Väitöskirja saavutettavaksi

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Saavutettavuudella tarkoitetaan ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden huomioimista digitaalisissa palveluissa, se on toisin sanoen digitaalisen maailman esteettömyyttä.

Saavutettavaa digitaalista palvelua voi käyttää riippumatta mahdollisista toiminnan rajoitteista, olivatpa ne pysyviä tai väliaikaisia. Esimerkiksi kuulovammainen henkilö tarvitsee videoihin tekstityksen, mutta tekstityksestä hyötyy myös ruuhkabussissa matkustava opiskelija.

Miten laki koskee tohtoriopiskelijoita?

Suomessa saavutettavuutta edellyttää myös laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta. Laki koskee viranomaisten, kuten yliopistojen, tuottamia verkkosisältöjä ja -palveluja.

Tietyt tohtoriopiskelijoiden tuottamat julkiset digitaaliset dokumentit kuuluvat lain piiriin. Näitä ovat erityisesti väitöskirjat ja niiden tiivistelmät, jotka tallennetaan E-thesis-järjestelmään ja jotka ovat Helsingin yliopiston kirjaston asiakkaiden käytössä.

Lisätietoa ja ohjeita saavutettavuudesta löydät lakia valvovan viranomaisen sivustolta Saavutettavuusvaatimukset.fi.

Näin teet saavutettavan väitöskirjan

Ota saavutettavuus huomioon väitöskirjasi kirjoitusprosessissa jo alusta alkaen, ei vasta kun väitöskirja on menossa painoon. Saavutettavan Word-tiedoston teko-ohjeet löydät alta.

Väitöskirjan tiivistelmä palautetaan E-thesis-järjestelmään usein sähköisellä väitöstietolomakkeella. Jos tiivistelmä on kuitenkin pidempi, kuin mitä lomake sallii, voi lomakkeen lähettää erillisenä Word-tiedostona. Tee erillisestä lähetettävästä Word-tiedostosta saavutettava alla olevien ohjeiden mukaan.

Saavutettavassa Word-tiedostossa tulisi olla ainakin nämä asiat:

• Tiedoston rakenne (otsikot, kappaleet, luettelot) on tehty Tyylit-valikon avulla, ei esimerkiksi muuttamalla fonttikokoa.
  • Fontti on tarpeeksi suuri ja helppolukuinen (vähintään 12 pt), fontin ja taustan välillä on tarpeeksi suuri kontrasti ja teksti on tasattu vasempaan reunaan.
  • Kuvissa on vaihtoehtoinen teksti, joka kertoo kuvan sisällön kontekstissa niille, jotka eivät näe kuvaa.
  • Taulukot on tehty Wordin tai Excelin taulukkotyökalulla ja taulukoissa on otsikkorivi.
  • Asiakirjan ominaisuuksissa on määritelty sen kieli ja otsikko (eri asia kuin tiedostonimi).
  • Saavutettavuus on varmistettu Wordin Tarkista helppokäyttöisyys -toiminnon avulla.

Jotta saat PDF-tiedostosta saavutettavan, sinun tulee tehdä ensin alkuperäisestä Word-tiedostosta saavutettava ja sen jälkeen muuntaa se oikein PDF-muotoon. Oikein tallennetussa PDF:ssä on mukana kaikki Wordissä lisäämäsi rakenteet, joita esimerkiksi ruudunlukuohjelmaa käyttävä näkövammainen henkilö voi lukea.

Tarkemmat kuvalliset ohjeet saavutettavien tiedostojen tekemiseen löydät saavutettavasti.fi-sivustolta.

PDF-tiedoston luominen

PC-tietokoneella:
  1. Klikkaa Wordissä Tallenna nimellä tai Vie -painiketta ja valitse tiedostomuodoksi PDF.
  2. Klikkaa auki tallennusikkunasta Asetukset ja valitse seuraavat kohdat: Asiakirjan ominaisuudet, Asiakirjan rakenteen tunnisteet helppokäyttötoimintoa varten, Luo kirjanmerkit käyttämällä otsikoita.
  3. Paina Tallenna.
Mac-tietokoneella:
  1. Klikkaa Wordissä Tallenna kopio ja tiedostomuodoksi PDF.
  2. Valitse tallennusikkunassa valinta ”Sopii parhaiten sähköiseen jakamiseen ja helppokäyttöisyyden varmistamiseen”
  3. Paina Vie.

Huom! Älä tee PDF-tiedostoa Tulosta PDF –toiminnolla. Tällöin dokumentissa ei ole rakenteita, vaan se on ikään kuin skannattu kuva.

Jos tohtoriopiskelija painattaa väitöskirjansa Unigrafialla, kuuluu Unigrafian saavutettavuustarkistus palveluun. Huomaathan kuitenkin että tarkistuksessa esille tulevat korjaukset eivät kuulu palveluun.

Lisätietoa saavutettavuudesta

Saavutettavuus Helsingin yliopiston digipalveluissa:

Tietoa saavutettavuudesta yleisesti: