Tenttiminen Examinarium-tenttiakvaariossa

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Osan tenteistä voit suorittaa sähköisesti itse varaamanasi aikana valitsemassasi tenttiakvaariotilassa. Tenttiminen tapahtuu tietokoneella, ja tilassa on tallentava tenttivalvonta. Ennen ensimmäistä Examinarium-tenttiäsi, perehdy alla oleviin ohjeisiin. Katso esittelyvideo Examinariumista.

Täältä löydät Examinariumiin liittyviä uutisia ja tiedotteita. 

Examinarium-tenttitilat ovat käytettävissä:

 • Osallistu tenttiin ainoastaan terveenä ja oireettomana. Jos olet sairas, siirrä tai peru tenttiaikasi ja tarvittaessa ole yhteydessä tentaattoriin. 
 • Yliopiston tiloissa käytetään aina maskia, paitsi jos olet tilassa yksin. Voit käyttää omia suojavälineitä tai hakea kertakäyttöisen maskin vahtimestarilta (Viikissä tenttitilan odotustilasta). Muista hävittää suojavälineet asianmukaisesti.
 • Tiloista löytyy käsidesiä ja desinfiointiliinoja näppäimistöjä varten. Huolehdi käsihygieniasta ja puhdista näppäimistö sekä hiiri ennen ja jälkeen tentin. 

Ilmoittaudu Examinarium-tenttiin

Ilmoittaudu ensin tenttiin tai kurssille Sisussa(Avoimen yliopiston järjestämille kursseille ilmoittaudutaan avoimen yliopiston opinto-ohjelmassa olevan linkin kautta.)

Tentittävissäsi olevat tentit löydät kirjautumalla Examinariumiin. Huomioi mahdolliset erityisjärjestelyiden tarpeesi, sillä kaikkia tenttejä ei ole mahdollista suorittaa Examinariumissa. Lisäksi kursseilla saattaa olla useita suoritusmuotoja, jolloin Examinarium-tentti ei koske kaikkia opiskelijoita.

 • Jos tentti ei näy työpöydällä, siirry Tentit-välilehdelle. Järjestelmä listaa varausmahdollisuudet vain niihin tentteihin, joita vastaavaan opetukseen olet ilmoittautunut Sisussa, ja jotka opettaja on lisännyt järjestelmään. Jos opintojaksolla jonka tenttiä etsit, tehdään jokaiselle opiskelijalle oma, henkilökohtainen tentti, katso ohjeet alta*.
 • Valitse tentti klikkaamalla sen nimeä. Jos tentti on oikea, klikkaa Ilmoittaudu.
 • Valitse tenttitila. 
 • Valitse kalenterinäkymästä itsellesi sopiva aika. Voit varata ajan korkeintaan 30 päivän päähän.
 • Vahvista lopuksi ilmoittautuminen.

Saat vahvistuksen sähköpostiisi onnistuneesta tenttipaikan varauksesta. Varaus näkyy myös Examinarium-järjestelmässä. Jos et saa vahvistusviestiä, tilavarauksesi on saattanut jäädä kesken. Tarkista, että varaamasi tentin kohdalla näkyy tieto tekemästäsi varauksesta. Tenttiin mennessäsi sinun tulee muistaa koneen numero, jonka järjestelmä sinulle arpoi ja yliopiston käyttäjätunnuksesi salasanoineen.

*Jos olet ilmoittautumassa henkilökohtaiseen tenttiin, käy kirjautumassa yliopiston käyttäjätunnuksellasi Examinariumiin (jotta tunnuksesi rekisteröityy järjestelmään). Ota tämän jälkeen yhteyttä tentaattoriin, jotta hän tietää tehdä sinulle nimetyn tentin.

Huomioi tenttipaikan varausta tehdessäsi:

 • Tenttitilasta ei saa poistua ennen kuin olet palauttanut tenttivastauksesi.
 • Kuhunkin tenttiin voi olla korkeintaan yksi varaus kerrallaan.
 • Jos et pääsekään varaamanasi aikana, peru tai siirrä varaustasi.
 • Jos järjestelmä ilmoittaa, että sinulla ei ole enää suorituskertoja jäljellä, ota yhteyttä tentaattoriin. Examinarium laskee keskeytetyn tentin suorituskerraksi, jotka tentaattori voi vapauttaa. Jos olet tehnyt saman tentin aiemmin, odota arviointia ennen uuden tenttiajan varaamista.

Tenttivarauksen muuttaminen ja peruminen

Muista siirtää tai perua varauksesi, jos et pääsekään tenttimään varaamanasi aikana. Voit muuttaa tai perua varauksesi ennen tenttiaikaa kirjautumalla Examinariumiin:

 • Valitse "Ilmoittautumiset" -listalta oikea tentti ja valitse oikealla oleva kolme pistettä-painike ja ”Vaihda tenttiaika”. Valitse uusi aika ja vahvista varaus. Uusi varaus näkyy ilmoittautumiset-sivullasi ja saat siitä myös sähköpostivahvistuksen.
 • Peru varauksesi valitsemalla kolme pistettä-painike ja ”Poista varaus”. Jos et aio tenttiä kyseistä tenttiä, voit poistaa tentin ilmoittautumiset listasta valitsemalla "Peruuta ilmoittautuminen".

Tenttitilaan meneminen

Tarkista saamastasi sähköpostista tai Examinarium-järjestelmästä varauksesi kohdalta, mihin tilaan ja mille koneelle olet menossa. Et pääse vastaamaan tenttiin muilta koneilta.

Saavu ajoissa paikalle, sillä tenttiaikasi alkaa kulua heti varaamasi ajan alkaessa. Siirry tilaan ja koneelle kuitenkin vasta 5 minuuttia ennen tentin alkua, jotta edellinen tenttijä on ehtinyt päättää tenttinsä.

Tiloissa on ohjeet tenttimiseen ja ongelmatilanteiden varalta. Tentin aikaista tukea ei ole saatavilla, vaan uusintatenteistä sovitaan tapauskohtaisesti tenttitilanteen jälkeen.

Tiloissa on tallentava tenttivalvonta.

Opiskelijakortti tai henkilöllisyystodistus on oltava tentissä mukana henkilöllisyyden todentamiseksi (tiloihin tehdään tallentavan tenttivalvonnan lisäksi pistokokeita). Tenttitiloista ei saa poistua kesken tenttisuorituksen. Tilasta saa poistua, kun olet palauttanut vastauksesi, vaikka vastausaikaa olisi vielä jäljellä.

Tenttien järjestämistä koskevat yleiset kuulusteluja koskevat määräykset. Tenttipaikalle ei saa tuoda mitään eikä sieltä saa viedä mitään. Mukaan otettavien tavaroiden kielto koskee myös kaikkia sähköisiä viestintävälineitä, älykelloja, muistiinpanovälineitä ja eväitä. Opiskelija saa tuoda mukanaan vain opiskelijakortin henkilöllisyyden tarkastamista varten ja tavarasäilön avaimen. Tenttikoneelle saa lisäksi ottaa vettä läpinäkyvässä pullossa, jossa ei ole etikettiä. Vaikka opiskelijakortti olisi digitaalisessa muodossa puhelimessa, jätetään puhelin lukolliseen lokeroon.  

Tenttitilat kampuksittain

Keskustassa:

 • Aleksandria (Fabianinkatu 28) 4. kerros (16 paikkaa) puolet tenttikoneista käytössä. Tilassa kokeiltavana pyyhittävät muistiinpanotaulut.
 • Aleksandria (Fabianinkatu 28) kellarikerros K133 (16 paikkaa) puolet tenttikoneista käytössä. Koneilta pääsy Finlex-sivustolle.
 • Porthanian 3. kerros erityisjärjestelyiden tenttitila (1 huone, 2 paikkaa). Huom. vain erityisjärjestelyihin oikeutetuille opiskelijoille! Ohjeet erityistenttitilan varaamiseen löydät Opiskelijan ohjeista.

Viikissä:

 • Biokeskus 1 (Viikinkaari 9), 4. kerros huone 4107 (A-porras), (8 paikkaa, joista puolet tenttikoneista käytössä)
 • Tilassa on toistaiseksi (30.10. lähtien) luonnostelupapereita tenttijöiden käytettävissä ja voit ottaa mukaan oman kynän vastausten luonnostelua varten. Luonnostelupaperit palautetaan ennen tilasta poistumista postilaatikkoon tuhoamista varten.
 • Osalla koneista skanneri piirroksia ja laskuja varten.
 • Viikki (Biokeskus 1, 4.kerros) erityisjärjestelyiden tenttitila (1 huone, 1 paikka). Huom. vain erityisjärjestelyihin oikeutetuille opiskelijoille! Skanneri piirroksia ja laskuja varten. Ohjeet erityistenttitilan varaamiseen löydät Opiskelijan ohjeista.

Kumpulassa:

 • Chemicum (A. I. Virtasen aukio 1), huone A122 (12 paikkaa, joista puolet tenttikoneista käytössä).
 • Tilassa on toistaiseksi luonnostelupapereita tenttijöiden käytettävissä ja voit ottaa mukaan oman kynän vastausten luonnostelua varten. Luonnostelupaperit palautetaan ennen tilasta poistumista postilaatikkoon tuhoamista varten.
 • Osalla koneista on seuraavat ohjelmistot, joita voidaan käyttää tenttiin vastaamisessa: Matlab, Geogebra, ChemDraw, Marvin Suite, Origin, R, R Studio.
 • Koneilla piirtonäytöt piirroksia ja laskuja varten. Jos tenttiisi liittyy piirtämistä, laskemista tai kaavojen kirjoittamista, katso ennen tenttiä lisätietoja blogisivulta.
 • Katso interaktiivinen ohje tenttitilaan saapumisesta, sisältää myös piirtonäyttö-ohjeita.

Meilahdessa: Biomedicum 2B, (Tukholmankatu 8 B) sh15 (16 paikkaa, joista puolet tenttikoneista käytössä) katso kartta

Mikkeli: Yliopistokeskus, Cultiva, Lönnrotinkatu 7, huone 2004 (1 paikka).Toistaiseksi rajoitetut, viikonpäivittäin vaihtuvat tenttiajat. 

Lahti: Niemen kampus (Niemenkatu 73) (1 paikka).

Jos olet kiinnostunut tekemään tenttisi toisen korkeakoulun tenttitilassa, katso osio "Tenttivierailuun lähteville opiskelijoille"

Tenttiin vastaaminen

Katso video tenttiin vastaamisesta (englanniksi).

1. Etsi oikea tenttikone ja toimi seuraavasti:

 • Valitse työpöydältä pikakuvake START EXAM ja kirjaudu omilla tunnuksillasi ohjelmaan.
 • Mikäli olet etuajassa, odota tentin alkamista.
 • Tentti käynnistyy automaattisesti, kun tenttiaikasi alkaa.
 • Navigointi. Tentissä on yksi tai useampia aihealueita, joissa jokaisessa on yksi tai useampia kysymyksiä. Tarkista tenttinäkymän oikeasta reunasta, montako aihealuetta ja kysymystä tentissä on. Yhden aihealueen kysymykset ovat yhdellä sivulla. Aihealueiden välillä pääset liikkumaan oikean reunan listasta tai sivun alareunan sinisistä nuolista.

2. Lue tentin ohjeet.

3. Vastaa kysymyksiin haluamassasi järjestyksessä.

 • Klikkaa tarvittaessa vastaustila auki kysymyksen otsikosta.
 • Voit liikkua aihealueiden välillä vapaasti. Voit siis tehdä muistiinpanoja kaikkiin kysymyksiin ja tarkentaa sen jälkeen vastauksiasi.
 • Ohjelma tekee automaattitallennuksen minuutin välein. Halutessasi voit myös tallentaa klikkaamalla Tallenna-painiketta.

4. Palauta tentti klikkaamalla oikeasta reunasta linkkiä ”Tallenna ja palauta tentti”.

5. Vahvista palautus.

 • Ohjelma näyttää sinulle palautusviestin ja kirjaa sinut ulos.
 • Tenttiajan päättyessä tentti palautuu automaattisesti, jos et ole palauttanut sitä itse. Samalla sinut kirjataan ulos.

6. Sulje selainikkuna.

Mikäli joudut keskeyttämään tentin, valitse oikeasta reunasta linkki ”Keskeytä tentin suoritus”. Keskeytettyä tenttiä ei arvioida. Vahvista keskeytys, sulje selainikkuna ja kirjaudu ulos koneelta.

7. Käynnistä kone uudelleen valitsemalla työpöydältä kuvake RESTART COMPUTER.

Ongelmatilanteet:

Tenttitiloissa on ohjeet ongelmatilanteiden varalle. Mikäli et onnistu ohjeita seuraamalla suorittamaan tenttiä, poistu tilasta (tilasta poistuminen päättää jo aloitetun tentin), kuvaa tarkasti ongelma ja ota yhteyttä johonkin seuraavista:

Tentin jälkeen

Saat sähköpostiviestin, kun tentaattori on arvioinut tenttisuorituksesi. Kirjautumalla Examinariumiin näet saamasi kokonaispisteet, arvosanan tentistä ja saamasi sanallisen palautteen. Jos haluat nähdä tenttivastauksesi, ota yhteyttä tentaattoriin. Opintojakson lopullinen arvosana rekisteröidään Sisuun. 

Anna palautetta Examinariumissa tenttimisestä.

Erityisjärjestelyt Examinarium-tentissä

 • Jos tarvitset tenttimiseen lisäaikaa, ota yhteyttä tentaattoriin. Examinariumissa ei ole mahdollista antaa lisäaikaa, mutta opettaja voi tehdä sinulle henkilökohtaisen tentin/tenttejä, joihin muut eivät voi ilmoittautua. Jos tentin kesto on lisäajalla yli kolme tuntia, vaihtoehtoina on tentin pilkkominen kahdeksi tentiksi tai sen suorittaminen muualla kuin Examinariumissa.
 • Jos liikut pyörätuolilla, valitse tenttiaikaa varatessasi "Esteettömyysvaatimukset" ja "Pääsy pyörätuolilla".
 • Jos tarvitset avustajaa, lääkkeitä mukaan tenttiin tai muita erityisjärjestelyjä tentin aikana, katso ohjeet sivulta "Erityisjärjestelyt tenttitilaisuuksissa"

Tenttivierailuun lähteville opiskelijoille

Tenttivierailu tarkoittaa sitä, että suoritat oman korkeakoulusi opintojakson tentin jonkun toisen korkeakoulun EXAM-tenttitilassa (HY:ssä nimellä Examinarium). Ennen tenttivarausta lue nämä ohjeet meiltä lähteville opiskelijoille ja valitsemasi kohdekorkeakoulun ohjeet tenttijöille (Exam-sivusto) (tenttitilojen aukioloajat, kulkuoikeudet ym. korkeakoulukohtaiset ohjeet).

Kaikkia tenttejä ei voi tenttiä tenttivierailuna:

 • Koneiden ohjelmistovalikoima vaihtelee korkeakouluittain. Esimerkiksi jos tentissä saa käyttää Finlex-tietokantaa, et voi tehdä tenttiä muualla kuin Aleksandrian K133-tilassa. Piirtonäyttöjen ja muiden ohjelmien saatavuuden tulee opiskelijan itse tarkistaa ja varata paikka vain sellaisesta tilasta, jossa tarvittavat ohjelmistot löytyvät. Vastaavasti tenttiä ei saa suorittaa tilassa, jossa on käytössä tentissä kiellettyjä ohjelmistoja. 

Seuraa Examinariumin katkotiedotteita verkkosivulta; toisen korkeakoulun tilasta on mahdollista varata tenttiaika myös sellaiselle ajankohdalle, jolloin HY:n tenttijärjestelmässä on käyttökatko. Tenttiminen ei tällöin onnistu, sillä tentti haetaan HY:n järjestelmästä kohdekorkeakoulun tenttijärjestelmään.  

Jos sinulla on opinto-oikeus useampaan korkeakouluun; tenttivaraus tehdään aina sen korkeakoulun Exam-järjestelmässä ja sen korkeakoulun tunnuksilla kirjautuen, minne olet tenttiä suorittamassa. HY:n tentit varataan Examinariumin varauskalenterin kautta (valitse tentti ja tenttitilan kohdalla "Tenttiajanvaraus ulkopuolisesta oppilaitoksesta). Kohdekorkeakoulun tenttitilassa kirjaudut Exam-järjestelmään HY:n tunnuksilla. Ohjeet tenttiverailuun löydät myös tästä wikistä.

Tenttivierailu on pilottivaiheessa, jonka aikana keräämme kokemuksia ja kehitämme tenttivierailuun liittyviä käytänteitä. Kuulemme mielellämme palautetta tenttivierailukokemuksistasi. 

Oletko tulossa tenttivierailemaan Helsingin yliopistoon? Katso ohjeemme tenttivierailuun saapuvalle opiskelijalle.