Opintopsykologien palvelut

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta ja ryhmiä Helsingin yliopiston perustutkinto- ja tohtoriopiskelijoille, jotka kaipaavat tukea esimerkiksi motivaatioon, ajankäyttöön, aikaansaamiseen, stressiin, jaksamiseen, jännittämiseen tai tutkielmien tekoon liittyvissä kysymyksissä. 

Ajankohtaista

 • Nelosperiodin pienryhmiin ilmoittautuminen alkaa ke 15.2. (ks. kohta Opintopsykologien pienryhmät).
 • Opintopsykologien ajanvaraus yksilöohjaukseen aukeaa joulutauon jälkeen ke 18.1.2023.
 • Kaikki uudet yksilöohjausajat ovat toistaiseksi etäohjausaikoja, jatkotapaamisia voidaan sopia myös kampuksille. Yksilöohjauksessamme on käytössä suojattu ja turvatarkastettu Viivi-videoyhteys (lisätietoa Diariumin sivuilta); ajanvarauksen yhteydessä voit toivoa ohjausta myös puhelimitse tai chatilla.
 • Opiskelijoiden tukijärjestö Nyyti tarjoaa opiskelijoille ryhmiä ja anonyymeja chat-keskusteluja eri teemoista (mm. ADHD). Lisätietoa ryhmistä ja chat-keskustelujen aiheista Nyytin sivuilta. 
 • Nyyti tarjoaa myös yhdessä HelsinkiMission kanssa tukea yksinäisyyttä kokeville opiskelijoille.

Yksilöohjaus kandi- ja maisteriopiskelijoille

Opintopsykologit auttavat yliopiston perustutkinto-opiskelijoita opiskeluun liittyvissä ongelmissa. Jos vastaat kyllä joihinkin alla olevista kysymyksistä, voit varata ajan opintopsykologin pienryhmä- tai yksilöohjaukseen. Ennen yhteydenottoasi tutustu opintopsykologien Opiskelun tueksi -materiaaliin.

 • Ajankäytön ongelmia?
 • Motivaatio kateissa?
 • Ei saa aloitettua, keskittyminen vaikeaa?
 • Stressi jäänyt päälle, uupuminen uhkaa?
 • Jännittäminen haittaa opiskelua?
 • Paluu yliopistolle pelottaa?
 • Oppimisvaikeus esteenä?
 • Gradu/kandi jumissa?
 • Syrjintää tai kiusaamista?

Opintopsykologien pienryhmät

Opintopsykologien pienryhmät on tarkoitettu opiskelijoille, joiden opinnot eivät etene ja jotka kaipaavat lisätukea opiskeluunsa. Pienryhmässä voit huomata, ettet ole yksin opiskeluun liittyvien ongelmiesi kanssa ja saat opintopsykologin ohjauksen lisäksi vertaistukea muilta opiskelijoilta. Pienryhmiä käynnistetään pitkin lukukautta.

Kooltaan noin 10 opiskelijan ryhmissä on tietyt teemat ja lähtökohdat, mutta sisällöt rakentuvat osallistujien tarpeiden ja toiveiden mukaan. Ryhmissä tehdään omia opiskelutehtäviä ohjatusti, keskustellaan ja jaetaan hyviä käytäntöjä. Työskentely opintopsykologien pienryhmissä on luottamuksellista. Osallistuminen pienryhmään ei sulje pois mahdollisuutta saada yksilöohjausta myöhemmin.  

Voit ilmoittautua ja osallistua vain yhteen pienryhmään kerrallaan. Älä varaa aikaa yksilöohjaukseen, jos hakeudut pienryhmään. Osallistuminen ryhmään ei sulje pois mahdollisuutta saada yksilöohjausta myöhemmin. 

Opintopsykologien lisäksi myös opinto-ohjaajat ja uraohjaajat tarjoavat useita erilaisia ryhmiä lukukausien aikana. Kaikki tarjolla olevat ryhmät löydät ohjesivulta Opintoja tukevat ryhmät.

Palautumisryhmä

Ryhmässä kokeillaan erilaisia palautumismenetelmiä hyvinvoinnin edistämiseksi ja etsitään itselle sopivia tapoja palautua, esimerkiksi erilaisia meditaatioharjoituksia, hengitysharjoituksia, aistiharjoituksia ja mielikuvaharjoituksia. Tapaamisten välissä on pieniä harjoituksia, jotka voi tehdä arjen keskellä. Palautumisryhmä sopii parhaiten opiskelijoille, joilla ei ole akuuttia kriisiä tai menetystä. Toivomme osallistujilta sitoutumista kaikkiin kuuteen tapaamiskertaan, koska työskentely on prosessinomaista ja kokemuksellista. 

Palautusmisryhmä kokoontuu kolmosperiodissa viisi kertaa perjantaisin ja se sopii sekä perustutkinto-opiskelijoille että väitöskirjatutkijoille. Ilmoittautuminen ryhmään on päättynyt.

Opiskelukuntoon Kumpulassa ja keskustassa

Ovatko opintosi edenneet hitaasti? Pelottaako paluu yliopistolle tauon jälkeen? Tuntuuko keskittyminen opintoihin vaikealta? Opiskelukuntoon-ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, joiden opinnot ovat viivästyneet. Lähtökohtana on, että opintopisteitä on kertynyt 0–25 edellisen lukuvuoden aikana. Viivästyksen syinä voivat olla esimerkiksi tauko opinnoissa sairauden takia ja/tai itsenäisen opiskelun haasteet, kuten vaikeus tarttua tehtäviin ja saada tehtävät valmiiksi, vaikka opiskeluun olisi ollut aikaa.  Pienryhmän tavoitteena on tunnistaa omia opiskeluun liittyviä ongelmia, oppia asettamaan itselle sopivia tavoitteita sekä saada otetta, tukea ja vinkkejä opiskeluun vertaistukea hyödyntäen.  

Ryhmät kokoontuvat kolmosperiodissa yhteensä kuusi kertaa. Niihin molempiin mahtuu 12 opiskelijaa. Kumpulan ryhmässä etusijalla ovat matemaattis-luonnontieteellisen opiskelijat, keskustan ryhmään voivat osallistua kaikkien tiedekuntien opiskelijat. Molemmissa ryhmissä etusijalla ovat opiskelijat, jotka eivät ole osallistuneet opintopsykologien pienryhmiin edellisen lukuvuoden aikana. Ilmoittautuminen ryhmiin on päättynyt.

Kirjoittamisen karikoita keskustassa 

Onko tutkielmasi kirjoittaminen jäänyt jumiin? Tuntuuko tehtävä liian suurelta tai epämääräiseltä urakalta, johon tarttuminen on vaikeaa ja jota tekee mieli vältellä? Herättääkö tutkielmasi epämiellyttäviä ajatuksia ja tunteita? Etkö saa suunnitelmistasi huolimatta kirjoittamista etenemään? Kaipaisitko vertaistukea ja uusia ideoita työskentelyysi?  

Kirjoittamisen karikoita -pienryhmässä keskitytään edistämään omaa tutkielmaa yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena ryhmässä on, että saat ohjaajilta ja muilta osallistujilta tukea kirjoittamisprosessisi edistämiseen. Tapaamisiin sisältyy vertaistuellista keskustelua, tutkielmaan liittyvien ajatusten ja tunteiden tarkastelua, erilaisten työskentelytapojen harjoittelua sekä oman tutkielman edistämistä. Tapaamisissa ei käydä läpi tutkielman kirjoittamisen tieteenalakohtaisia käytäntöjä.   

Seuraava ryhmä käynnistyy neljännessä periodissa keväällä 2023. Ilmoittautuminen alkaa ke 15.2.2023.

Tarkkaavaisuuden haasteita

Onko sinulla vaikeuksia aloittaa tai tehdä pitkäjänteisesti opiskelutehtäviä? Kasaantuvatko rästitehtävät tai ovatko opintosi jumissa? Tämä ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, joilla on tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen ongelmia. Vaikeudet voivat näkyä opiskelutehtävien aloittamisessa, opintojen suunnittelussa ja aikatauluttamisessa tai itsenäisten tehtävien tekemisessä. Sinusta voi tuntua, että keskityt johonkin epäoleelliseen asiaan turhan pitkään. Ryhmään osallistuminen ei edellytä diagnoosia, mutta ryhmä on erityisesti suunniteltu ADHD-aikuisille. 

Pienryhmässä keskitytään edistämään omia opiskeluja yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena ryhmässä on, että saat ohjaajilta ja muilta osallistujilta tukea opintojesi edistämiseen. Tapaamisiin sisältyy vertaistuellista keskustelua, opiskeluun liittyvien ajatusten ja tunteiden tarkastelua, erilaisten itselle sopivien työskentelytapojen hakemista sekä omien opiskelujen edistämistä. Pienryhmä ei korvaa ADHD-kuntoutusta tai muuta elämänhallinnan tukea, joka voi myös olla jossain tilanteessa tarpeen.  

Seuraava ryhmä käynnistyy neljännessä periodissa keväällä 2023. Ilmoittautuminen alkaa ke 15.2.2023.

Yksilöohjaus väitöskirjatutkijoille

Opintopsykologien yksilöohjausta on tarjolla syksystä 2021 alkaen myös Helsingin yliopiston väitöskirjatutkijoille. Ohjaus on suunnattu erityisesti apurahalla tai muulla ulkopuolisella rahoituksella väitöskirjaa tekeville. Jos olet työsuhteessa yliopistoon, hakeudu ensisijaisesti työterveyshuollon palveluihin. Lisää tietoa työterveyshuollosta löydät Flammasta

Opintopsykologi tarjoaa tohtoriohjelmien ulkopuolisen näkökulman esimerkiksi seuraavissa tohtorikoulutukseen liittyvissä haasteissa: stressi, motivaatio-ongelmat, prokrastinaatio, opiskelun ja muun elämän yhteensovittaminen tai haasteet väitöskirjan ohjaukseen liittyen.  

Varaa aika yksilöohjaukseen ajanvarauksesta. Varmista, että valitset pudotusvalikosta väitöskirjatutkijoita varten tarjotun ajan. Uusia aikoja lisätään ajanvaraukseen keskiviikkoisin.

Yksilöohjauksen käytännöt

Ohjeet ajanvaraukseen ja ohjausajan peruuttamiseen

 1. Ensimmäinen tapaamiskerta toteutuu toistaiseksi etäyhteyksien avulla. Katso vapaana olevat ajat kirjautumalla ajanvarausjärjestelmään. Voit varata ajan kenelle tahansa opintopsykologille, jolla on vapaa aika. Kandi- tai maisteriopiskelija ei voi kuitenkaan varata väitöskirjatutkijoille varattua aikaa eikä päinvastoin. 
 2. Jos et löydä vapaata aikaa, palaa katsomaan kalenteria uudelleen myöhemmin. Yksilöohjausaikoja syötetään järjestelmään viikoittain, pääsääntöisesti keskiviikkoisin klo 9–12. Myös peruutusaikoja tulee. 
 3. Anna toimiva sähköpostiyhteys kun varaat ajan. Saat sinne varausvahvistuksen, ja ohjeet ja linkin etäyhteysfoorumille. Saat varauksestasi myös tekstiviestivahvistuksen. Jos et saa vahvistuksia, ota yhteys opintopsykologiin. Yhteystiedot löydät hakusanalla opintopsykologi henkilöhakemistosta.
 4. Jos joudut peruuttamaan ajanvarauksesta varaamasi ajan, tee se mahdollisimman hyvissä ajoin. Saamasi sähköpostilinkin kautta voit peruuttaa ajan viimeistään vuorokautta ennen tapaamista, sen jälkeen linkki sulkeutuu ja peruutus on tehtävä lähettämällä tekstiviesti suoraan opintopsykologille.
 5. Jos olet jo tavannut opintopsykologin ja sopinut seuraavan ajan hänen kanssaan, peruuta aika lähettämällä tekstiviesti suoraan opintopsykologillesi. Opintopsykologien yhteystiedot löydät hakusanalla opintopsykologi henkilöhakemistosta.
 6. Etukäteen peruuttamasi ajan voit käyttää myöhemmin. Peruuttamaton aika lasketaan käytetyksi ohjauskerraksi.

Lisätietoa yksilöohjauksesta

Yksilöohjauksen tavoitteena on lisätä opiskelusi mielekkyyttä, sujuvoittaa opiskeluasi ja lisätä itseymmärrystäsi. Ohjauksessa tarkastelemme yhteistyössä toimintaasi, ajatuksiasi, kokemuksiasi ja tunteitasi. Vastaanotolla ja niiden välillä voidaan kokeilla uusia toimintatapoja ja harjoitella taitoja. Opintopsykologi on vaitiolovelvollinen eikä ilman opiskelijan lupaa kerro häntä koskevia tietoja ulkopuolisille.

Ohjauskertoja on 1–5, ja tapaamisten määrä sovitaan aina yhdessä opiskelijan kanssa. Mahdolliset jatkotapaamiset (2–5) sovitaan ensimmäisessä tapaamisessa. Ohjaustapaamisen pituus on 45–60 minuuttia, kandi- ja maisteritutkielmien tukiajat 30–45 minuuttia.

Vastaanottotilat ja opintopsykologit

Vastaanottotilat

Keskustakampus Aleksandria: Fabianinkatu 28, 3. krs, huone 320

Keskustakampus Kruununhaka (Soc & kom): Snellmaninkatu 12, 3. krs. huone 331, käynti Yrjö Koskisen kadun puolelta

Kumpula: Exactum (huone D128) kartta (pdf)

Meilahti: Haartmaninkatu 3, Hyvinvointitoimijoiden tila (huone B111)

Meilahti: Tukholmankatu 8, Biomedicum 2B (huone 113)

Viikki: Infokeskus Korona, Viikinkaari 11, 2. krs, huone 2043

Opintopsykologit

Opintopsykologien palveluosoite on opintopsykologi@helsinki.fi. Palveluosoitteen kautta ei voi varata aikoja ohjaukseen.

Mira Aaltonen (lääketieteellinen & kasvatustieteellinen tiedekunta)

Johanna Björklund (ruotsinkieliset koulutusohjelmat, Soc&kom, kasvatustieteellinen tiedekunta)

Fanny Hedenborg (bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, eläinlääketieteellinen tiedekunta & maatalous-metsätieteellinen tiedekunta)

Seppo Hiltunen (farmasian & oikeustieteellinen tiedekunta)

Monica Iriarte-Luttjohan (humanistinen, teologinen & valtiotieteellinen tiedekunta)

Emilia Karjalainen (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)

Jasmin Kurkaa-Kivelä (hyvinvointihanke)

Anu Lehtinen (tiiminvetäjä, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, yksilölliset järjestelyt)

Johanna Mikkonen (väitöskirjatutkijat, humanistinen tiedekunta, yksilölliset järjestelyt) 

Janna Pöntinen (hyvinvointihanke)

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Millaisissa asioissa voin ottaa yhteyttä opintopsykologiin? Mitä opintopsykologin vastaanotolla tapahtuu? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tietosuojakäytännöt

Helsingin yliopiston opintopsykologitoiminnassa noudatetaan turvallisia tietosuojakäytäntöjä. Lisää opintopsykologien tietosuojakäytännöistä voit lukea tästä.