Sisu-ohje: Opintosuunnitelma

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Ennen kuin aloitat opintosuunnitelman tekemiseen, lue yleiset ja koulutusohjelmasi omat ohjeet sivulta Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus.

Opintosuunnitelman tekemisessä Sisussa on kolme vaihetta:

  1. Tee opintosuunnitelma Opintojen rakenne -sivulla. Valmiissa opintosuunnitelmassa näkyvät kaikki opinnot, jotka sinun pitää suorittaa valmistuaksesi.
  2. Aikatauluta opintosi Ajoitus-sivulla. Näin hahmotat, mitä opintoja sinun tulisi vuositasolla suorittaa valmistuaksesi.
  3. Valitse suoritustapa ja toteutus Ilmoittautuminen-sivulla. Tämän jälkeen voit ilmoittautua toteutukselle, kun sen ilmoittautumisaika on alkanut. Katso tarkemmat käyttöohjeet ilmoittautumiseen täältä.

Sinulle nimetään Sisussa oma ohjaaja. Voit saada ohjaajaltasi tukea ja ohjausta esimerkiksi tavallisesta poikkeaviin opintosuorituksiin tai vaihto-opintoihin liittyviin kysymyksiisi. Niihin liittyvät suunnitelmat, hakemukset ja päätökset tehdään opintosuunnitelman kautta.

Sekä sinä että ohjaajasi voitte kirjoittaa opintosuunnitelmaasi kommentteja. Kommentit, viestit ja ilmoitukset näkyvät vain Sisussa, joten yhteiset toimintatavat suunnitelmien ja viestien suhteen on hyvä sopia heti alussa yhdessä ohjaajan kanssa. Opiskelijapalvelut eivät seuraa kommentteja, joten sinun tulee ottaa erikseen yhteyttä hallintoon esimerkiksi sähköpostilla.

Huom! Tämä ohje koskee vain perustutkinto-opiskelijoita. Katso täältä opintosuunnitelman käyttöohjeet tohtorikoulutettavalle.

Huomioi nämä, kun teet opintosuunnitelmaa

  • Opintosuunnitelma ei välttämättä toimi normaalisti puhelimella ja tabletilla. Suunnitelmaa on suositeltavaa tehdä tietokoneella.
  • Opintosuunnitelmaa ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi. Vähimmillään riittää, että lisäät suunnitelmaan ne opintojaksot, joiden opetukseen haluat ilmoittautua. Jos olet valmistumassa, opintosuunnitelmassasi täytyy näkyä kaikki tutkintoosi kuuluvat opinnot suoritettuina ja oikeissa kohdissa, ennen kuin voit tehdä valmistumishakemuksen Sisussa.
  • Opintojakson suoritustapa täytyy aina valita, jotta opintosuorituksesi näkyvät myöhemmin opintosuunnitelmassasi oikein. Jos et ole valinnut opintojaksolle suoritustapaa, suoritus ei näy suunnitelmassasi, vaan ainoastaan omissa tiedoissasi.
  • Sisussa voi tehdä useita opintosuunnitelmia, mutta vain yksi niistä voi olla ensisijainen. Voit ilmoittautua kursseille, tehdä opintoihisi liittyviä hakemuksia ja valmistua ainoastaan ensisijaisen opintosuunnitelman kautta.
  • Jos sinulla on useita opintosuunnitelmia, muista ajoittain varmistaa, että olet varmasti muokkaamassa oikeaa suunnitelmaa. Ajoitus-sivulle avautuu automaattisesti se opintosuunnitelma, jota olet viimeksi muokannut Opintojen rakenne -sivulla.
  • Jos olet luonut opintosuunnitelmasi ennen 1.8.2020, sinun täytyy ensin päivittää se. Huomaat päivitystarpeen siitä, että suunnitelmasi on sääntöjen vastaisessa tilassa. Katso ohjeet vanhan suunnitelman päivittämiseen täältä.

Opintosuunnitelman ensisijaisuus – mitä se tarkoittaa?

Voit tehdä yhden ensisijaisen opintosuunnitelman opiskeluoikeudellesi. Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, tee jokaiselle erikseen ensisijainen opintosuunnitelma. Jos opintosuunnitelma on ensisijainen, näkyy suunnitelman otsikon yhteydessä kuvake "ensisijainen opintosuunnitelma".

Kuvakaappaus: ensisijainen opintosuunnitelma

Ensisijaisen opintosuunnitelman valitsemisessa kannattaa olla tarkkana. Jos vaihdat ensisijaista suunnitelmaasi kurssi-ilmoittautumisen aikana ennen kuin ilmoittautumisesi on vahvistettu, joudut ilmoittautumaan opetukseen uudelleen. Vanhaan opintosuunnitelmaasi kirjoitetut kommentit eivät myöskään siirry uuteen ensisijaiseen suunnitelmaan.

Sisussa on lisäksi useita toimintoja, jotka voi tehdä ainoastaan ensisijaisessa opintosuunnitelmassa ja joita et itse voi siirtää osaksi toista opintosuunnitelmaa. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • uuden tai rakenteesta poikkeavan sisällön lisääminen opintosuunnitelmaan
  • valmistumispyynnöt ja valmistuminen
  • hyväksilukuhakemukset ja -päätökset
  • lisäaikahakemukset ja -päätökset.

Jos haluat muuttaa uuden opintosuunnitelman ensisijaiseksi, klikkaa Opintojen rakenne -sivun oikeasta yläkulmasta Lisävalikko-painiketta, jossa on kolme pistettä. Valitse avautuvasta pudotusvalikosta vaihtoehto Muuta ensisijaiseksi.

Koska uusi ensisijainen suunnitelma?

Joissakin harvoissa tapauksissa voi olla tarpeen tehdä kokonaan uusi ensisijainen opintosuunnitelma (lisätietoa näistä sivulla Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus). Useimmiten kuitenkin riittää, että päivität opintosuunnitelmaasi jonkin osan. Tämä tapahtuu vaihtamalla kyseisen osan versiota.

Version vaihtaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että päivität jonkin opintosuunnitelman osan uudempien tutkintovaatimusten mukaiseksi. Muilta osiltaan suunnitelmasi pysyy tällöin muuttumattomana. Voit vaihtaa versiota suunnitelman yläpuolella näkyvän ilmoituksen kautta tai menemällä rakenteen kautta opintojaksoesitteelle. Katso tarkemmat Sisu-ohjeet version vaihtamiseen.

Opintosuunnitelman luominen, tulostaminen ja poistaminen

Opintosuunnitelman luominen

  1. Aloita suunnitelman tekeminen klikkaamalla Sisun yläpalkista Opintojen rakenne -sivulle.
    Kuvakaappaus Sisusta: Opintojen rakenne -painike Sisun yläpalkissa
  2. Klikkaa sitten Uusi opintosuunnitelma -painiketta sivun yläosassa.
    Kuvakaappaus Sisusta: Uusi opintosuunnitelma -painike
  3. Valitse avautuvasta ponnahdusikkunassa välilehti Omat koulutukset. Tällä välilehdellä voit valita opiskeluoikeutesi mukaisen opintosuunnitelmapohjan. Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, näkyy tämän välilehden Valitse koulutus -pudotusvalikossa lista kaikista opintosuunnitelmapohjista, joiden mukaisiin opintoihin sinulla on opiskeluoikeus.
  4. Valitse seuraavaksi pudotusvalikosta opetussuunnitelmakausi. Jos olet uusi opiskelija, Sisu tarjoaa sinulle opetussuunnitelmakaudeksi alkavaa lukuvuotta. Jos olet aloittanut opintosi aikaisemmin, voit myös valita jonkin aikaisemman kauden, jolloin opiskeluoikeutesi on ollut voimassa.
  5. Voit antaa suunnitelmalle nimen. Oletusarvona suunnitelman nimeksi tulee "Opintosuunnitelmani" ja luontipäivämäärä. Jos laadit useampia suunnitelmia, kannattaa ne nimetä selkeästi. Tämä helpottaa oikean suunnitelman valitsemista myöhemmin.
  6. Klikkaa lopuksi ponnahdusikkunan alareunasta Luo suunnitelma -painiketta (tai jos et haluakaan luoda suunnitelmaa, klikkaa Eiku-painiketta). Nyt uusi opintosuunnitelmasi aukeaa ja on valmis muokattavaksi.
    Kuvakaappaus Sisusta: Luo uusi opintosuunnitelma -ponnahdusikkuna

Opintosuunnitelman tulostaminen 

Voit tulostaa opintosuunnitelman paperille tai pdf-tiedostona. Tulosteessa näkyy opintosuunnitelman tilanne sekä ajoitetut ja suoritetut opinnot. Huomaathan, että opintoluonnokset eivät toistaiseksi näy tulosteessa. 

Klikkaa opintosuunnitelman oikeassa yläkulmassa Lisävalikko-painiketta, jossa on kolme pistettä. Valitse pudotusvalikosta Tulosta opintosuunnitelma. Jos tulostusikkuna ei aukea suoraan, saat sen auki klikkaamalla opintosuunnitelman tulostettavan version oikeasta yläkulmasta Tulosta-painiketta. Jos haluat palata opintosuunnitelman muokattavaan näkymään, klikkaa Palaa rakennenäkymään -painiketta.

Opintosuunnitelman poistaminen

Avaa ensin opintosuunnitelma, jonka haluat poistaa. Klikkaa sitten suunnitelman oikeasta yläreunasta Lisävalikko-painiketta, jossa on kolme pistettä. Valitse pudotusvalikosta Poista opintosuunnitelma. Aukeaa ponnahdusikkuna, joka pyytää varmistamaan poiston. Nyt opintosuunnitelma on poistettu lopullisesti, eikä sitä voi enää palauttaa.

On mahdollista, että Poista opintosuunnitelma -vaihtoehto näkyy pudotusvalikossa harmaalla eikä sitä voi valita. Tämä tarkoittaa, että sinulla on Sisussa vain yksi opintosuunnitelma. Silloin sinun täytyy luoda vähintään yksi uusi opintosuunnitelma poistettavan suunnitelman lisäksi, jotta poistaminen onnistuu.

Opintosuunnitelman muokkaaminen ja täydentäminen

Valitse ensin Opintojen rakenne -sivulla haluamasi opintosuunnitelma. Voit vaihtaa muokattavaa suunnitelmaa klikkaamalla näkyvillä olevan opintosuunnitelman otsikkoa.

Opintosuunnitelmassasi näkyvät valmiiksi ne kokonaisuudet ja opintojaksot, jotka sinun on pakko suorittaa valmistuaksesi. Myös vaihtoehtoisilla ja vapaasti valittavilla opinnoilla on suunnitelmassa omat osansa, mutta niissä ei näy valmiiksi kokonaisuuksia tai opintojaksoja.

Jo suorittamiesi opintojaksojen kohdalla Sisu näyttää laakeriseppelekuvakkeen ja suorituksen arvosanan. Uusi suoritus näkyy opintojakson kuvakkeessa noin vuorokauden kuluessa siitä, kun opettaja on arvioinut sen Sisussa. Näet ensin suorituksen osasuorituksena Omat tiedot -sivulla.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Opintosuunnan valinta

Joissakin koulutusohjelmissa täytyy valita opintosuunta, ennen kuin Opintojen rakenne -sivulla näkyy opintoja. 

  1. Klikkaa koulutusohjelman nimeä opintosuunnitelmassa. 
  2. Klikkaa avautuvassa valinta-avustimessa Opintosuunta-valinta päälle. 
  3. Klikkaa Opintosuunta-väliotsikkoa suunnitelmassa.
  4. Valitse haluamasi opintosuunta valinta-avustimessa kytkemällä sen valinta päälle. 
  5. Opintosuuntasi vahvistetaan koulutusohjelmassasi erikseen. Huom! Valintojen muuttaminen koulutusohjelman tasolla nollaa mahdollisen aiemman suunnitelmasi.

Kuvakaappaus Sisusta: koulutusohjelman otsikko opintosuunnitelmassa

Pakollisten opintojen suunnittelu

Pakollisten opintojaksojen kuvakkeet näkyvät suunnitelmassa valmiiksi. Niiden osalta sinun täytyy ainoastaan ajoittaa opinnot ja valita niille suoritustapa (ks. alempaa opintojen ajoituksen suunnittelu ja opetukseen ilmoittautumisen ohjeesta suoritustavan valinta).

Pakollisia opintojaksoja voit korvata toisilla esimerkiksi silloin, jos

  • olet jo suorittanut vastaavan jakson aikaisempien tutkintovaatimusten mukaisesti jollakin toisella koodilla
  • haluat korvata jakson toisessa korkeakoulussa suorittamillasi opinnoilla.

Katso lisäohjeet alempaa kohdasta Opintojaksoesite.

Valinnaisten opintojen suunnittelu

Opintosuunnitelmassasi on osia, joihin voit valita vapaasti haluamiasi opintoja. Yleensä näitä niin kutsuttuja vapaaehtoisia valintoja lisätään osiin Muut opinnot tai Valinnaiset opintokokonaisuudet.

  • Muut opinnot -osaan voit lisätä yksittäisiä valinnaisia opintojaksoja.
  • Valinnaiset opintokokonaisuudet -osaan voit lisätä valinnaisen opintokokonaisuuden tai -kokonaisuuksia.

Pääset tekemään valintoja, kun klikkaat haluamasi suunnitelman osan otsikkoa. Huomaathan, että otsikon edessä oleva ympyrän muotoinen painike avaa ainoastaan valikon, joka saattaa olla tyhjä.

Kuvakaappaus Sisusta: klikkaa otsikkoa

Otsikon klikkaaminen avaa näkymän oikeaan reunaan niin kutsutun valinta-avustimen. Valinta-avustimessa on ylimpänä koulutusohjelmasi tarkka ohje kyseisen osan valintojen tekemiseksi. Lue ohje huolellisesti!

Valinta-avustimessa on hakukenttä, jossa voit hakea opintojaksoja tai -kokonaisuuksia nimellä tai koodilla. Voit lisätä valinta-avustimen kautta myös jo suorittamiasi opintojaksoja tai -kokonaisuuksia suunnitelmaasi. Hakemasi opintojakso tai -kokonaisuus siirtyy opintosuunnitelmaasi, kun klikkaat sitä hakukentästä aukeavassa pudotusvalikossa. Valinta-avustimeen jää silloin näkyviin valitsemasi jakson kuvake. Voit halutessasi poistaa valinnan klikkaamalla kuvakkeessa näkyvää Poista-painiketta, jossa on roskakorin kuva.

Kuvakaappaus Sisusta: valinnainen opintokokonaisuus ja valinta-avustin

Uuden tai rakenteesta poikkeavan sisällön lisääminen suunnitelmaan

Uusi tai rakenteesta poikkeava sisältö voi olla esimerkiksi:

  • Opiskelijavaihdossa suoritettavia opintoja
  • Toisessa kotimaisessa korkeakoulussa suorittamiasi opintoja
  • Helsingin yliopistossa suorittamiasi, vanhan tutkintorakenteen mukaisia opintoja, jotka eivät syystä tai toisesta näy suoraan opintosuunnitelmassasi
  • Vapautus jonkin tietyn opintojakson suorittamisesta

Voit lisätä opintosuunnitelmaasi uutta tai rakenteesta poikkeavaa sisältöä kahdella tavalla: joko vapaan muokkauksen tilassa tai tekemällä opintoluonnoksen.  

Käytä vapaan muokkauksen tilaa silloin, kun
  • olet suorittanut tai aiot suorittaa kyseiset opinnot Helsingin yliopistossa tai ne on hyväksiluettu Helsingin yliopistossa
  • kyseinen opintojakso tai -kokonaisuus löytyy valinta-avustimen hakutoiminnolla ja
  • et saa opintojaksoa tai -kokonaisuutta lisättyä suunnitelmaasi haluamaasi kohtaan tai et saa sitä poistettua suunnitelmastasi muutoin.

Vapaan muokkauksen tilan käyttöohjeet löydät täältä.

Huom! Ennen kuin teet muutoksia vapaan muokkauksen tilassa, tarkista, onko suorittamasi opintojakso merkitty vastaavaksi suoritukseksi siihen opintosuunnitelman kohtaan, johon haluat sen lisätä. Voit tarkistaa asian opintojaksoesitteiden Korvaavuudet-välilehdiltä. Katso tarkempi ohje kohdasta Opintojaksoesite.

Tee opintoluonnos silloin, kun
  • olet suorittanut tai aiot suorittaa opinnot jossakin muualla kuin Helsingin yliopistossa: esimerkiksi opiskelijavaihdossa ulkomailla tai toisessa kotimaisessa korkeakoulussa ja
  • opintosuoritusta ei ole vielä hyväksiluettu Helsingin yliopistossa.

Katso ohjeet opintoluonnoksen tekemiseen ja vaihto-opintojen suunnitteluun Sisussa.

Puuttuvien opintosuoritusten lisääminen suunnitelmaan

Kaikki WebOodi-aikana suorittamasi opintojaksot eivät välttämättä näy opintosuunnitelmassasi automaattisesti, vaan sinun täytyy lisätä ne suunnitelmaan erikseen oikeisiin kohtiin.

Huom! Joissain tapauksissa Oodista siirretyt suoritukset näkyvät Sisussa poikkeavilla koodeilla. Katso tässä tapauksessa ohjeet sivulta Mahdolliset ongelmat Oodista siirretyissä tiedoissa.

Valinnaisista opinnoista puuttuvat suoritukset

Opintojen rakenne -sivun vasemmassa reunassa olevasta Sijoita suunnitelmaan -palkista löydät kaikki suoritukset, jotka eivät vielä ole suunnitelmassasi. Palkista voit siirtää jaksoja vain vapaasti valittaviin opintoihin nuolta painamalla. Samalla lailla, jos poistat suorittamasi jakson suunnitelmastasi, se löytyy Sijoita suunnitelmaan -palkista poiston jälkeen. Palkista ei kuitenkaan löydy niitä opintojaksoja, jotka olet jo lisännyt tai ne on hyväksiluettu toiseen opintosuunnitelmaan.

Kuvakaappaus Sisusta: sijoita suunnitelmaan

Pakollisista tai vaihtoehtoisista opinnoista puuttuvat suoritukset

Jos haluat korvata pakollisen tai vaihtoehtoisen opintojakson aiemmalla vastaavalla suorituksella (esim. vanhojen tutkintovaatimusten mukaan tehty suoritus eri koodilla), tarkista opintojaksoesitteestä, onko suorittamasi jakso merkitty sinne vastaavaksi suoritukseksi. Tällaisesta korvaamisesta ei tarvitse tehdä hyväksilukuhakemusta. Katso tarkemmat ohjeet korvaamiseen alempaa kohdasta Opintojaksoesite.

Jos suorittamaasi opintojaksoa ei ole merkitty esitteeseen vastaavaksi, hae suorituksen lisäämiselle hyväksyntää vapaan muokkauksen tilassa. Vapaan muokkauksen tilan käyttöohjeet löydät täältä.

Opintojaksoesite

Opintosuunnitelmassa jokaisella pakollisella tai valinnaisella opintojaksolla on oma koodinsa. Koodia klikkaamalla aukeaa kyseisen jakson opintojaksoesite.

Kuvakaappaus opintojaksosta suunnitelmassa ja linkistä opintojaksoesitteelle.

Opintojaksoesitteessä on kolme välilehteä:

  • Esite sisältää opintojakson kuvauksen, mukaan lukien sisältö- ja ajoitustiedot.
  • Suoritustavat kertoo jakson suoritustavoista, joita voivat olla esimerkiksi luentokurssi, verkkotentti tai niiden yhdistelmä. Valitse aina suoritustapa, kun olet ensin aikatauluttanut opintosi Ajoitus-sivulla. Sen jälkeen löydät aikatauluttamiesi opintojaksojen esitteet kätevästi Opintokalenteri-sivulta (ks. tämän ohjeen kohta Opintokalenteri).
  • Vastaavuudet ja korvaavuudet listaa mahdolliset vastaavat opintojaksot. Jos olet jo suorittanut tai aiot suorittaa jonkin vastaavista opintojaksoista (esimerkiksi avoimessa yliopistossa), klikkaa radionappia vastaavan opintojakson vieressä. Sinun ei tarvitse tallentaa valintaa erikseen, vaan voit poistua esitteeltä klikkaamalla Sulje esite -nappia oikeasta yläkulmasta. Vastaavuus näkyy nyt suunnitelmassasi alkuperäisen jakson kuvakkeen paikalla. Voit perua vastaavuuden klikkaamalla suunnitelmassa Korvaavuudet-nappia, jossa on kaksi vastakkaisiin suuntiin osoittavaa nuolta, ja sen jälkeen avautuvassa ponnahdusikkunassa Muokkaa-nappia.
    • Vastaavuudet ja korvaavuudet-välilehdellä teet myös hyväksilukuhakemuksen silloin, kun haluat korvata kyseisen jakson jossakin muualla suorittamillasi opinnoilla. Katso ohjeet hyväksilukemiseen Sisussa. Huom! Hyväksilukuhakemusta tarvitaan vain, jos opintojakso on suoritettu toisessa korkeakoulussa tai se on kiinnitetty toiseen HY:ssä suoritettuun tutkintoon. Muussa tapauksessa käytä vapaan muokkauksen tilaa.
Kuvakaappaus opintojaksoesitteen Vastaavuudet ja korvaavuudet -välilehdestä.

Opintojen ajoituksen suunnittelu

Ajoitus-sivulla merkitset aikajanalle, minä lukuvuonna ja missä opetusperiodissa aiot suorittaa suunnitelmaasi sisältyvät opintojaksot. Huomaathan, että ajoitus on tarkoitettu vain oman suunnittelusi tueksi ja se ei vaikuta esimerkiksi ilmoittautumisen hyväksyntään.

Kuvakaappaus Sisusta: Ajoitus-sivu mustassa yläpalkissa

Opintosuunnitelmaasi liitetyt, jo suorittamasi opintojaksot näkyvät aikajanalla automaattisesti. Sisu näyttää Ajoitus-sivulla oletuksena sen suunnitelman, jota olet viimeksi muokannut Opintojen rakenne -sivulla. Voit vaihtaa valintaa klikkaamalla näkyvillä olevan opintosuunnitelman otsikkoa.

Jos mahdollista, valitse opinnoillesi niin kutsuttu malliajoitus. Malliajoitus-valikko on Ajoitus-sivun vasemmassa reunassa. Saat tarkempia ohjeita malliajoituksen käyttöön koulutusohjelmaltasi.

  • Malliajoitus ohjaa sinut valitsemaan opinnot siinä järjestyksessä kuin ne on suunniteltu suoritettavaksi.
  • Malliajoituksen käyttäminen vähentää tilanteita, joissa suunnittelemiesi opintosuoritusten opetus meneekin päällekkäin.
  • Malliajoitus ei pakota sinua mihinkään.
  • Malliajoitus aikatauluttaa vain ne opintojaksot, jotka ovat opintosuunnitelmassasi.

Kuvakaappaus Sisusta: malliajoitus

Jos haluat, voit ajoittaa opintojaksoja myös yksittäin. Avaa Sijoita ajoittamattomia opintojaksoja aikajanalle -valikko näytön alareunasta. Tässä valikossa voit siirtää suunnittelemiasi opintojaksoja aikajanalle omien tarpeidesi mukaan. Huom! Varmista opintojakson ajoitus aina ensin opintojaksoesitteestä, ennen kuin sijoitat opintojaksoja aikajanalle ilman malliajoitusta.

Kuvakaappaus Sisusta: sijoita opintoja aikajanalle

Opintokalenteri

Opintokalenteri-sivun kautta voit

  • siirtyä ilmoittautumaan toteutuksille,
  • poistaa toteutuksen valinnan opintojaksoesitteen kautta,
  • lisätä omia kalenterimerkintöjä ja
  • viedä siellä näkyvän kalenterin omaan sähköiseen kalenteriisi.

Huomaa, että opetukseen ja tentteihin ilmoittautuminen tapahtuu ensisijaisesti Ilmoittautuminen-sivun kautta. Ohjeet ilmoittautumiseen löydät sivulta Sisu-ohje: Ilmoittautuminen opetukseen ja tentteihin.

Kuvakaappaus Sisusta: Opintokalenteri-sivu mustassa yläpalkissa  

Opintokalenterin oikealla puolella on musta sivupalkki, jossa on kolme välilehteä:

  • Toteutus valitsematta -välilehdelle on listattu ne opintojaksot, joihin et ole vielä valinnut suoritustapaa tai toteutusta.
  • Ilmoittautuminen ja toteutukset -välilehdellä näkyy jo valitsemasi toteutukset, joihin voit ilmoittautua.
  • Päättyneet ja keskeytetyt -välilehdellä näkyvät toteutukset, jotka ovat päättyneet tai joiden suorittamisen olet keskeyttänyt. Keskeytettyyn suoritukseen ei voi ilmoittautua uudestaan.

Poista opetusta kalenterista

Kalenteriin jää näkyville kokonaisten toteutuksien tai niiden opetusryhmien opetustapahtumia, jos et tule valituksi toteutukselle tai johonkin tiettyyn opetusryhmään. Alla on ensin ohje koko toteutuksen valinnan poistamiseen ja sen alla ohje yksittäisen opetusryhmän opetuksen poistamiseen kalenterista.

Voit piilottaa kalenterista peruttuna näkyvät tapahtumat klikkaamalla kalenterin yläpuolella näkyvää valintaruutua Piilota perutut tapahtumat.

Koko toteutuksen valinnan poistaminen onnistuu opintokalenterin kautta alla olevien ohjeiden avulla. Näet myös Ilmoittautuminen-sivulla kaikki valitsemasi toteutukset ja voit poistaa niiden valinnat suoraan kyseisen toteutuksen tietolaatikosta.

  1. Etsi jokin toteutuksen opetustapahtuma kalenteristasi.
  2. Klikkaa tapahtumaa kalenterissa.
  3. Valitse avautuvasta ikkunasta Avaa opintojaksoesite -painiketta.
  4. Selaa opintojaksoesitteen yläosaan ja klikkaa suoritustapamatriisissa toteutuksen oikealta puolelta Poista valinta -nappia.  
     

    Kuvakaappaus suoritustapamatriisista ja Poista valinta -napista.

     
     

Yksittäisen opetusryhmän valinnan poistaminen kalenterista onnistuu opintokalenterin oikealla puolella olevasta valinta-avustimesta. 

  1. Avaa Ilmoittautuminen ja toteutukset -välilehti.
  2. Etsi haluamasi toteutus välilehdeltä ja avaa sen tiedot klikkaamalla nuoli-nappia.
  3. Poista Näytä tapahtumat kalenterissa -valinta haluamaltasi opetusryhmältä Aika- ja paikkatiedot -tekstin alta.

    Kuvakaappaus Näytä tapahtumat kalenterissa -valinnasta.

 

Omat kalenterimerkinnät ja kalenterin vienti

Voit lisätä opintokalenteriin myös henkilökohtaisia menojasi. Klikkaa Lisää oma merkintä -painiketta sivun yläosassa. Avautuu ponnahdusikkuna, jossa voit lisätä oman merkinnän alkamis- ja päättymisaikoineen. Voit myös tehdä tapahtumasta toistuvan haluamallesi aikavälille. 

Voit myös viedä opintokalenterin merkinnät esimerkiksi Outlook-kalenteriisi, kun klikkaat Vie toiseen kalenteriin -painiketta ja kopioit siitä saatavan linkin selaimeesi. Valitse sen jälkeen, millä ohjelmalla haluat avata kalenteritiedoston.
 

Kuvakaappaus Opintokalenteri-sivun painikkeista.

Opintojaksojen ja -kokonaisuuksien hakeminen

Voit etsiä opintojaksoja Sisussa kahdella eri hakutoiminnolla. Yksinkertaisempi niistä on Opintojen rakenne -sivulla avautuva valinta-avustin. Monipuolisemman hakutoiminnon tarjoaa Haku-sivu, joka avautuu Sisun yläpalkista. Huomaa, että Haku-sivun kautta saatat ilmoittautua opetukseen opintojakson väärän version kautta, jolloin ilmoittautumisesi saatetaan hylätä automaattisesti.

Lisäksi voit hakea Opiskelu-palvelussa tulossa olevaa opetusta ja tenttejä. Opetuksen ja tenttien hakemiseen löydät lisää ohjeita sivulta Mistä löydän opintotarjonnan?

Opintojaksojen ja -kokonaisuuksien etsiminen valinta-avustimella

Voit käyttää valinta-avustimen hakutoimintoa Opintojen rakenne -sivulla. Valinta-avustimessa voit etsiä opintojaksoja tai -kokonaisuuksia ja lisätä niitä suoraan opintosuunnitelmaasi. Hakukenttä näkyy valinta-avustimessa ainoastaan, jos opintojen rakenteessa valitsemaasi kohtaan on mahdollista lisätä muita opintoja. Jos valitset haun yhteydessä opintojaksoja tai -kokonaisuuksia, lisäät ne samalla opintosuunnitelmaasi. Valinnaisten opintojen kokonaisuudet pitää lisäksi vahvistaa osaksi opiskeluoikeutta, johon löytyy ohjeet alempaa tässä luvussa.

Valinnaisten opintokokonaisuuksien hakua on lukuvuoden 2023–24 koulutusohjelmaversioista alkaen rajattu pelkästään kokonaisuuksiin, jotka kokonaisuutta tarjoava koulutusohjelma tai opintosuunta on luokitellut soveltuvaksi muille kuin oman koulutusohjelmansa tai opintosuuntansa opiskelijoille. Jos rajaus koskee sinun suunnitelmaasi, näet kokonaisuuksien haku-kentän alla ohjetekstin ”Haku rajattu vain sivuaineisiin”. Voit lukea lisää versioista sivulla Sisu-ohje: Opintojakson tai -kokonaisuuden version päivittäminen.

Kuvakaappaus kokonaisuuksien haku-kentästä ja sivuainerajaus-ohjetekstistä.

  1. Klikkaa opintojen rakenteessa sen osan nimeä, johon on mahdollista lisätä mitä tahansa opintoja.
  2. Opintosuunnitelman oikeaan reunaan avautuu valinta-avustin.
  3. Etsi ja lisää yksittäisiä opintojaksoja tai opintokokonaisuuksia Lisää suunnitelmaan -otsikon alla olevassa hakukentässä.

Kuvakaappaus Sisusta: haku valinta-avustimessa

Sivuaineet eli valinnaisten opintojen kokonaisuudet pitää valinnan lisäksi vielä vahvistaa osaksi opiskeluoikeuttasi. Voit suunnitella eri opintokokonaisuuksia vapaasti ja vahvistaa valinnan vasta, kun olet päättänyt minkä kokonaisuuden haluat suorittaa.

Jos kokonaisuuden kohdalla lukee valinta-avustimessa Valinta on erikseen vahvistettava, voit itse vahvistaa valinnan seuraamalla alla olevia ohjeita.

  1. Klikkaa opintosuunnitelmassasi sivuainekokonaisuuden riviä, jolloin kokonaisuuden valinta-avustin aukeaa oikeassa reunassa.
  2. Klikkaa valinta-avustimen yläreunasta Näytä-linkkiä, jolloin aukeaa vahvistamisen ikkuna.
  3. Valitse ikkunassa Kyllä, vahvista valinta.

Jos kokonaisuuden kohdalla lukee valinta-avustimessa Opiskeluoikeus on haettava erikseen, sinun pitää erikseen hakea opiskeluoikeutta voidaksesi suorittaa kokonaisuuteen kuuluvia opintoja. Voit lukea lisää valinnaisista opinnoista ja niihin mahdollisesti liittyvistä haku-menettelyistä teemasivun Valinnaiset opinnot alasivuilta.

Jos et haluakaan suorittaa valitsemaasi ja vahvistettua opintokokonaisuutta, riittää sen poistaminen suunnitelmastasi. Klikkaa valinnaisen opintokokonaisuuden otsikkoa, jotta saat auki oikeaan reunaan avautuvan valinta-avustimen. Poista kokonaisuus sen kohdalla olevalla Poista-napilla, jossa on roskakorikuvake. Vahvistettua opiskeluoikeutta ei tarvitse poistaa, suunnitelmasta poistaminen riittää.

 

Opintojaksojen etsiminen Haku-sivulla

Sisun Haku-sivua kannattaa käyttää, kun haluat hakea opintojaksoa tarkentavin rajausehdoin. Haku-sivulla voit rajata haettavia opintojaksoja esimerkiksi suorituskielen, suoritustavan ja opetusperiodin mukaan. Voit halutessasi myös tarkastella muiden Sisu-yliopistojen tarjoamia opintojaksoja. Huomaathan, ettei muiden yliopistojen opetukseen voi kuitenkaan ilmoittautua ilman opiskeluoikeutta.

Huom! Älä ilmoittaudu opetukseen Haku-sivulla, jotta et törmää ongelmiin opetukseen ilmoittautuessa johtuen opintojakson väärästä versiosta. Lisää opintojakso aina ensin opintosuunnitelmaasi, minkä jälkeen voit valita suoritustavan ja ilmoittautua toteutuksille Ilmoittautuminen-sivulla.

Kuvakaappaus Sisusta: Haku-sivu mustassa yläpalkissa

Perushaku

Hakukentän avulla voit hakea opintojaksoja niiden nimellä tai tunnisteella. Esimerkiksi hakusana ”maailma”, hakee kaikki ne opintojaksot, joiden nimessä sana esiintyy. Haku-kentän vasemmalla puolella on teksti ”Helsingin yliopisto”, jota klikkaamalla aukeaa pudotusvalikko. Voit halutessasi valita myös jonkin toisen Sisua käyttävän yliopiston ja etsiä sen tarjoamia opintojaksoja.

Kuvakaappaus Sisusta: perushaku

Hakutulosten rajaaminen

Hakukentän alapuolella näkyvät rajaustekijät. Pudotusvalikoista voit valita haluamasi rajaavan tekijän, esimerkiksi opintojakson suorituskielen. Kun klikkaat haluamaasi rajaavaa tekijää, aukeaa pieni valikko, jossa näet haun rajausvaihtoehdot.

Kuvakaappaus Sisusta: opintojaksohaun rajaaminen Haku-sivulla

Kun olet tehnyt haluamasi valinnat, sulje pudotusvalikko. Valitsemasi rajaustekijät näkyvät nyt pudotusvalikossa. Jos hakutuloksia on enemmän kuin Sisu pystyy hakemaan, näkyy ilmoitus ”Liikaa hakutuloksia, tarkenna hakua”. Tarkenna silloin hakukenttään kirjoittamaasi tekstiä tai valitse lisää rajaustekijöitä.

HOPS-ohjaus

Sisun opintosuunnitelma mahdollistaa opintojen ohjauksen kahdella tavalla:

  • Sekä opiskelija että ohjaaja voivat kommentoida opintosuunnitelmaa joko yleisellä tasolla tai yksityiskohtaisemmin opintojakso tai -kokonaisuuskohtaisesti.
  • Opiskelija voi opintosuunnitelman kautta saada ohjaajalta tukea ja ohjausta rakenteesta poikkeavan sisällön, esimerkiksi opiskelijavaihdon, lisäämiseksi osaksi opintosuunnitelmaa. Huomioithan kuitenkin, että rakenteesta poikkeavan sisällön lisääminen suunnitelmaan on vasta ehdotus, ja lopullinen hyväksyminen tapahtuu sähköisen hakemuksen kautta.

Opintojen ohjaukseen liittyvät kommentit näkyvät vain siinä opintosuunnitelmassa, johon ne on alun perin lisätty. Huom! Kommentit, viestit ja ilmoitukset näkyvät vain Sisussa, joten yhteiset toimintatavat suunnitelmien ja viestien suhteen on hyvä sopia heti alussa yhdessä ohjaajan kanssa. Opiskelijapalvelut eivät seuraa kommentteja, joten sinun tulee ottaa erikseen yhteyttä hallintoon esimerkiksi sähköpostilla. Löydät opiskelijaneuvonnan yhteystiedot sivulta Opiskelijaneuvonta.

Kuka on ohjaajani?

Saat oman ohjaajasi selville avaamalla Sisun päävalikosta Omat tiedot.

Klikkaa Ryhmät-välilehteä. Välilehdelle on listattu kaikki ne ryhmät, joihin sinut on lisätty. Listauksessa näkyy ryhmän nimi, tyyppi ja vastuuhenkilö. Ohjausryhmän tyyppi on aina ohjausryhmä, ja ryhmän vastuuhenkilöksi nimetty henkilö on ohjaajasi. 

Huom! Sinulla saattaa näkyä myös ohjausryhmiä, jotka on nimetty esimerkiksi ”Metsätalon hakemukset”. Nämä ovat opiskelijapalveluiden muodostamia ryhmiä opiskelijoiden hakemusten hallinnointiin. Näiden ryhmien kautta jätettyjä opintosuunnitelman ohjauskommentteja- ja kysymyksiä ei lueta, eikä niihin vastata.

Kuvakaappaus Sisusta: omat ryhmät

Opintosuunnitelman kommentointi

Opintosuunnitelman kommentointi tapahtuu Opintojen rakenne- sivulla. Opintosuunnitelman oikeassa yläreunassa on painike nimeltään Ohjaus, jota klikkaamalla ohjausnäkymä avautuu.

Kuvakaappaus Sisusta: Ohjaus-painike

Viestin tyyppi -otsikon alla ohjausnäkymässä on pudotusvalikko, josta voit valita viestin tyypiksi joko Yleinen kommentti tai Kohdistettu kommentti. Yleinen kommentti liittyy opintosuunnitelmaan yleisesti. Kohdistettu kommentti liittyy tiettyyn opintojaksoon tai -kokonaisuuteen opintosuunnitelmassa. Muistathan, että kommentteihin ei ole tarkoitus kirjoittaa arkaluonteisia henkilötietoja!

Kuvakaappaus Sisusta:opintosuunnitelman kommentointi

Jos Lähetä-painike näkyy vaaleanharmaana, viesti on vielä keskeneräinen. Tarkista silloin, että olet valinnut viestin tyypin ja kirjoittanut haluamasi asiat viestikenttään. Tarkista myös valintaruutu, jossa vakuutat ymmärtäväsi, ettei viestikenttään pidä kirjoittaa arkaluonteisia henkilötietoja.

Video-ohjeet opintosuunnitelman tekemiseen