Väitöstilaisuuden järjestäminen

Valitse koulutusohjelma

Hae koulutusohjelmaa

Kandiohjelmat

Maisteri- ja lisensiaattiohjelmat

Tohtoriohjelmat

Palauta oletusarvoihin

Kun olet saanut väittelyluvan, on aika alkaa valmistella väitöstilaisuutta. Sovi väitöspäivästä ja muista väitöstilaisuuteen liittyvistä asioista yhdessä arvosanalautakunnan jäsenten kanssa hyvissä ajoin.

Tältä sivulta löydät käytännön ohjeet siihen, mitä asioita sinun tulee huomioida väitöstilaisuutta järjestäessäsi. Väitöstilaisuuden kulusta ja protokollasta on kerrottu tarkemmin ohjeessa Väitöstilaisuuden kulku.

Väitöstilaisuuden aika

Koska arvosanaehdotuksessa otetaan huomioon väitöskirjan tieteellisen arvon lisäksi myös se, kuinka onnistuneesti puolustat väitöskirjaasi julkisesti, kaikkien arvosanalautakunnan jäsenten on aina oltava läsnä väitöstilaisuudessa. Kustoksen tehtävänä on huolehtia siitä, että väitöstilaisuuden aika sovitaan väittelijän ja arvosanalautakunnan jäsenien (vastaväittäjä, kustos, tiedekunnan edustaja/t) kesken mahdollisimman nopeasti väittelyluvan varmistuttua.

Vaikka virallisesti vastuu väitöspäivän sopimisesta on kustoksella, sinun kannattaa myös itse olla aktiivinen – kun olet saanut väittelyluvan, ole yhteydessä kustokseen ja aloita keskustelu asiasta.

Perinteisiä väitöspäiviä ovat keskiviikko ja perjantai (alkaen klo 12 = 12.15) sekä lauantai (alkaen klo 10 = 10.15). Mikään ei kuitenkaan estä väitöstilaisuuden järjestämistä muina viikonpäivinä tai kellonaikoina ja tämä voi toisinaan myös helpottaa sopivan tilan löytämistä. Huomaathan, että väitöstilaisuus tulee järjestää 12 kuukauden kuluessa väittelyluvan myöntämisestä.

Kun väitöspäivä on sovittu, sinun tehtäväsi on varata väitökselle sali ja huolehtia muista tarvittavista valmisteluista. Väitöstilaisuus tulee järjestää yliopiston tiloissa. Kun haluat varata salin, ota yhteyttä yliopiston tilavaraukseen joko puhelimitse (p. 02941 24500, puhelinaika arkisin klo 12.00–13.00) tai sähköpostitse (tilavaraus@helsinki.fi).

Tilavarauksen henkilökunta auttaa sinua löytämään väitöksellesi parhaan mahdollisen tilan. Muista ilmoittaa aina ainakin seuraavat tiedot:

  • Väitöstilaisuuden päivä ja kellonaika
  • Kustoksen nimi
  • Kotitiedekuntasi
  • Väitössalia koskevat toiveet (esimerkiksi salin koko ja sijainti)

Kotitiedekuntasi maksaa väitössalin varauskulut. Kulut laskutetaan suoraan tiedekunnalta, kun olet tehnyt varauksen. Huomaathan, että vaikka olisit yliopiston henkilökuntaa, väitössalia ei tule varata itse esim. Optime Portalin kautta.

Yliopiston päärakennuksen peruskorjaus alkoi kesällä 2019. Päärakennuksella on perinteisesti järjestetty paljon väitöstilaisuuksia, joten remontilla on vaikutusta myös väitösjärjestelyihin. Lue lisää väitösjärjestelyistä ja korvaavista tiloista remontin aikana täältä.

Unioninkadun juhlahuoneistot on päärakennuksen remontin yhteydessä avattu tapahtumakäyttöön ja tiloissa voi järjestää myös väitöstilaisuuksia. Juhlahuoneistojen salit varataan erillisen varauspalvelun kautta ja tiloissa on myös oma catering-palvelu. Mikäli haluat väitellä juhlahuoneiston tiloissa, voit lukea lisää näiden tilojen varaamisesta Flammasta. Ilmoita varausta tehdessäsi väitöstilaisuuden päivä ja kellonaika, kustoksen nimi ja kotitiedekuntasi.

Vastaväittäjän matka- ja majoitusjärjestelyt

Lääketieteellinen tiedekunta

Vastaväittäjän matkat ja majoituksen voi varata väittelijä, kustos, laitoksen sihteeri tai vastaväittäjä itse.

Muut tiedekunnat

Väittelijöiden ei pääsääntöisesti tarvitse osallistua vastaväittäjän matkajärjestelyihin. Tiedekunnan jatko-opintopalvelut tai kustos ohjeistavat vastaväittäjää siitä kuinka tämän tulee toimia.

Väitöskahvit ja vesi

Väitöstilaisuuden jälkeen on useimmiten tapana tarjota väitöskahvit, mutta mitenkään pakollista se ei ole. Tyypillisesti tarjolla on kahvia ja teetä sekä kakkua. Jos haluat järjestää väitöstilaisuuden yhteyteen kahvituksen, voit tilata tarjoilut sen rakennuksen Unicafesta, jossa väitöstilaisuus järjestetään – tai, jos rakennuksessa ei ole omaa ravintolaa, lähimmästä Unicafen toimipisteestä.

Anna väitöskahveja tilatessa Unicafelle arvio osallistujien lukumäärästä sekä suuntaa antava arvio väitöstilaisuuden päättymisajasta (Unicafe on toki tietoinen siitä, että väitöstilaisuuksien tarkkaa päättymisaikaa on vaikea arvioida). Tilauslomakkeen ja ravintoloiden yhteystiedot löydät Unicafen verkkosivuilta.

Muista tilata kahvitilauksen yhteydessä saliin myös vettä ja lasit sinulle, kustokselle ja vastaväittäjälle. Pyydä Unicafen henkilökuntaa toimittamaan nämä saliin ennen tilaisuuden alkua.

Huomaathan, että yliopisto ei korvaa väitöskahveista koituvia kustannuksia vaan sinun tulee huolehtia mahdollisen kahvituksen kustannuksista itse.