Tenttiminen Examinarium-tenttiakvaariossa

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Osan tenteistä voit suorittaa sähköisesti itse varaamanasi aikana valitsemassasi tenttiakvaariotilassa. Tenttiminen tapahtuu tietokoneella, ja tilassa on tallentava tenttivalvonta. Ennen ensimmäistä Examinarium-tenttiäsi, perehdy alla oleviin ohjeisiin.

Ilmoittaudu Examinarium-tenttiin

Sinun tulee hyväksyä toiminnalliset evästeet nähdäksesi videon.

Ilmoittaudu ensin tenttiin tai kurssille Sisussa(Avoimen yliopiston järjestämille kursseille ilmoittaudutaan avoimen yliopiston opinto-ohjelmassa olevan linkin kautta.)

Tentittävissäsi olevat tentit löydät kirjautumalla Examinariumiin. Huomioi mahdolliset tarpeesi yksilöllisiin järjestelyihin, sillä kaikkia tenttejä ei ole mahdollista suorittaa Examinariumissa. Lisäksi kursseilla saattaa olla useita suoritusmuotoja, jolloin Examinarium-tentti ei koske kaikkia opiskelijoita.

 • Jos tentti ei näy työpöydällä, siirry Tentit-välilehdelle. Järjestelmä listaa varausmahdollisuudet vain niihin tentteihin, joita vastaavaan opetukseen olet ilmoittautunut Sisussa, ja jotka opettaja on lisännyt järjestelmään. Jos opintojaksolla jonka tenttiä etsit, tehdään jokaiselle opiskelijalle oma, henkilökohtainen tentti, katso ohjeet alta*.
 • Valitse tentti klikkaamalla sen nimeä. Jos tentti on oikea, klikkaa Ilmoittaudu.
 • Jos tentissä on valinnaisia aihealueita, valitse tenttiin haluamasi aiheet (ks. tarkempi kuvaus kohdasta "Huomioi tenttipaikan varausta tehdessäsi".)
 • Valitse tenttitila. 
 • Valitse kalenterinäkymästä itsellesi sopiva aika. Voit varata ajan korkeintaan 30 päivän päähän.
 • Vahvista lopuksi ilmoittautuminen.

Saat vahvistuksen sähköpostiisi onnistuneesta tenttipaikan varauksesta. Varaus näkyy myös Examinarium-järjestelmässä. Jos et saa vahvistusviestiä, tilavarauksesi on saattanut jäädä kesken. Tarkista, että varaamasi tentin kohdalla näkyy tieto tekemästäsi varauksesta. Tenttiin mennessäsi sinun tulee muistaa koneen numero, jonka järjestelmä sinulle arpoi ja yliopiston käyttäjätunnuksesi salasanoineen.

*Jos olet ilmoittautumassa henkilökohtaiseen tenttiin, käy kirjautumassa yliopiston käyttäjätunnuksellasi Examinariumiin (jotta tunnuksesi rekisteröityy järjestelmään). Ota tämän jälkeen yhteyttä tentaattoriin, jotta hän tietää tehdä sinulle nimetyn tentin.

Huomioi tenttipaikan varausta tehdessäsi:

 • Tenttitilasta ei saa poistua ennen kuin olet palauttanut tenttivastauksesi.
 • Kuhunkin tenttiin voi olla korkeintaan yksi varaus kerrallaan.
 • Jos et pääsekään varaamanasi aikana, peru tai siirrä varaustasi.
 • Jos järjestelmä ilmoittaa, että sinulla ei ole enää suorituskertoja jäljellä, ota yhteyttä tentaattoriin. Examinarium laskee keskeytetyn tentin suorituskerraksi, jotka tentaattori voi vapauttaa. Jos olet tehnyt saman tentin aiemmin, odota arviointia ennen uuden tenttiajan varaamista.
 • Mikäli tentissä tarvitaan erikoisohjelmia, piirtonäyttöä tai Finlexiä, pystyt varaamaan tenttipaikan vain niistä tiloista, jossa tarvittavat välineet ovat käytettävissä. Katso tiloihin ja lisäohjelmien käyttöön liittyvät ohjeet ennen tenttiä tilakuvausten yhteydestä alta. Vastauksen kirjoittaminen LaTeXilla on mahdollista kaikilla Examinarium-koneilla. Koneissa on myös Windows-laskin.
 • Tentissä voi olla myös valinnaisia aihealueita, eli esimerkiksi vaihtoehtoista tenttikirjallisuutta. Aihealueet valitaan tenttipaikkaa varatessa, ja saat tenttiisi vain valitsemiesi valinnaisten aihealueiden kysymykset. Pakolliseksi määritettyjen aihealueiden kysymykset tulevat kaikille. Jos tentissä on valinnaisia aihealueita, ilmoittautuessa ennen kohtaa ”Tenttitilan valinta” on otsikko ”Valitse tentittävät aihealueet”. Valitse otsikon alta rastittaen ne aihealueet, jotka haluat tentissä suorittaa. Valitut aihealueet näkyvät ilmoittautumistiedoissa ja voit tarvittaessa muuttaa valintaa ennen tenttiä muuttamalla tenttivarausta.

Tenttivarauksen muuttaminen ja peruminen

Muista siirtää tai perua varauksesi, jos et pääsekään tenttimään varaamanasi aikana. Voit muuttaa tai perua varauksesi ennen tenttiaikaa kirjautumalla Examinariumiin:

 • Valitse "Ilmoittautumiset" -listalta oikea tentti ja valitse oikealla oleva kolme pistettä-painike ja ”Vaihda tenttiaika”. Valitse uusi aika ja vahvista varaus. Uusi varaus näkyy ilmoittautumiset-sivullasi ja saat siitä myös sähköpostivahvistuksen.
 • Peru varauksesi valitsemalla kolme pistettä-painike ja ”Poista varaus”. Jos et aio tenttiä kyseistä tenttiä, voit poistaa tentin ilmoittautumiset listasta valitsemalla "Peruuta ilmoittautuminen".

Tenttitilaan meneminen

Tarkista saamastasi sähköpostista tai Examinarium-järjestelmästä varauksesi kohdalta, mihin tilaan ja mille koneelle olet menossa. Et pääse vastaamaan tenttiin muilta koneilta.

Tenttijärjestelmään kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jotka tulee muistaa tenttitilassa ollessa. 

Saavu ajoissa paikalle, sillä tenttiaikasi alkaa kulua heti varaamasi ajan alkaessa. Siirry tilaan ja koneelle kuitenkin vasta 5 minuuttia ennen tentin alkua, jotta edellinen tenttijä on ehtinyt päättää tenttinsä.

Tiloissa on ohjeet tenttimiseen ja ongelmatilanteiden varalta. Tentin aikaista tukea ei ole saatavilla, vaan uusintatenteistä sovitaan tapauskohtaisesti tenttitilanteen jälkeen. Katso ohjeet sähkökatkon varalle tiedotteesta.

Tiloissa on tallentava tenttivalvonta.

Opiskelijakortti, henkilöllisyystodistus tai ajokortti on oltava tentissä mukana henkilöllisyyden todentamiseksi (tiloihin tehdään tallentavan tenttivalvonnan lisäksi pistokokeita). Myös digitaalinen opiskelijakortti käy, mutta puhelin on tällöinkin jätettävä lukolliseen lokeroon. 

Tenttien järjestämistä koskevat yleiset kuulusteluja koskevat määräykset. Tenttipaikalle ei saa tuoda mitään eikä sieltä saa viedä mitään. Mukaan otettavien tavaroiden kielto koskee myös kaikkia sähköisiä viestintävälineitä, älykelloja, muistiinpanovälineitä ja eväitä. Opiskelija saa tuoda mukanaan vain opiskelijakortin henkilöllisyyden tarkastamista varten ja tavarasäilön avaimen. Tenttikoneelle saa lisäksi ottaa vettä läpinäkyvässä pullossa, jossa ei ole etikettiä. Tenttitilassa tai heti sen ulkopuolella on lukittavat säilytyslokerot.

Tenttitiloista ei saa poistua kesken tenttisuorituksen. Tilasta saa poistua, kun olet palauttanut vastauksesi, vaikka vastausaikaa olisi vielä jäljellä.

Tenttitilat kampuksittain

Tenttitilat ovat auki ympäri vuoden pääsääntöisesti rakennusten aukioloaikojen mukaisesti. 

Keskustassa:

 • Aleksandria (Fabianinkatu 28) 4. kerros (16 paikkaa). Tilassa pyyhittävät muistiinpanotaulut.
 • Aleksandria (Fabianinkatu 28) kellarikerros K133 (16 paikkaa). Koneilta pääsy Finlex-sivustolle.
 • Porthanian 3. kerros yksilöllisten järjestelyiden tenttitilat (2 huonetta, 2 paikkaa). Huom. vain yksilöllisiin järjestelyihin oikeutetuille opiskelijoille! Ohjeet yksilöllisten järjestelyiden tenttitilan varaamiseen löydät Opiskelijan ohjeista.

Viikissä:

 • Biokeskus 1 (Viikinkaari 9), 4. kerros huone 4107 (A-porras), (8 paikkaa).

  • Tilassa on muistiinpanotaulut luonnostelua varten. 
 • Infokeskus (Viikinkaari 11), K1-kerros huone K1084 (6 paikkaa).
  • Säilytyslokerot ovat tilan ulkopuolella ja toimivat etäluettavalla kortilla (kuten opiskelijakortti, HSL:n tai Unisportin kortti).
  • Kaikilla koneilla on piirtonäytöt sekä Paint- ja Xournal++ -ohjelmat piirroksia, laskuja ja muistiinpanoja varten. Jos tenttiisi liittyy piirtämistä, laskemista tai kaavojen kirjoittamista, lue tarkemmat ohjeet etukäteen blogisivulta. (Tilassa ei ole erillisiä muistiinpanopapereita.)
 • Viikki (Biokeskus 1, 4.kerros) yksilöllisten järjestelyiden tenttitila (1 huone, 1 paikka). Huom. vain yksilöllisiin järjestelyihin oikeutetuille opiskelijoille! Skanneri piirroksia ja laskuja varten. Ohjeet yksilöllisten järjestelyiden tenttitilan varaamiseen löydät Opiskelijan ohjeista.

Kumpulassa:

 • Physicum (Gustaf Hällströmin katu 2), huone D211 (11 paikkaa).
 • Chemicum (A. I. Virtasen aukio 1), huone A122 (12 paikkaa)
 • Molemmissa tiloissa
  • Kaikilla koneilla on piirtonäytöt sekä Paint- ja Xournal++ -ohjelmat piirroksia ja laskuja varten. Jos tenttiisi liittyy piirtämistä, laskemista tai kaavojen kirjoittamista, lue tarkemmat ohjeet etukäteen blogisivulta.
  • Osalla koneista on seuraavat erikoisohjelmistot, joita voidaan käyttää tentteihin vastaamisessa (niissä tenteissä, jossa ne ovat tarpeellisia ja sallittuja): Matlab, Geogebra, ChemDraw, Origin, R, R Studio.
  • Tilassa on luonnostelupapereita tenttijöiden käytettävissä. Luonnostelupaperit palautetaan ennen tilasta poistumista postilaatikkoon tuhoamista varten.
 • Katso interaktiivinen ohje Chemicumin tenttitilaan saapumisesta, sisältää myös piirtonäyttö-ohjeita.

Meilahdessa: Biomedicum 2B, (Tukholmankatu 8 B) sh15 (16 paikkaa) katso kartta

Mikkeli: Yliopistokeskus, Cultiva, Lönnrotinkatu 7, huone 2004 (1 paikka).

Jos olet kiinnostunut tekemään tenttisi toisen korkeakoulun tenttitilassa, katso osio "Tenttivierailuun lähteville opiskelijoille"

Tenttiin vastaaminen

Katso video tenttiin vastaamisesta (englanniksi).

1. Etsi oikea tenttikone ja toimi seuraavasti:

 • Valitse työpöydältä pikakuvake START EXAM ja kirjaudu omilla tunnuksillasi ohjelmaan.
 • Mikäli olet etuajassa, odota tentin alkamista.
 • Tentti käynnistyy automaattisesti, kun tenttiaikasi alkaa.
 • Navigointi. Tentissä on yksi tai useampia aihealueita, joissa jokaisessa on yksi tai useampia kysymyksiä. Tarkista tenttinäkymän oikeasta reunasta, montako aihealuetta ja kysymystä tentissä on. Yhden aihealueen kysymykset ovat yhdellä sivulla. Aihealueiden välillä pääset liikkumaan oikean reunan listasta tai sivun alareunan sinisistä nuolista.

2. Lue tentin ohjeet.

3. Vastaa kysymyksiin haluamassasi järjestyksessä.

 • Klikkaa tarvittaessa vastaustila auki kysymyksen otsikosta.
 • Voit liikkua aihealueiden välillä vapaasti. Voit siis tehdä muistiinpanoja kaikkiin kysymyksiin ja tarkentaa sen jälkeen vastauksiasi.
 • Ohjelma tekee automaattitallennuksen minuutin välein. Halutessasi voit myös tallentaa klikkaamalla Tallenna-painiketta.

4. Palauta tentti klikkaamalla oikeasta reunasta linkkiä ”Tallenna ja palauta tentti”.

5. Vahvista palautus.

 • Ohjelma näyttää sinulle palautusviestin ja kirjaa sinut ulos.
 • Tenttiajan päättyessä tentti palautuu automaattisesti, jos et ole palauttanut sitä itse. Samalla sinut kirjataan ulos.

6. Sulje selainikkuna.

Mikäli joudut keskeyttämään tentin, valitse oikeasta reunasta linkki ”Keskeytä tentin suoritus”. Keskeytettyä tenttiä ei arvioida. Vahvista keskeytys, sulje selainikkuna ja kirjaudu ulos koneelta.

7. Käynnistä kone uudelleen valitsemalla työpöydältä kuvake RESTART COMPUTER.

Ongelmatilanteet:

Tenttitiloissa on ohjeet ongelmatilanteiden varalle. Mikäli et onnistu ohjeita seuraamalla suorittamaan tenttiä, poistu tilasta (tilasta poistuminen päättää jo aloitetun tentin), kuvaa tarkasti ongelma ja ota yhteyttä johonkin seuraavista:

Tentin jälkeen

Saat sähköpostiviestin, kun tentaattori on arvioinut tenttisuorituksesi. Kirjautumalla Examinariumiin näet saamasi kokonaispisteet, arvosanan tentistä ja saamasi sanallisen palautteen. Jos haluat nähdä tenttivastauksesi, ota yhteyttä tentaattoriin.

Tarkista, kirjautuiko arvosanasi Sisuun. Jos suoritustyyppinä näkyy Examinariumin arviointitiedoissa kokonaissuoritus, arvosanan pitäisi näkyä Sisussa seuraavana päivänä tentin arvioinnista. Osasuoritukseksi luokitelluissa tenteissä kurssin suorittamiseen liittyy yleensä muita pakollisia tehtäviä, eikä suoritustietoja kirjata automaattisesti Examinariumista.  

Anna palautetta Examinariumissa tenttimisestä.

Yksilölliset järjestelyt Examinarium-tentissä

 • Jos sinulla on oikeus lisäaikaan, ota yhteyttä tentaattoriin. Examinariumissa ei ole mahdollista antaa lisäaikaa, mutta tentaattori voi tehdä sinulle henkilökohtaisen tentin/tenttejä, jossa/joissa lisäaika on huomioitu. Jos tentin kesto lisäajalla on yli kolme tuntia, vaihtoehtona on joko tentin pilkkominen kahdeksi tentiksi tai tentaattori voi tarjota sinulle mahdollisuuden suorittaa tentti jollain muulla tavalla kuin Examinariumissa.
 • Jos liikut pyörätuolilla, valitse tenttiaikaa varatessasi "Esteettömyysvaatimukset" ja "Pääsy pyörätuolilla".
 • Jos sinulla on oikeus käyttää avustajaa tai muita yksilöllisiä järjestelyitä tentin aikana, katso ohjeet sivulta "Yksilölliset järjestelyt tenttitilaisuuksissa"

Tenttivierailuun lähteville opiskelijoille

Tenttivierailu tarkoittaa sitä, että suoritat oman korkeakoulusi opintojakson tentin jonkun toisen korkeakoulun EXAM-tenttitilassa (HY:ssä nimellä Examinarium). Ennen tenttivarausta lue nämä ohjeet meiltä lähteville opiskelijoille ja valitsemasi kohdekorkeakoulun ohjeet tenttijöille (Exam-sivusto) (tenttitilojen aukioloajat, kulkuoikeudet ym. korkeakoulukohtaiset ohjeet).

Kaikkia tenttejä ei voi tenttiä tenttivierailuna:

 • Koneiden ohjelmistovalikoima vaihtelee korkeakouluittain. Esimerkiksi jos tentissä saa käyttää Finlex-tietokantaa, et voi tehdä tenttiä muualla kuin Aleksandrian K133-tilassa. Piirtonäyttöjen ja muiden ohjelmien saatavuuden tulee opiskelijan itse tarkistaa ja varata paikka vain sellaisesta tilasta, jossa tarvittavat ohjelmistot löytyvät. Vastaavasti tenttiä ei saa suorittaa tilassa, jossa on käytössä tentissä kiellettyjä ohjelmistoja. 
 • Tenttivierailun kohdekorkeakoululla ei ole velvoitetta järjestää tenttivierailijalle tenttiin yksilöllisiä tai muita lisäjärjestelyjä.  

Jos sinulla on opinto-oikeus useampaan korkeakouluun; tenttivaraus tehdään aina sen korkeakoulun Exam-järjestelmässä ja sen korkeakoulun tunnuksilla kirjautuen, minkä tenttiä olet suorittamassa. HY:n tentit varataan Examinariumin varauskalenterin kautta (valitse tentti ja tenttitilan kohdalla "Tenttiajanvaraus ulkopuolisesta oppilaitoksesta). Kohdekorkeakoulun tenttitilassa kirjaudut Exam-järjestelmään HY:n tunnuksilla. Ohjeet tenttiverailuun löydät myös tästä wikistä.

Oletko tulossa tenttivierailemaan Helsingin yliopistoon? Katso ohjeemme tenttivierailuun saapuvalle opiskelijalle.
Kysymyksiä tenttivierailusta? Ota aina yhteyttä omaan korkeakouluusi.