Usein kysytyt kysymykset Sisusta

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin Sisusta esitettyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta etsimääsi kysymykseen, ota yhteyttä opiskelijaneuvontaan tai lähetä kehitysehdotuksesi palautenapista oikeasta alakulmasta.

Löydät linkin Sisuun aina Opiskelu-palvelun ylävalikosta. Tärkeimmät tiedot Sisun käyttöönotosta sekä järjestelmän käyttöohjeet löydät sivulta Sisu-ohjeet opiskelijalle.

Yleistä

Mikä Sisu on ja mihin sitä käytetään?

Sisu on Helsingin yliopiston uusi opintotietojärjestelmä, joka korvasi WebOodin 31.5.2021. Sisussa tehdään muun muassa opintojen suunnittelu, kurssi-ilmoittautuminen, sähköinen asiointi, opintosuoritusten arviointi sekä valmistuminen.

Mikä Sisun myötä muuttuu?

Sisussa kursseille ilmoittautuminen, hakemusten tekeminen ja valmistuminen tapahtuu aina opintosuunnitelman kautta. Opintojen suunnittelu on siis entistäkin tärkeämpää. Voit kuitenkin muokata ja täydentää suunnitelmaasi joustavasti koska tahansa. Opintosuunnitelma auttaa sinua pysymään kartalla opintojesi etenemisestä ja kertoo visuaalisessa muodossa, mitä opintoja olet suorittanut ja mitä tutkinnostasi vielä puuttuu. Voit saada ohjaavalta opettajaltasi suunnitelmaasi palautetta ja vastauksia kysymyksiisi suoraan Sisun kautta. Myös sähköinen asiointi, kuten opintojen hyväksilukeminen, muuttuu Sisun myötä sujuvammaksi.

Voinko edelleen valita opintoja vapaasti?

Opintojen suunnittelu ja ajoitus ei tarkoita, että opintojen valikoima kaventuisi. Kaikki Helsingin yliopiston tarjoamat opintojaksot löytyvät Sisusta ja voit lisätä niitä esimerkiksi vapaasti valittaviin opintoihin. Opintosuunnitelman ei myöskään tarvitse olla kerralla valmis, vaan voit joustavasti muokata sitä opintojesi edetessä.

Mistä saan tukea Sisun käyttämiseen? 

Sisu-klinikoilla saat tukea Sisuun liittyvissä teknisissä kysymyksissä. Osa klinikoista keskittyy erityisesti opintosuunnitelman laatimiseen ja niiden aikana sinulla on mahdollisuus saada myös henkilökohtaista ohjausta. Katso Ohjauskulman sivulta klinikoiden tarkemmat aikataulut ja ilmoittautumisohjeet. 

Sisu-tuutorit tukevat opiskelijoita Sisun käyttöönotossa. Sisu-tuutorit työskentelevät ennen käyttöönottoa edeltävää käyttökatkoa, käyttöönoton jälkeen sekä ensi lukuvuoden alussa elo–syyskuussa 2021. Lisätietoa löydät sivulta Sisu-ohjeet opiskelijalle.

Jos tarvitset ohjausta ja tukea opintojesi sisällön suunnitteluun, ota yhteyttä HOPS-ohjaajaasi tai opiskelijaneuvontaan.

Opintosuunnitelma

Mitä opintosuunnitelmassa pitää olla vähintään suunniteltuna? 

Vähimmillään riittää, että suunnitelmassasi on kevään 2021 opinnot (myös jo suoritetut opinnot) sekä opinnot, joihin haluat ilmoittautua  Sisussa. Opintojaksot tulee olla lisättynä suunnitelmaan ja niille pitää olla valittuna suoritustapa. Opintosuunnitelman käyttöohjeet löydät täältä. Jos kuitenkin olet valmistumassa pian, opintosuunnitelmassasi täytyy olla kaikki tutkintosi opinnot oikeissa kohdissa ennen kuin voit jättää valmistumispyynnön Sisussa.

Miksi en pysty tekemään hakemuksia opintosuunnitelmani kautta ja suunnitelma on sääntöjen vastainen?

Jos opintosuunnitelmasi on tehty opetussuunnitelmakausille 2017–2018, 2018–2019 tai 2019–2020, et pysty käyttämään Sisun sähköistä asiointia ja suunnitelma on sääntöjen vastaisessa tilassa. Sinun täytyy joko päivittää suunnitelmasi näiden ohjeiden mukaisesti tai tehdä uusi opintosuunnitelma opetussuunnitelmakaudelle 2020–2021. Voit tarkistaa opetussuunnitelmakauden klikkaamalla suunnitelmasi otsikkoa.

Mitä teen, jos en saa lisättyä opintoja haluamaani kohtaan opintosuunnitelmassani? 

Jos haluat tehdä Sisussa tutkintosi rakenteesta poikkeavia valintoja, sinun täytyy tehdä siitä hakemus vapaan muokkauksen tilassa. Tarkista ensin opintosuunnitelman käyttöohjeista kohta opintosuunnitelman muokkaaminen. Jos et ole valmistumassa heti Sisun käyttöönoton jälkeen, kannattaa hakemus tehdä vasta syksyllä.

Mitä opetussuunnitelmakautta voin käyttää opintosuunnitelmani pohjana? 

Voit valita haluamasi opetussuunnitelmakauden, mutta kannattaa varmistaa koulutusohjelmasi ohjeistus kauden valinnasta. Et voi valita kautta, joka oli ennen opiskeluoikeutesi alkamista. Löydät tarjolla olevat vaihtoehdot Sisusta "Luo uusi opintosuunnitelma"-painikkeen alta, kohdasta "Opetussuunnitelmakaudet".

Voinko suunnitella maisterivaiheen opintoja jo kanditutkinnon aikana?

Kyllä voit, jos sinulle on myönnetty oikeus sekä kandi- että maisteritutkintoon. Kaksiportaisissa tutkinnoissa kandi- ja maisterivaiheen opintosuunnitelmat tehdään samaan suunnitelmapohjaan. Voit aloittaa maisterivaiheen suunnittelun koska tahansa. Maisterioptiosi saat näkyviin klikkaamalla Opintojen rakenne -näkymässä ylimmän tason otsikkoa.

Opiskeluoikeudet

Jos minulla on useampi opiskeluoikeus yhtä aikaa, riittääkö yksi opintosuunnitelma? 

Ei riitä. Opintosuunnitelmat ovat opiskeluoikeuskohtaisia, eli jokaiselle opiskeluoikeudelle täytyy tehdä erikseen ensisijainen opintosuunnitelma.

Miksi opiskeluoikeudessani näkyy virheilmoitus?

Jos suunnitelmassasi näkyy virheilmoitus "Sinulla ei ole opintosuunnitelmaasi vastaavaa opiskeluoikeutta tai et ole ilmoittautunut kuluvalle lukuvuodelle", sinun tulee luoda kokonaan uusi suunnitelma. Kun luot uuden opintosuunnitelman, valitse suunnitelman pohjaksi se koulutus, joka näkyy automaattisesti näkymässä Omat koulutukset. Valitse opetussuunnitelmakausi koulutusohjelmasi ohjeiden mukaisesti. Muuta lopuksi uusi suunnitelma ensisijaiseksi. Virheilmoitus koskee erityisesti näiden koulutusohjelmien opintosuuntien opiskelijoita (aloitusvuodesta riippumatta) sekä ennen vuotta 2017 aloittaneita opiskelijoita.

Mitä teen, jos opiskeluoikeuteni kesto näyttää erilaiselta Oodissa ja Sisussa?

Katso ohjeet sivulta Mahdolliset ongelmat Oodista siirretyissä tiedoissa.

Ilmoittautuminen opetukseen

Miten kurssi-ilmoittautuminen tehdään Sisussa?

Sisussa opintojakso on ensin lisättävä ensisijaiseen opintosuunnitelmaan ennen ilmoittautumista. Ennen varsinaista opetukseen ilmoittautumista valitset Sisussa myös suoritustavan (esim. suoritatko opintojakson luentokurssina vai tenttimällä). Aloita ilmoittautuminen aina opintosuunnitelmasta tai opintokalenterista, älä tee ilmoittautumista hakusivulla. Katso lisätietoa sivulta Miten ilmoittaudun kursseille ja tentteihin?

Miksi en näe opintojaksolla opetusta, johon voisin ilmoittautua?

Jos et näe opintojaksoesitteellä suoritustapoja tai opetusta, tarkista, että opintojakson versio on kuluvan lukuvuoden mukainen. Version näet opintojaksoesitteellä jakson nimen alla. Voit vaihtaa versiota klikkaamalla lukuvuotta, esim. 2020-21 (HY).

Miten ilmoittaudun avoimen yliopiston kursseille?

Avoimessa yliopistossa varsinainen ilmoittautuminen tehdään poikkeuksellisesti kurssisivun kautta.

  • Jos opiskelet pelkästään avoimessa yliopistossa, ilmoittaudut opetukseen vain kurssisivulla, eikä sinun tarvitse tehdä opintosuunnitelmaa Sisussa.
  • Jos olet Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelija, aloita ilmoittautuminen Sisusta. Lisää ensin opintojakso opintosuunnitelmaasi, jos se ei näy siellä valmiiksi. Valitse sitten suoritustapa ja opetus avoimessa yliopistossa. Lopuksi Sisu ohjaa sinut tekemään ilmoittautumisen kurssisivulla.

Miksi opetuksen alla lukee Olet lisännyt opetuksen kalenteriisi toisen suoritustavan osan, opintojakson eri version tai kokonaan eri opintojakson kautta?

Sisussa opetus voi liittyä useampaan opintojaksoon tai suoritustapaan eli voit valita minkä opintojakson ja suoritustavan suoritat osallistumalla kyseiseen opetukseen. Jos olet jo valinnut opetuksen toisen opintojakson tai suoritustavan kautta, näet opetuksen alla kyseisen ilmoituksen. Klikkaamalla ilmoituksen alta Näytä-linkkiä näet minkä opintojakson ja suoritustavan kautta olet sen valinnut. Voit vaihtaa opetukselle valitsemaasi suoritustapaa poistamalla ensin valinnan aiemmin valitsemasi suoritustavan kautta ja sitten valitsemalla opetuksen uuden suoritustavan kautta.

Miten ilmoittaudun uusintaan?

Jos olet jo suorittanut opintojakson hyväksytysti, pääset uusintatentin ilmoittautumiseen, kun avaat opintojaksoesitteen ja valitset opintojaksosta sen lukuvuoden version, jonka aikana suoritit jakson. Saatat siis joutua vaihtamaan opintojakson version esimerkiksi edelliselle lukuvuodelle, jotta saat uusintatentin näkyviin. Joissain tapauksissa uusintaan ilmoittautuminen ei onnistu tätäkään kautta, näissä tapauksissa voit olla yhteydessä tiedekuntasi opiskelijaneuvontaan ilmoittautumista varten.

Jos sinulla ei ole vielä suoritusmerkintää opintojaksosta (tai olet saanut hylätyn), pääset ilmoittautumaan uusintaan normaalisti ilman, että vaihdat opintojakson versiota taaksepäin. Valitse siis opintojaksoesitteeltä sopiva tenttitilaisuus ja ilmoittaudu.

Joissain tapauksissa uusinnalla saattaa olla eri tunnistekoodi kuin alkuperäisellä opintojaksolla. Tällöin suunnitelmaasi tulee suoritus kahteen kertaan, mutta saat ylimääräisen suorituksen poistettua myöhemmin vapaan muokkauksen tilassa.

Miksi kurssi-ilmoittautumiseni hylätään?

Kun ilmoittautumisesi hylätään, Sisu kertoo aina syyn hylkäykseen. Tarkista, että nämä asiat ovat kunnossa ennen kuin ilmoittaudut uudelleen:

  • Olet ilmoittautunut läsnäolevaksi opetuksen ajalle. Sinulla pitää olla voimassaoleva opiskeluoikeus sekä läsnäoloilmoittautuminen koko kurssin ajalle. Ole tarvittaessa yhteydessä opettajaan/opiskelijaneuvontaan ilmoittautumisesi hyväksyntään liittyen, jos kurssin pystyy suorittamaan valmiiksi ennen sen varsinaisen keston päättymistä.
  • Opintojakso on ensisijaisessa suunnitelmassasi ja olet valinnut sille oikean suoritustavan.
  • Olet valinnut opetuksen kalenteriisi opintosuunnitelmasi kautta. Jos valitset opetuksen pelkästään Sisun haku-toiminnon kautta etkä opintosuunnitelman kautta, saatat ilmoittautua vahingossa opintojakson eri versiolle kuin sinulla on opintosuunnitelmassasi valittuna. Voit tarvittaessa vaihtaa opintosuunnitelmassasi olevan version opintojaksoesitteeltä.
  • Olet tehnyt opintosuunnitelman päivityksen tai uuden opintosuunnitelman, jos nykyinen suunnitelmasi on tehty ennen 1.8.2020.
  • Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, varmista, että olet ilmoittautunut oikean opintosuunnitelman kautta.

Miksi saan virheilmoituksen "Opintojakso ei kuulu ensisijaiseen opintosuunnitelmaasi"?

Jos opintojakso kuuluu ensisijaiseen suunnitelmaasi, tarkista myös, että olet valinnut opintojaksosta uusimman käytössä olevan version. Tarkemmat ohjeet löydät ilmoittautumisen ohjeesta.

Voinko ilmoittautua opetukseen, vaikka suunnitelmassani näkyy ilmoitus "Opiskeluoikeus vahvistettava erikseen"?

Kyllä voit. Ilmoitus näkyy esimerkiksi, jos opintosuuntasi vahvistetaan vasta myöhemmin opiskelijavalinnan jälkeen. Tämä ei yleensä kuitenkaan estä ilmoittautumista opetukseen, ellei ilmoittautumisen hyväksymisen kriteerinä ole juuri kyseinen opiskeluoikeus. Näissä tapauksissa voit olla yhteydessä opiskelijapalveluihin.

Valitaanko opiskelijat kurssille ilmoittautumisjärjestyksessä? 

Sisussa näet opintojaksoesitteeltä, millä perusteella opiskelijat valitaan kurssille. Useimmiten opiskelijat valitaan muilla kriteereillä kuin nopeuden perusteella (ks. alempi kysymys). 

Millä perusteella opiskelijat valitaan kursseille Sisussa? 

Jotta kurssille pääsee, opiskeluoikeus ja läsnäoloilmoittautuminen on oltava kunnossa ja kurssin on oltava ensisijaisessa opintosuunnitelmassa. Joissain tapauksissa myös tietyt aiemmat opinnot täytyy olla suoritettuna. Lisäksi kurssista riippuen hyväksymisjärjestykseen voi vaikuttaa esim. suoritettujen opintopisteiden määrä, vuosikurssi, opintosuunta tai onko vaihto-opiskelija vai ei. Kurssille valitaan automaattisesti ehdot täyttävät opiskelijat, mutta jos kurssilla on tilaa, myös muut pääsevät kurssille.

Jos minulla on useita opintosuunnitelmia, voinko ilmoittautua minkä tahansa suunnitelman kautta?

Jotta pääset kurssille, opintojakson täytyy olla ensisijaisessa opintosuunnitelmassasi. Ilmoittaudu siis aina ensisijaisen suunnitelman kautta. Huomaathan, että jos sinulla on useampi opiskeluoikeus, sinulla voi olla myös useampi ensisijainen opintosuunnitelma.

Voinko ilmoittautua kursseille, vaikka en ole ilmoittautunut läsnäolevaksi? 

Et voi. Ilmoittaudu siis ensin läsnäolevaksi ennen kurssi-ilmoittautumista. Läsnäoloilmoittautumisen täytyy olla voimassa myös kurssin suoritusaikana. Lukuvuosi-ilmoittautuminen tapahtuu edelleen Oilissa.

Pitääkö opinnot olla myös ajoitettu Sisussa ennen ilmoittautumista vai riittääkö, että on valinnut niille suoritustavan (esim. luennot)? 

Opintojen ei tarvitse olla ajoitettuna, jotta niihin pystyy ilmoittautumaan. 

Miten voin ilmoittautua opintoihin, jotka eivät näy automaattisesti opintosuunnitelmassani (esim. valinnaiset opinnot)?  

Valinnaisiin opintoihin ilmoittaudutaan niin, että ne lisätään ensin opintosuunnitelmaan ja valitaan niille suoritustapa. Katso tarkemmat ohjeet opintosuunnitelman käyttöohjeista

Minun pitäisi ilmoittautua opintojaksolle, jonka on sovittu korvaavan tietyn opintojakson tutkinnossani, mutta en saa sitä sijoitettua oikeaan paikkaan suunnitelmassani. Mitä teen? 

Sijoita opintojakso toistaiseksi muihin opintoihin, jotta pääset ilmoittautumaan. Voit myöhemmin siirtää sen suunnitelmassasi oikeaan paikkaan Sisun vapaan muokkauksen tilassa tehtävän hakemuksen kautta.

Olen ilmoittautunut kurssille tiettyyn ryhmään, mutta toisen ryhmän opetus näkyy myös opintokalenterissani. Miten ylimääräiset ryhmät saa pois näkyvistä?

  1. Kyseessä voi olla ryhmien yhteinen opetuskerta, joka on lisätty molemmille tai kaikille ryhmille, jolloin Sisu näyttää sen tiedoissa vain järjestyksessä ensimmäisen tai viimeisen ryhmän nimen. Tässä tapauksessa opetuskertaa ei pidäkään poistaa, koska se kuuluu ryhmäsi opetukseen. Voit tarvittaessa verrata opetuksen tiedoissa näkyvää ryhmän aikataulua opintojaksoesitteellä tai kurssisivulla ja kalenterissasi näkyviä tapahtumia, jos haluat varmistaa onko kyseessä oikeasti ryhmällesi tarkoitettu opetuskerta. 
  2. Sinulla on jäänyt Opintokalenteri-sivun sivupalkissa, opetuksen tiedoissa toisen ryhmän kohdalla valituksi "Näytä tilaisuudet kalenterissa". 

Jos näkymä johtuu kohdasta 2, saat pois muut ryhmät poistamalla muiden ryhmien kohdalta "Näytä tilaisuudet kalenterissa" -valinnan.

Kuvakaappaus Näytä tilaisuudet kalenterissa -valinnasta.

Puuttuvat tai puutteelliset suoritukset

WebOodista siirtyneet suoritukseni näyttävät Sisussa erilaisilta (esim. opintojaksoilla on eri koodit). Mitä minun pitäisi tehdä?

Katso ohjeet sivulta Mahdolliset ongelmat Oodista siirretyissä tiedoissa.

Miksi Sisun etusivulla näkyvä opintopisteiden määrä on pienempi kuin WebOodissa näkyvä kokonaispistemäärä?

Sisu näyttää etusivulla opintopisteet ainoastaan niistä suorituksista, jotka ovat opintosuunnitelmassasi. Todellisen pistemäärän kaikista suorittamistasi opinnoista näet Omat tiedot -sivulta, välilehdeltä Suoritukset. Jos sinulla on esimerkiksi vanhojen tutkintovaatimusten mukaisia suorituksia, ne eivät näy automaattisesti suunnitelmassasi, vaan sinun täytyy lisätä ne itse. Katso ohjeet opintosuunnitelman käyttöohjeista: puuttuvien opintosuoritusten lisääminen suunnitelmaan

Jos myös Omat tiedot -sivulla näkyvä opintopisteiden määrä on pienempi kuin Oodissa, tämä voi johtua järjestelmien eri tavasta laskea kokonaispistemäärä. Lisätietoa löydät sivulta Mahdolliset ongelmat Oodista siirretyissä tiedoissa.

Miksi en näe Sisussa keväällä 2021 suoritettuja opintoja?

Tarkista ensin, onko suoritus kirjattu WebOodiin. Jos on, tarkista Sisusta, löydätkö sen suoritustiedoistasi Omat tiedot -sivulta. Seuraa sen jälkeen ohjeita: puuttuvien opintosuoritusten lisääminen suunnitelmaan

Jos taas suoritusta ei näy WebOodissa, varmista Sisusta, että opintojakso löytyy suunnitelmastasi ja sille on valittu suoritustapa. Jos suoritusta ei ehditty rekisteröidä WebOodiin ennen käyttökatkoa, se kirjataan takautuvasti Sisuun. Odota suoritusmerkintöjä rauhassa, jos asialla ei ole kiire esimerkiksi valmistumisen takia. Jos suoritustapaa ei ole valittu Sisussa, saat suoritusmerkinnän vain osasuorituksena Omat tiedot -sivulle (ks. alempi kysymys)

Miksi opintojakson suoritus näkyy vain Omat tiedot -sivulla osasuorituksena?

Kun opettaja arvioi opintojakson suorituksen Sisussa, se näkyy sinulle välittömästi osasuorituksena. Seuraavan yön aikana se muuttuu automaattisesti kokonaiseksi opintojakson suoritukseksi, jolloin se näkyy suoritettuna myös opintosuunnitelmassasi. Tämä kuitenkin vaatii sen, että opintojaksolle on valittu suunnitelmassa suoritustapa.

Jos et ole valinnut suoritustapaa, osasuoritus täytyy muuttaa opiskelijapalveluissa manuaalisesti opintojakson suoritukseksi. Tässä tapauksessa voi mennä kauemmin, että saat jakson näkymään suunnitelmassasi. Jos asialla on kiire esimerkiksi valmistumisen vuoksi, ota yhteyttä tiedekuntasi opiskelijapalveluihin.

Huomaathan, että Kela saa tiedon myös osasuoritusten opintopisteistä opintojen edistymisen seurantaa varten. Jos et siis ole valmistumassa, voit hyvin tarkistaa suoritusten tilanteen uudelleen syksyllä ja olla silloin yhteydessä opiskelijapalveluihin, jos osasuorituksia edelleen näkyy.

Mitä teen, jos vanhat suoritukseni eivät näy opintosuunnitelmassani automaattisesti? 

Jos puuttuva suoritus on merkitty Sisuun korvaavaksi jollekin opintojaksolle, voit lisätä sen suunnitelmaasi itse. Katso opintosuunnitelman käyttöohjeet. Jos vastaavuutta ei ole merkitty, voit hakea suorituksen lisäämistä erikseen vapaan muokkauksen tilassa. Hakemusten määrä tulee olemaan Sisun käyttöönoton jälkeen suuri ja käsittelyssä tullaan priorisoimaan pian valmistumassa olevia opiskelijoita. Jos et valmistumassa heti Sisun käyttöönoton jälkeen, kannattaa hakemus tehdä vasta syksyllä.

Minulla on Avoimessa yliopistossa/vanhoilla tutkintovaatimuksilla tehty suoritus, joka vastaa perusopintoihin kuuluvaa opintojaksoa. Sisu ei kuitenkaan tunnista sitä. Miten saan sen näkyviin? 

Sisu tarkistaa, että suorituksen koodi vastaa suunnitelmassasi olevaa opintojaksoa. Sama nimi ei siis riitä. Jos vastaavan kurssin opintojaksoesitteelle on merkitty suorittamasi kurssi korvaavaksi, saat lisättyä sen itse (Huom! Kaikkia korvaavuuksia ei välttämättä vielä ole viety Sisuun). Jos Korvaavuudet-välilehdeltä ei löydy tietoa vastaavuuksista, voit hakea suorituksen lisäämistä suunnitelmaasi vapaan muokkauksen tilassa. 

Minulla on tehtynä opintokokonaisuus, jonka haluan sijoittaa valinnaisiin opintoihin. Miten saan sen lisättyä? 

Jos tutkintosi rakenteesta löytyy kohta valinnaisille opintokokonaisuuksille, voit lisätä kokonaisuuden siihen. Jos opintosuunnitelmassasi ei ole paikkaa valinnaisille kokonaisuuksille, voit tehdä hakemuksen vapaan muokkauksen tilassa.

Hyväksilukeminen

Miten vaihto- tai JOO-opinnot saa lisättyä Sisuun?

Vaihto- ja JOO-opinnot saat lisättyä tekemällä korvaavuus- tai sisällytyshakemuksen Sisussa. Hakemus tehdään opintojen suorittamisen jälkeen. Sisällytettäville opinnoille (esim. vapaasti valittaviin opintoihin sellaisenaan sijoitettavat opinnot) voit luoda ensin opintoluonnoksen ja hakea sisällytystä, kun opinto on suoritettu. Jos haluat korvata tutkintoosi kuuluvan opintojakson muualla suoritetulla opinnolla, löydät hakemuksen kyseisen opintojakson esitteestä, Korvaavuudet-välilehdeltä. Lue lisää ohjeesta Aiemmin hankitun osaamisen hyväksilukeminen.

Miten muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen tapahtuu Sisussa?

Voit tehdä korvaamis- tai sisällyttämishakemuksen suoraan opintosuunnitelman kautta Sisussa. Lue lisää ohjeesta Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen sekä Sisun käyttöohjeesta Hyväksilukemisen hakeminen.

Miten saan opintosuunnitelmaani lisättyä opinnot, jotka on kiinnitetty toiseen HY:ssä suoritettuun tutkintoon tai kokonaisuuteen?

Tee Sisussa opinnoista sisällyttämishakemus, jos suorittamasi opinnot kuuluvat toiseen Helsingin yliopistossa suoritettuun tutkintoon, tai opintokokonaisuuteen, joka on suoritettu Helsingin yliopistossa tai Avoimessa yliopistossa. Lue lisää ohjeesta Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen

Opintotarjonta

Mistä löydän Sisusta pakollisten opintojen tarjonnan? 

Pakollisten opintojen osalta löydät tarjolla olevan opetuksen suoraan Sisusta opintojakson esitteeltä, välilehdeltä Suoritustavat. Opintojaksoesite aukeaa klikkaamalla opintojakson koodia. 

Mistä löydän Sisusta valinnaisien opintojen tarjonnan?

Löydät eri koulutusohjelmien tarjoamat valinnaiset opinnot kootusti Opiskelijan ohjeiden teemasta Valinnaiset opinnot. Kun olet päättänyt, mitä valinnaisia haluat suorittaa, voit hakea Sisussa opintojaksoja niiden nimellä tai koodilla ja lisätä ne opintosuunnitelmaasi. Katso opintosuunitelman käyttöohjeista kohta valinnaisten opintojen suunnittelu. Kurssisivun ja -materiaalit löydät myös Opiskelu-palvelun Kurssit-osion kautta. 

Mistä löydän oman koulutusohjelmani ensi lukuvuoden (2021–22) opetustarjonnan? 

Koulutusohjelmien alustavat opetusohjelmat löytyvät Opiskelijan ohjeiden sivulta Mistä löydän opintotarjonnan? (valitse koulutusohjelmasi valikosta). Syksyn opetus julkaistaan Sisussa ja Opiskelu-palvelun Kurssit-osion haussa syyslukukauden alkuun mennessä. Kevään opetus julkaistaan marraskuussa. 

Miten haen Sisussa oikeuden suorittaa rajoituksenalaisia valinnaisia kokonaisuuksia? 

Haku tapahtuu Sisun ulkopuolella. Löydät kunkin tiedekunnan hakuohjeet teemasta Valinnaiset opinnot.

Arviointi

Kuinka nopeasti suoritusmerkinnän pitäisi näkyä Sisussa? 

Sisussa opettajat rekisteröivät suoritukset itse (lukuun ottamatta joitakin poikkeuksia), jolloin käsittelyviivettä ei tulisi juurikaan syntyä siitä, kun tulokset on julkistettu. Useimmiten suoritus näkyy Sisussa jo seuraavana päivänä siitä, kun opettaja on tehnyt arvioinnin.  

Kuulustelun tulokset on julkistettava hyvissä ajoin ennen seuraavaa saman kuulustelun suoritustilaisuutta tai siihen ilmoittautumista, kuitenkin viimeistään kuukauden kuluttua kuulustelusta (Helsingin yliopiston tutkinto-ja oikeusturvajohtosääntö 15.4.2015). 

Huom! Käyttökatkon aikana opiskelijapalveluihin tulleet arvioinnit kirjataan takautuvasti niiden todelliselle suorituspäivälle. Käyttökatkon takia voi kestää tavallista pidempään ennen kuin opiskelijapalvelussa ehditään viedä kaikki suoritukset rekisteriin. 

Tuleeko Sisuun kirjatusta suoritusmerkinnästä ilmoitus sähköpostiin?

Sähköposti-ilmoitukset ovat työn alla, ja ne saadaan toivottavasti mahdollisimman pian käyttöön. Toistaiseksi näet uudet suoritusmerkinnät Sisussa sivulla Omat tiedot. Jos opintojakso on opintosuunnitelmassasi, näet sen kohdalla myös laakeriseppeleen ja arvosanan, kun suoritusmerkintä on kirjattu.

Valmistuminen

Haluan valmistua. Miten toimin?

Odota, että suorituksesi on kirjattu Sisuun, ennen kuin haet valmistumista. Kun olet suorittanut kaikki tutkintoosi kuuluvat opinnot ja ne näkyvät oikeissa kohdissa ensisijaisessa opintosuunnitelmassasi, Sisu ohjaa sinut tekemään valmistumispyynnön.

Jos sinulla on vanhoja suorituksia, joita et saa merkittyä vastaaviksi opintosuunnitelmaasi, sinun täytyy hakea niiden lisäämiselle hyväksyntää vapaan muokkauksen tilassa ennen kuin valmistuminen on mahdollista. Opiskelijaneuvonnan lähipalvelut priorisoivat valmistuvien hakemuksia ja antavat tukea Sisun kautta valmistumiseen. 

Tarkemmat ohjeet löydät sivulta Valmistuminen.

Miten suoritukseni, joita en aio sitoa tutkintooni näkyvät Sisussa?  

Suunnitelman vasemman laidan "Sijoita suunnitelmaan" -palkissa näkyvät kaikki opintosuoritukset, jotka eivät Sisussa kuulu sillä hetkellä mihinkään opintosuunnitelmaan. Kaikki suoritetut opinnot näkyvät myös Omissa tiedoissa (löytyy omaa nimeä klikkaamalla). Jos et halua sitoa tutkintoosi tiettyjä suorituksia, voit tilata kaikista suorituksistasi erillisen opintosuoritusotteen Sisussa. 

WebOodin lukukäyttö ja Sisun käyttökatko

Koska WebOodi sulkeutuu?

WebOodi on vain lukukäytössä 18.5.-31.8.2021. Lukukäytön aikana WebOodissa ei voi ilmoittautua kursseille, eikä sinne kirjata opintosuorituksia tai tutkintoja.

Sulkeutuuko WebOodi kokonaan vai pääseekö sinne vielä tarkastelemaan tietoja?

Opiskelijat voivat kirjautua WebOodiin elokuun 2021 loppuun saakka. WebOodin lukukäytön aikana voit tarkastella suoritustietojasi ja selata opinto-oppaita. 31.4. alkaen suoritusote tilataan Sisusta. Huomaathan kuitenkin, että WebOodin tiedot eivät ole enää ajantasaisia 17.5. alkaen.

Sisun kehittäminen ja tausta

Miksi WebOodi korvattiin Sisulla?

WebOodi palveli Helsingin yliopistoa 20 vuotta ja lähestyi elinkaarensa loppua. Sisu (Student Information System for Universities) on kuuden suomalaisen yliopiston yhdessä kehittämä järjestelmä. Oman järjestelmän kehittämiseen päädyttiin, sillä valmiit järjestelmät eivät täyttäneet kaikkia yliopistojen tarpeita. Sisun ovat ottaneet käyttöön Helsingin yliopiston lisäksi Jyväskylän yliopisto, Tampereen yliopisto sekä Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT. 

Miksi käyttöönoton uudeksi ajankohdaksi valittiin juuri toukokuun loppu?

Toukokuu valittiin, jotta syksyn opetus ehditään saada Sisuun ajoissa ennen kuin ilmoittautuminen opetukseen alkaa elokuussa. Myöhemmin kesällä Sisun ottaa käyttöön myös Aalto-yliopisto, eikä järjestelmävaihdos kahdessa suuressa yliopistossa yhtä aikaa olisi ollut mahdollista. Toukokuussa Helsingin yliopisto ehti saada käyttöön valmiimman version Sisusta, johon sisältyy esimerkiksi valmistumisen ja arvioinnin kannalta tärkeitä uusia toiminnallisuuksia.

Miten Sisua kehitetään jatkossa?

Toukokuussa 2021 Sisusta otettiin käyttöön uusin versio, jota on kehitetty muiden yliopistojen kokemusten perusteella. Sisun kehitystä jatketaan yhdessä muiden Sisua käyttävien yliopistojen kanssa ja uusia toimintoja tulee käyttöön myös jatkossa.

Mistä saan apua, jos en voi käyttää Sisua saavutettavuuspuutteiden vuoksi?

Jos et pysty käyttämään Sisua saavutettavuuteen liittyvien puutteiden vuoksi, ole yhteydessä yliopiston esteettömyysyhdyshenkilöihin. Lisätietoa yksilöllisten järjestelyiden ohjesivulla. Sisun saavutettavuudessa on vielä haasteita erityisesti ruudunlukuohjelmia käyttävillä henkilöillä. Tarkempaa tietoa löydät Sisun saavutettavuusselosteesta. Sisun toimittaja Funidata Oy etsii parhaillaan parasta ratkaisua tilanteen korjaamiseen.

Miten opiskelijat ovat päässeet vaikuttamaan Sisun ominaisuuksiin?  

Sisua kehitetään voimakkaan opiskelijalähtöisesti. Helsingin yliopistossa Sisun opintojen suunnittelutyökalu on ollut käytössä vuodesta 2017 lähtien ja käytön aikana opiskelijoilta on kerätty palautetta ja kehitysehdotuksia. Myös toukokuun käyttöönoton jälkeen opiskelijoiden on mahdollista vaikuttaa Sisun jatkokehitykseen muun muassa antamalla palautetta opiskelijaneuvonnalle.  

Opintosuunnitelmassa näkyvät ilmoitukset

Alla on listattu yleisimmät opintosuunnitelmaan liittyvät ilmoitukset ja niiden merkitys. Monet opintosuunnitelmaan liittyvät ilmoitukset siirtyvät opintosuunnitelman osasta koskemaan koko suunnitelmaa. Tarkista tällaisessa tapauksessa, mihin opintosuunnitelman osaan ilmoitus alun perin liittyy.

'Sinulla ei ole opintosuunnitelmaasi vastaavaa opiskeluoikeutta tai et ole ilmoittautunut kuluvalle lukukaudelle.'

Jos opiskeluoikeutesi ja lukuvuosi-ilmoittautumisesi ovat kunnossa, saat virheilmoituksen poistumaan tekemällä uuden opintosuunnitelman. Katso lisäohjeet tämän sivun kohdasta Opiskeluoikeudet.

'Suunnitelma on rakenteen sääntöjen vastainen. Korjaa valintoja'

Sinun täytyy mahdollisesti tehdä opintosuunnitelman päivitys tai joissain tapauksissa tehdä kokonaan uusi suunnitelma. Katso tarkemmat ohjeet päivitykseen täältä.

'Sääntöjen vastainen' -virheilmoitus voi johtua myös siitä, että olet tehnyt suunnitelman jossakin osassa siihen liittyvien sääntöjen vastaisia valintoja. Ilmoitus tulee esimerkiksi silloin, jos lisäät johonkin osaan opintoja yli maksimipistemäärän, tai silloin, kun olet lisännyt opintoluonnoksen vain pakollisia opintoja sisältävään suunnitelman osaan.

Ilmoitus tulee myös silloin, jos olet tehnyt muutoksia vapaan muokkauksen tilassa, etkä ole hakenut niille hyväksyntää. Tällöin suunnitelmaan lisätyn opintojakson kohdalla lukee myös 'Ei kuulu tutkintosi rakenteeseen'.  Ilmoitukset poistuvat, kun olet hakenut muokkauksille hyväksyntää ja se on myönnetty, tai kun muokkaat suunnitelman takaisin rakenteen mukaiseen tilaan. Katso vapaan muokkauksen tilan käyttöohjeet.

'Opiskeluoikeus vahvistettava erikseen'

Tämä ilmoitus näkyy, kun suunnittelet maisterivaiheen opintoja kanditutkinnon ollessa kesken. Jos opintosuuntaasi ei vahvisteta valmiiksi opiskelijavalinnan yhteydessä, näet ilmoituksen myös opintosuuntasi kohdalla siihen asti, kunnes opintosuuntasi on vahvistettu. Voit pyytää opintosuunnan vahvistamista opiskelijapalveluista. Vahvistamaton opintosuunta ei kuitenkaan estä sinua esimerkiksi ilmoittautumasta tai valmistumasta.

'Vaatii erillistä hyväksyntää'

Opintokokonaisuuteen liittyvä ilmoitus. Kokonaisuuden sisältö täytyy lähettää hyväksyttäväksi Sisussa ennen kuin voit valmistua. Löydät ohjeet erillisen hyväksynnän hakemiseen täältä.

'Valinnat kesken'

Tämä ilmoitus näkyy, kun vähintään yhdessä opintosuunnitelman osassa ei ole vielä valittu kaikkia tarvittavia opintoja. Ilmoitus siirtyy suunnitelman osasta koskemaan koko suunnitelmaa. Jos esimerkiksi Valinnaiset opintojaksot - osassa näkyy tämä ilmoitus, näkyy se myös koulutusohjelman rivillä. Ilmoitus poistuu myös koulutusohjelmatasolta, kun teet oikeassa opintosuunnitelman kohdassa valinnat loppuun.

'Vapaaehtoisia valintoja'

Tämä ilmoitus näkyy niiden opintosuunnitelman osien yhteydessä, joihin saat halutessasi vapaasti valita tietyn määrän mitä tahansa opintoja, mutta mitään ei ole pakko valita.

'Epäsuoria valintoja'

Tämä ilmoitus näkyy opintosuunnitelmassa, kun olet valinnut saman opintojakson kahteen eri kohtaan. Ilmoitus siirtyy suunnitelman osasta koskemaan koko suunnitelmaa. Kun korjaus tehdään opintosuunnitelman osaan, poistuu ilmoitus myös koulutusohjelman tasolta.

'Hyväksyntää haettu'

Olet lisännyt johonkin suunnitelman osaan rakenteesta poikkeavaa sisältöä ja hakenut sille hyväksyntää Sisussa.