Usein kysytyt kysymykset Sisusta

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin Sisusta esitettyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta etsimääsi kysymykseen, ota yhteyttä opiskelijaneuvontaan tai lähetä kehitysehdotuksesi palautenapista oikeasta alakulmasta.

Löydät linkin Sisuun Opiskelu-palvelun ylävalikosta. Tärkeimmät tiedot Sisusta ja sen käyttöön saatavilla olevasta tuesta löydät sivulta Sisu-ohjeet opiskelijalle. Teemasivulta Sisun käyttöohjeet löydät kaikki Sisun käyttöohjeet.

Opintosuunnitelma

Varsinaiset ohjeet opintosuunnitelman luomiseen ja muokkaamiseen löydät sivulta Sisu-ohje: Opintosuunnitelma.

Miksi tarvitsen opintosuunnitelman?

Sisussa toteutuksille eli kursseille ja tentteihin ilmoittautuminen, hakemusten tekeminen ja valmistuminen aloitetaan aina opintosuunnitelman kautta. Opintosuunnitelma auttaa sinua pysymään kartalla opintojesi etenemisestä ja kertoo visuaalisessa muodossa, mitä opintoja olet suorittanut ja mitä tutkinnostasi vielä puuttuu.

Voinko valita opintoja vapaasti?

Kun luot Sisussa opiskeluoikeutesi mukaisen suunnitelman, suunnitelmassa on valmiina tutkintosi rakenne ja siihen kuuluvat pakolliset opintojaksot. Rakenteessa on myös osia, joihin voit itse valita useasta vaihtoehtoisesta opintojaksosta mieleisesi, sekä osia, joihin voit valita vapaasti opintokokonaisuuksia tai opintojaksoja omasta tai muista koulutusohjelmista.

Mitä opintosuunnitelmassa pitää olla suunniteltuna?

Vähimmillään riittää, että suunnitelmassasi on opintojaksot, joihin haluat ilmoittautua. Jos kuitenkin olet valmistumassa pian, opintosuunnitelmassasi täytyy olla kaikki tutkintosi opinnot oikeissa kohdissa. Rakenteen kaikissa kohdissa, joihin on merkitty minimilaajuus, pitää lukea ”osat suoritettu”. Jos suunnitelmassa on kokonaisuuksia, joihin ei ole merkitty minimipistemäärää ja joissa lukee ”ei valintoja”, voit silti hakea valmistumista, jos tutkinnon kokonaislaajuus täyttyy. Tällaisia ovat esimerkiksi valinnaiset kokonaisuudet, valinnaiset opintojaksot tai muut opinnot.

Miksi en pysty hakemaan lisäaikaa tai jättämään valmistumispyyntöä opintosuunnitelmani kautta ja suunnitelma on sääntöjen vastainen?

Jos opintosuunnitelmasi on tehty opetussuunnitelmakaudelle, joka ei ole enää voimassa, et pysty käyttämään Sisun sähköistä asiointia ja suunnitelma on sääntöjen vastaisessa tilassa. Sinun täytyy joko päivittää suunnitelmasi ohjeiden mukaisesti tai tehdä uusi opintosuunnitelma. Opintosuunnitelmasi opetussuunnitelmakausi näkyy suunnitelman otsikon alla. Ohjeet vanhentuneen opintosuunnitelman päivittämiseen löydät sivulta Sisu-ohje: Ennen 1.8.2020 tehtyjen opintosuunnitelmien päivittäminen.

Jotta pystyt hakemaan lisäaikaa suunnitelmassa kaikki osat pitäisi olla tilassa ”valinnat tehty” tai ”osat suoritettu, sekä opinnot ajoitettu. Ohjeet lisäajan hakemiseen löydät sivulta Sisu-ohje: Lisäajan hakeminen.

Valmistumispyyntö onnistuu, kun kaikki osat ovat tilassa ”osat suoritettu”. Ohjeet valmistumispyynnön tekemiseen löydät sivulta Sisu-ohje: Valmistumispyyntö.

Mitä teen, jos en saa lisättyä opintoja haluamaani kohtaan opintosuunnitelmassani?

Jos tutkintosi rakenteessa on opintojakso, jonka olet jo suorittanut, mutta olet suorittanut sen eri koodilla, tarkista ensin koodi opintosuorituksistasi Sisussa omissa tiedoissa Suoritukset-välilehdeltä ja katso sen jälkeen löytyykö suorittamasi opintojakso korvaavuuksista. Ohjeet korvaavuuden valitsemiseen löydät sivun Sisu-ohje: Opintosuunnitelma luvusta Opintojaksoesite.

Jos haluat korvata tutkintorakenteessa olevan pakollisen opintojakson toisella opintojaksolla, joka ei löydy korvaavuuksista, tai poiketa muulla tavalla tutkintorakenteesta, sinun täytyy tehdä siitä hakemus vapaan muokkauksen tilassa. Vapaan muokkauksen tilassa voit myös sijoittaa jo suorittamiasi opintoja haluamaasi kohtaan, vaikka "Sijoita suunnitelmaan" -palkista saisit sijoitettua niitä vain valinnaisiin opintoihin. Ohjeet vapaan muokkauksen tilassa tehtäviin hakemuksiin löydät sivulta Sisu-ohje: Vapaan muokkauksen tilassa tehtävät hakemukset.

Miten lisään valinnaiset opintojaksot tai opintokokonaisuudet Opintojen rakenteeseen?

Jos tutkintosi rakenteesta löytyy kohta valinnaisille opintokokonaisuuksille, voit lisätä kokonaisuuden siihen. Ohjeet valinnaisten kokonaisuuksien ja opintojaksojen hakemiseen ja lisäämiseen löytyvät sivun Sisu-ohje: Opintosuunnitelma luvusta Opintojaksojen ja -kokonaisuuksien hakeminen

Jos opintosuunnitelmassasi ei ole paikkaa valinnaisille kokonaisuuksille, voit tehdä hakemuksen vapaan muokkauksen tilassa. Ohjeet vapaan muokkauksen tilaan löydät sivulta Sisu-ohje: Vapaan muokkauksen tilassa tehtävät hakemukset.

Valinnaisten opintojen tarjontaan voit tutustua esimerkiksi Valinnaiset opinnot -koontisivulta löytyviltä tiedekuntakohtaisilla sivuilla tai hakemalla kursseja ja tenttejä Opiskelu-palvelun kurssihausta.

Miten sijoitan suunnittelemani vaihto-opinnot Sisun rakenteeseen?

Jos aiot suorittaa vaihdon aikana tutkintoosi kuuluvia pakollisia opintoja, katso ohjeet sivulta Sisu-ohje: Vaihdossa suoritettavien pakollisten opintojen suunnittelu.

Jos taas aiot suorittaa vaihdossa tutkintosi valinnaisia opintoja, katso ohjeet sivulta Sisu-ohje: Opintoluonnos.

Voinko suunnitella ja suorittaa maisteriopintoja, vaikka en ole vielä valmistunut kandiksi?

Kyllä voit, jos sinulle on myönnetty oikeus sekä kandi- että maisteritutkintoon. Kaksiportaisissa tutkinnoissa kandi- ja maisterivaiheen opintosuunnitelmat tehdään samaan suunnitelmapohjaan. Maisterioptio vahvistuu vasta kandiksi valmistuessa, mutta voit aloittaa maisterivaiheen suunnittelun koska tahansa. Maisterioptiosi saat näkyviin Opintojen rakenne -sivulla klikkaamalla ylimmän tason otsikkoa. Ohjeet maisterioption valintaan löydät sivulta Sisu-ohje: Maisteriohjelman valinta.

Jos minulla on useampi opiskeluoikeus yhtä aikaa, riittääkö yksi opintosuunnitelma?

Ei riitä. Opintosuunnitelmat ovat opiskeluoikeuskohtaisia eli jokaiselle opiskeluoikeudelle täytyy tehdä erikseen ensisijainen opintosuunnitelma.

Mistä tiedän mitä opintoja suoritan minäkin lukukautena ja miten löydän ne Sisusta?

Yleiskuvan tutkintoosi kuuluvista opinnoista ja tarkemman tutkintorakenteen eli siihen sisältyvät yksittäiset opinnot näet sivulla Tutkinnon laajuus ja tutkintorakenne

Tutkintoosi kuuluvat pakolliset opinnot näet myös Sisussa luotuasi opintosuunnitelman. Tehtyäsi tarvittavat valinnat suunnitelmassa ja lisättyäsi suunnitelmaasi valinnaiset opinnot, näet myös ne suunnitelmasi kautta. Ohjeet opintosuunnitelman luomiseen ja muokkaamisen löydät sivulta Sisu-ohje: Opintosuunnitelma. Lisäksi muita opintoja voi selailla Opiskelu-palvelun kurssihaussa tai esimerkiksi Valinnaiset opinnot -koontisivulta löytyvien tiedekuntakohtaisten sivujen kautta.

Sisussa voit lisäksi hyödyntää mahdollisesti koulutusohjelmasi tarjoamaa malliajoitusta, jolla saat Sisun Ajoitus-sivulle näkyville opintojen suositellun suoritusaikataulun. Voit lukea lisää malliajoituksesta sivun Sisu-ohje: Opintosuunnitelma luvusta Opintojen ajoituksen suunnittelu.

Olen suorittanut opintoja, joita en halua käyttää tutkinnossani, mitä teen niille Sisussa?

Kaikki suoritetut opinnot näkyvät Sisussa omissa tiedoissasi Suoritukset-välilehdellä. Jos et halua sitoa tutkintoosi tiettyjä suorituksia, voit poistaa opintojaksot Opintojen rakenteesta klikkaamalla valinta-avustimesta Poista-nappia, jossa on roskakori-kuvake. Valinnaisten opintojen kohdalla nappi näkyy heti, mutta pakollisten ja vaihtoehtoisten opintojen osalta voit joutua avaamaan ensin vapaan muokkauksen tilan valinta-avustimen kolmen pisteen lisävalikosta.

Kaikista Helsingin yliopistossa suorittamistasi opinnoista voit milloin tahansa tilata erillisen opintosuoritusotteen. Ohjeet suoritusotteen tilaamiseen löydät sivulta Tilaa opintosuoritusote.

Ilmoittautuminen opetukseen

Miten kurssi-ilmoittautuminen tehdään Sisussa?

Sisussa opintojakso on lisättävä ensisijaiseen opintosuunnitelmaan ennen ilmoittautumista. Ennen varsinaista opetukseen ilmoittautumista valitset Sisussa myös suoritustavan (esimerkiksi suoritatko opintojakson luentokurssina vai tenttimällä). Voit tehdä varsinaisen ilmoittautumisen kursseille ja tentteihin Ilmoittautuminen-sivun kautta. Voit lukea lisää ilmoittautumisesta sivulta Miten ilmoittaudun kursseille ja tentteihin? ja tarkemmat ohjeet sivulta Sisu-ohje: Ilmoittautuminen opetukseen ja tentteihin.

Miksi en näe opintojaksolla opetusta, johon voisin ilmoittautua?

Jos et näe opintojaksolla tulevaa opetusta, tarkista, että opintojakson versio on kuluvan lukuvuoden mukainen. Version näet opintojaksoesitteellä jakson nimen alla. Ohjeet version vaihtamiseen löydät sivulta Sisu-ohje: Opintojakson tai -kokonaisuuden version päivittäminen.

Jos opintojakson koodi on vaihtunut, niin vanhalla koodilla ei välttämättä näy ollenkaan tulevaa opetusta. Tällöin voit esimerkiksi kokeilla hakea Opiskelu-palvelun kurssihausta opetusta opintojakson nimellä. Voit myös tarkastaa mitä koulutusohjelman uusin rakenne sisältää luomalla Sisussa uuden opintosuunnitelman uusimmalle versiolle. Näin voit vertailla mahdollisia eroavaisuuksia omaan ensisijaiseen suunnitelmaasi ja helpommin löytää opetusta, joka pääsääntöisesti löytyy uusimmilta versioilta. Löydettyäsi uuden tai vaihtoehtoisen koodin, voit lisätä sen suunnitelmaasi ja sen jälkeen ilmoittautua opetukseen. Ohjeet valinnaisen opinnon lisäämiseen suunnitelmaasi löydät sivulta Sisu-ohje: Opintosuunnitelma ja pakollisen opinnon vaihtamiseen sivulta Sisu-ohje: Vapaan muokkauksen tilassa tehtävät hakemukset.

Miten ilmoittaudun avoimen yliopiston kursseille?

Avoimiin yliopisto-opintoihin varsinainen ilmoittautuminen tehdään poikkeuksellisesti kurssisivun kautta.

  • Jos opiskelet pelkästään avoimia yliopisto-opintoja, ilmoittaudut opetukseen vain kurssisivulla, eikä sinun tarvitse tehdä opintosuunnitelmaa Sisussa.
  • Jos olet Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelija, aloita ilmoittautuminen Sisusta. Lisää ensin opintojakso opintosuunnitelmaasi, jos se ei näy siellä valmiiksi. Valitse sitten suoritustapa ja opetus. Lopuksi Sisu ohjaa sinut tekemään ilmoittautumisen kurssisivulla.

Huom. Avoimen opetukseen kesälle 2024 pilotoidaan ensimmäistä kertaa suoraan Sisussa ilmoittautumista. Osalla kursseista siis opiskelijat ilmoittautuvat Sisussa. Tutkinto-opiskelijana sinun ei tarvitse poistua Sisusta. Jos opiskelet pelkästään avoimia yliopisto-opintoja, voit edelleen aloittaa kurssisivulta, josta sinut ohjataan maksamaan opinnot ja ilmoittautumaan Sisuun.

Miten ilmoittaudun uusintatenttiin?

Jos olet jo suorittanut opintojakson hyväksytysti, pääset uusintatentin ilmoittautumiseen, kun avaat opintojaksoesitteen ja valitset opintojaksosta sen lukuvuoden version, jonka aikana suoritit jakson ensimmäisen kerran. Saatat siis joutua vaihtamaan opintojakson version esimerkiksi edelliselle lukuvuodelle, jotta saat uusintatentin näkyviin. Joissain tapauksissa uusintaan ilmoittautuminen ei onnistu tätäkään kautta, näissä tapauksissa voit olla yhteydessä tiedekuntasi opiskelijaneuvontaan ilmoittautumista varten. Opiskelijaneuvonnan yhteystiedot löydät sivulta Opiskelijaneuvonta.

Jos sinulla ei ole hyväksyttyä suoritusmerkintää opintojaksosta, pääset ilmoittautumaan uusintaan normaalisti vaihtamatta opintojakson versiota taaksepäin. Valitse opintojaksoesitteeltä sopiva tenttitilaisuus ja ilmoittaudu.

Joissain tapauksissa uusinnalla saattaa olla eri koodi kuin alkuperäisellä opintojaksolla. Tällöin suunnitelmaasi tulee suoritus kahteen kertaan, mutta saat ylimääräisen suorituksen poistettua myöhemmin vapaan muokkauksen tilassa. Ohjeet vapaan muokkauksen tilan käyttämiseen löydät sivulta Sisu-ohje: Vapaan muokkauksen tilassa tehtävät hakemukset.

Miksi kurssi-ilmoittautumiseni hylätään?

Kun ilmoittautumisesi hylätään, Sisu kertoo syyn hylkäykseen. Tarkista, että nämä asiat ovat kunnossa ennen kuin ilmoittaudut uudelleen:

  • Olet ilmoittautunut läsnäolevaksi kurssin alkamislukukaudelle.
  • Sinulla on voimassaoleva opiskeluoikeus koko kurssin ajalle.
  • Olet lisännyt opintojakson opintojen rakenteeseen (ensisijaiseen opintosuunnitelmaan).
  • Olet valinnut opintojaksolle oikean suoritustavan.
  • Ilmoittaudut Ilmoittautuminen-sivun tai kalenterin kautta.
  • Olet tehnyt opintosuunnitelman päivityksen tai uuden opintosuunnitelman, jos nykyinen suunnitelmasi on tehty ennen 1.8.2020.
  • Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, varmistathan, että ilmoittaudut oikean opintosuunnitelman kautta.

Jos täytät perusehdot etkä silti tule hyväksytyksi kurssille, syynä voi olla, että et mahdu kurssille tai että valinnassa on käytössä priorisointia tai poissulkevia ehtoja. Tarkista tarkemmin ohjeesta Millä perusteella toteutukseen pääsevät opiskelijat valitaan.

Voinko ilmoittautua opetukseen, vaikka suunnitelmassani näkyy ilmoitus "Opiskeluoikeus vahvistettava erikseen"?

Kyllä voit. Ilmoitus näkyy esimerkiksi, jos opintosuuntasi vahvistetaan vasta myöhemmin opiskelijavalinnan jälkeen. Tämä ei yleensä kuitenkaan estä ilmoittautumista opetukseen, ellei ilmoittautumisen hyväksymisen kriteerinä ole juuri kyseinen opiskeluoikeus. Näissä tapauksissa voit olla yhteydessä opiskelijaneuvontaan. Opiskelijaneuvonnan yhteystiedot löydät sivulta Opiskelijaneuvonta.

Millä perusteella opiskelijat valitaan kursseille Sisussa? 

Sisussa näet opintojaksoesitteeltä ja ilmoittautumisen vahvistamisen ikkunassa millä perusteella opiskelijat valitaan kurssille. Useimmiten opiskelijat valitaan muilla kriteereillä kuin nopeuden perusteella. 

Jotta kurssille pääsee, perusedellytysten täytyy olla kunnossa. Joissain tapauksissa myös tietyt aiemmat opinnot täytyy olla suoritettuna. Lisäksi hyväksymisjärjestykseen voi vaikuttaa esim. suoritettujen opintopisteiden määrä, vuosikurssi, opintosuunta tai onko vaihto-opiskelija vai ei. Useimmiten kurssille valitaan ehdot täyttävät opiskelijat automaattisesti ilmoittautumisajan päätyttyä. Jos kurssille jää vielä tilaa, myös muut voivat päästä kurssille. Voit lukea lisää ilmoittautumisen edellytyksistä ohjeesta Millä perusteella toteutukseen pääsevät opiskelijat valitaan.

Olen ilmoittautunut kurssille, jota en aio suorittaa? Mitä teen?

Peru ilmoittautuminen tai, jos kurssi on jo käynnistynyt, keskeytä osallistuminen Ilmoittautuminen-sivulla. Näin vapautat paikkasi mahdollisesti toiselle opiskelijalle etkä saa turhaan kurssiin liittyviä viestejä. Kun lisäksi poistat kurssin opetuksen kalenteristasi, eivät turhat kalenteritapahtumat häiritse sinua. Ohjeet ilmoittautumisen perumiseen ja suorituksen keskeyttämiseen sekä opetuksen poistamiseen kalenterista löydät sivulta Sisu-ohje: Ilmoittautuminen opetukseen ja tentteihin.

Voinko ilmoittautua kursseille, vaikka en ole ilmoittautunut läsnäolevaksi?

Et voi. Ilmoittaudu siis ensin läsnäolevaksi ennen kurssi-ilmoittautumista. Läsnäoloilmoittautumisen täytyy olla voimassa kurssin alkamishetkellä.

Suorituksen voit saada vain lukukaudelle, jolloin olet ilmoittautuneena läsnäolevaksi.

Täytyykö minun ajoittaa opinnot Sisussa ennen kuin ilmoittaudun opintojaksolle?

Opintojen ei tarvitse olla ajoitettuna, jotta niihin pystyy ilmoittautumaan.

Olen ilmoittautunut kurssille tiettyyn ryhmään, mutta toisen ryhmän opetus näkyy opintokalenterissani. Miten ylimääräiset ryhmät saa pois näkyvistä?

Kyseessä voi olla ryhmien yhteinen opetuskerta, joka on lisätty molemmille tai kaikille ryhmille, jolloin Sisu näyttää sen tiedoissa vain järjestyksessä ensimmäisen tai viimeisen ryhmän nimen. Tässä tapauksessa opetuskertaa ei pidäkään poistaa, koska se kuuluu ryhmäsi opetukseen. Voit tarvittaessa verrata opetuksen tiedoissa näkyvää ryhmän aikataulua opintojaksoesitteellä tai kurssisivulla ja kalenterissasi näkyviä tapahtumia, jos haluat varmistaa, onko kyseessä oikeasti ryhmällesi tarkoitettu opetuskerta.

Kalenteriin voi kuitenkin jäädä myös aidosti toisen ryhmän opetusta, jos olet aiemmin valinnut useampia ryhmiä ja tullut lopulta valituksi vain yhteen. Saat poistettua ylimääräiset ryhmät kalenteristasi poistamalla kalenterin valinta-avustimessa ryhmän kohdalta valinnan Näytä tilaisuudet kalenterissa.

Kuvakaappaus Näytä tilaisuudet kalenterissa -valinnasta.

Puuttuvat suoritukset

Miksi Sisun etusivulla näkyvä opintopistemäärä ja keskiarvo ei täsmää opintosuoritusotteen kanssa?

Sisu näyttää etusivulla opintopisteet ainoastaan niistä suorituksista, jotka ovat opintosuunnitelmassasi. Todellisen pistemäärän kaikista suorittamistasi opinnoista näet Sisussa omista tiedoista Suoritukset-välilehdeltä. Tarkemmat ohjeet löydät ohjeesta Puuttuvien opintosuoritusten lisääminen suunnitelmaan

Miksi opintojakso näkyy Omat tiedot -sivulla osasuorituksena?

Kun opettaja on antanut kurssin tai tentin arvosanan Sisussa, se näkyy sinulle välittömästi osasuorituksena. Seuraavan yön aikana se muuttuu automaattisesti kokonaiseksi opintojakson suoritukseksi, jolloin se näkyy suoritettuna myös opintosuunnitelmassasi. Tämä kuitenkin vaatii sen, että olet valinnut opintojaksolle suoritustavan. Jos et ole valinnut suoritustapaa, osasuoritus täytyy muuttaa opiskelijapalveluissa manuaalisesti opintojakson suoritukseksi. 

Ota yhteyttä opiskelijaneuvontaan, jos osasuorituksesi ei muutu yön aikana kokonaiseksi opintojakson suoritukseksi. Löydät opiskelijaneuvonnan yhteystiedot sivulta Opiskelijaneuvonta.

Osasuoritukset lasketaan kokonaispistemäärään ja Kela saa tiedon myös osasuoritusten opintopisteistä opintojen edistymisen seurantaa varten.

Mitä teen, jos vanhat suoritukseni eivät näy opintosuunnitelmassani automaattisesti? 

Jos puuttuva suoritus on merkitty Sisuun vastaavaksi jollekin opintojaksolle, voit lisätä sen suunnitelmaasi itse. Jos vastaavan kurssin opintojaksoesitteelle on merkitty suorittamasi kurssi vastaavaksi, saat lisättyä sen Vastaavuudet ja korvaavuudet -välilehdeltä klikkaamalla radionappia vastaavan opintojakson vieressä. Valintaa ei tarvitse erikseen tallentaa. Ohjeet vastaavan opinnon valintaan löydät sivulta Sisu-ohje: Opintosuunnitelma. Jos vastaavuutta ei ole merkitty, voit hakea suorituksen lisäämistä erikseen vapaan muokkauksen tilassa. Ohjeet vapaan muokkauksen tilan käyttöön löydät sivulta Sisu-ohje: Vapaan muokkauksen tilassa tehtävät hakemukset.

Minulla on vanhoilla tutkintovaatimuksilla tehty suoritus, joka vastaa perusopintoihin kuuluvaa opintojaksoa. Sisu ei kuitenkaan tunnista sitä. Miten saan sen näkyviin? 

Sisu tarkistaa, että suorituksen koodi vastaa suunnitelmassasi olevaa opintojaksoa. Sama nimi ei siis riitä. Jos vastaavan kurssin opintojaksoesitteelle on merkitty suorittamasi kurssi vastaavaksi, saat lisättyä sen Vastaavuudet ja korvaavuudet -välilehdeltä klikkaamalla radionappia vastaavan opintojakson vieressä. Valintaa ei tarvitse erikseen tallentaa. Ohjeet vastaavan opinnon valintaan löydät sivulta Sisu-ohje: Opintosuunnitelma. Jos esitteeltä ei löydy tietoa vastaavuuksista, voit hakea suorituksen lisäämistä suunnitelmaasi vapaan muokkauksen tilassa. Ohjeet vapaan muokkauksen tilan käyttämiseen löydät sivulta Sisu-ohje: Vapaan muokkauksen tilassa tehtävät hakemukset.

Hyväksilukeminen

Miten muualla suoritetut kurssit saa Sisuun? (vaihto-opinnot, JOO-opinnot)

Jos olet suorittanut kursseja tai tenttejä jossain muualla Helsingin yliopistossa, voit tehdä korvaamis- tai sisällyttämishakemuksen suoraan opintosuunnitelman kautta Sisussa. Voit lukea lisää ohjeesta Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen sekä Sisun käyttöohjeesta Sisu-ohje: Hyväksilukemisen hakeminen.

Miten saan opintosuunnitelmaani lisättyä opinnot, jotka on kiinnitetty toiseen HY:ssä suoritettuun tutkintoon tai kokonaisuuteen?

Tee Sisussa opinnoista sisällyttämishakemus, jos suorittamasi opinnot kuuluvat toiseen

  • tutkintoon, joka on suoritettu Helsingin yliopistossa, tai
  • opintokokonaisuuteen, joka on suoritettu Helsingin yliopistossa tai Avoimessa yliopistossa.

Voit lukea lisää ohjeesta Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen sekä Sisun käyttöohjeesta Sisu-ohje: Hyväksilukemisen hakeminen.

Opintotarjonta

Mistä löydän Sisusta pakollisten opintojen tarjonnan? 

Pakollisten opintojen osalta löydät tarjolla olevan opetuksen suoraan Sisusta opintojaksoesitteen Suoritustavat-välilehdeltä. Opintojaksoesite aukeaa klikkaamalla opintojakson koodia opintosuunnitelmassa Opintojen rakenne -sivulla

Mistä löydän Sisusta valinnaisten opintojen tarjonnan?

Valinnaisten opintojen tarjontaa on kätevämpi selata teemasivulta Valinnaiset opinnot löytyvien tiedekuntakohtaisten sivujen kautta. Kun olet päättänyt, mitä valinnaisia haluat suorittaa, voit lisätä ne opintosuunnitelmaasi Sisussa. Voit lukea lisää valinnaisten opintojen lisäämisestä ohjeesta Opintosuunnitelman muokkaaminen ja täydentäminen

Voit myös hakea tulossa olevia kursseja Opiskelu-palvelun kurssihaun kautta. Kun olet löytänyt sinulle sopivan kurssin, voit katsoa koodin kurssisivun tiedoista ja lisätä Sisussa opintojakson opintosuunnitelmaasi. Voit lukea lisää valinnaisten opintojen lisäämisestä ohjeesta Opintosuunnitelman muokkaaminen ja täydentäminen

Mistä löydän oman koulutusohjelmani seuraavan lukuvuoden opetustarjonnan? 

Koulutusohjelmien alustavat opetusohjelmat seuraavalle lukuvuodelle löytyvät sivulta Mistä löydän opintotarjonnan?, jossa ne julkaistaan pääsääntöisesti maaliskuun aikana. Valitse sivun yläreunassa haluamasi koulutusohjelma valikosta. Opetus julkaistaan Sisussa ja Opiskelu-palvelun kurssihaussa pääasiassa kesäkuun loppuun mennessä. Syksyn opetus julkaistaan joka tapauksessa viimeistään elokuussa ja kevään opetus marraskuuhun mennessä. 

Miten haen Sisussa oikeuden suorittaa rajoituksenalaisia valinnaisia kokonaisuuksia? 

Haku tapahtuu Sisun ulkopuolella. Löydät kunkin tiedekunnan hakuohjeet teemasivun Valinnaiset opinnot kautta.

Valmistuminen

Haluan valmistua. Miten toimin?

Odota, että suorituksesi on kirjattu Sisuun, ennen kuin haet valmistumista. Kun olet suorittanut kaikki tutkintoosi kuuluvat opinnot ja opintorakenteen kaikki kohdat ovat ensisijaisessa opintosuunnitelmassasi Osat suoritettu -tilassa, Sisu ohjaa sinut tekemään valmistumispyynnön.

Jos sinulla on vanhoja suorituksia, joita et saa merkittyä vastaaviksi opintosuunnitelmaasi, sinun täytyy hakea niiden lisäämiselle hyväksyntää vapaan muokkauksen tilassa ennen kuin valmistuminen on mahdollista. Opiskelijaneuvonnan lähipalvelut priorisoivat valmistuvien hakemuksia. 

Löydät lisää tietoa ja tarkemmat ohjeet sivulta Valmistuminen.

Opintosuunnitelmassa näkyvät ilmoitukset

Alla on listattu yleisimmät opintosuunnitelmaan liittyvät ilmoitukset ja niiden merkitys. Monet opintosuunnitelmaan liittyvät ilmoitukset siirtyvät opintosuunnitelman osasta koskemaan koko suunnitelmaa. Tarkista tällaisessa tapauksessa, mihin opintosuunnitelman osaan ilmoitus alun perin liittyy.

'Sinulla ei ole opintosuunnitelmaasi vastaavaa opiskeluoikeutta tai et ole ilmoittautunut kuluvalle lukukaudelle.'

Jos opiskeluoikeutesi ja lukuvuosi-ilmoittautumisesi ovat kunnossa, saat virheilmoituksen poistumaan tekemällä uuden opintosuunnitelman. Katso lisäohjeet tämän sivun kohdasta Opiskeluoikeudet.

'Suunnitelma on rakenteen sääntöjen vastainen. Korjaa valintoja'

Sinun täytyy mahdollisesti tehdä opintosuunnitelman päivitys tai joissain tapauksissa tehdä kokonaan uusi suunnitelma. Katso tarkemmat ohjeet päivitykseen täältä.

'Sääntöjen vastainen' -virheilmoitus voi johtua myös siitä, että olet tehnyt suunnitelman jossakin osassa siihen liittyvien sääntöjen vastaisia valintoja. Ilmoitus tulee esimerkiksi silloin, jos lisäät johonkin osaan opintoja yli maksimipistemäärän, tai silloin, kun olet lisännyt opintoluonnoksen vain pakollisia opintoja sisältävään suunnitelman osaan.

Ilmoitus tulee myös silloin, jos olet tehnyt muutoksia vapaan muokkauksen tilassa, etkä ole hakenut niille hyväksyntää. Tällöin suunnitelmaan lisätyn opintojakson kohdalla lukee myös 'Ei kuulu tutkintosi rakenteeseen'.  Ilmoitukset poistuvat, kun olet hakenut muokkauksille hyväksyntää ja se on myönnetty, tai kun muokkaat suunnitelman takaisin rakenteen mukaiseen tilaan. Katso vapaan muokkauksen tilan käyttöohjeet.

'Opiskeluoikeus vahvistettava erikseen'

Tämä ilmoitus näkyy, kun suunnittelet maisterivaiheen opintoja kanditutkinnon ollessa kesken. Jos opintosuuntaasi ei vahvisteta valmiiksi opiskelijavalinnan yhteydessä, näet ilmoituksen myös opintosuuntasi kohdalla siihen asti, kunnes opintosuuntasi on vahvistettu. Voit pyytää opintosuunnan vahvistamista opiskelijapalveluista. Vahvistamaton opintosuunta ei kuitenkaan estä sinua esimerkiksi ilmoittautumasta tai valmistumasta.

'Vaatii erillistä hyväksyntää'

Opintokokonaisuuteen liittyvä ilmoitus. Kokonaisuuden sisältö täytyy lähettää hyväksyttäväksi Sisussa ennen kuin voit valmistua. Löydät ohjeet erillisen hyväksynnän hakemiseen täältä.

'Valinnat kesken'

Tämä ilmoitus näkyy, kun vähintään yhdessä opintosuunnitelman osassa ei ole vielä valittu kaikkia tarvittavia opintoja. Ilmoitus siirtyy suunnitelman osasta koskemaan koko suunnitelmaa. Jos esimerkiksi Valinnaiset opintojaksot - osassa näkyy tämä ilmoitus, näkyy se myös koulutusohjelman rivillä. Ilmoitus poistuu myös koulutusohjelmatasolta, kun teet oikeassa opintosuunnitelman kohdassa valinnat loppuun.

'Vapaaehtoisia valintoja'

Tämä ilmoitus näkyy niiden opintosuunnitelman osien yhteydessä, joihin saat halutessasi vapaasti valita tietyn määrän mitä tahansa opintoja, mutta mitään ei ole pakko valita.

'Epäsuoria valintoja'

Tämä ilmoitus näkyy opintosuunnitelmassa, kun olet valinnut saman opintojakson kahteen eri kohtaan. Ilmoitus siirtyy suunnitelman osasta koskemaan koko suunnitelmaa. Kun korjaus tehdään opintosuunnitelman osaan, poistuu ilmoitus myös koulutusohjelman tasolta.

'Hyväksyntää haettu'

Olet lisännyt johonkin suunnitelman osaan rakenteesta poikkeavaa sisältöä ja hakenut sille hyväksyntää Sisussa.