Opintopsykologien palvelut

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta ja ryhmiä Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, jotka kaipaavat tukea opiskelutaitoihin, motivaatioon, ajankäyttöön, jaksamiseen, jännittämiseen tai tutkielmien tekoon liittyvissä kysymyksissä. 

  • Opintopsykologit tarjoavat etäohjausta. Syyslukukauden ohjausajat löydät ajanvarauksestaUusia etäohjausaikoja lisäämme ajanvaraukseen pääsääntöisesti maanantaisin ja keskiviikkoisin, peruutusaikoja voi tulla muinakin aikoina
  • Tutkielmien kirjoittajille on tarjolla 30 minuutin etätukiaikoja, joita voit varata ajanvarauksessa
  • Käytössämme on suojattu ja turvatarkastettu Viivi-videoyhteys (lisätietoa Diariumin sivuilta); ajanvarauksen yhteydessä voit toivoa ohjausta myös puhelimitse tai chatilla
  • Yliopiston etäopiskelutuokiot käynnistyvät jälleen 7.9. alkaen. Voit osallistua niihin, jos työskentely tuntuu vaikealta yksin ja kaipaat rytmiä ajankäyttöösi. Opiskelutuokioista enemmän ohjauskulman sivulla.

  Katso opintopsykologien videotervehdys Unitubessa.

   

  Milloin opintopsykologille?

  Opintopsykologit auttavat yliopiston perustutkinto-opiskelijoita opiskeluun liittyvissä ongelmissa. Palvelu ei ole toistaiseksi jatko-opiskelijoiden käytettävissä. Jos vastaat kyllä joihinkin alla olevista kysymyksistä, voit varata ajan opintopsykologin pienryhmä- tai yksilöohjaukseen. Ennen yhteydenottoasi tutustu opintopsykologien Opiskelun tueksi -materiaaliin.

  • Etäopiskelu tuottaa vaikeuksia?
  • Opiskelutaidot hukassa?
  • Ajankäytön ongelmia?
  • Motivaatio kateissa?
  • Stressi vaivaa, uupuminen uhkaa?
  • Jännittäminen haittaa opiskelua?
  • Paluu yliopistolle askarruttaa?
  • Oppimisvaikeus esteenä?
  • Gradu/kandi tökkii?
  • Syrjintää tai kiusaamista?

  Pienryhmässä voit huomata, ettet ole yksin opiskeluun liittyvien ongelmiesi kanssa ja saat opintopsykologin ohjauksen lisäksi vertaistukea muilta opiskelijoilta. Työskentely ryhmissä on luottamuksellista.

  Voit ilmoittautua ja osallistua vain yhteen pienryhmään tai työpajaan kerrallaan. Huomaa myös, että ryhmissä on samantyyppisiä sisältöjä ja harjoituksia eli emme suosittele etenkään samanaikaisesti kahteen ryhmään osallistumista. Älä varaa aikaa yksilöohjaukseen, jos hakeudut ryhmään. Osallistuminen ryhmään ei sulje pois mahdollisuutta saada yksilöohjausta myöhemmin. 

  Etäopiskelun haasteet 

  Aikaansaamisen haasteita? Vaikeus aloittaa tehtävien tekemistä? Voit osallistua ryhmään, mikäli nämä kysymykset mietityttävät, ryhmän aikataulut sopivat sinulle ja olet halukas kokeilemaan opiskelutehtävien tekemistä ryhmän aikataulun puitteissa. Tavoitteena ryhmässä on se, että saat tukea itsenäisten opiskelutehtävien tekemiseen. Kokoonnumme maanantaisin ja torstaisin Zoomissa kello 10.15-12.00 alkaen 29.10. ja viimeinen kerta on 16.11.2020. Ilmoittautuminen ryhmään alkaa 8.10. iltapäivällä.

  Tutkielmatyöpaja

  Tutkielmatyöpajat on suunnattu opiskelijoille, jotka kirjoittavat parhaillaan - tai joiden pitäisi kirjoittaa - kandin tutkielmaa tai gradua ja kaipaavat lisätukea työskentelyynsä. Pajassa voit saada tukea työskentelyysi opintopsykologeilta ja muilta työpajaan osallistuvilta opiskelijoilta. Työpajassa on aikaa kirjoittaa omaa työtä ja mukana on myös opintopsykologien vetämiä yhteisiä osuuksia. Osallistumisehtona on, että sinulla on ohjaaja ja hänen hyväksymänsä tutkielman aihe. Työpaja on käynnissä, seuraavasta työpajasta ilmoitetaan myöhemmin.

  Hyväksymis - ja omistautumisterapian verkkointerventio 

  Kurssilla opitaan, mitä psykologinen joustavuus ja tietoisuustaidot ovat, miten ja miksi ne edistävät hyvinvointia sekä mitä viimeaikaisen tutkimuksen perusteella tiedetään tietoisuustaidoista. Syksyn 2020 kurssi on alkanut, seuraavasta ilmoitetaan myöhemmin.

  Ohjeet ajanvaraukseen

  1. Kaikki ohjaukset toteutuvat toistaiseksi etäyhteyksien avulla. Katso vapaana olevat ajat kirjautumalla ajanvarausjärjestelmään
  2. Jos et löydä vapaata aikaa, palaa katsomaan kalenteria uudelleen myöhemmin. Yksilöohjausaikoja syötetään järjestelmään viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin ja keskiviikkoisin. Myös peruutusaikoja tulee. 
  3. Jos et löydä vapaata aikaa, harkitse yhteydenottoa tiedekuntasi opintoneuvontaan.
  4. Anna toimiva sähköpostiyhteys kun varaat ajan. Saat sinne varausvahvistuksen, ja ohjeet ja linkin etäyhteysfoorumille. Saat varauksestasi myös tekstiviestivahvistuksen. Jos et saa vahvistuksia, ota yhteys opintopsykologiin. Yhteystiedot löydät hakusanalla opintopsykologi henkilöhakemistosta.

  Tietoa opintopsykologin yksilöohjauksesta

  Yksilöohjauksen tavoitteena on lisätä opiskelusi mielekkyyttä, sujuvoittaa opiskeluasi ja lisätä itseymmärrystäsi. Ohjauksessa tarkastelemme yhteistyössä toimintaasi, ajatuksiasi, kokemuksiasi ja tunteitasi. Vastaanotolla ja niiden välillä voidaan kokeilla uusia toimintatapoja ja harjoitella taitoja. Opintopsykologi on vaitiolovelvollinen eikä ilman opiskelijan lupaa kerro häntä koskevia tietoja ulkopuolisille.

  Yksilöohjauksia on tarjolla yliopiston eri kampuksilla ja voit itse varata ensimmäisen tapaamisajan yksilöohjaukseen miltä tahansa yliopiston kampukselta. Ruotsinkieliseen ohjaukseen voit varata ensimmäisen tapaamisajan keskustakampukselta.

  Ohjauskertoja on 1–5, ja tapaamisten määrä sovitaan aina yhdessä opiskelijan kanssa. Mahdolliset jatkotapaamiset (2–5) sovitaan yhdessä opiskelijan kanssa ensimmäisessä tapaamisessa. Jos joudut peruuttamaan tai muuttamaan aikaa, tee se mahdollisimman hyvissä ajoin lähettämällä opintopsykologille tekstiviesti. Ensimmäisen tapaamiskerran ajan voit myös peruuttaa sähköpostilinkillä viimeistään kaksi päivää ennen varattua aikaa, jos annoit oman sähköpostiosoitteesi aikaa varatessa. Etukäteen peruuttamasi ajan voit käyttää myöhemmin. Peruuttamaton aika lasketaan käytetyksi ohjauskerraksi. Ohjaustapaamisen pituus on 45–60 minuuttia.

  Vastaanottotilat ja opintopsykologit

  Vastaanottotilat

  Keskustakampus Kruununhaka: Snellmaninkatu 12 (3. krs. huone 331; käynti Yrjö Koskisen kadun puolelta)

  Keskustakampus Aleksandria: Fabianinkatu 28, 3. krs, huone 320

  Kumpula: Exactum (huone D128) (kartta)

  Meilahti: Haartmaninkatu 3, Hyvinvointitoimijoiden tila (huone B111)

  Meilahti: Tukholmankatu 8, Biomedicum 2B (huone 113)

  Ruskeasuo: Kytösuontie 9 (3. krs. huone 3171)

  Soc & kom: Snellmansgatan 12 (rum 331, 3. vån.), ingång Yrjö Koskinens gata

  Viikki: Infokeskus Korona, Viikinkaari, huone 437

  Opintopsykologit

  Opintopsykologien palveluosoite on opintopsykologi@helsinki.fi. Palveluosoitteen kautta ei voi varata aikoja ohjaukseen.

  Fanny Hedenborg (bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, eläinlääketieteellinen tiedekunta ja maatalous-metsätieteellinen tiedekunta)

  Seppo Hiltunen (farmasian tiedekunta, oikeustieteellinen tiedekunta)

  Emilia Karjalainen (vapaalla)

  Jasmin Kurkaa-Kivelä (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)

  Anu Lehtinen (tiiminvetäjä, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta sekä erityisjärjestelyt)

  Johanna Mikkonen (humanistinen ja teologinen tiedekunta sekä erityisjärjestelyt) 

  Kari Peltola (valtiotieteellinen tiedekunta, lääketieteellinen tiedekunta)

  Susanne Tiihonen (kaikkien tiedekuntien ruotsinkieliset opiskelijat, kasvatustieteellinen tiedekunta)

  Tiina Tuominen (lääketieteellinen tiedekunta)

  Usein kysyttyjä kysymyksiä

  Millaisissa asioissa voin ottaa yhteyttä opintopsykologiin? Mitä opintopsykologin vastaanotolla tapahtuu? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

  Tietosuojakäytännöt

  Helsingin yliopiston opintopsykologitoiminnassa noudatetaan turvallisia tietosuojakäytäntöjä. Tarkemmat tiedot löytyvät oheisesta tietosuojalomakkeesta.