Opiskelijan digitaidot

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opiskelijan digitaidot on kaikille Helsingin yliopiston alempaa korkeakoulututkintoa suorittaville perustutkinto-opiskelijoille pakollinen opintojakso. Yliopisto tarjoaa sinulle lukuisia opinnoissasi välttämättömiä digitaalisia palveluja ja työkaluja, joten opintojakson sisältöihin on koottu erityisesti opintojen alkuvaiheessa tarpeellista tietoa yliopiston digitaalisessa oppimisympäristössä selviytymiseen.

Tästä ohjeesta löydät opintojakson suorittamiseen tarvitsemasi linkit ja materiaalit. Jos sinulla on kysyttävää opintojaksoon liittyen, otathan yhteyttä sähköpostitse: digitaidot@helsinki.fi.

Opintojakson suorittamisohjeet pähkinänkuoressa löydät tämän ohjeen luvusta ”Opintojakson suorittaminen”. Opintojakson materiaaleja löydät näiltä alustoilta:

 • Moodle – yksityiskohtaiset suoritusohjeet, lähtötasotestit ja näyttökokeen suorittaminen
 • Sisu – kurssille ilmoittautuminen
 • Opiskelijan digitaidot –oppimateriaalisivusto – täältä löydät materiaalit kurssin sisältöjen itseopiskeluun sekä lähtötasotesteihin ja näyttökokeeseen valmistautumiseen

Opintojakson suorittaminen

Opiskelijan digitaidot -opinnot suoritetaan verkkokursseilla itseopiskelun ja verkkotenttien avulla. Voit suorittaa opintojakson oman aikataulusi mukaan omalla tietokoneellasi ja haluamanasi ajankohtana.

Parhaimman hyödyn opintojaksosta saat kuitenkin suorittamalla sen mahdollisimman pian opintojesi alussa. Opintojakson suoritus on jaettu kahteen osaan:

 • DIGI-A Opiskelijan digitaidot: orientaatio (2 op)
 • DIGI-B Opiskelijan digitaidot: syventävät taidot (1 op)

Orientaatio-osuutta suositellaan suoritettavaksi orientaatiojaksolla tai I periodin aikana. Syventävät taidot-osuus suositellaan suoritettavaksi ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

Opintojakso on tarjolla kaikille opiskelijoille, mutta jos suoritat alempaa korkeakoulututkintoa, kuuluu se pakollisena tutkintosi yleisopintoihin.

Suoritusohjeet pähkinänkuoressa

DIGI-A Opiskelijan digitaidot: orientaatio

Lisää ensin opintojakso DIGI-A opintosuunnitelmaasi Sisussa. Ilmoittaudu sen jälkeen DIGI-A:n lukuvuoden 2021-2022 verkkokurssille. Valitse opintojakson esitteessä Suoritustavat -välilehdellä suoritustapa 1 (Itsenäisesti suoritettava verkkokurssi) ja opetus: Opiskelijan digitaidot: orientaatio, DIGI-A -verkkokurssi HY:n tutkinto-opiskelijoille 1.7.2021-17.6.2022.

Ilmoittautumisen jälkeen pääset Moodle-kurssialueelle, jolta löydät kurssin tarkemmat suoritusohjeet. Linkki kurssialueelle tulee tarjolle kaikille ilmoittautuneille mm. kurssisivulle:

https://studies.helsinki.fi/opintotarjonta/cur/otm-f29cda05-0fc7-4cec-8…

DIGI-B Opiskelijan digitaidot: syventävät taidot

Voit suorittaa DIGI-B -osion, jos sinulle on rekisteröity suoritus jostakin seuraavista orientaatio-opinnoista: DIGI-A, DIGI-000A, DIGI-100A, DIGI-200A, DIGI-400A, AYDIGI-500A.

Seuraavasta luvusta löydät ne koulutusohjelmat, joissa suoritetaan DIGI-B -osion sijaan jokin koulutusohjelman oma kurssi. Kaikissa muissa koulutusohjelmissa suoritetaan DIGI-B.

Lisää opintojakso DIGI-B opintosuunnitelmaasi Sisussa ja ilmoittaudu sen jälkeen DIGI-B:n lukuvuoden 2021-2022 verkkokurssille. Valitse opintojakson esitteessä Suoritustavat -välilehdellä suoritustapa 1 (Itsenäisesti suoritettava verkkokurssi) ja opetus: Opiskelijan digitaidot: syventävät taidot, DIGI-B -verkkokurssi HY:n tutkinto-opiskelijoille 1.7.2021-17.6.2022.

Ilmoittautumisen jälkeen pääset Moodle-kurssialueelle, jolta löydät kurssin tarkemmat suoritusohjeet. Linkki Moodle-kurssialueelle tulee tarjolle kaikille ilmoittautuneille mm. kurssisivulle:

https://studies.helsinki.fi/opintotarjonta/cur/otm-af482468-18d2-4c9f-b…

Opintojakson koulutusohjelmakohtaiset kurssit

Seuraavissa koulutusohjelmissa suoritetaan DIGI-B Opiskelijan digitaidot: syventävät taidot (1 op) -osion sijaan koulutusohjelman oma kurssi:

 1. Matemaattisten tieteiden kandiohjelmassa: TKT500031 Tietokone työvälineenä tai MAT20016 Latex-kurssi
 2. Fysikaalisten tieteiden kandiohjelmassa: MAT20016 Latex-kurssi
 3. Kemian kandiohjelmassa: KEK405 Kemistin digitaidot
 4. Matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan kandiohjelmassa: MFK-418 Aineenopettajan digitaaliset työkalut I
 5. Tietojenkäsittelytieteen kandiohjelmassa: TKT500031 Tietokone työvälineenä –kurssi
 6. Ba​​chelor of Science: Chemistry, mathematics and statistics and physics study tracks: MAT20016; Computer and data science study track: TKT500031
 7. Lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmissa: DIGI-300M Opiskelijan digitaidot: syventävät taidot – lääketiede  (1 op)

Opintojakson korvaaminen

Opiskelijan digitaidot -opinnon tai sen osien korvaaminen on mahdollista vain Helsingin yliopistossa tai Avoimessa yliopistossa suoritetulla TVT-ajokortilla  (3 op) tai opiskelijan digitaidot -opintojaksoilla. Korvaava opintosuoritus ei kuitenkaan voi olla kymmentä vuotta vanhempi siinä vaiheessa kun valmistut koulutusohjelmastasi. Lisätietoja saat sähköpostitse: digitaidot@helsinki.fi