Yksilölliset järjestelyt ovat yksilöllistä oppimisen tukea, jota saatat tarvita pitkäaikaissairauden, vamman tai haitan takia. Järjestelyjen perusteena voivat olla esimerkiksi opiskeluasi ja opintojen etenemistä vaikeuttavat
- liikunta- tai aistivammat
- pitkäaikaissairaudet
- oppimisvaikeus
- mielenterveyteen liittyvät ongelmat
Yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä, jotka voivat koskea opetus-, ohjaus- tai kuulustelutilanteita. Osaamisen arviointi tapahtuu jokaisen opiskelijan kohdalla samoin kriteerein, eivätkä mahdolliset yksilölliset järjestelyt vaikuta arviointiin.
Järjestelyjen sisältö ja toteutus määräytyvät yksilöllisten tarpeidesi ja tilanteesi mukaan. Yksilöllisiä järjestelyjä voivat olla esimerkiksi:
- lisäaika tentissä tai tehtävien palauttamisessa
- tietokoneen käyttö tentissä
- pienryhmätila tai erillinen tenttitila
- vaihtoehtoiset opintojen suoritustavat
Yksilölliset järjestelyiden tarkoituksena on tukea sinua saavuttamaan tutkinnossa ja kursseilla vaaditut osaamistavoitteet. Tutkintojen osaamistavoitteisiin sisältyy esimerkiksi viestintä- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelua, jolloin on tärkeää, että voit kehittää näitä taitoja osana opiskeluasi. Yksilöllisillä järjestelyillä voidaan tukea näiden taitojen harjoittelua.
Jos opiskelua haittaava sairautesi tai vammasi on lyhytkestoinen tai tilapäinen, kysymys ei ole yksilöllisistä järjestelyistä. Sen sijaan voit olla yhteydessä ohjaavaan opettajaan tai opiskelijaneuvontaan, josta saat apua opintojesi suunnitteluun tilapäisen sairautesi aikana. Mikäli et ole varma, voitko saada yksilöllisiä järjestelyjä, voit olla yhteydessä esteettömyysyhdyshenkilöön. Kaikki esteettömyysyhdyshenkilöt tavoitat sähköpostista specialneeds@helsinki.fi.
Tutkintoon pakollisina kuuluvista osista sinut voidaan vapauttaa vain äärimmäisen painavista syistä (esimerkkinä kuuron osallistuminen kielten kuullun ymmärtämisen kokeeseen). Vapauttamisen sijaan ensisijainen keino on sopia vaihtoehtoisesta suoritustavasta opetuksesta vastaavan tahon kanssa.