Opintopsykologien palvelut

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta ja ryhmiä Helsingin yliopiston perustutkinto- ja tohtoriopiskelijoille, jotka kaipaavat tukea esimerkiksi motivaatioon, ajankäyttöön, aikaansaamiseen, stressiin, jaksamiseen, jännittämiseen tai tutkielmien tekoon liittyvissä kysymyksissä. 

Ajankohtaista

 • Marraskuussa on tarjolla kolme opintopsykologien pienryhmää, tarkemmat kuvaukset löydät alta. Ilmoittautuminen pienryhmiin alkaa maanantaina 18.10. klo 9.
 • Yksilöohjauksen uusia aikoja lisätään ajanvaraukseen maanantaisin ja keskiviikkoisin aamupäivällä (klo 9-12). Peruutusaikoja voi löytyä muinakin aikoina.
 • Yksilöohjausaikoja on tarjolla myös tohtorikoulutettaville (ks. lisätietoa alla).
 • Kaikki uudet ajat ovat toistaiseksi etäohjausaikoja, jatkotapaamisia voidaan sopia tilanteen niin salliessa myös kampuksille. Yksilöohjauksessamme on käytössä suojattu ja turvatarkastettu Viivi-videoyhteys (lisätietoa Diariumin sivuilta); ajanvarauksen yhteydessä voit toivoa ohjausta myös puhelimitse tai chatilla.
 • Tutustu opintopsykologien videoon opiskelutehtävien pilkkomisesta.
 • Tutustu englanninkielisen webinaarin Study stress and exhaustion tallenteeseen (tekstityksen saa päälle painamalla videon CC-painiketta). Voit tutustua esitykseen myös dioilta (pdf) 
 • Nyyti tarjoaa opiskelijoille anonyymeja chat-keskusteluja eri teemoista koko syksyn ajan. Lisätietoa chat-keskustelujen aiheista Nyytin sivuilta.

 

Yksilöohjaus kandi- ja maisteriopiskelijoille

Opintopsykologit auttavat yliopiston perustutkinto-opiskelijoita opiskeluun liittyvissä ongelmissa. Jos vastaat kyllä joihinkin alla olevista kysymyksistä, voit varata ajan opintopsykologin pienryhmä- tai yksilöohjaukseen. Ennen yhteydenottoasi tutustu opintopsykologien Opiskelun tueksi -materiaaliin.

 • Etäopiskelu tuottaa vaikeuksia?
 • Ajankäytön ongelmia?
 • Motivaatio kateissa?
 • Ei saa aloitettua, keskittyminen vaikeaa?
 • Stressi vaivaa, uupuminen uhkaa?
 • Jännittäminen haittaa opiskelua?
 • Paluu yliopistolle askarruttaa?
 • Oppimisvaikeus esteenä?
 • Gradu/kandi tökkii?
 • Syrjintää tai kiusaamista?

(Etä)pienryhmät kandi- ja maisteriopiskelijoille

Syksyllä 2021 opintopsykologit tarjoavat kandi- ja maisteriopiskelijoille suunnattuja pienryhmiä, joissa voit huomata, ettet ole yksin opiskeluun liittyvien ongelmiesi kanssa ja saat opintopsykologin ohjauksen lisäksi vertaistukea muilta opiskelijoilta. Työskentely ryhmissä on luottamuksellista.

Voit ilmoittautua ja osallistua vain yhteen pienryhmään kerrallaan. Älä varaa aikaa yksilöohjaukseen, jos hakeudut pienryhmään. Osallistuminen ryhmään ei sulje pois mahdollisuutta saada yksilöohjausta myöhemmin. 

Kirjoittamisen koukeroita -hybridiryhmä (keskustassa)

Kirjoitatko tällä hetkellä tutkielmaa tai esseetä? Tökkiikö kirjoittaminen? Kaipaatko tukea ja uusia ideoita työskentelyysi? Vertaistuki olisi tarpeen? Pienryhmässä keskitytään edistämään omia kirjoitustehtäviä yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena ryhmässä on se, että saat ohjaajilta ja muilta osallistujilta tukea kirjoittamisprosessin edistämiseen. Ryhmä kokoontuu viisi kertaa tiistai-iltapäivisin (9.11., 16.11., 23.11., 30.11. ja 7.12 klo 13.15-15.00). Näistä ensimmäinen ja viimeinen toteutuu lähitapaamisena keskustakampuksella, muut tapaamiset etänä Zoomissa. Ilmoittautuminen ryhmään alkaa ma 18.10.

Otetta opintoihin -hybridiryhmä (Kumpulassa)  

Tehtävien (ajoissa) aloittaminen hankalaa? Sopiva keskittyminen kateissa? Aikataulussa ja omissa suunnitelmissa pysyminen vaikeaa? Tavoitteena ryhmässä on se, että saat ohjaajilta ja muilta osallistujilta tukea ajankäyttöön ja omien opintojen edistämiseen, esimerkiksi laskuharjoitusten tai kirjoitustehtävien tekemiseen. Ryhmä on suunnattu erityisesti luonnontieteilijöille, mutta myös muiden alojen opiskelijat ovat tervetulleita.

Kokoonnumme yhteensä neljänä maanantaina klo 10.15–11.45 (1.11., 8.11., 22.11. ja 29.11.) sekä yhtenä tiistaina (16.11. klo 14.15–15.45). Ensimmäinen ja viides tapaaminen toteutetaan lähitapaamisena Kumpulassa, muut tapaamiset ovat etänä Zoomissa. Ilmoittautuminen ryhmään alkaa 18.10.

Itsenäisen opiskelun haasteet -verkkopienryhmä 

Aikaansaamisen haasteita? Vertaistuki tarpeen? Kirjoittaminen tökkii? Voit osallistua marraskuussa käynnistyvään ryhmään, mikäli jokin kysymyksistä mietityttää, ryhmän aikataulut sopivat sinulle ja olet halukas kokeilemaan opiskelutehtävien tekemistä ryhmän aikataulun puitteissa. Tavoitteena ryhmässä on, että saat ohjaajilta ja muilta osallistujilta tukea itsenäisten opiskelutehtävien tekemiseen. Pienryhmä kokoontuu Zoomissa viisi kertaa torstaiaamuisin. Ilmoittautuminen ryhmään alkaa ma 18.10. 

Yksilöohjaus tohtorikoulutettaville

Opintopsykologien yksilöohjausta on tarjolla syksystä 2021 alkaen myös Helsingin yliopiston tohtorikoulutettaville. Ohjaus on suunnattu erityisesti apurahalla tai muulla ulkopuolisella rahoituksella väitöskirjaa tekeville. Jos olet työsuhteessa yliopistoon, hakeudu ensisijaisesti työterveyshuollon palveluihin. Lisää tietoa työterveyshuollosta löydät Flammasta

Opintopsykologi tarjoaa tohtoriohjelmien ulkopuolisen näkökulman esimerkiksi seuraavissa tohtorikoulutukseen liittyvissä haasteissa: stressi, motivaatio-ongelmat, prokrastinaatio, opiskelun ja muun elämän yhteensovittaminen tai haasteet väitöskirjan ohjaukseen liittyen.  

Varaa aika yksilöohjaukseen ajanvarauksesta. Varmista, että valitset pudotusvalikosta tohtorikoulutettavia varten tarjotun ajan. Uusia aikoja lisätään ajanvaraukseen keskiviikkoisin.  

Yksilöohjauksen käytännöt

Ohjeet ajanvaraukseen ja ohjausajan peruuttamiseen

 1. Ensimmäinen tapaamiskerta toteutuu toistaiseksi etäyhteyksien avulla. Katso vapaana olevat ajat kirjautumalla ajanvarausjärjestelmään
 2. Jos et löydä vapaata aikaa, palaa katsomaan kalenteria uudelleen myöhemmin. Yksilöohjausaikoja syötetään järjestelmään viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9-12. Myös peruutusaikoja tulee. 
 3. Anna toimiva sähköpostiyhteys kun varaat ajan. Saat sinne varausvahvistuksen, ja ohjeet ja linkin etäyhteysfoorumille. Saat varauksestasi myös tekstiviestivahvistuksen. Jos et saa vahvistuksia, ota yhteys opintopsykologiin. Yhteystiedot löydät hakusanalla opintopsykologi henkilöhakemistosta.
 4. Jos joudut peruuttamaan ajanvarauksesta varaamasi ajan, tee se mahdollisimman hyvissä ajoin. Saamasi sähköpostilinkin kautta voit peruuttaa ajan viimeistään vuorokautta ennen tapaamista, sen jälkeen linkki sulkeutuu ja peruutus on tehtävä lähettämällä tekstiviesti suoraan opintopsykologille.
 5. Jos olet jo tavannut opintopsykologin ja sopinut seuraavan ajan hänen kanssaan, peruuta aika lähettämällä tekstiviesti suoraan opintopsykologillesi. Opintopsykologien yhteystiedot löydät hakusanalla opintopsykologi henkilöhakemistosta.
 6. Etukäteen peruuttamasi ajan voit käyttää myöhemmin. Peruuttamaton aika lasketaan käytetyksi ohjauskerraksi.

Lisätietoa yksilöohjauksesta

Yksilöohjauksen tavoitteena on lisätä opiskelusi mielekkyyttä, sujuvoittaa opiskeluasi ja lisätä itseymmärrystäsi. Ohjauksessa tarkastelemme yhteistyössä toimintaasi, ajatuksiasi, kokemuksiasi ja tunteitasi. Vastaanotolla ja niiden välillä voidaan kokeilla uusia toimintatapoja ja harjoitella taitoja. Opintopsykologi on vaitiolovelvollinen eikä ilman opiskelijan lupaa kerro häntä koskevia tietoja ulkopuolisille.

Ohjauskertoja on 1–5, ja tapaamisten määrä sovitaan aina yhdessä opiskelijan kanssa. Mahdolliset jatkotapaamiset (2–5) sovitaan ensimmäisessä tapaamisessa. Ohjaustapaamisen pituus on 45–60 minuuttia, kandi- ja maisteritutkielmien tukiajat 30-45 minuuttia.

Vastaanottotilat ja opintopsykologit

Vastaanottotilat

Keskustakampus Aleksandria: Fabianinkatu 28, 3. krs, huone 320

Keskustakampus Kruununhaka (Soc & kom): Snellmaninkatu 12, 3. krs. huone 331, käynti Yrjö Koskisen kadun puolelta

Kumpula: Exactum (huone D128) (kartta)

Meilahti: Haartmaninkatu 3, Hyvinvointitoimijoiden tila (huone B111)

Meilahti: Tukholmankatu 8, Biomedicum 2B (huone 113)

Viikki: Infokeskus Korona, Viikinkaari 11, 2. krs, huone 2043

Opintopsykologit

Opintopsykologien palveluosoite on opintopsykologi@helsinki.fi. Palveluosoitteen kautta ei voi varata aikoja ohjaukseen.

Fanny Hedenborg (bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, eläinlääketieteellinen tiedekunta ja maatalous-metsätieteellinen tiedekunta)

Seppo Hiltunen (farmasian, oikeustieteellinen & teologinen tiedekunta)

Emilia Karjalainen (vapaalla)

Jasmin Kurkaa-Kivelä (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)

Anu Lehtinen (tiiminvetäjä, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta sekä yksilölliset järjestelyt)

Johanna Mikkonen (tohtoriopiskelijat, humanistinen tiedekunta sekä yksilölliset järjestelyt) 

Kari Peltola (lääketieteellinen tiedekunta)

Susanne Tiihonen (kaikkien tiedekuntien ruotsinkieliset opiskelijat, kasvatustieteellinen & valtiotieteellinen tiedekunta)

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Millaisissa asioissa voin ottaa yhteyttä opintopsykologiin? Mitä opintopsykologin vastaanotolla tapahtuu? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tietosuojakäytännöt

Helsingin yliopiston opintopsykologitoiminnassa noudatetaan turvallisia tietosuojakäytäntöjä. Lisää opintopsykologien tietosuojakäytännöistä voit lukea tästä.