Sisu-ohje: Opintosuoritusotteen ja opiskelutodistuksen lataaminen

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Voit ladata virallisen opintosuoritusotteen ja opiskelutodistuksen Sisussa Omat tiedot -sivulla, jonka löydät Sisun päävalikosta.

Sähköisesti varmennetut PDF-tiedostot ovat virallisia vain sähköisessä muodossa ­­­­­– eivät siis esimerkiksi paperille tulostettuina. Tiedostoja ei voi muokata tai manipuloida, sillä muutokset tekevät sähköisen allekirjoituksen vialliseksi.

Jos tarvitset dokumentin paperisena, katso tilausohjeet seuraavilta sivuilta:

Sähköisesti allekirjoitettu opintosuoritusote

Voit ladata varmennetun eli sähköisesti allekirjoitetun opintosuoritusotteen Suoritukset-välilehdellä.

Lataa suoritusote pdf-tiedostona klikkaamalla oikean yläkulman kolmesta pisteestä Tulosta opintosuoritusote.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Valitse millä kielellä haluat otteen: suomeksi, ruotsiksi vai englanniksi. Voit myös valita useita, jos haluat tulostaa otteen useammalla kielellä. Tulosta-nappia klikkaamalla Sisu alkaa muodostamaan suoritusotetta.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Otteen muodostuminen kestää hetken. Kun ote on valmis tulostettavaksi, yläreunaan tulee ilmoitus "Pdf-tiedosto on muodostettu. Lataa pdf". Klikkaamalla ilmoituksen linkkiä voit avata tai tallentaa tiedoston.
Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Jos valitsit useita kieliä, muodostuu pakattu tiedosto, joka sisältää erillisen pdf-tiedoston jokaista kieltä kohden. Tiedosto tulee ensin tallentaa koneelle ja purkaa, jotta voit tarkastella ja tulostaa suoritusotteita.

Suoritusotteen alussa näkyvät henkilötietosi ja aktiiviset opiskeluoikeutesi. Seuraavilla sivuilla on listattuna suorittamasi tutkinnot, kokonaisuudet, opintojaksot ja osasuoritukset. Suoritusotteen lopussa on eritelty opintosuoritusten arvosana-asteikot ja selitteet.

Sähköisesti allekirjoitettu opiskelutodistus

Voit ladata varmennetun eli sähköisesti allekirjoitetun opiskelutodistuksen Sisun Omat tiedot -sivulla, välilehdellä Opiskeluoikeudet.

"Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä."

Valitaksesi opiskelutodistuksen kielen paina "muodosta opiskelutodistus".

Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Valitse millä kielellä haluat todistuksen: suomeksi, ruotsiksi vai englanniksi. Voit myös valita useita, jos haluat tulostaa todistuksen useammalla kielellä. Muodosta-nappia klikkaamalla Sisu alkaa muodostamaan opiskelutodistusta.

Sähköisen allekirjoituksen aitouden ja eheyden tarkastaminen

Sähköinen allekirjoitus eli varmenne on tarkistettavissa vain alkuperäisestä sähköisestä asiakirjasta. Mikäli sähköistä asiakirjaa muutetaan, sähköinen allekirjoitus poistuu. Sähköinen allekirjoitus ei ole voimassa paperikopiossa. Asiakirjan vastaanottajan ei tule hyväksyä pelkkää paperikopiota ilman varmennettua sähköistä asiakirjaa.

Sähköinen allekirjoitus tarkistetaan pdf-dokumentista seuraavasti (suomenkielinen ote):

1. Avaa pdf-tiedosto Adobe Acrobat Readerilla.
  2. Avaa tiedoston Certificate Details -tiedot.
  3. Tarkista varmenteen tiedot. Helsingin yliopiston asiakirja on sähköisesti allekirjoitettu, kun sähköisessä pdf-dokumentissa on alla mainitut tiedot Summary-osiossa:

Signed by University of Helsinki (registrar@helsinki.fi)

Issued by:       GEANT Code Signing CA 4
                             GEANT Vereniging

Valid from:    2021/03/25 03:00:00 + 03’00’
Valid to:          2024/03/25 02:59:59 + 03’00’

Huom. Adobe ilmoittaa sähköisen varmenteen luotettavuuden olevan tuntematon, koska varmenne ei lukeudu Adoben ylläpitämän AATL-luottamusverkoston varmenteisiin. Helsingin yliopiston myöntämä varmenne on kuitenkin luotettava ilmoituksesta huolimatta, ja Certificate Details… -painikkeen takaa löytyy seuraavat varmenteen tiedot:

Kuvakaappaus Sisun käyttöliittymästä.

Varmenteen luotettavuuden voi lisäksi tarkistaa olemalla yhteydessä osoitteeseen registrar@helsinki.fi.

Lisätietoa sähköisistä allekirjoituksista

Helsingin yliopiston läsnä olevana opiskelijana voit tilata sähköisesti varmennetun virallisen suoritusotteen tai opiskelutodistuksen Sisusta. Nämä dokumentit ovat PDF-tiedostoja, joissa on sähköinen allekirjoitus, joka vahvistaa niiden aitouden ja eheyden.

Sähköinen allekirjoittaminen on korvaamassa monessa kohtaa perinteiset allekirjoitukset ja leimat. Näiden sähköisesti varmennettujen asiakirjojen tulisi olla hyväksyttyjä ja ensisijaisia vaihtoehtoja niihin tarkoituksiin, joissa aiemmin toimittiin allekirjoitettujen tai leimattujen paperisten asiakirjojen varassa. Mikäli jostain syystä jokin taho ei vielä hyväksykään sähköisesti varmennettua asiakirjaa, voit kuten ennenkin pyytää omasta opiskelijapalvelupisteestäsi perinteisemmän virallisen asiakirjan.