Tenttiminen Examinarium-tenttiakvaariossa

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Ohje on tarkoitettu sekä vanhoissa koulutuksissa että uusissa koulutusohjelmissa opiskeleville. 

Osan tenteistä voit suorittaa sähköisesti itse varaamanasi aikana valitsemassasi tenttiakvaariotilassa. Tenttiminen tapahtuu tietokoneella, ja tilassa on tallentava tenttivalvonta. Ennen ensimmäistä Examinarium-tenttiäsi, perehdy alla oleviin ohjeisiin. Katso esittelyvideo Examinariumista.

HUOM!

 • Osallistu tenttiin ainoastaan terveenä ja oireettomana. Jos olet sairas, siirrä tai peru tenttiaikasi ja tarvittaessa ole yhteydessä tentaattoriin. 
 • Yliopisto suosittelee vahvasti maskin käyttöä tentin aikana. Voit käyttää omia suojavälineitä tai hakea kertakäyttöisen maskin vahtimestarilta (Viikissä tenttitilan odotustilasta). Muista hävittää suojavälineet asianmukaisesti.
 • Tiloista löytyy käsidesiä ja desinfiointiliinoja näppäimistöjä varten. Huolehdi käsihygieniasta ja puhdista näppäimistö sekä hiiri ennen ja jälkeen tentin. 

Täältä löydät Examinariumiin liittyviä uutisia ja tiedotteita. 

Ilmoittaudu Examinarium-tenttiin

Ilmoittaudu ensin tenttiin tai kurssille WebOodissa(Avoimen yliopiston järjestämille kursseille ilmoittaudutaan avoimen yliopiston opinto-ohjelmassa olevan linkin kautta.)

Tentittävissäsi olevat tentit löydät kirjautumalla Examinariumiin. Huomioi mahdolliset erityisjärjestelyiden tarpeesi, sillä kaikkia tenttejä ei ole mahdollista suorittaa Examinariumissa. Lisäksi kursseilla saattaa olla useita suoritusmuotoja, jolloin Examinarium-tentti ei koske kaikkia opiskelijoita.

 • Jos tentti ei näy työpöydällä, siirry Tentit-välilehdelle. Järjestelmä listaa varausmahdollisuudet vain niihin tentteihin, joita vastaavaan opetukseen olet ilmoittautunut WebOodissa, ja jotka opettaja on lisännyt järjestelmään. Jos opintojaksolla jonka tenttiä etsit, tehdään jokaiselle opiskelijalle oma, henkilökohtainen tentti, katso ohjeet alta*.
 • Valitse tentti klikkaamalla sen nimeä. Jos tentti on oikea, klikkaa Ilmoittaudu.
 • Valitse tenttitila. 
 • Valitse kalenterinäkymästä itsellesi sopiva aika. Voit varata ajan korkeintaan 30 päivän päähän.
 • Vahvista lopuksi ilmoittautuminen.

Saat vahvistuksen sähköpostiisi onnistuneesta tenttipaikan varauksesta. Varaus näkyy myös Examinarium-järjestelmässä. Muista koneen numero, jonka järjestelmä sinulle arpoi. Jos et saa vahvistusviestiä, tilavarauksesi on saattanut jäädä kesken. Tarkista, että varaamasi tentin kohdalla näkyy tieto tekemästäsi varauksesta.

*Jos olet ilmoittautumassa henkilökohtaiseen tenttiin, käy kirjautumassa yliopiston käyttäjätunnuksellasi Examinariumiin (jotta tunnuksesi rekisteröityy järjestelmään). Ota tämän jälkeen yhteyttä tentaattoriin, jotta hän tietää tehdä sinulle nimetyn tentin.

Huomioi tenttipaikan varausta tehdessäsi:

 • Tenttitilasta ei saa poistua ennen kuin olet palauttanut tenttivastauksesi.
 • Kuhunkin tenttiin voi olla korkeintaan yksi varaus kerrallaan.
 • Jos et pääsekään varaamanasi aikana, peru tai siirrä varaustasi.
 • Jos järjestelmä ilmoittaa, että sinulla ei ole enää suorituskertoja jäljellä, ota yhteyttä tentaattoriin. Examinarium laskee keskeytetyn tentin suorituskerraksi, jotka tentaattori voi vapauttaa. Jos olet tehnyt saman tentin aiemmin, odota arviointia ennen uuden tenttiajan varaamista.

Tenttivarauksen muuttaminen ja peruminen

Muista siirtää tai perua varauksesi, jos et pääsekään tenttimään varaamanasi aikana. Voit muuttaa tai perua varauksesi ennen tenttiaikaa kirjautumalla Examinariumiin:

 • Valitse "Ilmoittautumiset" -listalta oikea tentti ja valitse oikealla oleva kolme pistettä-painike ja ”Vaihda tenttiaika”. Valitse uusi aika ja vahvista varaus. Uusi varaus näkyy ilmoittautumiset-sivullasi ja saat siitä myös sähköpostivahvistuksen.
 • Peru varauksesi valitsemalla kolme pistettä-painike ja ”Poista varaus”. Jos et aio tenttiä kyseistä tenttiä, voit poistaa tentin ilmoittautumiset listasta valitsemalla "Peruuta ilmoittautuminen".

Tenttitilaan meneminen

Tarkista saamastasi sähköpostista tai Examinarium-järjestelmästä varauksesi kohdalta, mihin tilaan ja mille koneelle olet menossa. Et pääse vastaamaan tenttiin muilta koneilta.

Saavu ajoissa paikalle, sillä tenttiaikasi alkaa kulua heti varaamasi ajan alkaessa. Siirry tilaan ja koneelle kuitenkin vasta 5 minuuttia ennen tentin alkua, jotta edellinen tenttijä on ehtinyt päättää tenttinsä.

Tiloissa on ohjeet tenttimiseen ja ongelmatilanteiden varalta. Tentin aikaista tukea ei ole saatavilla, vaan uusintatenteistä sovitaan tapauskohtaisesti tenttitilanteen jälkeen.

Tiloissa on tallentava tenttivalvonta.

Opiskelijakortti tai henkilöllisyystodistus on oltava tentissä mukana henkilöllisyyden todentamiseksi (tiloihin tehdään tallentavan tenttivalvonnan lisäksi pistokokeita). Tenttitiloista ei saa poistua kesken tenttisuorituksen. Tilasta saa poistua, kun olet palauttanut vastauksesi, vaikka vastausaikaa olisi vielä jäljellä.

Tenttien järjestämistä koskevat yleiset kuulusteluja koskevat määräykset. Tenttipaikalle ei saa tuoda mitään eikä sieltä saa viedä mitään. Mukaan otettavien tavaroiden kielto koskee myös kaikkia sähköisiä viestintävälineitä, älykelloja, muistiinpanovälineitä ja eväitä. Opiskelija saa tuoda mukanaan vain opiskelijakortin henkilöllisyyden tarkastamista varten ja tavarasäilön avaimen. Tenttikoneelle saa lisäksi ottaa vettä läpinäkyvässä pullossa, jossa ei ole etikettiä. Vaikka opiskelijakortti olisi digitaalisessa muodossa puhelimessa, jätetään puhelin lukolliseen lokeroon.

Tenttitilat kampuksittain

Keskustassa:

 • Aleksandria 4. kerros (16 paikkaa) Aleksandria aukeaa 17.8., puolet tenttikoneista käytössä
 • Aleksandria kellarikerros K133 (16 paikkaa) Aleksandria aukeaa 17.8., puolet tenttikoneista käytössä
 • Porthanian 3. kerros esteetön tenttitila (1 paikka), käytössä vain erityisjärjestelyihin oikeutetuille opiskelijoille

Viikissä: BIokeskus 1, 4.krs 2.9.alkaen 3 paikkaa.

Kumpulassa: Chemicumissa, huone A122 (12 paikkaa,tällä hetkellä käytössä joka toinen kone). Tilassa on toistaiseksi muistiinpanopaperit ja -välineet tenttijöiden käytössä. Muistiinpanopaperit palautetaan ennen tilasta poistumista postilaatikkoon tuhoamista varten. Osalla koneista piirtonäyttöjä piirroksia ja laskuja varten.

Meilahdessa: Biomedicum 2B:ssä sh15 (16 paikkaa, joista tällä hetkellä käytössä joka toinen kone) katso kartta

Mikkeli: Yliopistokeskus, Cultiva, Lönnrotinkatu 7, huone 2004 (1 paikka)

Lahti: Niemen kampus (1 paikka)

Tenttiin vastaaminen

Katso video tenttiin vastaamisesta (englanniksi).

1. Etsi oikea tenttikone ja toimi seuraavasti:

 • Valitse työpöydältä pikakuvake START EXAM ja kirjaudu omilla tunnuksillasi ohjelmaan.
 • Mikäli olet etuajassa, odota tentin alkamista.
 • Tentti käynnistyy automaattisesti, kun tenttiaikasi alkaa.
 • Navigointi. Tentissä on yksi tai useampia aihealueita, joissa jokaisessa on yksi tai useampia kysymyksiä. Tarkista tenttinäkymän oikeasta reunasta, montako aihealuetta ja kysymystä tentissä on. Yhden aihealueen kysymykset ovat yhdellä sivulla. Aihealueiden välillä pääset liikkumaan oikean reunan listasta tai sivun alareunan sinisistä nuolista.

2. Lue tentin ohjeet.

3. Vastaa kysymyksiin haluamassasi järjestyksessä.

 • Klikkaa tarvittaessa vastaustila auki kysymyksen otsikosta.
 • Voit liikkua aihealueiden välillä vapaasti. Voit siis tehdä muistiinpanoja kaikkiin kysymyksiin ja tarkentaa sen jälkeen vastauksiasi.
 • Ohjelma tekee automaattitallennuksen minuutin välein. Halutessasi voit myös tallentaa klikkaamalla Tallenna-painiketta.

4. Palauta tentti klikkaamalla oikeasta reunasta linkkiä ”Tallenna ja palauta tentti”.

5. Vahvista palautus.

 • Ohjelma näyttää sinulle palautusviestin ja kirjaa sinut ulos.
 • Tenttiajan päättyessä tentti palautuu automaattisesti, jos et ole palauttanut sitä itse. Samalla sinut kirjataan ulos.

6. Sulje selainikkuna.

Mikäli joudut keskeyttämään tentin, valitse oikeasta reunasta linkki ”Keskeytä tentin suoritus”. Keskeytettyä tenttiä ei arvioida. Vahvista keskeytys, sulje selainikkuna ja kirjaudu ulos koneelta.

7. Käynnistä kone uudelleen valitsemalla työpöydältä kuvake RESTART COMPUTER.

Ongelmatilanteet:

Tenttitiloissa on ohjeet ongelmatilanteiden varalle. Mikäli et onnistu ohjeita seuraamalla suorittamaan tenttiä, poistu tilasta (tilasta poistuminen päättää jo aloitetun tentin), kuvaa tarkasti ongelma ja ota yhteyttä johonkin seuraavista:

Tentin jälkeen

Saat sähköpostiviestin, kun tentaattori on arvioinut tenttisuorituksesi. Kirjautumalla Examinariumiin näet saamasi kokonaispisteet, arvosanan tentistä ja saamasi sanallisen palautteen. Jos haluat nähdä tenttivastauksesi, ota yhteyttä tentaattoriin. Opintojakson lopullinen arvosana rekisteröidään Oodiin. 

Anna palautetta Examinariumissa tenttimisestä.

Erityisjärjestelyt Examinarium-tentissä

 • Jos tarvitset tenttimiseen lisäaikaa, ota yhteyttä tentaattoriin. Examinariumissa ei ole mahdollista antaa lisäaikaa, mutta opettaja voi tehdä sinulle henkilökohtaisen tentin/tenttejä, joihin muut eivät voi ilmoittautua. Jos tentin kesto on lisäajalla yli kolme tuntia, vaihtoehtoina on tentin pilkkominen kahdeksi tentiksi tai sen suorittaminen muualla kuin Examinariumissa.
 • Jos liikut pyörätuolilla, tarkista tenttitiloja varatessasi tilojen esteettömyys.
 • Jos tarvitset avustajaa tai muita erityisjärjestelyjä tentin aikana, ole yhteydessä osoitteeseen specialneeds@helsinki.fi ennen kuin varaat esteettömän erityistenttitilan Examinarium-koneen. Ohjeet tilan varaamiseen ovat sivulla Erityisjärjestelyillä lisätukea opiskeluun.

Mitä Examinariumissa ei voi tenttiä?

Examinariumissa ei ole mahdollista toteuttaa kaikkia mahdollisia tarpeita. Rajoitteita voivat aiheuttaa opiskelijoiden tasapuolinen kohtelu tai tenttijän erityistarpeet ja turvallisuus: tenttiakvaariossa ei ole valvojaa läsnä kuten paperitenteissä.

 • Tenttitilaan ei saa tuoda mitään; ei siis myöskään ruokaa tai verensokerimittaria. Jos sinulla on esim. terveydentilasi takia tarve syödä tentin aikana, ole yhteydessä osoitteeseen specialneeds(at)helsinki.fi ennen kuin varaat esteettömän erityistenttitilan Examinarium-koneen. Ohjeet tilan varaamiseen ovat sivulla Erityisjärjestelyillä lisätukea opiskeluun.
 • Jos tentissä saa olla mukana omia aineistoja kuten muistiinpanoja, ei tenttiä ole mahdollista tenttiä opiskelijoiden tasapuolisen kohtelun vuoksi sellaisessa tenttiakvaariotilassa, jossa on useita tenttikoneita. Aineistotentit, joissa aineistot ovat kaikille yhteisiä, voidaan toteuttaa lisäämällä aineistot tenttiin liitteenä.
 • Ryhmätenttejä ei voi tehdä tenttiakvaariossa, koska keskustelu häiritsisi muita tenttijöitä.
 • Tiedostoja, kuten piirroksia tai käsitekarttoja, ei ole toistaiseksi mahdollista tuottaa, ei myöskään kaavoja.

Tenttikysymykseen vastaamiseen ei voi käyttää ääntä, eli esimerkiksi kielistudio-tyyppistä kuullun ymmärtämistä ei ainakaan toistaiseksi ole mahdollista suorittaa Examinarium-tenttinä. Samoin vastaaminen ääneen ei ole mahdollista siksi, että puhuminen häiritsisi muita tenttijöitä.

Tenttivierailuun lähteville opiskelijoille

Tenttivierailu tarkoittaa sitä, että suoritat oman korkeakoulusi opintojakson tentin jonkun toisen korkeakoulun EXAM-tenttitilassa (HY:ssä nimellä Examinarium). Ennen tenttivarausta lue tämä ohje meiltä lähteville opiskelijoille ja valitsemasi kohdekorkeakoulun ohjeet tenttijöille (tenttitilojen aukioloajat, kulkuoikeudet ym. korkeakoulukohtaiset ohjeet) https://e-exam.fi/exam-tenttivierailu/.  

Kaikkia tenttejä ei voi tenttiä tenttivierailuna:

 • Koneiden ohjelmistovalikoima vaihtelee korkeakouluittain. Esimerkiksi jos tentissä saa käyttää Finlex-tietokantaa, et voi tehdä tenttiä muualla kuin Aleksandrian K133-tilassa. Piirtonäyttöjen ja muiden ohjelmien saatavuuden tulee opiskelijan itse tarkistaa ja varata paikka vain sellaisesta tilasta, jossa tarvittavat ohjelmistot löytyvät. Vastaavasti tenttiä ei saa suorittaa tilassa, jossa on käytössä tentissä kiellettyjä ohjelmistoja. 

Seuraa Examinariumin katkotiedotteita verkkosivulta; toisen korkeakoulun tilasta on mahdollista varata tenttiaika myös sellaiselle ajankohdalle, jolloin HY:n tenttijärjestelmässä on käyttökatko. Tenttiminen ei tällöin onnistu, sillä tentti haetaan HY:n järjestelmästä kohdekorkeakoulun tenttijärjestelmään.  

Jos sinulla on opinto-oikeus useampaan korkeakouluun; tenttivaraus tehdään aina sen korkeakoulun Exam-järjestelmässä ja sen korkeakoulun tunnuksilla kirjautuen, minne olet tenttiä suorittamassa. HY:n tentit varataan Examinariumin varauskalenterin kautta (valitse tentti ja tenttitilan kohdalla "Tenttiajanvaraus ulkopuolisesta oppilaitoksesta). Kohdekorkeakoulun tenttitilassa kirjaudut Exam-järjestelmään HY:n tunnuksilla. Ohjeet tenttiverailuun löydät myös tästä wikistä.

Tenttivierailu on pilottivaiheessa, jonka aikana keräämme kokemuksia ja kehitämme tenttivierailuun liittyviä käytänteitä. Kuulemme mielellämme palautetta tenttivierailukokemuksistasi.