, ettet ole yksin etäopiskeluun liittyvien ongelmiesi kanssa ja saat opintopsykologin ohjauksen lisäksi vertaistukea muilta opiskelijoilta. Pienryhmät, webinaarit ja chatit toteutetaan Zoomissa. Työskentely ryhmissä on luottamuksellista.

Voit ilmoittautua ja osallistua vain yhteen pienryhmään kerrallaan, webinaareihin ja chat-keskusteluihin voit osallistua pienryhmistä riippumatta. Älä varaa aikaa yksilöohjaukseen, jos hakeudut pienryhmään. Osallistuminen ryhmään ei sulje pois mahdollisuutta saada yksilöohjausta myöhemmin. 

Etäopiskelun haasteet -pienryhmä tarjolla myös kesällä

Opiskeletko kesällä? Tehtävien aloittaminen vaikeaa? Aikaansaamisen haasteita? Kirjoittaminen takkuaa? Vertaistuki olisi tarpeen? Tavoitteena etäyhteydellä toteutettavassa pienryhmässä on, että saat tukea itsenäisten opiskelutehtäviesi tekemiseen muilta opiskelijoilta ja opintopsykologeilta. Voit osallistua ryhmään, mikäli ryhmän aikataulut sopivat sinulle ja olet halukas kokeilemaan opiskelutehtävien tekemistä ryhmän aikataulun puitteissa. Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa touko-kesäkuussa 24.5.-14.6. Ilmoittautuminen alkaa maanantaina 3.5. 

Study stress and exhaustion - englanninkielinen webinaari 23.4. klo 12.15-13.30

Opintopsykologit tarjoavat kevään mittaan webinaareja, joissa voit keskustella ja saada tukea etäopiskelun haasteisiin. Webinaarit toteutetaan Zoomissa. 

Seuraava englanninkielinen webinaari opiskelustressistä ja uupumuksesta toteutetaan perjantaina 23.4. klo 12.15-13.30. Webinaarin tarkoituksena on jakaa havaintoja ja kokemuksia etäopiskelusta pitkittyneen pandemian aikana. Jos siis olet kokenut olleesi yksinäinen ja jumissa, jos aikaansaaminen on ollut yksin vaikeaa tai jos sinulla on ollut olo, että mikään ei riitä, webinaarista voit saada tukea selviytymiseesi ja hyvinvointiisi.  

Webinaarissa on mahdollisuus esittää kysymyksiä opintopsykologin puheenvuoron jälkeen englanniksi, suomeksi tai ruotsiksi. Opintopsykologin osuus tallennetaan ja sen voi katsoa jälkikäteen. Kysymys- ja vastausosiota ei tallenneta. Webinaariin ei ole ennakkoilmoittautumista, pääset mukaan Zoomiin allaolevan linkin kautta. 

https://helsinki.zoom.us/j/66789548750?pwd=S1VLQTduQ2R2bWVmS3k0VS8zdEhmdz09
Meeting ID: 667 8954 8750
Passcode: 805721

Yksilöohjaus

Ohjeet ajanvaraukseen ja ohjausajan peruuttamiseen

 1. Kaikki ohjaukset toteutuvat toistaiseksi etäyhteyksien avulla. Voit varata ajan kenelle tahansa opintopsykologille, jolla on tarjolla vapaa aika. Katso vapaana olevat ajat kirjautumalla ajanvarausjärjestelmään
 2. Jos et löydä vapaata aikaa, palaa katsomaan kalenteria uudelleen myöhemmin. Yksilöohjausaikoja syötetään järjestelmään viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin ja keskiviikkoisin. Myös peruutusaikoja tulee. 
 3. Jos et löydä vapaata aikaa, harkitse yhteydenottoa tiedekuntasi opintoneuvontaan.
 4. Anna toimiva sähköpostiyhteys kun varaat ajan. Saat sinne varausvahvistuksen, ja ohjeet ja linkin etäyhteysfoorumille. Saat varauksestasi myös tekstiviestivahvistuksen. Jos et saa vahvistuksia, ota yhteys opintopsykologiin. Yhteystiedot löydät hakusanalla opintopsykologi henkilöhakemistosta.
 5. Jos joudut peruuttamaan ajanvarauksesta varaamasi ajan, tee se mahdollisimman hyvissä ajoin. Saamasi sähköpostilinkin kautta voit peruuttaa ajan viimeistään vuorokautta ennen tapaamista, sen jälkeen linkki sulkeutuu ja peruutus on tehtävä lähettämällä tekstiviesti suoraan opintopsykologille.
 6. Jos olet jo tavannut opintopsykologin ja sopinut seuraavan ajan hänen kanssaan, peruuta aika lähettämällä tekstiviesti suoraan opintopsykologillesi. Opintopsykologien yhteystiedot löydät hakusanalla opintopsykologi henkilöhakemistosta.

Tietoa opintopsykologin yksilöohjauksesta

Yksilöohjauksen tavoitteena on lisätä opiskelusi mielekkyyttä, sujuvoittaa opiskeluasi ja lisätä itseymmärrystäsi. Ohjauksessa tarkastelemme yhteistyössä toimintaasi, ajatuksiasi, kokemuksiasi ja tunteitasi. Vastaanotolla ja niiden välillä voidaan kokeilla uusia toimintatapoja ja harjoitella taitoja. Opintopsykologi on vaitiolovelvollinen eikä ilman opiskelijan lupaa kerro häntä koskevia tietoja ulkopuolisille.

Yksilöohjauksia on tarjolla yliopiston eri kampuksilla ja voit itse varata ensimmäisen tapaamisajan yksilöohjaukseen miltä tahansa yliopiston kampukselta. Ruotsinkieliseen ohjaukseen voit varata ajan keskustakampukselta.

Ohjauskertoja on 1–5, ja tapaamisten määrä sovitaan aina yhdessä opiskelijan kanssa. Mahdolliset jatkotapaamiset (2–5) sovitaan ensimmäisessä tapaamisessa. Jos joudut peruuttamaan tai muuttamaan aikaa, tee se mahdollisimman hyvissä ajoin lähettämällä opintopsykologille tekstiviesti. (Ensimmäisen tapaamiskerran ajan voit peruuttaa saamallasi sähköpostilinkillä viimeistään vuorokautta ennen varattua aikaa.) Etukäteen peruuttamasi ajan voit käyttää myöhemmin. Peruuttamaton aika lasketaan käytetyksi ohjauskerraksi. Ohjaustapaamisen pituus on 45–60 minuuttia.

Vastaanottotilat ja opintopsykologit

Vastaanottotilat

Keskustakampus Kruununhaka: Snellmaninkatu 12 (3. krs. huone 331; käynti Yrjö Koskisen kadun puolelta)

Keskustakampus Aleksandria: Fabianinkatu 28, 3. krs, huone 320

Kumpula: Exactum (huone D128) (kartta)

Meilahti: Haartmaninkatu 3, Hyvinvointitoimijoiden tila (huone B111)

Meilahti: Tukholmankatu 8, Biomedicum 2B (huone 113)

Ruskeasuo: Kytösuontie 9 (3. krs. huone 3171)

Soc & kom: Snellmansgatan 12 (rum 331, 3. vån.), ingång Yrjö Koskinens gata

Viikki: Infokeskus Korona, Viikinkaari, huone 437

Opintopsykologit

Opintopsykologien palveluosoite on opintopsykologi@helsinki.fi. Palveluosoitteen kautta ei voi varata aikoja ohjaukseen.

Fanny Hedenborg (bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, eläinlääketieteellinen tiedekunta ja maatalous-metsätieteellinen tiedekunta)

Seppo Hiltunen (farmasian tiedekunta, oikeustieteellinen tiedekunta)

Emilia Karjalainen (vapaalla)

Jasmin Kurkaa-Kivelä (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)

Anu Lehtinen (tiiminvetäjä, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta sekä erityisjärjestelyt)

Johanna Mikkonen (humanistinen ja teologinen tiedekunta sekä erityisjärjestelyt) 

Kari Peltola (valtiotieteellinen tiedekunta, lääketieteellinen tiedekunta)

Susanne Tiihonen (kaikkien tiedekuntien ruotsinkieliset opiskelijat, kasvatustieteellinen tiedekunta)

Tiina Tuominen (lääketieteellinen tiedekunta)

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Millaisissa asioissa voin ottaa yhteyttä opintopsykologiin? Mitä opintopsykologin vastaanotolla tapahtuu? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tietosuojakäytännöt

Helsingin yliopiston opintopsykologitoiminnassa noudatetaan turvallisia tietosuojakäytäntöjä. Tarkemmat tiedot löytyvät oheisesta tietosuojalomakkeesta.