Kielipelko ja monenlainen oppijuus

Ohje kuuluu seuraaviin teemoihin

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Oppimisvaikeudet ja kielipelot voivat häiritä kielenoppimista. Mikäli esimerkiksi aiemmat kielen oppimiseen ja käyttämiseen liittyvät kokemukset herättävät epämiellyttäviä ajatuksia, älä epäröi ottaa yhteyttä Kielikeskuksen opettajatuutoriin.

Tarkempaa tietoa yksilöllisistä järjestelyistä löydät myös ohjeesta Yksilöllisillä järjestelyillä lisätukea opiskeluun.

Kielikeskuksessa järjestetään seuraavia englannin ja ruotsin kursseja, joilla huomioidaan monenlainen oppijuus:

  • KK-ENERI Academic and Professional Communication in English 1 & 2 (CEFR B2)
  • KK-ENG301 Reading, Listening and Speaking - Lukemista, kuuntelua ja puhumista (CEFR B1)
  • KK-ENG302 Speaking and Vocabulary - Puhumista ja sanastoa (CEFR B1)
  • KK-ENG303 Grammar for Writing - Kielioppia kirjoittamiseen (CEFR B1)
  • KK-RUERI Toisen kotimaisen kielen suullinen ja kirjallinen taito, ruotsi (CEFR B1)

Opettajatuutorit

Kielikeskuksen kielten opettajatuutorit ohjaavat kielten kokeiden ja kurssien sisältöihin sekä suorittamiseen liittyvissä kysymyksissä tuutorointiaikoinaan.

Englannin opettajatuutori Kari Pitkänen ja ruotsin opettajatuutori Carola Rewell-Heikkinen ovat erikoistuneet ohjaamaan eri tavoin oppivia. He ovat tavattavissa vastaanottoaikoina sekä sähköpostitse.

Lisäksi esiintymistä ja vuorovaikutustilanteita jännittäville opiskelijoille on tarjolla äidinkielen (suomi) Jännittäminen viestintätilanteissa -kurssi:

  • KK-AIAKVU2OP, Akateeminen vuorovaikutusosaaminen (suomi), jännittäminen viestintätilanteissa Huom! Kurssi vastaava aiempaa kurssia KK-PUVU2OP.

Kurssi on tarkoitettu opiskelijoille, joille Kielikeskuksen kurssi KK-AIAKVU2OP tai KK-AIAKVU1OP on pakollinen osa tutkintoa. Laajemman opintojakson KK-AIAKVU2OP (2 op) suorittaminen korvaa tutkinnon pakollisen opintojakson KK-AIAKVU1OP (1 op).

Puheviestinnän (äidinkieli, suomi) opettajatuutorina toimii Maiju Ranta. Tarvittaessa saat häneltä lisätietoa kurssin suorittamisesta ja muista mahdollisista yksilöllisistä järjestelyistä puheviestinnän (suomi) kurssin suorittamiseen liittyen.

Tukea jännitykseen opintopsykologeilta

Taakaksi jännitys muodostuu silloin, kun jännityksen vuoksi jätät osallistumatta kurssille, jossa työskennellään ryhmissä tai jolla olisi pidettävä suullinen esitys. Tai silloin, kun jännittäminen estää sinua ottamasta osaa sosiaalisiin tapahtumiin, jotka muutoin vaikuttaisivat kiinnostavilta.

Kurssien lisäksi voit myös tutustua opintopsykologien kokoamiin vinkkeihin siitä, miten jännittämisen kanssa voi tulla paremmin toimeen ja tarvittaessa varata ajan opintopsykologille.

Jos jännittäminen alkaa voimakkaasti rajoittaa elämää, ota yhteyttä YTHS:ään sopivien hoitomuotojen selvittämiseksi. Voit lukea lisää jännittämisestä YTHS:n terveystietosivuilta.