Saavutettavuus – mitä opiskelijan tulisi tietää?

Palauta oletusarvoihin

Saavutettavuus on digitaalisen maailman esteettömyyttä. Jokaisen opiskelijan tulisi huomioida saavutettavuus erityisesti tehdessään julkisia dokumentteja, kuten tutkielmia.

Mitä on saavutettavuus ja miksi se on tärkeää?

Saavutettavuudella tarkoitetaan ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden huomioimista digitaalisissa palveluissa, se on toisin sanoen digitaalisen maailman esteettömyyttä.

Saavutettavaa digitaalista palvelua voi käyttää riippumatta mahdollisista toiminnan rajoitteista, olivatpa ne pysyviä tai väliaikaisia. Esimerkiksi kuulovammainen henkilö tarvitsee videoihin tekstityksen, mutta tekstityksestä hyötyy myös ruuhkabussissa matkustava opiskelija.

Suomessa saavutettavuutta edellyttää myös laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta. Laki koskee viranomaisten, kuten yliopistojen, tuottamia verkkosisältöjä ja -palveluja.

Miten laki koskee opiskelijoita?

Tietyt opiskelijoiden tuottamat julkiset digitaaliset dokumentit kuuluvat lain piiriin. Näitä ovat erityisesti maisterintutkielmat, jotka tallennetaan E-thesis-järjestelmään ja jotka ovat Helsingin yliopiston kirjaston asiakkaiden käytössä.

Sen sijaan tietyn kurssin aikana tuotettujen sisältöjen ei lain mukaan tarvitse olla saavutettavia (esim. Moodle-alueelle tallennetut esseet ja esitelmät). Poikkeuksena ovat sisällöt, joita käytetään toistuvasti: esimerkiksi sellainen opiskelijan tekemä video, joka jää oppimateriaaliksi tulevillekin vuosille, on tekstitettävä. Myös muussa kurssityöskentelyssä saavutettavuus on hyvä huomioida mahdollisuuksien mukaan.

Lisätietoa ja ohjeita saavutettavuudesta löydät lakia valvovan viranomaisen sivustolta Saavutettavuusvaatimukset.fi.

Näin teet saavutettavan tutkielmatiedoston

Jotta saat PDF-tiedostosta saavutettavan, sinun tulee tehdä ensin alkuperäisestä word-tiedostosta saavutettava ja sen jälkeen muuntaa se oikein PDF-muotoon. Oikein tallennetussa PDF:ssä on mukana kaikki wordissä lisäämäsi rakenteet, joita esimerkiksi ruudunlukuohjelmaa käyttävä näkövammainen henkilö voi lukea.

Tarkemmat kuvalliset ohjeet saavutettavien tiedostojen tekemiseen löydät saavutettavasti.fi-sivustolta.

Saavutettavassa word-tiedostossa tulisi olla ainakin nämä asiat:

• Tiedoston rakenne (otsikot, kappaleet, luettelot) on tehty Tyylit-valikon avulla, ei esimerkiksi muuttamalla fonttikokoa.
  • Fontti on tarpeeksi suuri ja helppolukuinen (vähintään 12 pt), fontin ja taustan välillä on tarpeeksi suuri kontrasti ja teksti on tasattu vasempaan reunaan.
  • Kuvissa on vaihtoehtoinen teksti, joka kertoo kuvan sisällön kontekstissa niille, jotka eivät näe kuvaa.
  • Taulukot on tehty wordin tai excelin taulukkotyökalulla ja taulukoissa on otsikkorivi.
  • Asiakirjan ominaisuuksissa on määritelty sen kieli ja otsikko (eri asia kuin tiedostonimi).
  • Saavutettavuus on varmistettu wordin Tarkista helppokäyttöisyys -toiminnon avulla.

PDF-tiedoston luominen

PC-tietokoneella:

1. Klikkaa Wordissä Tallenna nimellä tai Vie -painiketta ja valitse tiedostomuodoksi PDF.
  2. Klikkaa auki tallennusikkunasta Asetukset ja valitse seuraavat kohdat: Asiakirjan ominaisuudet, Asiakirjan rakenteen tunnisteet helppokäyttötoimintoa varten, Luo kirjanmerkit käyttämällä otsikoita.
  3. Paina Tallenna.

Mac-tietokoneella:

1. Klikkaa Wordissä Tallenna kopio ja tiedostomuodoksi PDF.
  2. Valitse tallennusikkunassa valinta ”Sopii parhaiten sähköiseen jakamiseen ja helppokäyttöisyyden varmistamiseen”
  3. Paina Vie.

Huom! Älä tee PDF-tiedostoa Tulosta PDF –toiminnolla. Tällöin dokumentissa ei ole rakenteita, vaan se on ikään kuin skannattu kuva.

Lisätietoa saavutettavuudesta

Saavutettavuus Helsingin yliopiston digipalveluissa:

Tietoa saavutettavuudesta yleisesti: